pytanko o uzytkowanie programow typu VNC przez GPRS

• 26 Odpowiedzi
  • 3048 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline iampinki

• **
  • 168
  • Sprzęt: htc touch pro
« dnia: Sierpień 11, 2004, 13:03:32 »
witam wszystkich!dopiero teraz spotkalem wasza stronke, poki co jestm uzytkownikiem SE p800 jednak zastanawiam sie nad przesiadka na hp 1940.mam pytanko, czy ds sie odpalic jakis program typu VNC przez GPRS z apnem erawap czy trzeba korzystac z erainternet?mam ryczalt dlatego mi bardzo zalezty.dzie@kuje i pozdrawiam

*

Offline iampinki

• **
  • 168
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 11, 2004, 13:49:03 »
czytalem oba te dwa posty juz wczesniej niestety nie spotkalem odpowidzi na moje pytanie:( chodzi mi o kwestie samego polaczenia GPRS czy w ustawieniach moga byc ustawienia wykorzystywane do wapu-czyli te z apn erawap czy musza byc te do internetu z apnem erainternet.

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 11, 2004, 13:58:03 »
Ehh, coś niedokładnie przeczytałem :S

Jeśli chodzi o Twoje pytanie - tutaj raczej chodzi o połączenie z Internetem, które jest potrzebne by móc używać VNC a więc problem jest bardziej ogólny - niestety w temacie wykorzystania apn-u wapowskiego się nie orientuję.

*

Offline iampinki

• **
  • 168
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 11, 2004, 16:06:32 »
a czy klient gg chodzi po apn erawap czy erainternet?wiem ze przegladarka IE w wm2003 pozwala na otwieranie stron internetowych wykorzystujac apn erawap...nie wiem jak to jest z innymi programami

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 11, 2004, 20:54:24 »
cholera jak wam działa ten klient VNC na WM2003? Mnie na IPAQ 5450 z WM2003, pojawia się okienko z nazwą serwera, wpisuję, klikam połącz i tyle... nic więcej nigdzie się nie pojawia, mam najnowszą wersję VNC, próbowałem też starszych, zawsze to samo

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 11, 2004, 21:17:43 »
dawk -> masz problem z polaczeniem via GPRS czy np po sieci lokalnej via WLAN,BT, czy Ethernet ?.
NAjpierw sprobuj polaczenia na inny lokalny komputer na ktory ping odpowiada.
Polaczenie via GPRS przechodzi przez bramki operatora, nadaje IP PDA itd. i uzyskanie polaczenia z nim , jest bardziej skomplikowane jesli serwer VNC nie ma publicznego IP.

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 12, 2004, 10:07:19 »
W każdym z wymienionych przypadków VNC zachowuje się tak samo. Terminal Services Client śmiga, tyle że on nie całkiem spełnia moje oczekiwania...

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 12, 2004, 19:56:41 »
Polecam PTvnc2 for ARM/XSCALE by Parys Technografx Ltd, mam wersję dla MS Smartphone i to najlepszy klient VNC jakiego do tej pory używałem, został stworzony z myślą o cienkich łączach, np. GPRS.

http://www.parystec.demon.co.uk/ptvnc2.htm

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 12, 2004, 20:05:50 »
Tak, z tym że jest on płatny o współpracuje tylko z PTserverem, a mnie interesuje także współpaca z serwerami opartymi na typowym VNC, bo taki wyspecjalizowany przypadek załatwia też Terminal Services Client, chociaż jest bardzo ociężały, to jednak nie trzeba za niego dodatkowo nic płacić...

*

Offline iampinki

• **
  • 168
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 12, 2004, 22:37:45 »
a jak tam moj problemik?nie ma nikogo kto korzystalby z VNC przez GPRS?to naprade wazne dla mnie bo jezeli vnc bedzie chodzil po erawap przesiadam sie na palma bo moge wykorzystac do pracy ryczakt.bardzo prosze o pomoc i z gory dzieki bardzo!pozdrowionka

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 13, 2004, 07:07:23 »
Jeszcze raz. Czy dziala Ci polaczenie VNC klient na pockecie do serwera VNC na  Pc /lub do innego hosta / ale po sieci lokalnej /bez tel i GPRS/ ?

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 13, 2004, 10:47:08 »
Mnie nie działa, ani tu ani tam, ani do lokalnego, ani do zdalnego, ani nigdzie indziej, czy to WiFi, BT, GPRS, czy USB, zawsze zachowuje się tak samo - okienko z pytaniem o hosta i potem zupełnie nic (chociaż po sprawdzeniu w PHM proces widać, że działa nadal).

Jeżeli chodzi o erawap, to nie da się. Tzn. nie w prosty sposób, byłoby to ew. możliwe przez utworzeznie proxy z transportem protokołu VNC przez WAP, były takie rzeczy do stron HTML przez HTTP po WAP. Jednakże to wolne i niezgodne z regulaminem Ery rozwiązanie.

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 13, 2004, 10:56:29 »
dawk -> Zalozmy ze robisz to po BT lub WLAN.
1.Jakie IP masz na PDA ?
2. Jakie IP masz na Pc ?
3. Czy ping z PDA na Pc dziala ?
4. Czy masz odpalony host VNC na Pc /jaki?, ja uzywam TinyVNC na  
    XP / zaznaczony auto .
5. Odpal klienta VNC na Pocketie.
Musi dzialac jesli szczegolnie pkt 3 jest spelniony.

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 13, 2004, 11:03:46 »
1. dynamiczne z przdziału 192.168.0.2 - 192.168.0.255
2.  192.168.0.1
3. tak, cała reszta usług też (ssh, terminal services, http, ftp, itp.)
4. RealVNC 4.0

Ale problem w tym, że on nie zwraca żadnych błędów tylko znika...

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 13, 2004, 11:30:52 »
Jak znika to nie widzi serwera.
 Ja mam TighVNC Serwer ver 1.2.9 based by WinVNC 3.3.3r9.
Sprobuj na nim.

*

Offline iampinki

• **
  • 168
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 13, 2004, 15:23:20 »
a czy klient gg bedzie dzialal po erawap?wiem ze normalny internet explorer chodzi bezproblemowo bez zadnych proxy:)dzieki bardzo

[Dodano: 2004-08-13 20:36:34]
bede chtba miak pozyczonego palma i zobacze jak to wszystko dziala:)jak nazywa sie ten wbudowany w wm2003 program?sa rozne rodzaje vnc viewera?skad je pobracc?albo jakby ktos mogl podeslac na iampinki@wp.pl dzieki bardzo

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 14, 2004, 08:30:41 »
Wbudowany w WM2003 to Terminal Service Client ktory laczy sie z XP prof. Musi byc wlaczone w Xp udostepnianie polaczen zdalnych.
Popatrz na inne posty na ten temat. /szukaj/

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 14, 2004, 08:55:13 »
nie bedzie dzialal "normalny internet explorer" bez zadnych proxy - zapomnij o tym, tylko przez erainternet, era nie wypuszcza zadnego ruchu poza ruchem do bramki wap i jedyne strony jakie moga sie wyswietlac w IE to te, ktore przechodza przez bramke WAP, czyli strony w WML lub HTML po translacji do WML, a jezeli laczy Ci sie z innymi stronami, to popatrz pozniej na swoj rachunek.... w erze jest to na pewno nie mozliwe - w inncyh sieciach nie wiem, ale nie podejrzewam...

klient gg, terminal services, ssh, telnet, poczta i cokolwiek innego co sobie wymarzysz poza tym co puszcza bramka WAP nie!!! beda dzialaly!

bez odpowiednich tuneli przez WAP nie bedziesz mial internetu w starych taryfach po 10zl ;) niestety...

*

Offline iampinki

• **
  • 168
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 14, 2004, 09:59:46 »
w lutowym wapmagazine w poradach w artykule: Kolorowy Omnix na PDA i WWW przezerawap! (Pin)
opisane jest jak skonfigurowac palma do przegladania www po erawap
tu sa linki:
wersja www: http://www.wapmagazine.pl/archiwum.php?art=33&nr=2
i weersja wap http://wap.wapmagazine.pl/wml/archiwum.php?nr=2&co=5&id=33#main
osoby korzystajace z ryczaltu potwierdzaja na wortalach wapowych typu minikompnte informacje. ja w tej chwili psze z telefonu sony ericsson p800 ktory bezproblemowo otwiera strony www po erawap,powiem wiecej nie mie otwierac ich po erainternet, dlatego szukam kogos kto korzysta z ryczaltu bo moze okaze sieze inne aplikacje tez dzialaja po apn erawap?pozdrawiam arek

« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 14, 2004, 10:43:59 »
dawk: PTvnc2 działa z każdym standardowym serverem VNC, autor poleca UltraVNC jako, że obsługuje "server scaling" czyli skalowanie okna już na serwerze a nie dopiero na kliencie - mniej danych do przesyłania.

*

Offline iampinki

• **
  • 168
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 14, 2004, 15:12:19 »
http://www.esato.com/board/viewtopic.php?topic=47063 tu ktos opisuje jak na p800 uruchomic vnc po erawap...ja mozna na p800 mozna i na ppc napewno :)

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 14, 2004, 18:28:38 »
Ja polecam jednak dokładniejsze przeczytanie artykułów w podanych linkach. Cały ruch idzie przez bramkę WAP i to jakie strony będzie można wyświetlać, zależy od bramki właśnie. Reszta ruchu jest odfiltrowana. Oto cytat z podanego artykułu: "Jeżeli będziemy wpisywać adres w postaci http://... to "IE" niestety nie połączy się z żądaną stroną.", a potem "Ciekawostką jest, że Internet Explorer otwiera niektóre strony www poprzez profil erawap. Dla stron, z którymi sobie nie radzi powstała ciekawa aplikacja dostępna pod adresem wsp://great.WAP.net.pl/xhtml oraz dla urządzeń z systemem operacyjnym Symbian wsp://great.WAP.net.pl/xhtml/symbian.php"

Wygląda na to, że trochę się zmieniło i nie wszystkie połączenia na port 80 są odfiltrowywane, reszta jednak na pewno. Jeżeli więc uda Ci się na Twoim akurat adresie IP i porcie 80 uda uruchomić VNC to dobrze, jeśli nie to nic bez tunelu przez WAP nie zrobisz, chyba że zmienisz IP na taki, który nie jest odfiltrowany, ale to zależy tylko od Ery i jeśli nawet teraz działa, to za 5 minut może to się zmienić. Poza tym polecam regulamin i wypowiedzi użytkowników z grup dyskusyjnych, którym jakiś czas temu zablokowano dostęp do EraWAP przez takie manewry.

schriss@onet.pl: hmm mówisz, że działa? muszę sprawdzić, pamiętam, że kiedyś jak próbowałem były jakieś problemy, może coś się zmieniło w nowszej wersji

*

Offline iampinki

• **
  • 168
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 14, 2004, 21:35:53 »
ja mam w domu stalke takze przez ryczalt nie ciagne az tak duzo, korzystam z niego w takich momentach jak ten kiedy jestem poza domem, w domu komp chodzi cala dobe, a ze strona ktora czasem BARDZO potrzebujeoparta jest na trudnej javie chce czasemkorzystac z vnc bo nawet jak mam ze soba laptopa to upierdliwe jest trzymanie go na klanach, podkaczanie komorki przez irde itd... narazie zostaje przy p800, zobacze czy uda mi sie uruchomicvncpo erawap, nie wiesz na jakich jeszcze portach to mozedzialac?
o co chodzi w tej czesci po adresie email?co sie zmienilo?
dzieki bardzo
pozdrawiam
arek

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 15, 2004, 13:46:05 »
o ptvnc2 ;) to nie związane z twoim problemem... :)

zostają Ci tylko eksperymenty z portami/adresami, ew. jakieś proxy - może są gotowce

« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 15, 2004, 14:26:47 »
Przez erawap nie zrobisz. Chyba że przez w4ap, ale o tym raczej już zapomnij :)

*

Offline iampinki

• **
  • 168
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 18, 2004, 09:01:16 »
hello dawk
znalazlem takie info
oto mail ery:
Witamy
Serdecznie przepraszamy za długi czas oczekiwania na odpowiedź. Czekaliśmy na oficjalne stanowisko naszej firmy w sprawie zamknięcia portów WAP.
Niniejszym pragniemy poinformować, że decyzją Operatora spowodowaną względami bezpieczeństwa zostały zamknięte dla Użytkowników naszej sieci wszystkie inne porty WAP oprócz 80 i 443 (HTTP i HTTPS).
Mamy nadzieję, że podane wyjaśnienia będą dla Pana wyczerpujące i uzasadniają stanowisko Operatora sieci Era w poruszonej przez Pana kwestii.
z pozdrowieniami
Internetowe Biuro Obsługi Abonenta Era Biznes
czyli na porcie 80 powinno chodzic tak?
dzieki bardzo
pzdr
arek