Pytanie o windows mobile

• 22 Odpowiedzi
  • 1233 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline maniek15

• **
  • 132
    • BugMeNot
  • Sprzęt: T|X , 6630 , iPod Touch 2g 16GB , i760
Pytanie o windows mobile
« dnia: Grudzień 26, 2003, 23:56:51 »
Zastanawiam się nad kupnem telefonu Motorola MPx200 , jest ona wyposażona w windows mobile 2003 , mogli byście mi coś powiedzieć o tym systemie ? Software z PPC działa na windows mobile czy jest to całkiem coś innego ? Będę wdzięczny za pomoc... ;]

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB | iPad 3G 64GB | iPhone 3G 8GB
Pytanie o windows mobile
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 27, 2003, 02:40:33 »
Najpierw małe sprostowanie - Windows Mobile, to cała mała rodzinka platform dla urządzeń przenośnych - jest Windows Mobile 2003 for Pocket PC (wcześniej po prostu Pocket PC, wersje 2000 i 2002) i jest Windows Mobile 2003 for Smartphone (wcześniej MS Smartphone 2002). Aplikacja skompilowana dla Pocket PC 2003 raczej nie zadziała bez rekompilacji na Smartphone, chyba że została przygotowana dla obu tych platform, czyli programista poczynił odpowiednie kroki, by tak się stało. Różnice między tymi platformami polegają głównie na stosowanych API, zalecanym układzie interfejsu graficznego aplikacji, czy wreszcie (choć nie wyłącznie) na rozdzielczości ekranu, dla jakiej jest ona przygotowana (240x320 w Pocket PC i 176x220 w Smartphone, w pzrzyszłości również wyższe rozdzielczości).

Podsumowując - nie do końca. ;)
Powstaje coraz więcej dobrych aplikacji również dla Smartphone, gdyż ta platforma staje się coraz bardziej popularna i myślę, że z MPx200 nie zginiesz, choć chyba równie godnym polecenia telefonem jest SPV E200. :)

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
Pytanie o windows mobile
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 27, 2003, 10:54:13 »
Zasadnicza różnica to brak ekranu dotykowego w MS Smartphone, a co za tym idzie - całkiem inna obsługa aplikacji.

Pozostałe różnice, to :
- brak obsługi kart CF w systemie, całkowicie
- brak części aplikacji (Pocket Word, Pocket Excel...)
- wbudowane bardziej zaawansowane mechanizmy oszczędzania energii

*

Offline maniek15

• **
  • 132
    • BugMeNot
Pytanie o windows mobile
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 27, 2003, 11:56:40 »
Wielkie dzięki za pomoc , jak myślice lepszym wyborem jest Windows Mobile 2003 czy Symbian ? Jakoś nie moge sie zdecydować :/

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
Pytanie o windows mobile
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 27, 2003, 12:32:31 »
No racja, zapomniałem zupełnie o braku ekranu dotykowego :)

Oba systemy mają swoje duże wady i zalety i wybór zależy od tego, który lepiej sprosta Twoim potrzebom, czyli musisz być pewien, na czym Ci zależy.

*

Offline Kusiu

• 3968
Pytanie o windows mobile
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 27, 2003, 13:25:45 »
Dlatego reasumując ja bym raczej wybrał Sony Ericsson P800/P900 :)

*

Offline maniek15

• **
  • 132
    • BugMeNot
Pytanie o windows mobile
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 27, 2003, 15:03:20 »
Jakby co to P800 bo na P900 musiałbym jeszcze długo zbierać ;] . Niewiecie jaka będzie przypuszczalna cena Sendo X ?Może warto na niego poczekać...SPV E200 za jest na allegro za 3 tys. więc jest o tysiąc droższy niż motka i ma słabszego procka a ja wole mieć dobrego procka do oglądania filmów.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Pytanie o windows mobile
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 27, 2003, 17:34:17 »
LOL... ogladanie filmow na komorce... ludzie... albo ja jestem dziwny... albo to swiat stoi na glowie.  :mysli:

Po co sie katowac malym ekranem i badziewnym dzwiekiem jak mozna to sobie obejrzec w TV w kinie albo na PC?

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
Pytanie o windows mobile
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 27, 2003, 18:20:58 »
... ale za to jaki SZPAN! :)) Kino w komórce!

Tylko patrzeć, jak wzorem PPC taki ludzik majacy "chytrý mobilní telefon" , jak go nazywają nasi sąsiedzi weseli sąsiedzi, "s operacnim systemem" z pod znaku MS będzie chciał mieć ekran VGA  w swoim "mobilu". No, japońce do Sharpów i ichnich SonyEricssonów juz dziś ładuja ekrany o rozdzielczości 240x320 i min 65 tyś kolorów a to przecież roździelczośc dobrze nam wszystkim znana, a chocby z oglądania filmów na naszych najpiekniejszych na świecie PocketPC :))

*

Offline maniek15

• **
  • 132
    • BugMeNot
Pytanie o windows mobile
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 27, 2003, 20:22:36 »
Na przystanku albo w samochodzie raczej nie zobacze kina , tv i  PC a tam potrzebuje tego najbardziej i napewno niechodzi mi o szpan czy coś w tym stylu...

*

Offline kanczug

• 19211
Pytanie o windows mobile
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 27, 2003, 21:46:19 »
No to gratuluje ogladania filmow na przystanku autobusowym z telefonu komorkowego :D...

Chyba pierwszy kwietnia dzisiaj mamy :))

*

Offline maniek15

• **
  • 132
    • BugMeNot
Pytanie o windows mobile
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 28, 2003, 11:24:28 »
Trzeba iść z duchem czasu panie adminie ....
Takie funkcje telefonu jak oglądanie filmów , słuchanie mp3 czy granie w gry są dla mnie miłym dodatkiem zapewniającym mi brak nudów w każdej sytuacji . Przecież  N-gage nie  ma większego  ekranu od MPx200 (i ma tylko 4096 koloró) a jest konsloką do gier .

*

Offline kanczug

• 19211
Pytanie o windows mobile
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 28, 2003, 15:08:43 »
No dobra... gry grami... filmy filmami... ale wszystko ma swoje granice. Dodatkowo ja bym tam nie wyciagnal komorki na ktorej moge ogladac film na przecietnym przystanku autobusowym...

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
Pytanie o windows mobile
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 28, 2003, 15:26:31 »
Dobrze że mam ciekawsze zajęcia na przystanku autobusowym, niż oglądanie filmów, np. mogę pomyśleć, jakie nowe bugi dodać do systemu, na którym opiera się m.in. PDAclub. ;)

Ale jedynym rozsądnym zastosowaniem możliwości oglądania filmów na komórce czy palmtopie, jakie widzę, to np. obejrzenie wydania Wiadomości z poprzedniego dnia, które akurat z jakiegoś powodu opuściłem. :)

*

Offline Lack

• *
  • 68
Pytanie o windows mobile
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 28, 2003, 17:31:46 »
Heh, reklama dziala widac... Nokia przeciez pokazywal spoty w ktorych jakas cziksa horrow w komunikacji miejskiej oglada ;).

Btw: MPx200 ma system 2002.

*

Offline przygod

• 370
    • http://www.przygod.eu
  • Sprzęt: za często się to zmienia:)
Pytanie o windows mobile
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 28, 2003, 19:46:31 »
Heh ogladanie filmów na komórce:) Na pocketPC jeszce coś widac ale na komórce to bedzie raczej sluchanie dialogów niz oglądanie filmów. Może i jeszcze jakies sceny gdzie na zbliżeniu pokazuja twarz aktora będzie ją widać ale jak bedzie z daleka to ta glowa bedzie juz np jednym piselem:) W takim przypadku taki film sprowadzamy do roli kreskówki:)

Inaczej mówiać ja oglądanie filmów wyobrazam sobie jako włąsnie wiadomosci lub jakies programy w stylu tv toya ale niestety nic innego.

Pytanie o windows mobile
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 29, 2003, 01:08:42 »
hehe i co moze jeszcze napisy dodasz do tego filmu? smiesznie stac na przystanku z lupa:)

Pytanie o windows mobile
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 22, 2004, 19:13:01 »
Jak przyniosłem do budy SPV classic ze shrekiem to kumpele obejrzały całego i nie narzekały.

*

Offline kanczug

• 19211
Pytanie o windows mobile
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 22, 2004, 19:59:28 »
No bo to bylo cos czego sie niespodziewali... ale na dluzsza mete to jest po prostu juz smieszne :)

Pytanie o windows mobile
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 01, 2004, 01:56:49 »
oj chyba niesmieszne, ludziom sie podobaja takie wynalazki. jak puscilem znajomemu w szkole teledysk atb to zaraz tel przewedrowal przez 15 par rak i wszyscy byli zachwyceni. wg mnie taki np spv to dobra rzecz do zabijania czasu:)

*

Offline Andrew_j

• 251
    • www.pdaclub.pl
Pytanie o windows mobile
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 02, 2004, 13:40:06 »
i od razu pewnie czules sie taki "cool" wszystkie 15 par oczu nalezace do tych 15 par rak parzyly na ciebie jak na bostwo, czules sie inny lepszy od tej szarej masy, bo ty masz To cos czego oni nie maja i ledwo moga pojac swoimi malutkimi rozumkami.

LUUUUUDZIE LITOSCI TO JEST N_A_R_Z_E_D_Z_I_E NA POMAGAC W O_R_G_A_N_I_Z_A_C_J_I PRACY, PROWADZIC DO CELU (GPS), JAK ROWNIEZ UMILAC CZAS
A NIE BYC CZYMS DLA SZPANU !!!! Jezeli ktos nie wie co dany system potrafi a czego nie a szykuje sie do zakupu urzadzenia to jest to dla mnie ewidentne zachwoanie dla szpanu!!! widac rodzice rzucili $$$ (albo co gorsza znow trzeba bylo pracowac z "bejzbolem") bo "za swoje" bys 5 razy pomyslal zanim wydalbys te kilka tysiecy zl na sprzet ktory niewiadomo czy ci sie przyda - no nie wspomne o ogdladaniu filmow z komorki na przystanku.

ok unioslem sie troche ale coraz czesciej widuje takie przejawy szpanerstwa i niestety odbijaja sie one na wszystkich uzytkownikach PDA. Dzis czlowiek chcacy sobie pobiegac moze sie "wstydzic" wyjsc w dresie na ulice zeby go za dresiarza nie wzieli tak niedlugo my mozemy sie wstydzic wyciagnac PDA przy klijecie bo jeszcze nas za szpanera wezmie (analogia PDA + złote zeby i lancuchy na szyji i nadgarstkach).

Celowo przejaskrawiam ale prosze panstwa zastanowcie sie czy w tej grotesce nie ma odrobiny prawdy??
REGULAMIN

*

Offline kanczug

• 19211
Pytanie o windows mobile
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 02, 2004, 13:44:00 »
Jest w tym duzo prawdy... niestety.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
Pytanie o windows mobile
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 02, 2004, 14:28:43 »
Cytat: jakub kańczugowski
LOL... ogladanie filmow na komorce... ludzie... albo ja jestem dziwny... albo to swiat stoi na glowie.  :mysli:

Po co sie katowac malym ekranem i badziewnym dzwiekiem jak mozna to sobie obejrzec w TV w kinie albo na PC?
No oooostatecznie na pockecie B)