Pytanie o pamięć, IR i BT

• 8 Odpowiedzi
  • 690 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 26, 2004, 17:32:29 »
Witam
Zastanawiam się nad zakupem pierwszego PocketPC i mam kilka pytań z tym związanych. I przoszę bądźcie wyrozumiali dla człowieka który z
PocketPC nie miał nigdy do czynienia :).
1. Chciałbym się dowiedzieć jak będzie sobie radził IPaq 2210 (lub każdy inny wyposażony w dwa gniazda na dodatkową pamięć) w przypadku gdy do obu gniazd rozszerzeń (CF i SD) podłączona będzie dodatkowa pamięć.
Czy eksplorator windows (komputer stacjonarny) będzie widział te pamięci jako osobne dyski bądź katalogi??
Czy istnieje możliwość wykorzystania palmtopa z dodatkową pamięcią
jako "dużej dyskietki" bez instalowania oprogramowania (MS ActiveSync). Na przykład połączenie z komputerem przez Bluetooth lub kabel USB tak żeby eksplorator na komputerze biurowym widział pamięć podłączoną do
palmtopa jako dodatkowy dysk.
Czy w przypadku braku dostępu do komputera możliwe będzie przenoszenie plików pomiędzy pamięciami?? Czy poniższy scenariusz jest możliwy:
Mam podłączoną do palmtopa kartę pamięci CF, wkładam do drugiego gniazda kartę SD na której znajdują się na przykład zdjęcia wykonane aparatem cyfrowym i przegrywam wybrane zdjęcia na kartę CF.
2. Palmtop nie wyposażony w CIR może działać jak pilot, tylko zasięg
będzie mniejszy. Może macie jakieś doświadczenia w tym zakresie - jaki palmtop (bez CIR) ma jaki zasięg??
3. Czy można połączyć (sparować??) palmtopa wyposażonego w BT
ze standardową klawiaturą Bluetooth do PC (np Logitech Cordless
Desktop MX Bluetooth)?? Tak żeby można było wprowadzać tekst do palma
bez pośrednictwa PC.
4. Bluetooth ma według specyfikacji zasięg 10m. Czy spotkaliście się z roblemami w działaniu BT na taką odległość?? Pytam bo mieszkam w bloku (zbrojone ściany i mnóstwo sygnałów radiowych utrudnia działanie wszystkim urządzeniom wykorzystującym fale radiowe) i obawiam się że zasięg BT może drastycznie zmaleć, a nie mam jak tego sprawdzić.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 26, 2004, 19:31:33 »
Cytat: stousd
1. Chciałbym się dowiedzieć jak będzie sobie radził IPaq 2210 (lub każdy inny wyposażony w dwa gniazda na dodatkową pamięć) w przypadku gdy do obu gniazd rozszerzeń (CF i SD) podłączona będzie dodatkowa pamięć.
Czy eksplorator windows (komputer stacjonarny) będzie widział te pamięci jako osobne dyski bądź katalogi??

Obie karty beda widoczne, ale nie jako napedy a jako dodatkowe foldery w systemie plikow PDA. Przez eksploratora Windows z kompa stacjonarnego mozna je zobaczyc klikacjac w ikonke My Device w Moj Komputer.

Czy istnieje możliwość wykorzystania palmtopa z dodatkową pamięcią
jako "dużej dyskietki" bez instalowania oprogramowania (MS ActiveSync).

Nie

Czy w przypadku braku dostępu do komputera możliwe będzie przenoszenie plików pomiędzy pamięciami?? Czy poniższy scenariusz jest możliwy:
Mam podłączoną do palmtopa kartę pamięci CF, wkładam do drugiego gniazda kartę SD na której znajdują się na przykład zdjęcia wykonane aparatem cyfrowym i przegrywam wybrane zdjęcia na kartę CF.

No pewnie. Palmtop tez ma eksploratora Windows, mozesz sobie tam robic z plikami co tylko chcesz.

2. Palmtop nie wyposażony w CIR może działać jak pilot, tylko zasięg
będzie mniejszy. Może macie jakieś doświadczenia w tym zakresie - jaki palmtop (bez CIR) ma jaki zasięg??

Ogolnie zasieg jest taki sam... okolo metra.

3. Czy można połączyć (sparować??) palmtopa wyposażonego w BT
ze standardową klawiaturą Bluetooth do PC (np Logitech Cordless
Desktop MX Bluetooth)?? Tak żeby można było wprowadzać tekst do palma
bez pośrednictwa PC.

Teoretycznie sparowac to mozna, ale bez sterownikow nie bedzie raczej dzialac. A Logitech nie udostepnia takich sterownikow. Mozesz sobie kupic dedykowana klawiature BT do palmtopa.

4. Bluetooth ma według specyfikacji zasięg 10m. Czy spotkaliście się z roblemami w działaniu BT na taką odległość?? Pytam bo mieszkam w bloku (zbrojone ściany i mnóstwo sygnałów radiowych utrudnia działanie wszystkim urządzeniom wykorzystującym fale radiowe) i obawiam się że zasięg BT może drastycznie zmaleć, a nie mam jak tego sprawdzić.

10 metrow ale tylko na otwartej przestrzeni. Jak po drodze beda sciany i inne obiekty to zasieg oczywiscie spada.

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 27, 2004, 13:08:18 »
"10 metrow ale tylko na otwartej przestrzeni. Jak po drodze beda sciany i inne obiekty to zasieg oczywiscie spada."

a jak to jest w przypadku loox600? mam tego looxa ale jeszcze nie mialem okazji sprawdzić zasiągu... piszą ze ma 100m. Na ile to jest prawda?
Are you shpongled?

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 27, 2004, 13:53:49 »

Nie licz na zasieg wiekszy niz w ramach jednego pokoju. W nastepnym, już najczęściej go nie ma lub zrywa połączenie.
Nieco lepiej jest gdy uzywamy np dongla USB 100 metrowego. Lepiej to znaczy że w tym drugim pokoju będzie troche lepiej. Ale gdy wyjdziesz na klatke juz nie.
Generalnie w obrębie mieszkania w bloku, mozna uzyskac 100 % pokrycia dla powierzchni
60-70m kwadratowych , stosując Access Pointa WLAN. I to tez gdy jest umieszczony centralnie.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 27, 2004, 14:14:02 »
Cytat: ziele
"10 metrow ale tylko na otwartej przestrzeni. Jak po drodze beda sciany i inne obiekty to zasieg oczywiscie spada."

a jak to jest w przypadku loox600? mam tego looxa ale jeszcze nie mialem okazji sprawdzić zasiągu... piszą ze ma 100m. Na ile to jest prawda?

To sa bzdury. LOOX nie ma takiego silnego modulu BT. Sam testowalem i dziala na 10 metrow. Niby prawie wszedzie na necie pisze ze jest tam modul Class 1, ale tak samo kiedys wszedzie pisalo ze ma FIR, a ma tylko zwykla IrDA'e.

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 27, 2004, 21:54:52 »
Dziękuję za odpowiedzi. Już praktycznie byłem zdecydowany na 2210 ale słaby zasięg BT mnie zniechęcił. Będę musiał poszukać czegoś innego. Czy wiecie jakie palmtopy posiadają sloty CF i SD oraz oba standardy łączności bezprzewodowej? CIR też by było mile widziane :)
Jak na razie znalazłem dwa ciekawe modele hx4700, Pocket LOOX 720 - ale to są nowości no i nie mają CIR.
A może jest jakąś strona internetowa która umożliwia porównanie
różnych modeli??
Pozdrawiam

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 27, 2004, 22:14:46 »
Moze Toshiba e740 ?
Ma wbudowane Wi-Fi i dwa sloty pamieci CF i SD.
Cena nie jest taka wygorowana, bo palm juz ma prawie dwa latka. okolo 1500 za nowke, jak poszperasz w polsce (teraz taka cena bedzie w MM), do tego najlepiej sobie kup karte Wi-fi do kompa (sam zamierzam tak zrobic, zadalem pytanie w dziale Wi-fi wczoraj i dostalem odpowiedzi) pytalem dzisiaj w sklepie cena takiej karty do kompa to 130 zl. D-Link, a zasieg jest na pewno lepszy niz z BT

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 28, 2004, 12:05:05 »
Hp2210 wprawdzie nie ma wbudowanego Wlan-u ale ma gniazdo CF i dzieki temu mozna dokupic taka karte sieciowa jaka chcesz.
Wbudowane moduly maja swoje zalety i wady. Do wad nalezy utrudniona rozbudowa gdy sie pojawia nowe standardy np. szybkosc itp.

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 28, 2004, 12:36:56 »
Mozna wtedy wylaczyc dany modul switchem a i tak korzystac z dolaczanego