pytanie o flashowanie....:(

• 37 Odpowiedzi
  • 1758 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

nothin

« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 05, 2007, 15:43:09 »
przerasta mnie to.

przetłumaczyłem kilkadziesiąt stron info z chińskiego na angielski, przekopałem wszystkie linki podane mi przez Was, i sporo innych, uprosiłem Rosjanina, żeby wyciągnął ROM z swojej maszyny, a teraz dotarło do mnie, ze nie mam metody na wgranie tego z powrotem.

*

Soovek

« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 13, 2007, 20:06:36 »
Nothin wiadomość na privie przeczytałem.
Napisz mi co masz ???rom'y ??? fleshery jakieś ???
Jak wchodzisz w tryb bootloadera to masz opcje SD flash ???
Wrzuć fotkę/scan loadera.
Pomęczymy razem tego pocketa to może sie uda :)

*

nothin

« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 13, 2007, 20:35:00 »
w jako taki tryb bootloadera z wyborem wejścia nie ma(m).

co mam... mam dump robiony metodą z osloaderem, człowiek zrobił kompletny dump zawartości ROMu co do bajta( co z metody wynika zresztą), pliki połaczyłem, jestem w stanie wyizolować sam bootloader, choć wygląd hexów względem innych modeli, których ROM porównywałem, jest dziwny. Jest bootloader, potem jakby drugi moduł bootloadera, po czym jest kernel i reszta + śmieci na końcu.
Generalnie, potwierdza się, że sam sys jest od adresu 00040000, sprawdzałem w kilku i tak jest ZAWSZE. docinając od tego adresu mozna mieć kernel.nbf. i to chciałem sflashować na początku.

start opti w stanie normalnym wygłada w ten sposób, że najpierw jest logo palmaxa i numer 1.01.0409, po czym ten numer się zmienia na "jakiś inny", po czym chwila i jest today.

Teraz: opti po HR ma samo poczatkowe logo z numerem. Ten dziwny moduł w za bootloderem z dumpu wydaje się być tym, co zmienia numer, więc znów: jawi mi się problem, że nie wystarczy sflashować kernel.nb0, nbf, czy bin, choćby była taka możliwość, wynikowo pozostaje wgrać cały, jak to nazywają w wątkach o np. MIO, WINCEIMAGE.bin, czylo tenże dump z oslodaera z powrotem do ppc.

Buttonowe zabawy doprowadziły mnie do wejścia w:

- "Diagnostic Manager" - HR(tylko HR, nie SR) + skrajne buttony pocketa, i tam, na tym samym tle, co wcześniej, mam testy:
buttonów
połaczenia usb
proca
flasha
pamięci RAM
PIC
AC97
statusu "lock flash"
i
lock flash
unlock flash.

teraz:
wejście w flashowanie PRZEZ USB jest dosyć ciekawe, bo mozna je odpalić przez SR + wewnętrzne buttony pocketa. tryb diagnostyczny z SR NIE działa. Kumam, że ma to związek z "unlock flash", po HR znów jest locked, SR + buttony wchodzą w tryb flashowania zapewne z "unlocked flash".
w każdym razie:
flashowanie przez usb podaje mi na ekran ten sam bottscreen + napis:
wait to download image.
po podłączeniu usb-y mam zmianę napisu na:
usb download image.

i tyle.

Flashery przeróżnych firm nie działają z różnych powodów, ten toshiby, z ROMem z e400 sprawił, że pokazał się na moment pasek postepu flashowania tymże rom-em, czyli wszystko, czego mi trzeba, to program ,który PO PROSTU wrzuci zawartość .bin-a do flasha. Bez wniaknia w CRC, objętość, itp.
Niestety, kombinacje z nazwami mojej docinki ROMu(kernel.nb0) jedynie powodowały komunikat "wrong image bla bla" w tym  flasherze.Flasher Toshiby nie operuje na kompletnym .bin.

Pisałem juz wcześniej, że mtty i dnw nie działają(jak trzeba w każdym razie).

Zapewne niektórzy mogliby się dziwić, że ciagle wnikam, ale intryguje mnie potworna rozbieżnośc w zabawach ROMami w phone ppc i w zwykłych pocketach.

Sprzęt padł, przez użycie programu, który nie MIAŁ mieć metody na uwalenie romu, "locked FLASH"? hmm..
Uwalił.

Pocket nie ma podobno opcji flashowania z karty, tyle wiem z palmaxa, z kolei oni mnie nieśmiało odsyłają do compala...lol..Optimusa już w ogóle pomijam, próby na koreańskich forach zawiodły, nikt tam nic nie wymyślił...

Denerwuje mnie to, gdy czytam o zabawach Phoniarzy....pocket, który nie miał byc nigdy flashowalny jest rzeczywiście nieflashowalny? po prostu?

Chciałbym jeszcze powalczyć z maszynką, zanim przemyślę wysyłkę...

*

Soovek

« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 13, 2007, 21:02:08 »
NIc nie piszesz o próbie flashu z SD

Make sure your battery is fully charged

Format your sdcard with the program storadgetools (works from ppc)

Make sure its formatted in fat16 else the rom will not be found

Copy the selected ROM (winCEimage.bin) to storage card.

Turn off the pda with the off button on the back, hold the joystick to left or down and turn it to on.

Your pda should display a blue screen "update tool 1.1"

press the joystick and the procedure (update ) will launch

await the end of the procedure

*

nothin

« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 13, 2007, 21:11:19 »
dzięki za odpowiedź ale to już przerabiałem...znam ten tekst i pareset innych w tym stylu....

MIO ma moze i joy up down, ale NIE mam mio..choć kierowałem się ich wskazówkami, to wyszła bida..

poza tym czemu gość z palmaxa mówi jasko : nie ma bata na flash z SD.
Odesłał mnie po program do ..compala.. a tam dupa wejścia brak , support to iluzoria.

*

Soovek

« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 13, 2007, 21:16:39 »
Cytat: "nothin"
dzięki za odpowiedź ale to już przerabiałem...znam ten tekst i pareset innych w tym stylu....

MIO ma moze i joy up down, ale NIE mam mio..choć kierowałem się ich wskazówkami, to wyszła bida..

poza tym czemu gość z palmaxa mówi jasko : nie ma bata na flash z SD.
Odesłał mnie po program do ..compala.. a tam dupa wejścia brak , support to iluzoria.

A wsparcie Matsunichi ????

*

nothin

« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 13, 2007, 21:20:47 »
ano tu akurat nie próbowałem.. ciężko u mnie z chińskim tradycyjnym..pomyślę.

*

Soovek

« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 13, 2007, 21:47:45 »
Cytat: "nothin"
ano tu akurat nie próbowałem.. ciężko u mnie z chińskim tradycyjnym..pomyślę.

Pisz po angielsku - oni lepiej gadają niż po swojemu :P