Przenoszenie filmów na PocketPC; formaty kompresji, szerokoś

• 6 Odpowiedzi
  • 1074 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 09, 2004, 22:41:21 »
Możecie się podzielić doświadczeniami ?
Ja używam kodekow xvid dla obrazu i lame dla dżwięku. Rozdzielczość oczywiście 320*nnn w zależności od materiału źródłowego i bitrate 192 Kbps. Dźwięk monofoniczny 32 KHz 16bit CBR 56 KBps.

Daje to około 109 MiB danych na godzinę filmu.
Jeśli chodzi odźwięk to nie mam wątpliwości, że jest to najlepszy wybór bo nie jest słyszalne ograniczenie pasma jak przy 22KHz i jest niewiele gorszy od 44 a zajmuje mniej miejsca. Jeśli chodzi o mono to jest to i tak nic w porownaniu z dyskomfortem oglądania obrazu na 3,5 '' calowym ekraniku :)

Zastanawiam się czy nie można by zmniejszyć bitrate dla obrazu. 192 Kbps to mniej więcej 1/4 w porównaniu do stosowanego przy kompresji filmów na płytkę CD mających cztery razy większą powierzchnię obrazu.

*

Offline aves

• 18
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 09, 2004, 23:06:13 »
wszystko robię podobnie jak ty, z tym ze:
-dzwiek zmniejszam do 48 kbps
-koduję co drugą klatkę obrazu co pozwala zmniejszyc bitrate do ~100kbps (czasami przy szybkich scenach obraz "skacze")
oczywiscie, nie są to rozwiązania "lepsze", ale coz - mam tylko 128 na CF, a dzieki temu zmieszcze cały jeden film i jeszcze zostanie mi pare mega

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 10, 2004, 21:44:59 »
Mi filmy skaczą (iPAQ 3970) tylko przy scenach gdzie przesuwa się cały ekran ze skomplikowanm obrazem (na przykład las). Na PC ten efekt nie występuje więc musi to być wina iPAQ'a; tylko ciekawe, którego komponentu: procesora czy modułu graficznego. Do oglądania filmów używam BetaPlayera wersji testowej.

Muszę chyba zrobić test porównawczy dla rożnych szerokości strumienia video i rożnych kodeków. Może divx5 bedzie dawał lepsze efekty. Zastanawiam się też czy aby zmniejszenie rozdzielczości i skalowanie na ppc nie da lepszych wyników (prawdopodobnie nie ale nie sądzę żeby ktoś próbował :) )

Swoją drogą to albo mi się gógle :) popsuły albo nikt tą wiedzą w internecie nie chce się dzielić.  Jeśli znajdzie się parę chętnych osób i podsunie jakieś pomysły, uwagi, doświadczenia żebym nie musiał zaczynać od zera to obiecuję opublikować swoje wyniki w postaci jakiegoś artykułu.

*

Offline MarcinW.

• 716
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 11, 2004, 00:07:31 »
Dziś przygotowałem sobie na wyjazd Shreka 2 z PocketDivXEncoder _0.3.50, obraz: 320x168, dźwięk jednak 22kHz - zauważyłem jednak, że lekko się rozjechał w stosunku do obrazu... :( Nie jest to jednak upierdliwe, bo opóźnienie jest niemalże niezauważalne...

*

Offline azizi

• 418
  • Sprzęt: HTC HD2 + Sensation + Nexus One <- ICS
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 11, 2004, 00:14:11 »
Cytat: MarcinW.
Dziś przygotowałem sobie na wyjazd Shreka 2 z PocketDivXEncoder _0.3.50, obraz: 320x168, dźwięk jednak 22kHz - zauważyłem jednak, że lekko się rozjechał w stosunku do obrazu... :( Nie jest to jednak upierdliwe, bo opóźnienie jest niemalże niezauważalne...
Użyj „CORRECT AUDIO/VIDEO SYNCHRO” o ile tego nie zrobiłeś, czasami coś daje :)
U mnie plik wyjściowy, np. Shreak2 zajął aż 300MB, bo i jakości nie żałowałem, no ale wygląda igła na moim 2210, nie ma na czym oka zawiesić, DVDRip w najlepszym wykonaniu

*

Offline MarcinW.

• 716
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 11, 2004, 01:18:25 »
no ja mu pożałowałem trochę - 190MB.... a z tą korekcją zrobię sobie zaraz jeszcze jedną kompresję, bo faktycznie nie użyłem...

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 11, 2004, 13:08:50 »
Jeśli konwertujecie plik z formatu avi i zawiera on dzwięk skompresowany mp3 w trybie vbr (variable bit rate) to automaty ytpu pocketdivxencoder beda mialy problemy z synchronizacja dzwieku. Problem polega na tym, że vbr nie jest kompatybilny z avi. VirtualDub sugeruje rozkompresowanie ścieżki do formatu PCM i ponowna kompresje do mp3 cbr (constant bit rate)
[pic=http://levi.pl/pocketpc/i/vdub_warning_vbr.png]