Przejscie z PalmOS na PocketPC, poradnik zagubionego.

• 29 Odpowiedzi
  • 2310 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Przejscie z PalmOS na PocketPC, poradnik zagubionego.
« dnia: Luty 04, 2008, 13:32:08 »
Witam wszystkich. Mój Palm Tungsten T powoli dogorywa po wieloletniej służbie i powoli czas na wymianę na nowe urządzenie. Pomyślałem o przejściu na PocketPC jako że to coraz bardziej popularna platforma. W ręce wpadł mi Ipaq 1940 z WM2003. No i przyznam sie że jestem trochę zagubiony stad mam kilka pytań. Przy okazji może powstanie wontek pomocny innym z takimi dylematami.

1. Z PalmOS dostawałem aplikacje Desktop do synchronizacji. W PocketPC jest odpowiednik tej aplikacji, czy wykorzystuje się AciveSync + Outlook-a.  Standardowo w Windows jest Outlook Express, a pełna wersja dostępna jest w pakiecie Office. Czy jest jakaś darmowa alterantywa tego rozwiązania.

2. Na PalmOS notatki, kontakty, kalendarz miały możliwość ukrywania rekordów za pomocą hasła.  Przyznam się szczerze że doskonale mi się to sprawdzało do trzymania w kontaktach haseł, pinów itp. które były jednocześnie w desktopie na komputerze stacjonarnym i laptopie.  Jak rozwiązujecie ten problem na PocketPC.

3. Na POS do obsługi notatek korzystałem ze swietnej aplikacji WordSmith która wykorzystywała specjalne czcionki które potrafiły zaświecić zamiast całego piksela tylko jego kawałek czerwony dzięki czemu zwiększała się rozdzielczość w poziomie trzy krotnie. Czy jest coś takiego na  PPC ???

4. Na POS przy polu wprowadzania literek sa miejsca do wowołania programów. Najciekawsza opcja jest program find do szybkiego wyszukiwania recordow w aktywnej aplikacji a potem w innych aplikacjach. Jak to wyglada na POS ???

5. Na POS stosowało się różne launcher-y zastępujące standardowy interfejs. Ja osobiście używałem ZLauncher-a. Co polecacie do PPC.

6. Czy możliwa jest zmiana WM2003 na wyższy na moim Ipaq 1940. Na stronie HP jest link który prowadzi do nieistniejącej strony ale obawiam się ze informowała ona że ten model jeszcze nie :)

7.  Jak jest z kompatybilnością aplikacji. Na POS swiat dzielił się na aplikacje które chodzą na wszystkim (jakieś starocie), Na te co działały na OS 3.x  i nowsze (czyli starszych palmach) i OS 5.x i nowsze czyli od Tungstena T wzwyż (ten OS wyszedł wiele lat temu). Jak jest na PPC. Zauważyłem na stronach na rozwarstwienie na WM2000, WM2003, i na 3 rodzaje procesorów (mój jest na Samsungu)

8. Na koniec chiałem wymienić listę aplikacji które wykorzystuje na POS. Znalazłem już część odpowiedników z PPC ale chiałbym dostać wasze propozycje na ich zamienniki.

- WordSmith (word/notatnik z dużą rozdzielczością czcionek)
- RepliGo (do pdf itp przeglądarka dokumentów, książek)
- ThinkDB2 (baza danych)
- FunSMS 3 (do wysyłania sms-ów)
- Online (terminal rs232) 
- Ping
- upIRC
- TuSSH
- WepPro (pewnie IE :) )
- WAP
- Yanoff (czytnik news)
- PalmVNC
- Power48 (emulator kalkulatora HP48, HP49)
- NoviiRemote (pilot TV)
- LyME (Matlab)
- Planetarium2 (mapa nieba)
- PocketSat+ (do śledzenia satelitów, jest wersja na PPC ale może jest coś lepszego)
- Electronics (baza danych z kabelkami, wtyczkami, elementami elektronicznymi)
- AlPro (przeglądarka obrazków)
- PsyTexx (odtwarzacz plików mod)
- AeroPlayer (odtwarzacz mp3)
- PhonTuner (do strojenia gitary)
- TCPMP (do odtwarzania filmów divx)
- BackupMan (do pełnego backupu palma, w Ipaq 1940 jest jakiś backup, czy on wystarcza ???)
- Fileprog (do zarządzania pikami)
- Imieniny (do wrzucenia w kalendarz polskich imienin)
- EasyCalc (zaawansowany kalkulator graficzny)

- cala masa gier, może wymienicie swoje ulubione :).

Ech trochę tego jest, mam nadzieje że was nie odstraszyłem za bardzo. Za wszelka pomoc dziękuję
Pozdrawiam....

Marcin

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: Przejscie z PalmOS na PocketPC, poradnik zagubionego.
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 04, 2008, 13:45:03 »
Nie porownuj PPC do PalmOSa nie da sie. Inna filozofia inne zasady musisz sie przyzwyczaic do nowego zamiast upierac sie na starym :) Tak jest latwiej niz upodabnianie swojego PPC do PalmOS.

DO synchronizacji jest ActiveSync i synchronizuje sie tylko z MS Outlook, Co do innych to sa jakies od firebirda itp., ale sa opisane wiele razy na forum wiec pomine to.

Co do hasel itp. to poszukaj programow typu eWallet do tego wlasnie sa, do przechowywania "wrazliwych danych"

Co do kompatybilnosci to wiele jest programow ktore chodza na WM2003, aczkolwiek wiekszosc nowych wersji juz powstaje tylko dla WM5/WM6, wiec ilosc nowych programow oraz aktualizacji juz istniejacych dla WM2003 spada w bardzo szybkim tempie.

Co do programow to wszystko ma swoje odpowiedniki, wystarczy ze uzyjesz forumowej wyszukiwarki, przejzyj przyklejone watki z programami i grami ...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 04, 2008, 13:59:12 »
Ipaq 1940 jest na procesorze Samsunga.

I pytanko czy to jest ARM, Xscale czy Sharp compatybile ???

Napisane: Luty 04, 2008, 13:52:38
Nie porownuj PPC do PalmOSa nie da sie. Inna filozofia inne zasady musisz sie przyzwyczaic do nowego zamiast upierac sie na starym :) Tak jest latwiej niz upodabnianie swojego PPC do PalmOS.

Ze to inna filozofia zdążyłem zauważyć :). Chciałem jednak by przejście było możliwie bezbolesne i aby ktoś wytłumaczył ze np zapomnij o zahasłowanych rekordach w książce adresowej, użyj do tego programu yyy. Ze teraz programy nie wrzucasz przez desktopa do palma tylko .... itd.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 04, 2008, 14:02:29 »
Ze to inna filozofia zdążyłem zauważyć :). Chciałem jednak by przejście było możliwie bezbolesne i aby ktoś wytłumaczył ze np zapomnij o zahasłowanych rekordach w książce adresowej, użyj do tego programu yyy. Ze teraz programy nie wrzucasz przez desktopa do palma tylko .... itd.

Takie rzeczy sa opisane w FAQ i w Dziale dla początkujących :)

Na pewno bedziesz potrzebowal jakiegos launchera np. SPB Pocket Plus albo jakiegos innego darmowego cLaunch iLaunch :) To tyle co mi przychodzi tak na szybko do glowy.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Dino_Zaurus

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 04, 2008, 14:03:58 »
ja na twoim miejscu zostalbym przy Palm OS i kupil np Palm TX , albo Treo 680... i nie szukal na sile innych rozwiazan... ( zauwazcie ze nie napisalem gorszych) :E

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 04, 2008, 14:12:16 »
Ipaq 1940 jest na procesorze Samsunga.

I pytanko czy to jest ARM, Xscale czy Sharp compatybile ???

ARM

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 04, 2008, 15:01:33 »
Takie rzeczy sa opisane w FAQ i w Dziale dla początkujących :)

Uch już myślalem ze tego nie znajdę :)  Dla innych początkujących informacje na start mogą znaleźć tu:
http://pdaclub.pl/info.php?id=7289

Jeszcze była jakaś prezentacja mobile2003.pps ale się zmyła.

Napisane: Luty 04, 2008, 14:57:33
ja na twoim miejscu zostalbym przy Palm OS i kupil np Palm TX , albo Treo 680... i nie szukal na sile innych rozwiazan... ( zauwazcie ze nie napisalem gorszych) :E

Przyznam się że od dłuższego czasu chciałem przejść na PPC, ale brakowało motywacji (skoro ten palm działa :) ) Jednak wielozadaniowość kusi :), no i jest już ten Ipaq 1940, a darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda wiec postaniem sprobować przejść na drugą stronę mając cały czas most za sobą :)

Co do listy aplikacji to może byście probowali wpisać chociaż nazwy waszych ulubionych odpowiedników. Jak przy chaśle Launcher paslo hasło uLaunche i SRB to już sobie znalazłem :). Wiele odpowiedników znalazłem na PDAclub w dziale download, ale może macie jakieś inne typy do wyszukania.

Marcin
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2008, 15:04:39 wysłana przez mstolars1 »

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 04, 2008, 15:10:03 »
Dodam conieco. Niektóre aplikacje z Palm Osa mają odpowiedniki dla Windowsa.
Na przykład:
- TCPMP
- Resco Explorer
- Novii Remote
- AvantGo
- Agendus
- Resco Viewer
- Gry z astraware, gorąco polecam!

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 04, 2008, 15:12:13 »
I jeszcze jedno pytanko, jak najłatwiej przenieść notatki, kontakty i ewentualnie kalendarz z POS do PPC ???

Marcin

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 04, 2008, 15:14:30 »
Zsynchronizuj Palma z Outlookiem, a później Outlooka z PocketPC.

*

Dino_Zaurus

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 04, 2008, 15:19:14 »
ewentualnie ...Pocket mirror

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 04, 2008, 15:26:47 »
Przyznam się że od dłuższego czasu chciałem przejść na PPC, ale brakowało motywacji (skoro ten palm działa :) ) Jednak wielozadaniowość kusi :), no i jest już ten Ipaq 1940, a darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda wiec postaniem sprobować przejść na drugą stronę mając cały czas most za sobą :)

W moim przypadku WM okazał się nieużywalny.
Np. wspomniana przez Ciebie globalna szukajka - na WM (przynajmniej wtedy gdy ja go używałem) można (było?) o tym zapomnieć.
Nawet szukajka w ramach addressbooka była koszmarna - choć to poprawiono w wersji 5.0.

Dlatego ja bardzo prędko wróciłem do Palm OS (TX) i na razie się nie wybieram do WM.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline pablo

• **
  • 216
  • Sprzęt: Acer N311, Samsung I5700
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 05, 2008, 08:22:18 »
Zamiast Planetarium , na WM jest Pocket Stars.
Btw. z OSa na PPC przeszedłem rok temu i pomimo początkowego zagubienia teraz już bym nie wrócił .
pozdrawiam

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 05, 2008, 19:21:22 »
No wiszkszośc aplikacji już znalazłem dzięki waszym podpowiedziom. Pewnie niedługo sam umieszczę info o moich poczynaniach. Mam problem jedynie z notatnikiem. Na POS robił za niego WordSmith który pozwalał na wyszukiwanie notatek, zapisywanie w pamięci i na karcie. Mogę odpuscic te małe fonty ale wyszukiwarka jest bardzo przydatna. Może macie jakieś zamienniki ???

Marcin 

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 06, 2008, 01:15:33 »
A standartowy interface notatnika lub wbudowany w system Pocket Word Ci nie wystarcza? Jesli dobrze pamietam to systemowa szukajka przeszukuje notatki. Zastanow sie tez nad nowszym pocketem - ja sobie nie wyobrazam nawet powrotu do WM5 a co dopiero do starszej wersji systemu (teraz bawie sie 6.1). W sumie przez te kilka lat system bardzo sie zmienil i WM5 to naprawde minimum.

BTW. Wersjami procesora sie nie przejmuj. Wszystko uzywane w PPC od jakis 5 lat jest zgodne z ARM (w tym samsungi, xscale, qualcommy itp). Z kompatybilnoscia mozesz miec tylko problem przy uzywaniu programow wylacznie dla WM5(6).
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2008, 01:17:29 wysłana przez jarekt »

« Odpowiedź #15 dnia: Luty 06, 2008, 10:30:54 »
A standartowy interface notatnika lub wbudowany w system Pocket Word Ci nie wystarcza?

Wybaczcie moje szlochy ale zanim przestawię sie na PPC to muszę się wypłakać za tym co się traci.

Przyznam szczerze że Notatnik z PPC pod względem użyteczności do pięt nie dorasta temu z POS. Jak przelałem notatki (sporo notatek :) ) z Palma na iPAQ-a to jeśli notatki są w pamięci Notatnik uruchamia sie 3 sec (na POS z notatkami w pamięci i na karcie jest to < 1 sec), a jak notatki są na karcie SD to trwa to z 10 sec :). Wyszukiwanie w takiej ilości za pomocą suwaczka jest powiedzmy uciążliwe, a używanie innej aplikacji (find) do znajdywania jest mocno niewygodne. Na POS to prawy klawisz i już jest notes, w polu na dole wpisujemy pierwsze litery i zwykle po trzeciej filtr zawęża ilość odpowiedzi do tylu że wszystkie są na jednym ekranie. Taki notatnik jest traktowany jako podręczna baza danych, gdzie i zakupy sie znajdzie i szybko wpisany adres ip komputera itp :). Jak szukana rzecz nie jest na początku notatki to pyk ikonka find i wpisujemy interesująca frazę, odpowiedz jest po 2 sec :). Mógłby Bil kupić od Palma to rozwiązanie :)  Do tego WordSmith dzięki specjalnym czcionkom na ekranie 320x320 uzyskiwał rozdzielczość monochromatyczną 960x320 (każdy piksel to trzy kolorowe piksele i na krawędziach czcionki zapalano tylko 1/3 piksela). Dzięki temu dwa razy mniejsze literki były czytelniejsze od tych 2x większych na PPC 240x320 :). No ale nowe PPC ma VGA i to się chwali :)

Wielkość. Hmm iPAQ 1940 jest malutki jak na PPC ale i tak 2cm jest dłuższy od Tungstena T po złożeniu :(. Do tego plastikowa obudowa (TT maił metalową która ochroniła jego wnętrze podczas upadków, ma niezłe wgniecenia na rogach :) )

Na plus PPC jest obsługa BT itp. Na POS sa 4 porty szeregowe (kabel rs232, kabel usb, IR, i BT) i każdy z portów może mieć tylko jedno urządzenie na końcu, czyli jak telefon po BT, to klawiatura już musi być inaczej. Do tego skomplikowana konfiguracja. Na PPC jest jak w Windows czyli podłącza sie urządzenia do profili i już. To bardzo ułatwia choć w WM2003 zabrakło profili audio :(

Multimedia. PPC i POS mają odtwarzacz TCPMP co je zrównuje, choć wydaje się ze PPC jest bardziej przyjazny.

Pamięć. Hmm 16-32 MB w POS to 64 MB w PPC, takie mam odczucie.

System plików. Tu PPC od początku miał pliki i to jest bardzo dobre. W POS na początku była BD i kompatybilność wstecz utrudnia życie. W RAM jest BD a pliki są na karcie pamięci i stosuje się specjalne aplikacje które przed uruchomieniem przerzucają je do RAM.

Kompatybilność. No od kiedy PPC przeszło na ARM wydaje się że dogoniło pod tym względem POS

Wielozadaniowość. Na POS jest pseudo (jak w DOS, program musi się podpiąć do przerwań, można np uruchomić mp3 i potem odpalić inna aplikację. Natomiast aplikacje pamiętają swoje stany i przełączanie miedzy nimi wygląda jak by pracowały w tle. Jedynie nie liczą w tle. Na PPC jest ale :) Jak odpaliłem IE na 1940 to próba odpalenia innej aplikacji pokazuje ze zostaje jakieś 5-10% mocy procesora wiec to trochę szyka dla sztuki, ale da się. Nie mniej system stara się aby pracowała tylko jedna aplikacja. Jest przycisk OK do zamykania aplikacji ale nie ma przycisku zrzuć na pasek czy jakiejś sensownej metody zarządzania procesami jak pasek w windows (trzeba ustawienia, system, pamięć, uruchomione aplikacje :)  )

Przemijalność. Czy PPC tak szybko przemijają ??? Na TT jeszcze dziś można bez problemów kupić pokrowiec, a na IPAQ 1940 bryndza totalna. Szukam Krusell-a i wszędzie niema. Może ktoś z was wie gdzie można kupić. Znalazłem jeden sklep gdzie są pokrowce aluminiowe, ale mnie ten skórzany Krusell najbardziej pasuje, ponieważ palm większość życia spędza na moim pasku od spodni.

Pozdrawiam
Marcin
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2008, 10:51:05 wysłana przez mstolars1 »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 06, 2008, 11:05:16 »
Jest przycisk OK do zamykania aplikacji ale nie ma przycisku zrzuć na pasek czy jakiejś sensownej metody zarządzania procesami jak pasek w windows (trzeba ustawienia, system, pamięć, uruchomione aplikacje :)  )

właśnie jest odwrotnie - standardowo przycisk OK nie zamyka aplikacji, lecz właśnie ją minimalizuje, dlatego nadal jest ona obecna w uruchomionych aplikacjach. Do zamykania owym przyciskiem potrzeba zainstalować malutki programik, jest ich wiele, ja polecam darmowy MagicButton który oprócz zamykacza pełni równiez fukcję task managera - ikonki otwartych aplikacji wyświetlane są na górnym pasku dzięci czemu przełączanie między programami jest bajecznie proste. Dodatkowo program oferuje jeszcze takie przydatne funkcje jak shutdown czy soft reset.

co do pokrowca - jeśli nie można dostać Krusella to może PDair
http://sklep.zirius.pl/index.php?p156,etui-skorzane-z-klipsem-ipaq-rx1950-19xx-41xx-flip

*

Dino_Zaurus

« Odpowiedź #17 dnia: Luty 06, 2008, 11:11:06 »
widze ze nie dotarles do wszystkiego...zobaczysz co cie jeszcze bedzie w ppc wkurzac :P:P PALM OS albo LINUX...WM no More :P

« Odpowiedź #18 dnia: Luty 06, 2008, 16:50:09 »
właśnie jest odwrotnie - standardowo przycisk OK nie zamyka aplikacji, lecz właśnie ją minimalizuje

co do pokrowca - jeśli nie można dostać Krusella to może PDair
http://sklep.zirius.pl/index.php?p156,etui-skorzane-z-klipsem-ipaq-rx1950-19xx-41xx-flip

Acha :) w takim razie to zrobił mój Launcher :) Jak aplikacje są w pamięci uruchomione (Notatnik, Kontakty itd) to przełączanie jest błyskawiczne :)

Przyglądałem się temu pokrowcowi, ale w nim palm z boku jest prawie cały odkryty. W Krusell-u wystają tylko przyciski i ekran. Chyba lepszy już by był ten alucase, ale dzięki za wskazanie.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 06, 2008, 17:06:10 »
można ewentualnie rozejrzeć się za używanym Krusellem, na przykład tutaj na forum jeden z moderatorów sprzedawał pokrowiec który został mu po rozbitym ipaqu, co prawda było to dobre pół roku temu, ale a nuż jeszcze aktualne?
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=74071.0
albo może trafi się podobna oferta

*

Offline Multiaplikator

• *
  • 98
  • Sprzęt: iPhone 4, Eten Glofiish M700
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 06, 2008, 21:24:18 »
Ja też miałem problem z pokrowcem - mój Ipaq 4150 korzysta z tego samego pokrowca co Ipaq 1940. Kupiłem w końcu sobie Krusella na amerykańskim ebay'u. Z przesyłką wyniósł mnie ok 76 zł. Czas dostawy jakieś 1,5 tygodnia.

*

Offline Krupin14

• 18
  • Sprzęt: Mio P560, HTC Touch 2, Samsung i5700
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 08, 2008, 15:22:13 »
Nie polecam pocket mirror do przenoszenia danych. Nie dość że nie zadziałał, to jeszcze zepsuł mi Palm Desktop i trzeba od nowa instalować. Nawet szkoda sobie głowy zawracać dociekaniem, co źle ustawiłem, albo co gdzie zawiodło.
Przenosiłem dane z Tungstena T5 na Mio P560.
Do przeniesienia kontaktów użyłem triala Outlooka, ściągniętego wprost od Billa Gatesa ;-)
Notatki przenieść można łatwo i szybko przesyłając je przez bluetooth, jednak są pewne minusy: jeśli będzie przesyłana każda pojedynczo, to przy dużej ilości notatek to jest nieco uciążliwe. Palm daje możliwość wysłania całej kategorii notatek, wtedy wszystkie notatki z danej kategorii lądują w jednym pliku obsługiwanym w Pocket PC przez Pocket Worda.

« Odpowiedź #22 dnia: Luty 19, 2008, 21:19:31 »
Hej wszystkim.

Pokrowiec już mam (ten start link okazał sie jeszcze aktualny)

Pocket mirror przeniósł dane miedzy systemami choć będą one wymagały obróbki ze względu na wcześniej wymienione problemy. Oczywiście wszelkie eksperymenty należy zaczynać od backupu obu urządzeń :)

*

Offline as127

• **
  • 207
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 19, 2008, 21:34:23 »

Dokładnie tak, miałem to samo, używałem palma przez 6 lat, potem przeszedłem na fs560 z WM5.0 prawie 2 latat temu i do dzisiaj nie mogę się przyzwyczaić. Kup TX, zostań przy palmie bo będziesz żałował :-)

*

Offline open

• 799
  • Sprzęt: Moto Defy
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 20, 2008, 08:13:18 »

Dokładnie tak, miałem to samo, używałem palma przez 6 lat, potem przeszedłem na fs560 z WM5.0 prawie 2 latat temu i do dzisiaj nie mogę się przyzwyczaić. Kup TX, zostań przy palmie bo będziesz żałował :-)

Panowie, nie będziemy tu prowadzić wojny - to już było ("ciemne strony mocy" itp.) ;)  :D
Ja też używałem wcześniej Tungstena T (a jeszcze wcześniej m100) i... aż tak nie zabolało mnie przejście na WM  :mrgreen:
W moim przypadku brak oprogramowania nawigacyjnego na T1 (TomTom nie działał, nic innego z routingiem chyba nadal nie istnieje) oraz brak wielozadaniowości były decydujące... Bo co to za wielozadaniowość, że w tle można jedynie słuchać mp3?

PalmOS niestety umiera, Linux - czemu nie, to mogłoby być ciekawe (nie używałem na żadnym Pockecie jeszcze)...
Myślę, że autor wątku też się przekona do WM ;)

*

Offline krissto

• **
  • 207
  • Sprzęt: F-S Loox n560, iPhone3G, HTC Desire
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 20, 2008, 23:52:52 »
Ja się przyzwyczaiłem chociaż gdyby nie fakt, że kumpel który namówił mnie na przejście na WM jest w Irlandii pewnie bym zabił skubańca, a teraz nie żałuję chociaż TT nadal jest pod ręką, na wszelki wypadek :)
Trochę to trwało i było parę zarwanych nocek oraz rozpaczliwych postów na forach ale POS, jak już wspomnieliście umiera :(

Za Wikipedią:
"Z początku Ciemna Strona Mocy kusi możliwością łatwego i szybkiego uzyskania wielkiej potęgi, władzy oraz zaawansowanych umiejętności w korzystaniu z Mocy. Z czasem jednak okazuje się, że wymaga więcej, niż daje, a swoich wyznawców stopniowo demoralizuje..."

Czas na Linux, może on przywróci równowagę  :D

*

Dino_Zaurus

« Odpowiedź #26 dnia: Luty 20, 2008, 23:55:36 »
tyle ze cimna strona mocy to palm os :P

*

Offline as127

• **
  • 207
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 21, 2008, 00:30:47 »
tyle ze cimna strona mocy to palm os :P

Raczej MS   :mad:

*

Dino_Zaurus

« Odpowiedź #28 dnia: Luty 21, 2008, 00:41:45 »
he he... opis wiki pasuje jak ulal do posiadaczy palm os:P

*

Offline krissto

• **
  • 207
  • Sprzęt: F-S Loox n560, iPhone3G, HTC Desire
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 21, 2008, 14:54:52 »
Jesteś zdemoralizowany? :P