prosba

• 7 Odpowiedzi
  • 814 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

prosba
« dnia: Lipiec 08, 2004, 23:55:45 »
witam.jestem nowicjuszem w kwestii pda.mam pytanie. poszukuje mapy z mozliwoscia nanoszenia na nia danych tj pozycji z gps oraz np wartosci z czujnikow podlaczonych do pda poprzez bluetootha. slyszal ktos moze cos o arcmap? z gory dzieki wielkie za wszelkie info.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
prosba
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 08, 2004, 23:59:01 »
Jakich wartosci z jakich czujnikow?

prosba
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 09, 2004, 00:01:59 »
ma to wygladac tak.jedziesz autem.w srodku lezy sobie pda z czujnikiem np co2 na zew. do tego podlaczony jest gps. automatycznie na mapie nanoszone sa informacje o pozycji i o wartosci co2.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
prosba
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 09, 2004, 09:17:45 »
Jak sobie napiszesz oprogramowanie do obslugi takiego czujnika i dodatkowo dodasz (jakism cudem) taki modul do programu z mapa to bedzie to dzialac. Chyba ze jest juz taka mapa, ale szczerze mowiac to nie znam takiego tytulu.

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
prosba
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 09, 2004, 23:49:59 »
Sprawa jest duzo latwiejsza - wystarczy prosciutki GPS logger czyli program zapisujacy dane z GPSa. Rzecz chyba jest dosc prosta do napisania (dane z GPSa ida po COMie) ale mozna skorzystac z gotowych programow ktorych jest multum. Jesli chodzi o CO2 to mozna taki program uzupelnic o logowanie w czasie zawartosci CO2 choc wystarczylby program chodzacy rownolegle do GPS loggera - jesli bedziesz mial zapisane w dowolnej formie dane z czujnika z dokladna godzina pomiaru mozna to tez chyba dosc prosto skonfrontowac z logami z GPSa przy czym operacji tych (oraz ew. nalozenia na mape) dokonywac wypadaloby juz spokojnie na duzym PC.

prosba
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 09, 2004, 23:56:33 »
sprawa danych z gps i z czujnika jest juz zalatwiona. jest to napisane w labview a dane zapisane to pliku textowego. chodzi mi tylko o to jakiej mapy moglbym uzyc..dlatego skierowalem to pytanie na tym forum..na poczatek interesowalaby mnie mapa na "duzeg"pc ..jakas wersja demo gdzie moglbym to przetestowac; z gory wielkie dzieki za wszelkie info...

prosba
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 04, 2004, 08:36:42 »
Witam!
Widze, ze zajmujesz sie zagadnienieami zwiazanymi z wizualizacja procesów na PDA. Mam do Ciebie pytanie - w jaki sposob stworzylbys wizualizacje na pockecie tak aby komunikowal sie on poprzez wifi ze sterownikiem ewentualnie posrednio np: z serwerem OPC.
Jesli mialbys chwilke to prosze o odp.
Z gory dziekuje!
Adam

prosba
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 26, 2004, 18:01:18 »
to zalezy dokladnie oco CI chodzi..mi chodzilo wczesniej sczegolnie o mape..i rozwiazalem to w taki sposob..korzystam z ALTURIONA SDK (mozna tez z TOMTOM SDK)....piszesz dll ktora korzysta z API danej mapy..dzieki temu Twoja aplikacja moze otworzyc mape, naniesc jakies dane na nia..cokolwiek....
jezeli chodzi o wifi...ja pisze w labview i tam mam duze mozliwosci np komunikacja TCP, UDP..wystarczy odpowiednia konfiguracja IP..itde i juz komunikacja miedzy dwoma kompami jest zalatwiona...teraz tylko to zalezy co chcesz wyswietlac i na czym? czy to ma byc mapa, czy wykres czy co...to juz Twoj wybor..