Program TV + Pilot TV

• 9 Odpowiedzi
  • 2360 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Program TV + Pilot TV
« dnia: Luty 27, 2006, 09:43:10 »
Czy istnieje jakiś program integrujący pilota TV z programem (pobranym z netu) tak aby po wybraniu jakiejś pozycji w programie telewizor odrazu włączał się na ten kanał. A w trybie pilota nad klawiszami był by program telewizyjny kanału, który ostatnio włączyliśmy i informował o oglądanym programie oraz informacje o nim (ile do końca itp.).

*

Offline lipciopda

• 6801
Program TV + Pilot TV
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 28, 2006, 07:28:29 »
ale ty masz fantazje :)

po pierwsze to skad pilot i program mialyby wiedziec jak masz ustawione kanaly w telewizorze? i ktory wlaczyc?

po drugie skad mialby pobierac takie informacje jak ile do konca i ktory kanal jest ustawiony? musialbys miec w TV nadajnik IR, ktory wysyla takie informacje

Program TV + Pilot TV
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 28, 2006, 19:51:49 »
Cytat: "lipciopda"
ale ty masz fantazje :)

po pierwsze to skad pilot i program mialyby wiedziec jak masz ustawione kanaly w telewizorze? i ktory wlaczyc?

po drugie skad mialby pobierac takie informacje jak ile do konca i ktory kanal jest ustawiony? musialbys miec w TV nadajnik IR, ktory wysyla takie informacje

A po jaka cholere nadajnik w TV? Przecierz z tego co ja rozumiem to koledze michalowi77 chodzi o to czy istnieje program 2in1: Pilot+ProgramTV, a kanaly zawsze mozna w ustawieniach wybrac :)

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
Program TV + Pilot TV
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 28, 2006, 21:05:08 »
Mam Dreamboxa - tuner satelitarny TV na Linuksie. Ma wbudowany serwis www do zarządzania, również oglądanymi programami. Mój PDA łączy się z nim po WiFi ze standardowego IE. Widzę wybrany kanał, dzięki aktualnemu EPG również czasy i zawartość z opisem bieżących programów. Przez jedno kliknięcie wybieram interesujący program.
Wystarczy?

*

Offline lipciopda

• 6801
Program TV + Pilot TV
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 01, 2006, 05:35:01 »
no tylko on chyba nie chcial kupowac tunera...

Program TV + Pilot TV
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 01, 2006, 16:31:55 »
Mam Cyfre+ i do niej chciałbym mieć pilota w PDA. Z pobraniem danych raczej nie ma problemu bo na stronie Cyfry jest spis kanałów oraz program tv dla każdego z nich wraz z opisem. Więc działało by to tak jak u sierka tyle że dany nie były by dostarczane z tunera ale z internetu. I teraz pytam czy ktoś nie widział programu którego można "nauczyć" pobierania danych z serwisu Cyfry+, albo kodu źrudłowego podobnego programu (przebudował bym go tak aby obsługiwał to co mi potrzebne).
PS: Sierek ile może kosztować taki tuner i gdzie go można dostać.

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
Program TV + Pilot TV
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 01, 2006, 17:11:44 »
Najtańsza wersja kosztuje ok. 800 pln (Dreambox 500S). Jest wiele sklepów oferujących Dreamboxy. Możesz go dostać np. tutaj: http://www.satwell.com/index.php?l=1

Więcej na ten temat np. tutaj:
http://linuxbox.dvb-z.net/

Jeszcze dla uzupełnienia:
Ciekawe rozwiązania z pilotami i bieżącym programem TV są tutaj:
http://www.raks.com.pl/
Nie widzę co prawda aplikacji na PDA, ale...

Program TV + Pilot TV
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 02, 2006, 01:12:53 »
Cytat: "michal77"
Mam Cyfre+ i do niej chciałbym mieć pilota w PDA. Z pobraniem danych raczej nie ma problemu bo na stronie Cyfry jest spis kanałów oraz program tv dla każdego z nich wraz z opisem. Więc działało by to tak jak u sierka tyle że dany nie były by dostarczane z tunera ale z internetu. I teraz pytam czy ktoś nie widział programu którego można "nauczyć" pobierania danych z serwisu Cyfry+, albo kodu źrudłowego podobnego programu (przebudował bym go tak aby obsługiwał to co mi potrzebne).

Poprawianie programu ? Szybciej sam to napiszesz !

Program TV + Pilot TV
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 02, 2006, 08:48:58 »
Tylko że moje wiadomości na temat odbirania i wysyłania danych przez port podczerwieni są bardzo znikome. A jedyną aplikacją którą stworzyłem dla urządzeń mobilnych był aplet w Javie, który wyświetlał na ekranie komurki napis "Hello world!", ale nie działał.  :(

Program TV + Pilot TV
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 02, 2006, 12:39:41 »
Cytat: "michal77"
Tylko że moje wiadomości na temat odbirania i wysyłania danych przez port podczerwieni są bardzo znikome. A jedyną aplikacją którą stworzyłem dla urządzeń mobilnych był aplet w Javie, który wyświetlał na ekranie komurki napis "Hello world!", ale nie działał.  :(

To obawiam się, że odechciałoby Ci się nim byś na dobre zaczął poprawiać. Tak czy siak, o programowaniu pilota tv było między innymi
tutaj. Ze dwa adresy chyba tam były.