« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 18, 2007, 16:30:12 »
Ja kiedyś liczyłem co i jak przy Skype (ale nie innych VoIP) - mi na TyTN Skype zjada około 5kbajt/s w porywach do 8 w obie strony razem, co przy SimDacie daje około 9-11 gr za minutę (Jeżeli jesteśmy schowani za NAT lub używamy klienta mobilnego, sieć Skype zwykle nie używa naszego połączenia to relay'owania innych połączeń, jak to się dzieje przy kliencie stacjoinarnym). Do tego dochodzi ewentualny koszt połączenia. Przy SIP można użyć oszczędniejszych protokołów, to może być nawet 3x tańsze (kodek GSM ma przepływność jedynie nieco ponad 3kbajt/s w obie strony), więc to się może opłacać. Oczywiście do tego trzeba doliczyć narzut za nawiązanie połączenia, inicjalizację połączenia z serwerem itd, ale to będą drobiazgi (nie wiem skąd legenda o megabajtach przy logowaniu; utrzymanie połączenia z serwerem to około 60-100kbajt na godzinę przy 50 osobach na liście kontaktów, połowa z Avatarami).
Pierwsze połączenie z siecią skype może być drogie, jeżeli nigdy się logowaliśmy z powodu ściągania Avatarów (nie wiem co to za debilny zwyczaj z tymi obrazkami) - dlatego warto się choć raz zalogować najpierw przez WLAN.

Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500