program do robienia zakupów

• 26 Odpowiedzi
  • 4030 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 01, 2004, 22:37:21 »
sytuacja jest taka
zona wysyła mnie biednego zuczka na zakupy
lista jest długa ale wymieniona ustnie
mam ipaq1930 - chciałbym skorzystac z jego pomocy
uzywajac todo wychodzi to jakoś kulawo - trzeba po 1 zapisac wszystkie pozycje wraz z ilością itd. a w sklepie w czasie robienia zakupów zaznaczac po kolei co sie juz kupiło
jak wy w takim wypadku wykorzystujecie swoje PPC ?
czy jest jakis program wspomogajacy zakupy?
a moze ktoś napisze - ja nie potrafie - za to chetnie pomoge merytorycznie

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 01, 2004, 22:41:10 »
Softu takiego jest od groma... wystarczy poszukac.
http://www.pocketgear.com/products_search.asp?searchfor=shopping

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 01, 2004, 23:39:29 »
owszem ale est jakby to powiedziec - angielsko jezyczny i jakos taki nie w zlotówkach ani za free czy jest cos po naszemu ? napawde nie wiem nawet czego szukac :(

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 02, 2004, 00:50:07 »
Nie kupisz oprogramowania w zlotowkach dla PDA... Moze poza mapami i pakietami lokalizacyjnymi. Ale nie widze problemu - co za roznica czy w zlotowkach czy nie...

Ty to masz dopiero wymagania... nie dosc ze nie w dolarach to jeszcze po polsku?! Polskich aplikacji dla PDA jest baaaaaaaaaaaardzo malo. Przestan marzyc :)

No jak nie wiesz czego szukac. Podalem Ci link do strony z wynikami wyszukiwania - sa tam niemal same programy do tworzenia i zarzdzania lista zakupow.

Dodatkowo najwyrazniej nie przylozyles sie zbytnio nawet do przejrzenia tamtej listy aplikacji... czesc jest bowiem za free.

*

Offline t_e_d

• 478
    • http://stc.org.pl
  • Sprzęt: PalmV/Asus 716/HP iPAQ214/Magellan315/HI-303E/G_Rays2
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 02, 2004, 07:16:51 »
Mnie, ze znanych mi darmowych programow do zakupow najbardziej podoba sie program My Shopping List (version 1.6.1) (poczytasz o nim na stronie http://www.onlinesrs.com/codeking_forum/ ). Nie tylko mozna zapisac liste zakupow, ale mozna dolaczyc tez fotografie tego co chcemy kupic. Innym milym dodatkiem jest to ze pliki zapisywane sa jako pliki tekstowe TAB DELIMITED, wiec jest mozliwosc edycji ich na PC i pozniej zwyczajne skopiowanie na Pocketa.

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 02, 2004, 11:23:39 »
patrzylem dokladnie 5 sztuk jest darmowych -jednak sa obco jezyczne - jakos z trudem sie naucze ze maka wroclawska przeszenna to ichniemu to inaczej brzmi - chyba ze mozna sobie samemu dodawac towar z wlasna nazwa - jest gdzies taki soft - czy tez sa to gotowe listy nieedytowalne ?

[Dodano: 2004-10-02 11:28:38]
no to skoro nie ma takich aplikacji no to moze ktos kto lubi i ma talent oraz wiedze zdecyowal sie napisac ?

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 02, 2004, 11:57:33 »
Te programy zazwyczaj nie maja listy... tworzy sie ja samemu. Co do pisania programow po polsku pod uzytkownikow, to mozesz zapomniec. Takie istniejace aplikacje mozna policzyc na palcach jednej reki... szczegolnie jak maja byc za free.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 02, 2004, 13:10:16 »
Ja, ponieważ też jestem wybitnym fanem shoppingu, używam tych programów od początku używania PDA.
Tyle, że dla mnie kupowanie mąki jest tak męczące, że używam programów płatnych. W szczególności od kiedy powstały hipermarkety, gdzie zlokalizowanie tejże mąki wymaga profesjonalnego przewodnika.

Nazwy artykułów są w lepszych programach gotowe (listy) i edytowalne, więc po nabyciu programu, robiąc kolejne listy zakupów w markecie, sukcesywnie tłumaczę (zamieniam) na polski ich nazwy. Analogicznie z grupami artykułów, wg. których można sortować listy.

Podczas radosnej czynności shoppingu wpisuję dodatkowo lokalizację towaru w sklepie (rząd, półka etc.). Później za to chodzę po markecie jak po sznurku. (Gorzej jak jest promocja i towar jest przenoszony na tzw. wyspy - program i ja głupiejemy).

Kiedyś wpisywałem też ceny, ale miałem dużo więcej czasu a znacznie mniej pieniędzy i było mi to budżetowo bardzo pomocne.

Korzystam z programów, które mają desktop PC-towy, bo robienie tego wszystkiego na palmtopie jest "nieco" męczące.

W tej chwili używam VOShoppingList ($15). I gorąco go polecam. :)

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 02, 2004, 13:20:05 »
sam bym napisał jak bym umiał - znam tylko padscala ze szkoly:) zopodajcie jakies narzedzia do pisania (darmowe najlepiej) na pocketPC to spróbuje napisać takowy program do sklepów bedzie za symboliczne 5 zł jak go ukoncze

*

Offline t_e_d

• 478
    • http://stc.org.pl
  • Sprzęt: PalmV/Asus 716/HP iPAQ214/Magellan315/HI-303E/G_Rays2
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 02, 2004, 14:55:06 »
Wpisujesz lokalizacje ? hmmmm ciekawe - w Auchan, w Bialymtoku - a tylko taki jeden hipermarket jest u nas - maja taka polityke, ze co jakis czas - chyba jakos raz na dwa miesiace wszystko przestawiaja, dokladnie z jednego konca na drugi - to podobno dobry chwyt marketingowy. Klient idzie kupic np konserwy rybne a spotyka materialy sanitarne. Przy okazji kilka razy przebiegnie sie po calej hali to moze po drodze (z nudow) cos dorzuci do koszyka. Nie sledze tych ich przestawianek, bo tak mnie tym zmeczyli ze coraz czesciej kupuje u siebie na osiedlu :)

*

• 6498
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 02, 2004, 18:04:53 »
Robie zakupy w Tesco i Realu. Jakichs rewolucji (zmian regalow) nie pamietam. Drobne zmiany - przestawienie polek - tak, ale drobna korekta trwa sekunde.
Natomiast routing, jak w AutoMapie :)) po sklepie, wg. miejsc ulozenia towarow, to super sprawa.

*

Offline MaNwE

• *
  • 63
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 02, 2004, 20:12:16 »
podziel sie paroma screen'ami jak to zorganizowales :)

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 03, 2004, 09:27:04 »
Cytat: hubertus
sam bym napisał jak bym umiał - znam tylko padscala ze szkoly:) zopodajcie jakies narzedzia do pisania (darmowe najlepiej) na pocketPC to spróbuje napisać takowy program do sklepów bedzie za symboliczne 5 zł jak go ukoncze

Jest darmowy pakiet dla programistow MS eMbedded Visual Tools (wersja 3.0 na pewno byla darmowa... nie pamietam jak jest z 4.0). Tam jest C++ i Visual Basic.

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 03, 2004, 12:29:32 »
a gdzie tego szukać ? zapodaj link moze albo choć stronke :) bede próbował.
c++ i visual - znalazłęm książke w domu sasiada - mam jakies podtawy wiec spróbuje

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 03, 2004, 14:20:54 »
Kurcze a od czego jest google? Podalem ci dokladna nazwe... wystarczy poszukac... Dokladnie po wpisaniu: "ms embedded visual tools" to jest pierwszy wynik w GOOGLE!

« Odpowiedź #15 dnia: Październik 03, 2004, 14:41:15 »
205 mega - o kurcze !! mogles uprzedzić !! :)

« Odpowiedź #16 dnia: Październik 03, 2004, 14:48:12 »
--_____--;;
czego sie spodziewales po pelnym developer kicie?

*

Offline MaNwE

• *
  • 63
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 03, 2004, 15:30:02 »
eMbedded Visual C++ 4.0 jest tutaj [225 MB]

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=1dacdb3d-50d1-41b2-a107-fa75ae960856&displaylang=en

nie znalazlem natomiast eVB4 co mnie wk*, wciaz nie rozumiem dlaczego The Bill nie wydal kompilatora do eVB, tylko programy sa w wersji pol-skryptowej

*

Offline kretes

• **
  • 134
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 03, 2004, 18:21:09 »
Oj bo zchodzimy z tematu!
Moi - proszę wrzuć screeny! Bardzo ciekawy jestem :D

« Odpowiedź #19 dnia: Październik 03, 2004, 20:33:58 »
sciagłem ale wymaga kodu :( ktos ma?

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 03, 2004, 20:55:19 »
sciagłem ale wymaga kodu :( ktos ma?
Nie doczytałeś:
Note: Use the following CD key when installing this software: TRT7H-KD36T-FRH8D-6QH8P-VFJHQ

« Odpowiedź #21 dnia: Październik 03, 2004, 21:04:20 »
no faktycznie :) ale ok wazne ze zadziałał ciekawe czy do 4 tez pasuje

*

Offline marx

• 640
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note II
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 04, 2004, 07:42:22 »
visual Basic zostal zarzucony na rzecz Net czy jak mu tam
dlatego starsze systemy operacyjne mialy w ROM wbudowana biblioteke do VB, a nowsze maja Net
Mozesz pisac w starym VB i bedzie chodzic na wszystkim (ale uzytkownicy nowych win beda sie wk.. ze musza doinstalowac biblioteke VB) o podobnie w druga strone (ci sie beda bardziej wkurzac, bo starsze urzadzenia maja mniej ram;)
Programu do shoppingu nie uzywam, zwykla karteczka jest szybsza, a majac koszyk w jednej rece i palmtopa w drugiej nie mialbym czym nakladac towaru :)

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 04, 2004, 14:50:46 »
Moi: prosimy o screen Twojej AutoMapy (Tesco Edition;) ). Ja tez jestem ciekawy jak to zorganizowales :P

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 04, 2004, 15:07:10 »
a gdzie tego szukać ? zapodaj link moze albo choć stronke :) bede próbował.
c++ i visual - znalazłęm książke w domu sasiada - mam jakies podtawy wiec spróbuje
Jak to czytam to taka mi sie 'nasuwa' uwaga ogólna :  Jesli masz problem z obslugą anglojezycznego programu do zakupów, to jak chcesz pisać program w nieznanym Ci narzędziu i języku programowania?

*

• 6498
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 06, 2004, 21:18:49 »
Cytat: sajlent
prosimy o screen Twojej AutoMapy (Tesco Edition;) ). Ja tez jestem ciekawy jak to zorganizowales :P
Tu nie ma żadnych czarów - oczywiście odwzorowania graficznego nie ma, ale listę towarów układa się wg. numeracji półek i idąc kolejno wzdłuż regałów wrzuca się po kolei artykuły zadane przez Żonę, np. tak jak tu:
[pic=http://www.kubicki.pl/voshop.gif]
Półki można (i trzeba) ponumerować wg. "kolejności zwiedzania" marketu. I to cały szymel tego softu. Nie sposób niczego ominąć...
Dodam jeszcze, że podczas mojej nieobecności iPAQ5550 mi się hardresetnął i brak polskich liter (nie chce mi się już wgrywać InterWrite'a).
Kiedy wpiszemy do bazy ceny, na dole ukazuje się suma towarów "zamówionych", a po wciśnięciu koszyka (po wrzuceniu do koszyka klikamy na artykuł z listy i jest on pokazany jako przekreślony) pokazuje się wartość towarów już będących w koszyku.
Dodam, że kolumna "cpn", to zaznaczenie posiadania kuponów rabatowych na dany artykuł, rzecz w Polsce chyba mało popularna.
Aha - lokalizacja PO(S), to PointOfSale zwany także kasą (bo tam się kupuje baterie i klej "kropelka").

*

Offline baart

• *
  • 92
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 21, 2005, 13:08:52 »
Cytat: Moi
Tyle, że dla mnie kupowanie mąki jest tak męczące, że używam programów płatnych. W szczególności od kiedy powstały hipermarkety, gdzie zlokalizowanie tejże mąki wymaga profesjonalnego przewodnika.

a nie prościej kupic przez internet?
 masz do wyboru leclerca i 'piotra i pawła'

tanio, wygodnie, wszystko zawsze w tym samym miejscu, nigdzie nie trzeba chodzić i z dostawą do domu