Jeżeli pingujesz adres typu 192.168.x.x to jest to adres wewnętrzny twojej sieci i zapewne jest to twój router. Jeżeli zapingujesz np. adres IP 212.77.100.100 to będzie to już w tym przypadku adres zewnętrzny dla wirtualnej polski (wp.pl) jeżeli to Ci się uda to znaczy, że komunikacja jest.
Co do kwestii konkretnych ustawień w PPC to wygląda to różnie bo:
w zależności od twojego providera bądź ustawień samego routera może być kilka konfiguracji. Czasem jako pierwszy DSN wystarczy ustawić adres routera czyli ten w twoim przypadku z zakresu 192.168.x.x, innym razem może okazać się potrzeba ustawienia DNS zewnętrznego np. twojego dostawcy internetu – mam tak w chello tzn. muszę wpisać adresy DNS 62.179.1.60 i wtedy net działa. Wpisanie tylko adresu routera, który notabene uzyskuje te adresy automatycznie nic nie daje. Tak więc, jak widzisz, musisz sam sprawdzić kilka kombinacji. Dodatkowo istotne dla całości może okazać się czy twój router ma włączone DHCP czy też adresy IP urządzeń w sieci są przypisane na sztywno.
DNS dla WM 5.0 wpisujesz w Start > Settings dalej zakładka Connections > Nerwork Cards zakładka Network Adapters i tu z listy wybierasz odpowiednią kartę gdzie masz możliwość wpisania jeżeli to konieczne adresu IP, maski i bramki (oczywiście bramka to adres twojego routera), druga zakładka Name Servers to właśnie miejsce na wpisanie DNS-ów.
Zasada wygląda ogólnie tak jak napisałem choć spotkałem kilka anomalii i wyjątków