Problem ze znakami w PocketWord

• 9 Odpowiedzi
  • 400 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline olaf_medras

• **
  • 134
  • Sprzęt: FSC Loox 720
« dnia: Kwiecień 29, 2006, 01:35:13 »
Problem polega na tym ze po przerzuceniu plikow tekstowych z kompa na PDA nie rozpoznaje on w ogole liter tylko wyswietla litery greckie(chodzi o wszystkie znaki,nie tylko polskie).nie ma roznicy czy pliki sa konwertowane czy nie.Pliki z PDA widoczne sa na komputerze bezproblemowo.uzywam office 2003.dowiadywalem sie juz w fujitsu i praktycznie wykluczono aby byla to wada sprzetu,czy ktos moze spotkal sie z czyms podobnym i czy wie moze jakie ustawienia kompa moga cos takiego powodowac???
co najciekawsze w pewnym momencie wszystko bylo ok i juz myslalem ze "sie naprawilo" ale teraz sytuacja wrocila do normy...
bede wdzieczny za jakiekolwiek informacje

PS.WYkonalem jeszcze jeden test(az dziw ze nie wpadlem na to wczesniej...)
po utworzeniu dokumentow w windowsowym WordPadzie po przeniesieniu wszystko gra,ale juz gdy otworze dokument w wordzie(Office) i wykonam Ctrl+C i Ctrl+V w wordpadzie to po przeniesieniu jest kicha...
dla mnie jest oczywiste ze to musi byc wina jakis ustawien Office'a jednak moja wiedza informatyczna nie siega az tak gleboko zebym wiedzial gdzie szukac.(tzn sprawdzilem tylko jezyk czy jest poprawnie ustawiony)

*

Offline dayex

• 24
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 29, 2006, 10:29:04 »
Spróbuj to: http://vgakey.net/web/index.php?pldownload (autouzupełnienie PL) u mnie pomogło

*

Offline olaf_medras

• **
  • 134
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 29, 2006, 11:04:57 »
rozumiem ze chodzi ci o ten plik autocompletePl tak?
nie przeszkadza nic to ze mam zainstalowana ta cala marchevke?

*

Offline dayex

• 24
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 29, 2006, 11:40:02 »
Tego to ci już nie powiem, bo ja nie używam spolszczeia systemu, ale myślę że nie będzie problemu.

*

Offline olaf_medras

• **
  • 134
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 29, 2006, 12:33:10 »
OK,dzieki.zrobie backup i sprobuje.
Jeszcze tylko jedno pytanko-jesli nie uzywasz spolszczenia to jest to rownoznaczne z brakiem polskich znakow w edytorze i excelu?czy masz zamiast tego zainstalowana jakas nakladke?
bo ja tez raczej jestem zwolennikiem English Language ale niestety jak czasem trzeba stworzyc cos po polsku to pojawia sie problem:)

*

Offline januba

• 271
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 29, 2006, 12:59:51 »
Wszystko załatwia sama klawiatura wspomniana wcześniej VGAKey, tzn. polskie znaki i nie tylko. Sam miałem Marchevkę ale wywaliłem.

*

silentjob

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 29, 2006, 13:27:44 »
Wydaje mi się, że idzie o czcionki. Wystarczy po otwarciu pliku tekstowego zaznaczyć go w całości a następnie zmienić czcionkę za pomocą odpowiedniej opcji, co sprawi, że wszystko wróci do normy.

*

Offline olaf_medras

• **
  • 134
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 29, 2006, 15:38:48 »
Cytat: "silentjob"
Wydaje mi się, że idzie o czcionki. Wystarczy po otwarciu pliku tekstowego zaznaczyć go w całości a następnie zmienić czcionkę za pomocą odpowiedniej opcji, co sprawi, że wszystko wróci do normy.

Rzeczywiscie to rozwiazanie pomaga,ale z czego wynika ten problem?
dzieki wielkie za pomoc:)

*

silentjob

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 29, 2006, 16:58:34 »
Wynika z braku zainstalowanych na pda czcionek :). Przekopiuj takie, jakie są w dokumencie do katalogu Windows/Fonts na palmtopie i po sprawie.

*

Offline olaf_medras

• **
  • 134
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 29, 2006, 18:50:12 »
THX:)