Zasilanie palmtopa na rowerze.

• 8 Odpowiedzi
  • 1721 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Kuras77

• 410
  • Sprzęt: FS LOOX N560 i C550
Zasilanie palmtopa na rowerze.
« dnia: Lipiec 17, 2008, 16:24:12 »
Wybieram się niedługo na Mazury z rowerkiem, na którym zamierzam z eksplorować tamtejsze okolice wraz z moim Fujitsu-Siemens LOOX C550 i zainstalowanym na nim programem GPS Tuner (świetny - polecam).
Już kończę montaż uchwytu palmtopa na rowerku ale powstaje jeszcze problem z zasilaniem (wycieczki całodniowe). Zastanawiam się nad zakupem małego akumulatorka żelowego (np. takiego: http://allegro.pl/item394764023_akumulator_zelowy_6v_4_5_ah_do_motocykla_skutera.html ) i wsadzeniu go do sakwy. I teraz moje pytanko: czy napięcie 6 V nie zaszkodzi urządzeniu? Myślę że te 0,5 V więcej nie powinno mieć znaczenia ale wolałbym się upewnić. Druga sprawa to czy można taki akumulator podłączyć bezpośrednio do palmtopa?
Od razu napiszę że nie wchodzi w rachubę kupno grubszej baterii bo palmtop nie zmieści się wtedy do uchwytu. Używanie wymiennie kilku standardowych akumulatorków też mi nie do końca pasuje bo przy ich zmianie trzeba by wyłączać palmtopa.
Z góry dzięki za pomoc.
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D

*

Offline Omega90

• 736
  • Sprzęt: loox n560,HTC Blue Angel,Dell Axim x50v,HP ipa3870
Odp: Zasilanie palmtopa na rowerze.
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 17, 2008, 16:27:27 »
Układ ładowania powinien wytrzymać 6 v ale jak wiemy jeżeli akumulator jest w pełni naładowany to ma koło 7 co jest już "trochę" za dużo..... Proponował bym skonstruowanie jakiegoś stabilizatora 5v. Są tzw układy maxim czy jakoś tak które stabilizują napięcie od 3 v do 10 v i robią z tego 5 ;)
fsc pocket loox n560, HTC Blue Angel

*

Offline Kordeus

• 31
    • Blog
  • Sprzęt: Asus 639
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 17, 2008, 16:48:15 »
Układ ładowania powinien wytrzymać 6 v ale jak wiemy jeżeli akumulator jest w pełni naładowany to ma koło 7 co jest już "trochę" za dużo..... Proponował bym skonstruowanie jakiegoś stabilizatora 5v. Są tzw układy maxim czy jakoś tak które stabilizują napięcie od 3 v do 10 v i robią z tego 5 ;)

To o czym piszesz to chyba raczej przetwornica...  Ale stabilizator faktycznie bylby w tym przypadku dobrym rozwiazaniem :) Stabilizator LM7805 (1A) powinien tu chyba wystarczyc :)

*

Offline Kuras77

• 410
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 17, 2008, 17:27:45 »
Dzięki za odpowiedzi.
Z tego co czytałem stabilizator LM7805 potrzebuje napięcia wejściowego przynajmniej o 1,5V wyższego niż wyjściowe czyli jeśli naładowany akumulator będzie miał 7V to na wyjściu będzie 5V ok ale jeśli się już trochę rozładuje  to napięcie może spaść i na wyjściu. Czytałem też że ten układ potrafi się "wzbudzać". Poza tym czy nie przydałoby się tu jakieś zabezpieczenie przeciw prądowi wstecznemu? Od razu napiszę że słabo znam się na elektronice i nie chciałbym eksperymentować na moim palmtopie - najchętniej preferowałbym rozwiązania już gotowe i pełne.
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 17, 2008, 22:12:08 »
Zdecydowanie stabilizuj napięcie - ja takim akumulatorem już jednego palmtopa spaliłem...

*

Offline Kordeus

• 31
    • Blog
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 17, 2008, 22:15:39 »
spokojnie mozesz dac L7805 ( lapie juz od 5 V na wejsciu, poszukaj na necie datasheet tego scalaczka). Uzywalem go troche, i jescze nigdy mi sie nie wzbudzal. A po co zabezpieczenie przeciw pradowi wstecznemu?

*

Offline Kuras77

• 410
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 17, 2008, 22:54:49 »
spokojnie mozesz dac L7805 ( lapie juz od 5 V na wejsciu, poszukaj na necie datasheet tego scalaczka). Uzywalem go troche, i jescze nigdy mi sie nie wzbudzal. A po co zabezpieczenie przeciw pradowi wstecznemu?
No to może pokombinuję z tym układem. Zabezpieczenie przeciw prądowi wstecznemu przydaje się chyba wtedy, jeśli źródło zasilania jest rozładowane - tak by nie zdarzyło się że to palmtop zacznie ładować akumulator... Ale jeśli się mylę to mnie poprawcie.

*

Offline Kordeus

• 31
    • Blog
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 17, 2008, 23:02:33 »
Zabezpieczenie przeciw prądowi wstecznemu przydaje się chyba wtedy, jeśli źródło zasilania jest rozładowane - tak by nie zdarzyło się że to palmtop zacznie ładować akumulator... Ale jeśli się mylę to mnie poprawcie.

Sadze ze palmtop jest zabezpieczony na wypadek odwrotnego podlaczenia kabla zasilajacego (co ma taki sam skutek jak wspomniana przez Ciebie sytuacja). Jesli chcesz sie zabezpieczyc dodatkowo, to wrzuc dioda germanowa szeregowo za stabilizatorem, w kierunku przewodzenia (oczywiscie diode odpowiedniej mocy).

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 19, 2008, 12:01:00 »
Nie możesz dać 7805 z powodu zbyt niskiego napięcia na wejściu, po podłączeniu do akku i obciążeniu PDA napięcie spadnie do około 4.2V lub do niższego zależnie od obciążenia i producenta stabilizatora.

Natomiast rozwiązanie jest banalnie proste, Twój akumulator i na wyjściu jedna dioda prostownicza dowolna choćby 1N4007, szeregowo z nią rezystor 0.47R/0.6W i masz sprawę załatwioną.

Zakres napięcia ładowania będzie jeździł z obciążeniem ale nie będzie wyższy niż: jakieś 5.4V co jest już bezpieczną wartością dla PDA. Dla przypomnienia akumulator 6V po naładowaniu i potem po obciążeniu ma napięcie 6.4V - rozładowany ma napięcie 5V.

Jest to najprostsze rozwiązanie i najtańsze (hmm, poniżej 10gr :P )

Jeśli chcesz natomiast zrobić to super poprawnie to zostaje zrobienie przetwornicy na 5V step down lub zastosowanie stabilizatora low drop. Jedno i drugie zdecydowanie droższe od diody :)

« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2008, 12:04:08 wysłana przez sp4ubw »