problem z cf bluetooth

• 16 Odpowiedzi
  • 889 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

problem z cf bluetooth
« dnia: Sierpień 28, 2004, 10:48:44 »
Nabylem ostatnio karte cf bluetooth firmy x-micro wyszukuje mi ja jako bluetooth_bt0100m i mam dziwne problemy z tym urzadzeniem mam palmtopa z wm2003 sterowniki na plytce sa do systemow ppc2000 i 2002
ale instaluje sie bez wiekszych problemow z tym ze nie moge sie polaczyc z netem poprzez bt probowalem z t68i palm i telefon widza sie ale poprostu nie moge sie polaczyc, a teraz najlepsze gdy wylaczam palmtopa nie moge go spowrotem wlaczyc pomaga reset.dopiero gdy odinstalowywuje bluetoth managera wszystko jest ok, sciagalem ten sam program tylko w innej wersji z dzialu download i teraz wlaczaniem nie ma problemu ale nie moge uruchomic karty bt nie wiem co jest nie tak czy karta poprostu sie nienadaje.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
problem z cf bluetooth
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 28, 2004, 11:36:15 »
Ale co to znaczy ze PDA nie laczy ci sie z netem? Co sie pojawia? Opisz dokladnie jak wszystko ustawiasz... co sie pojawia itd.

problem z cf bluetooth
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 28, 2004, 20:57:45 »
Wyrzuć tego BT do najbizszego smietnika i nie rób sobie nadziei co do poprawnego działania BT z kilkoma lub nawet jednym urządzeniem. Polecam WiFi do tego

*

Offline elita

• **
  • 161
    • http://gg.overwap.net
problem z cf bluetooth
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 28, 2004, 22:36:18 »
wampciaxp: a jaki to telefon ma wi-fi?

problem z cf bluetooth
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 28, 2004, 22:41:08 »
Elitarny :-P
Nawet gdy żaden nie ma WiFi to i tak BT jest nic nie wartym rozwiązaniem :)
Telefon - IRDA
PDA - IRDA i/lub WiFi

........]:>..............

*

Offline elita

• **
  • 161
    • http://gg.overwap.net
problem z cf bluetooth
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 29, 2004, 00:30:15 »
A mi jakoś wszystko na tym bt działa bez problemu, początki były trudne, fakt, ale wystarczyło poznać koncepcje twórców bt i teraz wszystko jest proste i działa. Mam w domu 5 urządzeń bt i rozmawia każde z każdym (oczywiście wg. potrzeb i usług).

problem z cf bluetooth
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 29, 2004, 00:58:45 »
Tylko tak ci się wydaje :P.
Gratuluje posiadania pięciu BT'ków ;)

problem z cf bluetooth
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 29, 2004, 03:07:20 »
Przez Irde z telefinem to nie za wygodne, szczegolnie w terenie.. do tel tylko BT.Czesc wampcia, jakos na GG sie nie udostepniasz

problem z cf bluetooth
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 29, 2004, 09:39:03 »
dokladnie tak rex, z irda jest bardzo niewygodne.  

[Dodano: 2004-08-29 10:32:23]
chyba jest juz jakis przelom bo zainstalowana wersja bt menagera juz nie wiesza mi palmtopa tylko niemoge sparowac urzadzen wyskakuje mi blad authentication failed gdy lacze pda->tel gdy lacze tel->pda jest ok ale zeby zrobic pol. do neta to polaczenie od strony pda musi byc udane, chyba.Czy passkey tworze po stronie telefonu czy moge go stworzyc na pda w kazdym razie po obu stronach podaje ten sam kod i po stronie pda wyskakuje blad. Moze z tym authentication chodzi o cos innego.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
problem z cf bluetooth
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 29, 2004, 12:31:53 »
Wczesniejsze Twoje proby byly blizsze celu. Czy jestes pewien ze masz aktywny gprs u swojego operatora ?
Mozesz najpierw sprawdzic czy dziala gprs via Irda. Jesli zadziala wtedy konfiguruj BT, bo oczywiscie niemadre jest nie wykorzystywanie tego co sie ma. Dzialanie BT jest problematyczne ale akurat jako sposob polaczenia PDA i tel dziala i jest wygodne. Powodzenia

*

Offline YaroZ

• 29
problem z cf bluetooth
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 29, 2004, 12:51:19 »
WampciaXP: ciekawe co mówisz.

Używam Asusa A620BT i żadnych problemów z bt nie mam.

Bluetooth to praktycznie jedyny mój sposób na połączenia ze wszytkim naokoło:

- telefon (S55)
- sieć (serwer linuxowy via BlueZ)
- ActiveSync (widcomm)

Wszytko działa wybornie bez najmniejszego problemu. Ale skoro nie potrafisz skonfigurować urządzeń to już Twój problem a nie BT. Dziwne, że wszystcy producenci elektroniki wrzucają moduły BT do swoich urządzeń, skoro nie ma najmniejszej nadzieii na ich działanie.

Śmieszą mnie takie wypowiedzi :)

problem z cf bluetooth
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 29, 2004, 13:00:40 »
re:perla mam aktywnego gprs

[Dodano: 2004-08-29 13:03:44]
tak wczesniejsze byly blizsze celu poniewaz cos mi sie laczylo a nawet raz zamiast sie polaczyc to tak jakby od razu sie rozlaczylo bo na tel wyswietlilo mi sie od razu 0kb wyslanych 0kb odebranych juz nawet nie wiem jak ja to wtedy zrobilem, w sumie i tak niedzialalo

problem z cf bluetooth
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 29, 2004, 13:31:25 »
BT + GPRS w ERA GSM.

My Connections i pod nim wybieramy "Bluetooth Dialup Modem" -> next -> *99***1# -> next username: erainternet pass: erainternet -> teraz ADVANCED ( nie Finish ) Zakładka general Baud Rate 115200; wait for . 0 sek, Eztra Dial String "+cgdcont=1,"IP","erainternet" ( często nie wpisanie tego skutkuje zrywaniem połaczenia !!! ), Cancel if not conected 120 sek -> reszta zakładek bez zmian -> Finish

Teraz przechodzimy do BT Managera NEW -> Connect to the Internet via Phone -> Phone selection ( taki jaki masz albo "Unknown" ) -> NEXT -> next -> passkey  ( tu wpisujesz cokolwiek bylebys zapamiętał i to samo przeklepał w komórce ;) ) - to samo wpisujesz w telefonie -> next -> wybiersz swoje nowo utworzone połaczenie np "BT Connection" i to koniec. Od tej chwili wszystko chodzi EXTRA

PS Prosze nie bawić się nr kierunkowymi w ustawieniach lokalizacji typu Home lub Work

Jeszcze jedna rada polecam poradnik zapisać w pliku tekstowym i posiadać go np na karcie pamięci i/lub w telefonie - przydaje się ;)

I tak bede TWIERDZIĆ iż BT plus PC i SYMBIAN TELEFON to ogromne nieporozumienie i OSZUSTWO ze strony Producentów  !

Yaroz Ty też mnie śmieszysz twierdząc na siłe, ze ten BT shit tak poprawnie współpracuje

problem z cf bluetooth
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 29, 2004, 16:30:05 »
a wiec tak ustawilem tak jak napisalas wchodze w bt menagera potem w telefonie ustawiam opcje wykryj wykrywa mi ce device potem lacze sie w pda wyszukuje tel. pokazuje mi sie opening port i wszystko, niewybiera numeru cannot connect itd. w telefonie mam jeszcze opcje tel. inicjuje lub akceptuje. Proboje sie laczyc tylko przy opcji inicjuje wszystko oki tylko tego p.... numeru niewybiera a poza tym czesto sie wiesza.

problem z cf bluetooth
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 29, 2004, 16:46:18 »
Masz ustawioną w telefonie autoryzacje pocketa ? ( urządzenia muszą być sparowane )

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
problem z cf bluetooth
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 30, 2004, 08:36:41 »
Namawiam jeszcze raz zrob probe polaczenia do operatora GPRS via IRDA. Wtedy bedziesz mial pewnosc ze to dziala a tak nie wiadomo czy problem jest na poziomie BT czy GPRS czyli tel->operator.

problem z cf bluetooth
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 30, 2004, 19:22:46 »
chcialem wszystkim podziekowac za pomoc ale niestety nieudalo mi sie tego poprawnie skonfigurowac a poniewaz dostalem gwarancje rozruchowa dlatego skorzystalem z niej i oddalem ta karte bo szkoda zdrowia. Ta karta bardzo czesto sie wieszala dlatego czesto musialem wyjmowac i wkladac spowrotem po ktoryms tam wylozeniu zrobil mi sie twardy reset i wtedy zrozumialem ze to niema sensu ta karta nigdy nie bedzie poprawnie wspolpracowac z moim palmtopem. A bylem juz chyba bardzo daleko bo nawet jakims cudem tak to ustawilem ze wybieral mi numer *99# i niby laczyl sie ale przy odpalaniu przegladarki znowu cos bylo nie tak i wszystko trzeba bylo konfigurowac od nowa bo wtedy zrywalo sie polaczenie tak dalej i tak dalej. Moze trzeba nabyc jakiegos markowego cf bt czy urzadzenie firmy billinton jets w tym przypadku najlepsze