Problem z bateria i inne

• 7 Odpowiedzi
  • 337 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z bateria i inne
« dnia: Październik 21, 2005, 17:28:38 »
Witam serdecznie wszystkich...
Ostatnio nabylem na allegro uzywany MDA I... W aukcji bylo napisane ze 100% sprawny, bez rys itd, no cacko zadbane. Gosciu wyslal mi caly komplet, ja odebralem i... Pierwsze spojrzenie... Spoko telefon nawet zadbany, tylko troszke przykurzony przy krawedziach ekranu ale i troszeczke podrapany w niektorych miejscach... Bateria byla bardzo slaba wiec stwierdzilem ze ja naladuje i sprawdze od razu ile telefonik trzyma... Co sie okazalo... Zdjalem telefon z ladowarki i zagralem w jedna gre, TRAFFIC cośtam i zaczal cos smecic ze bateria jest low. To przestalem grac, wylaczylem ekranik. Ale po jakims czasie znowu go odpalilem i sprawdzilem stan baterii i bylo 3/4. Wiec tak jakby sie troszke podladowal... Pod wieczor ktos zadzwonil odebralem i gadalem 1 min, nie wiecej jak sie wylaczyl... Wiec nie wytrzymuje jednego dnia... Ja rozumiem ze sie troche bawie nim (ale bez przesady), powinien chyba trzymac dluzej. Zreszta czy takie wachania stanu naladowania sa normalne? Czy to bateria jest padnieta czy moze cos innego... Straszny mnie szlag trafia ze gosciu nic nie napisal w aukcji dlatego na razie nie wystawiam komentarza, a jesli bede pewny ze to bateria jest do kitu to powiem mu zeby chociaz zwrocil kase za nowa baterie, bo co jak co, ale w aukcji slowa nie bylo na temat baterii ze jest kiepska, i dalej idac wg mnie jest to OKLAMANIE I ZLE OPISANIE PRZEDMIOTU WYSTAWIANEGO NA AUKCJI... Co byscie zrobili w takiej sytuacji...??

Przepraszam ze sie tak rozpisalem, ale chcialem wszystko dobrze opisac...

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Problem z bateria i inne
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 21, 2005, 18:43:34 »
Ja bym zadal zwrotu kasy... chyba ze nie przeplaciles specjalnie. Bateria do tego PDA moze byc droga, wiec przemysl dokladnie sprawe.

*

Offline duskerini

• 649
    • http://www.tunio.info
  • Sprzęt: HP 6510, palmT|T, n6600
Problem z bateria i inne
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 21, 2005, 19:08:39 »
dokładnie. popieram Jakuba
bateria to bardzo ważna część w palmtopach. i z reguły są dość drogie.... więc najpierw rozejżyj się czy da sie kupić taką baterię jakoś tanio, jeśli nie to zarzadaj od typa zwroty $$, ponieważ dostałeś przedmiot którego stan odbiega od stanu w opisie. nie mozna powiedzieć że palmtop jest sprawny nie biorąc pod uwagę baterii - bateria to również podzespół którego stan powinno się określać. takwięc moim zdaniem masz pełne prawo zarządać zwrotu pieniędzy
pozdrawiam i powodzenia!

Problem z bateria i inne
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 21, 2005, 19:38:10 »
I pewnie tak zrobie... Albo zazadam zwrotu kasy na baterie...
Rozumiem ze z wymienionych objawow mozecie smialo powiedziec ze to bateria, jest do d, a nie cos innego?
Bateria nowa kosztuje 100zeta niecale... na allegro...

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Problem z bateria i inne
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 21, 2005, 21:00:54 »
Najlepiej zrob jakis miarodajny test, czyli wlacz odtwarzanie jakiejs piosenki w Windows Media Player, wgranej do pamieci RAM i zapetlonej (repeat w menu). Palmtop oczywiscie w pelni naladowany z wylaczonym modulem telefonicznym. Ekran wylaczasz przy pomocy funkcji dostepnej w Windows Media Player (w ustawieniach przypisywania funkcji do przyciskow - Screen Toggle). Jak podasz nam czas takiego ciaglego odtwarzania utworu z wylaczonym ekranem to bedziemy mogli cos wiecej powiedziec.

Problem z bateria i inne
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 22, 2005, 17:15:30 »
Ale chodzi mi to czy takie wachania baterii sa normalne w tych palmfonach...
Bo szczerze powiem ze mi sie nie chce wierzyc w to ze bateria szybko slabnie, a za chwile jej naladowanie jest w 3/4 pojemnosci.
Bo takie wachania w bateri to ja mialem kiedys w nokii 3210 i wg mnie to normalne nie jest... ale moze sie myle.

[Dodano: 2005-10-22 17:15:57]
Ale chodzi mi to czy takie wachania baterii sa normalne w tych palmfonach...
Bo szczerze powiem ze mi sie nie chce wierzyc w to ze bateria szybko slabnie, a za chwile jej naladowanie jest w 3/4 pojemnosci i to jest ok.
Bo takie wachania w bateri to ja mialem kiedys w nokii 3210 i wg mnie to normalne nie jest... ale moze sie myle.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
Problem z bateria i inne
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 22, 2005, 20:45:54 »
To na 99 % bateria. Wlaczone urzadzenie, pobor pradu powoduje obnizenie napiecia. Gdy nieco 'odpocznie', przy malym obciazeniu napiecie sie podnosi i dlatego taki wynik pomiaru.

Problem z bateria i inne
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 23, 2005, 00:01:51 »
Witam,

Z tego co widze est to tak zwany efekt JOJO. Swiadczy to o krańcowym "zcioraniu" baterii. niestety duzo juz z taką baterią nie zdziałasz. można spróbować u znajomego w GERMANOSIE tam mają takie urządzenia do reaktywacji baterii, ale wielkiej nadzieji bym nie robił.
pozd,
redink