Problem z baterią

• 8 Odpowiedzi
  • 365 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline McAron

• **
  • 128
  • Sprzęt: HTC HD2 , SPV M650 , AM 6.6
Problem z baterią
« dnia: Marzec 13, 2005, 20:55:55 »
Mam Mio 168, sprzęt nowy zakupiony miesiąc temu.
W ubiegłym tygodniu całkowicie rozładowała mi się bateria a że nie zrobiłem backupu więc wiecie sami ...
Nie zdziwiło mnie to specjalnie, ponieważ sporo pracowałem i sądziłem, że nieuformowana jeszcze bateria miała prawo tak się zachować. Aż do dzisiaj ...
Wczoraj naładowałem baterię na full. Dzisiaj zauważyłem, że jej pojemność wynosi 85%. Wyszedłem dosłownie na godzinkę z domu zostawiając sprzęt wyłączony. Po powrocie stan baterii wynosił już tylko 51%.
Nie wiem co jest powodem samoczynnego rozładowywania się baterii przy wyłączonym sprzęcie. Dodam, że wyłączając go każdorazowo sprawdzam czy wszystkie programy zostały pozamykane i czy jakiś przypadkiem nie pracuje w tle.
I jeszcze jedno: kiedy wlączyłem sprzęt ostatnim razem zauważyłem, że na górnym pasku w miejscu napisu"Start" pojawiają się puste kwadraciki (coś na kształt paska postępu).
Czy ktoś z Was zetknął się z podobnym problemem?
Co to może być?

Pozdrawiam.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Problem z baterią
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 13, 2005, 21:02:18 »
Wyglada na to ze jakis program miesza ci w systemie... byc moze on jest powodem szybkiego rozladowywania sie baterii. Jesli nadal bedzie to samo to zrob twardy reset i zobacz jak PDA zachowuje sie na czystym systemie.

*

Offline lipciopda

• 6801
Problem z baterią
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 13, 2005, 21:24:34 »
zobacz czy nie masz ustawionego automatycznego sprawdzania maili co kilka minut - ja przez tydzien nie wiedzialem co sie dzieje bo zostawialem naladowanego ipaqa na noc wylaczonego a rano mial baterie rozladowana a to wlasnie to bylo powodem - ustawilem sprawdzanie co 2 minuty i... mozesz sie domyslic co sie dzialo

*

Offline McAron

• **
  • 128
Problem z baterią
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 13, 2005, 21:50:23 »
Nie bardzo wiem jak i gdzie sprawdzić funkcję automatycznego odbierania maili ponieważ nigdy z niej nie korzystałem. Nigdy też nie łączyłem się z internetem przez Pocket PC.
Przypomniało mi się jeszcze, ze ostatnio parokrotnie po włączeniu pocketa sprawdzałem odrazu czy mam uruchomiony jakiś program i okazywało się, ze tak. Był to ActiveSync. Nie wiem jakim cudem ponieważ (jak wspomniałem wcześniej) każdorazowo zamykam wszystkie programy przed wyłączeniem sprzętu. dodatkowo zainstalowałem sobie Wisbara który o ile mnie pamięć nie myli powinien zadbać o zamykanie programów (chyba, że coś pokręciłem).

*

Offline lipciopda

• 6801
Problem z baterią
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 13, 2005, 21:54:14 »
nie ma mozliwosci innej na rozladowanie tak szybkie baterii niz to ze jakis program automatycznie odpala ci palmtopa...

automatyczne sprawdzanie poczty ustawia sie w opcjach konta ale skoro nigdy nic nie ustawiales to to nie to - popatrz na tego activesynca - moze jakas automatyczna synchronizacja co kilka minut ? tak naprawde niewiele korzystam z activesynca to nawet nie wiem czy ma taka mozliwosc :P

*

Offline McAron

• **
  • 128
Problem z baterią
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 13, 2005, 22:10:02 »
Dodam jeszcze, że mam nakładkę spolszczającą (sporo o niej właśnie czytam). Nie wiem czy to może mieć wpływ ale nadmieniam na wszelki wypadek.

*

Offline lipciopda

• 6801
Problem z baterią
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 13, 2005, 22:13:51 »
Cytat: McAron
Dodam jeszcze, że mam nakładkę spolszczającą (sporo o niej właśnie czytam). Nie wiem czy to może mieć wpływ ale nadmieniam na wszelki wypadek.
wg mnie nie ma to wplywu - skoro wylaczasz palmtopa i nie masz programow uruchomionych a potem okazuje sie ze sam sie wlaczyl activesync to stawiam na niego

tak jak pisal Jakub - moze najszybszym sposobem sprawdzenia bedzie hard reset... a potem stopniowe instalowanie programow i sprawdzanie

*

Offline McAron

• **
  • 128
Problem z baterią
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 13, 2005, 22:22:20 »
Jeśli nie będzie innego wyjścia to chyba faktycznie zrobię hard reset.
Co prawda nigdy go nie przeprowadzałem. Wiem jak należy go zrobić ale nie bardzo orientuję się jak postąpić aby nie stracić cennych danych. Muszę o tym poczytać bo do tej pory jakoś nie widziałem problemu a co za tym idzie potrzeby analizowania zabezpieczania danych i programów.

*

Offline lipciopda

• 6801
Problem z baterią
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 13, 2005, 22:26:48 »
Cytat: McAron
Muszę o tym poczytać bo do tej pory jakoś nie widziałem problemu a co za tym idzie potrzeby analizowania zabezpieczania danych i programów.
poczytaj, poczytaj... nagla utrata danych raczej nigdy nie jest zaplanowana wiec lepiej nie czekac az kiedys sie niemilo rozczarujesz