Odzyskanie danych z karty flash

• 8 Odpowiedzi
  • 987 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline astved

• **
  • 137
« dnia: Kwiecień 21, 2003, 19:45:22 »
Dziś miałem wkurzające przeżycie. Podczas przenoszenia danych przez activesync z karty SD w Ipaq do komputera stacjonarnego, po wciśnięciu cofnięcia operacji wszystkie dane na karcie się skasowały. Moim pytaniem jest, czy jest jakaś możliwość odzyskania ich (jakiś programik undelete na pocketa czy jakieś inne możliwości). I jak to wogóle możliwe żeby Activesync cofnięcie operacji przenoszenia traktował jako skasowanie danych?  

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 21, 2003, 21:14:54 »
Jesli chodzi o ActiveSync to wszystko jest mozliwe. Jest to najbardziej niedopracowana aplikacja zwiazana z palmtopami jaka kiedykolwiek opuscila siedzibe Microsoftu. Co do undelete to na Pocketa tego nie ma. Ale swoja droga to nie wiem czy w ogole istnieje szansza odzyskania danych z pamieci flash. Nie znam sie na tym ale to chyba nie jest pamiec magnetyczna gdzie pozostaja slady skasowanych plikow...

Mozesz sprobowac w jakims czytniku na PC cos z karta zrobic, ale ja daje prawie zerowe szanse na pomyslnosc takiego zabiegu.

*

Offline astved

• **
  • 137
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 21, 2003, 21:59:55 »
Dziękuję za szybką odpowiedź, pozostały mi tylko wspomnienia z pleneru :(  A dla wszystkich... nie cofajcie operacji rename/ kopiuj-przesun, bo moze sie to skonczyc utrata danych na karcie flash.  

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 21, 2003, 23:15:54 »
Dolacze sie do dysputy....
Wszystkie zasadnicze dokumenty trzymam w 3 (slow. trzech) kopiach, bo po przejsciach z MSAS, i przykrych z nim doswiadczeniach, nie moge sobie pozwolic na dalsza tego typu rorzutnosc.
Backup, backup i jeszcze raz backup.... Chociaz tez moze sie okazac, ze sprzet Ci padnie i nie bedziesz mial do "straych" danych dostepu. Chyba, ze troche pokombinujesz.

*

Offline kozi

• **
  • 220
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 22, 2003, 10:34:32 »
moze "easy recowery pro" przez czytnik kart?

[Dodano: 2003-04-22 10:37:37]
"... recovery..."

[dziala z compact flash przy odzyskiwaniu zdjec, przez 30 dni jest chyba bezplatny]

*

Offline astved

• **
  • 137
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 22, 2003, 11:30:14 »
backup robię regularnie, z tym już nie mam niespodzianek, problem miałem podczas kopiowania zdjęć z karty sd. Czytnika niestety nie mam, ale skoro mówicie że jest jakaś szansa, to może sobie go sprawię.

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 22, 2003, 11:53:28 »
Jakub Kańczugowski napisał:

Ale swoja droga to nie wiem czy w ogole istnieje szansza odzyskania danych z pamieci flash. Nie znam sie na tym ale to chyba nie jest pamiec magnetyczna gdzie pozostaja slady skasowanych plikow...

to jest bez znaczenia czy pamięć to nośnik magnetyczny czy komórki flasha
wszystko zalezy od systemu plików (FAT...)
w FATach przy kasowaniu pliku fizycznie on dalej jest w pamieci - zostają tylko usunięte wpisy informujące o tym gdzie ten plik się znajduje i jak się nazywa (własciwie to tylko pierwsza litera nazwy zostaje skasowana wiec da sie to jako tako zindetyfikować)...
dane po jakimś czasie poprostu zostają nadpisane przez inne pliki dlatego nie można nic zapisywać na takiej karcie

a zatem bierzemy czytnik i wspomniany program EasyRecovery - powinien bez problemu odzyskać dane - tylko nie jestem pewien czy nie korzysta on z dostępu do "dysku" na poziomie sprzętu - wtedy taki HDD na USB bedzie dla niego niewidoczny - trzeba sprawdzić.....

co do AS - ten shit powoduje mi notoryczne restarty XP gdy jest połączony z ppc
ma ktoś jakies pomysly?

pzdr
Michał

*

Offline ell

• 778
    • http://www.windowsmobile.pl
  • Sprzęt: Motorola Milestone @1GHz
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 22, 2003, 19:31:41 »
> notoryczne restarty XP gdy jest połączony z ppc

A ja juz myslalem, ze cos mi winda pada..... Rzeczywiscie AS to straszne badziewie :( Nie ma na to zadnej alternatywy?

*

Offline elita

• **
  • 161
    • http://gg.overwap.net
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 22, 2003, 20:48:39 »
ja miałem dziwne zachowania z as dopuki miałem połączenie na rs232, as sam okupował mi wszystkie com-y w systemie, czy tego chciałem czy nie, na wszystkich kontach w xp ;)
od kiedy siedze na usb problem znikna jak ręka odiąć.
od kiedy mam bt problem wrócił, ale nie z winy as.
pozatym tez uważam że to ostatni badziew. alternatywą jest połączenie pda jako interface sieciowy, bez as i instalacja softu za pomoca pakietów cab, a synchronizacja przez ftpd zainstalowane na pda

• SMF © 2025, Simple Machines | Theme by SMFTricks
  • Copyright © 2003-2025 SMARTedge.IT., Wszystkie Prawa Zastrzeżone