pisanie programow dla PPC

• 11 Odpowiedzi
  • 1366 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 13, 2003, 14:21:45 »
Witam,
Czy ktos z Was ma doswiadczenie w pisaniu programow dla PPC? W szczegolnosci interesuje mnie tworzenie prostych i eleganckich klientow dla specjalistycznych aplikacji desktopowych. Mam szereg pomyslow na ciekawe oprogramowanie ale poki co brakuje mi odpowiedniej wiedzy jezeli chodzi o PPC. Prosze o pomoc i zapraszam do wspolpracy. Posiadam wieloletnie doswiadczenie programistyczne.

*

Offline mandor

• **
  • 229
    • http://rait.republika.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 16, 2003, 09:42:38 »
Cześć

Pisanie aplikacji pod PPC niczym szczególnym się nie różni od pisania aplikacji pod inne windowsy. API jest zgodne w 90% co najmniej. Jest też możliwość pisania w MFC oraz nieśmiertelny VBasic :)

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB | iPad 3G 64GB | iPhone 3G 8GB
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 16, 2003, 09:46:42 »
Z tego co zdążyłem zauważyć, jest chyba bardzo mało programistów, którzy odwiedzają to forum. Być może dlatego, że dział developerski na forum nie został w żaden sposób "rozkręcony", a sekcja Programowanie na stronie jest nieaktywna. Być może już by powstały jakieś samouczki tworzenia oprogramowania dla Pocket PC, jednak chyba mało kto chciałby się podjąć pisania tekstu na temat programowania Windows, bo to się do tego sprowadza. Cała nauka o oknach, komunikatach systemowych, wątkach, protokołach, unicode, gdi itd. Charlesowi Petzoldowi udało się zawrzeć tę wiedzę w 1280 stronach Programowania Windows. Do tego jeszcze dochodzą zagadnienia specyficzne dla Pocket PC i Windows CE - różnice w API, założenia, zalecenia. Naprawdę dużo tego by się uzbierało. :)
Jakiś czas temu napisałem swój pierwszy "Hello Pocket PC World", ale to jeszcze za mało, aby pomóc Ci w rozwinięciu skrzydeł. ;) Swoją drogą też mam pewne pomysły, tylko na razie brak czasu, aby się zabrać za ich realizację. Ale być może już po wakacjach za ten temat się zabiorę nieco poważniej, bo ileż można się bawić w PHP, tworzyć jakieś serwisy WWW o palmtopach, fora i podobne zabawki. :D

*

Offline domin

• 40
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 16, 2003, 10:27:37 »
Witam,
Widze ze wszyscy mamy podobny problem, mianowicie programowalem zarowno w VB, jak i VC, ale na PPC to mi zupelnie nie idzie, bo dla przykladu w VB na PPC zapomnieli chyba o mozliwosci dodawania menu (plik, edycja itp.), bo nie ma jej tam gdzie w normalnym VB. Natomiast w VC programowalem na Borland 6, a to idzie jakos inaczej w poruwnaniu do tego microsoftowego.

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 16, 2003, 11:48:51 »
Witam serdecznie,
Zgadzam sie z Maciej Rutkowskim, ktory mowi cytuje "ileż można się bawić w PHP, tworzyć jakieś serwisy WWW o palmtopach, fora i podobne zabawki". To wszystko jest bardzo wazne ale mimo wszystko jakos jednak monotematyczne. Naprawde cala sprawa promocji sprzetu mobilnego ruszylaby z kopyta gdyby zaczelo powstawac naprawde roznorodne i wartosciowe polskie oprogramowanie. Jest cala masa projektow do wdrozenia (mniej lub bardziej specjalistycznych) i wg mnie skupianie sie glownie na autonawigacji, internecie, rozrywce i tym podobnych zagadnieniach jest powaznym ograniczeniem. Do tego trzeba jednak kompetentnych multidyscyplinarnych specjalistow (nie tylko informatykow).  Nie chce sie rzecz jasna madrzyc ale chcialbym moze wsadzic kij w mrowisko i sprowokowac programistow oraz innych tworcow do dzialania. Tak wiec zacznijmy promowac dzialania tworcze (nawet nie do konca idealne), ktore z natury rzeczy sa trudniejsze w realizacji od dzialan odtworczych. Niech cos zacznie sie dziac.
Pozdrawiam i zachecam do dyskusji
Grzegorz

PS I wcale nie chodzi mi o soft dla mobilnego handlowca. Jest tyle innych profesji, ktore az prosza sie o nowe rozwiazania.

*

Offline mandor

• **
  • 229
    • http://rait.republika.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 16, 2003, 13:19:27 »
>>Do tego jeszcze dochodzą zagadnienia specyficzne dla Pocket PC i
>>Windows CE - różnice w API

Moim zdaniem do tego takie artykuły powinny się sprowadzać. Bo nie ma sensu przepisywać książki Petzolda.

*

Offline MarcinW.

• 716
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 16, 2003, 21:33:09 »
To zacznijcie od PocketGadu :D , bo jakoś ostatnio nic się nie dzieje.

Dodzieła!! Panowie programiści :)

Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Katowice

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 18, 2003, 13:41:48 »
No to ja jeszcze dodam, ze oprocz tych wszystkich VB i VC jest jeszcze Java :)
Wiekszosc PDA z PocketPC ma na CD Jeode, czyli PersonalJava. Fakt, ze to troche "staroc", ale powstaja nowe jvm zgodne z J2ME PersonalProfile. Nawet Sun ma juz prawie gotowe nowe jre dla PocketPC ale na razie nie zamierzaja tego "wydac", bo twierdza, ze nie zarabia na tym tak duzo, zeby zwrocilo sie "dokonczenie" projektu :(
Ale sa Jeode (kiedys Insignia, teraz esmertec), CrEme z nsicom, no i jeszcze cos z IBM.
Prawda jest jednak taka, ze brak obecnie darmowego jre zgodnego z J2ME PersonalProfile powoli zabija ten rynek. No i z wydajnoscia javy na pocketpc tez nie jest za ciekawie, chociazby porownujac do Sharpa Zaursa chodzacego na linuksie.
No ale jak ktos chce, to nawet w PersonalJava da sie cos sensownego napisac :)

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 18, 2003, 15:36:36 »
domin napisał:

Witam,
Widze ze wszyscy mamy podobny problem, mianowicie programowalem zarowno w VB, jak i VC, ale na PPC to mi zupelnie nie idzie, bo dla przykladu w VB na PPC zapomnieli chyba o mozliwosci dodawania menu (plik, edycja itp.), bo nie ma jej tam gdzie w normalnym VB.

A ja gdzieś na MSDN spotkałem się z opisem jak dodać menu do projektu, jak odnajdę na dysku do podeślę Ci linka.
Mój problem jest następujący: sporo się naczytałem o eVB, w dużym VB mam już sporo przerobione, napisałem nieco własnych "usprawnień" czyli programików na pocket i... mogę ich używać w emulatorze. Porażka jest spowodowana brakiem runtime dla vb. Dzięki radzie kolegi "Red Dragon" z tego forum wiem już czego szukam. Brak mi vb.exe, i chcę to dodać do instalki. Bez tego mój WinCE odpowiada: :jejku: "nie wiem o co chodzi w pliku *.vb". Konfiguracja: Cassiopeia E-11 z WinCE 2.11 + eVB 3.0. Ktoś z Was podpowie?

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB | iPad 3G 64GB | iPhone 3G 8GB
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 18, 2003, 23:05:07 »
prusak napisał:

Wiekszosc PDA z PocketPC ma na CD Jeode, czyli PersonalJava.

Do tej większości zaliczają się prawdopodobnie wyłącznie palmtopy HP/Compaq, ale zgadzam się. ;)

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 19, 2003, 10:32:03 »
Aby ulatwic co niektorym pierwsze kroki w eVB przesylam przydatne linki:
1. Code PPC http://babelfish.altavista.com/babelfish/urltrurl?url=http%3A%2F%2Fwww.codeppc.com%2Fevb%2F&lp=fr_en&tt=url (tlumaczona) 2. dEVBuzz http://www.devbuzz.com/  pzdr

*

Offline Umpal

• **
  • 204
  • Sprzęt: hx47°° / Wizard / P526 / JAQ3 / UX380N
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 19, 2003, 14:10:51 »
=> cassio_robert
wiem już czego szukam. Brak mi vb.exe
No niezupełnie. Potrzebujesz jeszcze dwóch (chyba) bibliotek (coś koło 1.5MB, niestety)