Problem z kabelkiem Brando

• 7 Odpowiedzi
  • 700 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 15, 2004, 05:46:11 »
Kupiłem taki sobie kabelek: http://shop.brando.com.hk/bwretractablesynccharger.php myślałem: he, skończy mi się ból z nienaładowanym Aximem w biurze, a i nie będę musiał kupować drogawego cradle'a (stacji dokującej? jak to się po polsku nazywa?).
No i przysłali mi ten kabelek. Dodatkowo dodali samochodowo-zapalniczkową zasilareczkę od wszelkich wypadków. Podłączyłem to cudo - bardzo zmyślnie ładuje. Już, już miałem się ucieszyć, kiedy zachciało mi się z komputerem przez to cudo połączyć. No i tu się zaczął problem... PC wykrywa Axima jako nowe urządzenie, ale nie mogę zmusić ActiveSync'a, żeby chciał synchronizować. Ikonka miast zielonej - szara. Na Aximie co kilka sekund ActiveSync próbuje się łączyć (kręci się to kolorowe kółeczko), ale bez rezultatu.
Wiecie może co jest grane? Jak sobie z tym poradzić?

Pozdrawiam
Abadonna

« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 15, 2004, 06:47:28 »
Raczej jest to jakis Twoj szczegolny blad moze wcale nie po stronie kabelka - znajomy mial kiedys podobne objawy a szwankowal kontroler USB oraz praca ActivSynca, ktory jakos niechetnie przyjmowal dane z roznych gniazd USB. Ja rowniez posiadalem ten kabel kiedy mialem Axima i pracowal bez problemu.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 15, 2004, 10:20:57 »
Odznaczenie w AS lacznosci przez USB i ponowne zaznaczenie nic nie daje ?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 15, 2004, 13:18:46 »
Prawdopodobnie Axim nie potrafi czerpac energii i synchronizowac sie jednoczesnie prze ten kabelek. Mam ten sam problem z iPAQ 4150 + kabelek Brando Sync&Charge. Choc podejrzewam ze to moze byc wina portow USB w PC, ktore nie podaja odpowiedniego pradu, tylko nieco za maly.

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 15, 2004, 15:01:18 »
Jesli tak to wydaje sie ze mozna to sprawdzic w nastepujacy sposob. Jesli akum. jest naladowany na max, wtedy pobor pradu z USB bedzie minimalny a co za tym idzie wysokie , bliskie 5 V napiecie. Moze wtedy synchro bedzie dzialalo.?
Mam podobny kabelek USB+RS -> do HP2210 /22pinowy/ ale ladowanie i synchro idzie w kazdych warunkach.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 15, 2004, 17:44:59 »
No sytuacja jest na tyle dziwna ze czasem w takim ustawieniu jak opisales synchronizacja dziala. Ale na tym samym komputerze iPAQ 2210 przez ten sam kabelek laczy sie nawet przy 10% poziomie naladowania baterii.

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 15, 2004, 18:12:54 »
To mozna potwierdzic mierzac prad pobierany podczas ladowania i towarzyszace mu napiecie na USB pc-ta. Byc moze jest spora roznica w poborze pradu miedzy 4150 a 2210. Roznia sie przeciez wbudowanym wifi. Moze gdy sie zdeaktywuje wlan, wtedy pobor bedzie znaczaco mniejszy. Ja laduje 2210 z karta CF wlan ale gdy jest w stanie uspienia to pobor znaczaco nie rosnie.
Jak niegdys pisalem gniazdo USB pc, obciazone 130-200 mA, daje tylko 4.5 V. Jeszcze raz pomierze dokladniej i to opisze.

*

Offline Robert Błaszczak

• **
  • 134
  • FS LOOX N560, NOKIA N73
    • http://www.foto.blaszczak.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 15, 2004, 18:46:30 »
To jest dokładnie tak jak koledzy piszą sprawa poboru prądu z gniazda USB. Mam podobny problem z zewnętrznym HDD 2,5'' USB 2.0.
Na niektórych płytach głównych dysk musi być zasilany z dwóch gniazd USB (odpowiedni kabel w komplecie), a na niektórych wystarczy zasilanie z jednego gniazda.

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Robert Błaszczak