Pomóżcie uratować kartę SD

• 11 Odpowiedzi
  • 2589 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline CaSspeR

• 595
  • Android User
  • Sprzęt: HTC HD2 with ANDROID; Asus Transformer 32GB
Pomóżcie uratować kartę SD
« dnia: Kwiecień 02, 2007, 00:10:44 »
Witam

Zrobiłem coś głupiego. Zakupiłem karte SD 2GB do mojego Asuska A636. Kiedy już mialem ja w łapach postanowiłem sprawdzić, czy działa i z jaką prędkością. Wsadzilem ja do pocketa, podpiąłem kablem USB do kompa, w pockecie zaznaczyłem symulacje czytnika karty i powrzucalem trochę różnych rzeczy na kartę. Kiedy już zobaczylem, że działa, postanowiłem sformatowac kartę i zacząć na niej instalowac nawigację. W kompie karte widziało jako dysk wymienny, więc dalem na nim prawym klawiszem i formatuj dysk. Najpierw zformatowałem Fat32, ale wyskoczyłe, że nie można sformatować karty do końca, więc coś mi głupio strzeliło do głowy i przestawiłem na Fat i sformatowałem. Od tego czasu karty mi nie widzi ani pocket ani komp. Pocket wogóle karty nie widzi, tak jakby nie była wcale wsadzona. Czy uwaliłem karte na amen, czy jest jeszcze jakaś szansa?? Proszę o pomoc.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
Odp: Pomóżcie uratować kartę SD
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 02, 2007, 00:13:44 »
ja bym jeszcze sprobowal zformatowac w jakims aparacie fotograficznym

*

Offline CaSspeR

• 595
  • Android User
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 02, 2007, 00:17:37 »
No ja właśnie też miałem taką pierwszą myśl, ale jak na złość rodzice wyjechali na weekend i wzięli aparat ze sobą :P Jutro wieczorem wracaja i pierwsze co to mam zamiar sie na nich rzucić i wyrwać im aparat. Mam nadzieję, że pomoże.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 02, 2007, 00:21:41 »
A może lepiej będzie ją oddać - jesli tak zachowuje się karta już na początku to jedynymk rozwiązaniem jest wymiana na sprawną.
A gwarancja - rękojmia ?
potrzebna zgoda

*

Offline CaSspeR

• 595
  • Android User
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 02, 2007, 00:31:21 »
Wiesz co. Reklamować napewno będę w przypadku, kiedy aparat nie pomoże. Przy czym napewno nie będę się chwalił jak sprytnie ją sformatowałem :( Miejmy jednak nadzieję, że ten aparat rozwiąże sprawę.

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 02, 2007, 10:06:18 »
Kolega ma rację sformatowanie czy na Fat czy Fat 32 nie czyni takich objawów na bank jest walnięta oddaj ją.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 02, 2007, 10:18:31 »
aparat prawdopodobnie nic tu nie pomoże, bo tej karty nie zobaczy - tak samo jak czytnik i pda
też mam taką padniętą kartę i żadne urządzenie jej nie widzi  :(

*

Offline Renexius

• **
  • 152
  • Sprzęt: Desire, Galaxy S
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 02, 2007, 10:20:39 »
Mam identyczny problem, jak sie spieszyłem któregoś dnia i kopiowałem z komputera na komputer pliki to za szybko wyjąłem kartę z czytnika (wnerwia mnie bardzo ten opóźniony zapis w windowsie, nic nie widać ze sie robi a sie robi) i porobiły się błędy, postanowiłem sformatować kartę i zapomniałem przestawić na fat16, pomimo iż karty używałem długo i nie robiła żadnych akcji wcześniej to od tamtej pory nie nadaje się do użytku.
Niestety nie mam dostępu do żadnego aparatu na karty SD :( i jedyne co mi zostaje to oddać na gwarancję.

CaSspeR gdyby udało Ci się naprawi kartę formatując ją w aparacie albo jakimś innym sposobem to napisz tutaj pls jak to zrobiłeś.

*

Offline endrius33

• *
  • 68
  • Sprzęt: Mio A201 + SD 4 GB + SE K510i
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 02, 2007, 10:57:40 »
Ja tez nie mogłem sformatować karty 4 GB w komputerze. Włozyłem do aparatu i sformatowałem. Kolejnym problemem było to, że komputer widział ja juz nie jako 4 GB lecz 1 GB.. 3 GB wisiało. Do sformatowania na 4 GB uzyłem programu SDFix2G. Programik jest do kart 2 i 4 GB-owych

*

Offline CaSspeR

• 595
  • Android User
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 02, 2007, 11:04:59 »
Powiem szczerze, że zasialiście jeszcze większy niepokój w moim umyśle ;) Wieczorem dać znać czy zadziałała reanimacja aparatem, czy jednak nie.

Pozdrawiam

*

Offline endrius33

• *
  • 68
  • Sprzęt: Mio A201 + SD 4 GB + SE K510i
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 02, 2007, 11:19:42 »
Pamietaj.. nie wszystkie aparaty obsługują karty 4 GB i dlatego podałem nazwe tego programiku. Może będzie przydatny.
Życze powodzenia

*

Offline CaSspeR

• 595
  • Android User
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 02, 2007, 14:54:15 »
Hehe ale ja mam tylko 2GB kartę :) Ale i tak dzięki za programik. Może sie kiedyś przyda.

EDIT

A więc tak. Wreszcie mam aparat. Wsadziłem kartę, aparat trochę pomielił i napisało, że Card is unreadable. Zapytało mnie czy zrobić format, więc dałem tak. Zacząłem sie juz cieszyć, że wszystko będzie działać, jednak po kilkunastu sekundach napisałe, że format się nie powiódł i czy spróbować jeszcze raz. Próbowałem tak kilka razy ale nic to nie dało. Podpiąłem więc aparat kablem do komputera i nawet, że wykrył kartę jako dysk. Postanowiłem więc sformatować ją za pomocą poleconego tu programu SDFix2G. Po zaznaczeniu odpowiedniego dysku i wyborze rozmiaru karty program zapytał, czy faktycznie formatowac, więc dałem tak i wyskoczylo mi:

Wlazłem więc do narzędzi administracyjnych i tam jest zakładka zarządzanie dyskami. Tam się zdziwilem, gdyż kartę wykrył jako zdrowy 26mb dysk sformatowany w FAT.

Dałem więc na formatowanie w FAT32, rozmiar jedn. alokacji na domyślny i wyskakuje:

Tak więc wydaje mi się, że ta karta juz umarła na dobre :( W środę jadę ją oddać na gwarancję i tyle. No chyba, że coś jeszcze wymyślicie??
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2007, 23:33:24 wysłana przez CaSspeR »