CO NAJLEPIEJ SPROWADZAĆ DO POLSKI?

• 11 Odpowiedzi
  • 6268 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 27, 2005, 14:26:51 »
Ostatnio zakupiłem palmtopa na allegro i myślałem, że zrobiłem dobry interes. Wszedłem na ebay i okazało się, że ten sam PDA (MDA Compact)kosztowałby mnie 500zł taniej. To samo zauważyłem na rynku odbiorników GPS oraz kart pamięci. Popularny i zachwalany przez wszystkich Rikaline 6031-X7 kosztuje ponad 100$, a w Polsce najtaniej widziałem go na allegro za 699. Fakt, że kupując sprzęt w Polsce otrzymuje się gwarancję, ale w przypadku kart pamięci istnieje małe prawdopodobieństwo, że coś będzie nie tak. Pomijając ceny kart SD oraz innych formatów w Polsce w porównaniu do cen azjatyckich lub amerykańskich, należy jeszcze zwrócić uwagę na zacofanie naszego rynku. Największe dostępne karty SD mają 1GB, ale na świecie można już kupić karty 2GB, które na dodatek nie są aż tak drogie. To co napisałem każdy dobrze wie i na pewno nie odkrywam nic nowego, ale mam pytanie do Was wszystkich. Co waszym zdaniem najlepiej warto sprowadzać do Polski z Dalekiego Wschodu lub USA?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 27, 2005, 16:55:12 »
Dolicz do tego jeszcze koszty przesylki i VAT... cena czasem bedzie nie wiele mniejsza i nie warto pakowac sie w taki interes. No chyba ze mozesz przewiezc cos osobiscie i uniknac obu oplat.

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 27, 2005, 18:27:04 »
Wiem, ze dochodzi clo i podatek, ale to nie jest odpowiedz na pytanie. Zalozmy, zebym pojechal. Wydaje mi sie, ze najlepiej inwestowac w karty pamieci, bo sa male i mozna duzo tego przywiezc w jednej paczce.

*

Offline Maku

• **
  • 187
    • http://maku.avx.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 27, 2005, 23:35:12 »
Tia i celnikom powiesz, że 100 kart SD jest na własny użytek :D Potem wystawisz na Allegro i skarbówce powiesz że sprzedawałeś spadek po babci :D

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 28, 2005, 00:06:09 »
Lepiej 200.

*

Offline spooky

• **
  • 152
  • Sprzęt: HTC TP
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 28, 2005, 00:07:26 »
No i powiem Wam drodzy Admini, że się mylicie :) Co to za problem jak ktoś Ci z USA wysyła paczkę ??!! Przecież Ci nikt do środka nie patrzy. Ja swojego PDA kupiłem na Ebay'u i zaoszczędziłem wtedy ok. 800 zł więc chyba się opłaca..?? :)
No jeśli chodzi o 100 kart SD to mógłby być problem... :) (Poza tyn zawsze mozna gdzie poukrywać, wydaje mi się, że z 20-30 nie było by problemów, a na takiej liczbie można już zarobić :D ). Ja np. wiozłem dość duże pudełko z amortyzatorem do roweru w plecaku (prawie wystawało) i nikt nie miał żadnych "ale" (z USA).Wiec moim zdaniem jest to jak najbardziej słuszna opcja. Myślę, że bardzo się opłaca przywoźić elketronikę i wszystko związane z rowerami (mówię o rowerkach FR/DH -części itp. jeśli ktoś sie orientuje :D)
pozdrawiam!!

P.S. Koszty przesyłki wcale nie są aż takie duże, czy 30$ przy obecnym kursie za PDA (a masz taniej o parę "stów") to aż tak dużo ??

*

Offline Maku

• **
  • 187
    • http://maku.avx.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 28, 2005, 07:42:35 »
Co do zaglądania do paczek, poszukaj na forum... będziesz zaskoczony, podobnie jak Ci którym wystawiono deklaracje celne. Sam posiadam parę rzeczy kupionych w USA, ale to były pojedyńcze sztuki - aparat, karta CF itp. Tutaj człowiek pisze o działalności zarobkowej (skoro chce dużo przywieźć w paczce). Jeśli chodzi o zakupy np. w Brando, to zaniżają koszt wartości przesyłki i to z własnej inicjatywy. Zapytam podstępnie, jak myślisz - czemu? A jeśli chodzi o zakupy PDA to ciekawym problemem jest gwarancja, Asus daje międzynarodową i jest uznawana w Polsce. Dell olewa PPC zakupione w USA... tu w przypadku usterki, wyjdzie więc duuużo drożej.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 28, 2005, 09:23:07 »
ci wszyscy co pisza, ze to takie proste zachlysneli sie cenami na ebay'u i wydaje im sie, ze mozna zrobic swietne interesy

wg nich celnicy to frajerzy, ktorzy nic nie wiedza i mozna ich robic w dudka na lewo i prawo

a potem jest placz, ze cos trzeba doplacic, ze wzywaja do urzedu skarbowego i zastanawianie sie skad oni to wszystko wiedza... ci zabawniejsci potrafia jeszcze wtedy udawac obrazonych :D

Dzialyna i spooky - dla waszej wiadomosci (bo skoro juz tak wszystko wiecie) cla juz dawno nie ma na tego typu rzeczy - jest tylko VAT liczony od wartosci przesylki czyli kwoty, za ktora cos kupisz + oplata za przesylke

co za problem wyslac paczke z usa... :) zaden

i powiem ci jeszcze jedno - wiekszosc, powtarzam wiekszosc paczek jest przeswietlana a to, ze cos nie idzie do opodatkowania to tylko zaleta tego, ze ci ludzie jeszcze czasami mysla - nikt ci nie powinien nic oclic jesli sciagniesz sobie raz na jakis czas cos dla siebie - ale zapewniam cie, ze pierwsza lepsza paczka z iloscia handlowa lub powtarzajace sie paczki systematycznie zostana zauwazone

Dzialyna - zeby pojechac musisz dostac wize - jak dostaniesz to proponuje wtedy zastanawiac sie co kupic i przywiezc... teraz szkoda tylko twojego czasu

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 28, 2005, 10:47:38 »
Wize do USA mam, ale zastanawialem sie nad wyjazdem do krajow ajzatyckich. Tam czesci sa duzo tansze niz w Stanach.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 28, 2005, 11:39:14 »
tylko zapomniales dopisac, ze trzeba kupic partie od kilkuset do kilku tys. sztuk

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 28, 2005, 11:48:31 »
Zobaczymy, jak będzie. Pojadę, sprawdzę, a później podzielę się wrażeniami. W najgorszym wypadku nie zarobię nic, ale przynajmniej przekonam się na własne oczy, czy i jak bardzo jesteśmy w tyle na rynku elektronicznych zabawek.

*

papanoel

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 29, 2005, 01:55:51 »
dzialyna
bardzo tanio wychodza ceny w  Hong kongu
a dokladniej w dzielnicy Sham Shi Po  rzeczywiscie mozna tanio kupic    bo na zlotej mili ktora sie zaczyna na Tsim Sha Choi jest dosc drogo i skubia obcych   nie znaczy ze kradna ale handel jest handel
tam dosyc dawno kupilem pierwszy swoj GPS i byl to Garmin
ale warto pojechac chocby po to aby zobaczyc
wedlug mnie jest to jedno z najciekawszych interesujacych miejsc
wrocisz (opowiesz )
powodzenia