pomocy !!!!

• 3 Odpowiedzi
  • 887 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pomocy !!!!
« dnia: Styczeń 31, 2003, 18:11:04 »
Prosze pomozcie mi skonfigorowac telefon Siemens ME45 i iPAQ 3630 abym mogl sie polaczyc do internetu. Nigdzie nie moge znalezc instrukcji  
Czy nikt nie kozysta z tego typu sprzetu ??

pomocy !!!!
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 31, 2003, 19:11:08 »
Cześć. Ja miałem me45 i używałem go z moją Jornadą. Najwięcej problemów miałem z extra dial-string który dla me45 i pocketpc musi wyglądać tak:  ^sgauth=1;+cgdcont=1,"ip","erainternet"  ,w ustawieniach połączenia w pocketpc musisz w podać adres DNS (dla ery 213.158.194.1) hasło i nazwa użytkownika to erainternet. Numer telefonu na który dzwonisz to *99***1# .I to chyba wszystko. Jak by coś jeszcze nieszło to daj znać co masz ustawione i jak i wtedy pomyślimy.Ale pewnie problem właśnie tkwił w extra dial-string. Pozdrawiam.

pomocy !!!!
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 31, 2003, 21:36:54 »
dziekuje za odpowiedz. Mam prosbe czy moglbys mi to wyjasnic lopatologicznie bo juz od 3 dni pruboje to skongigurowac.Moze zacznijmy od telefonu. Czy musze w nim cos ustawiac, wpisywac jakies numery ?? Bo ja mam takie cos jak wchodze po kolei Menu>Rozrywka>Internet>Profile>i tu moge skonfigurowac jakis profil gdzie sa takie mozliwosci jak Ustawienia WAP> gdzie znajduja sie Adres IP,Port IP,Adres CSD, Port SCD, Strona domowa, nastepinie jest katatog Ustawinia SCD> a tam jest Numer dial-up, Typ polaczenia,Nazwa urzytkownika, Haslo i ostatni katalog to GPRS Dane> dzie moge ustawic APN,Nazwa urzytkownika ,Haslo.
Czy musze tu cos konfigurowac jezeli tak to co mam tu powpisywac
Ok teraz iPAQ , ustawiam nazwe polaczenia np era, pozniej Select a modem tu daje Generic Irda modem, predkosc 115200, i mam podspodem zakladke o nazwie Advanced gdzie znajduja sie takie mozliwosci ustawienia takich parametrow Port seting> tu moge ustawic Data bits,Parity,Stop bits,Flow control, i do odhaczenia sa takie Use terminal before connecting,Use terminal after connecting,Enter dialing commands manualy. Nastepna zakladka to TCP/IP> tu moge zaznaczyc Use server-assigned IP adress, Use specyfic IP adres i jest okienko do wpisania adresu IP , i na dole sa pola Use Slip,Use software compresion,Use IP header compresion. Ostatnia zakladka to Name Servers> tu moge wybrac Use server-assigned addresses, Use specyfic server adress i sa pola do wpisow DNS,ALT DNS,Wins,Alt Wins.
Jak z tego wyjde to moge dac next i pojawiaja mi sie pola do wyboru Contry code,Area code,Phone number. Naciskajac next pojawia mi sie ta rubryka o ktorej mowiles czyli Extra dial-string modem commands. Pozniej zostaje juz tylko finish. Sorry ze tak duzo napisalem ale chcialbym abys mial jasnosc.
Ostatnie pytanko jezeli uda nam sie to ustawic dla ERY czy trzeba cos zmieniac i co dla Idei ??
Bardzo prosze o pomoc, jestes chyba moja jedyna deska ratunku :)
Pozdrawiam

pomocy !!!!
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 04, 2003, 22:37:15 »
Cześć.
Ja w telefonie miałem ustawiony osobny profil w menu  Rozrywka/internet/profile dla wap i dla internetu. W profilach na drugiej pozycji utwożylem profil erainternet(nazwa dowolna). Nastepnie edytowalem ten profil i w menu ustawienia wap,csd nic nie wpisywalem w menu gprs dane  w polach  APN/NAZWA UZYTKOWNIKA/HASLO mam wpisane "erainternet" (bez cudzyslowow, dla idei musza byc inne, jakie dowiesz sie w BOA). Nastepnie gdy chce korzystac z internetu uaktywniam ten profil klikajac na min (obok pojawi sie maly x) i wlaczam irde.
Teraz pocketpc, tworzysz nowe polaczenie np. erainternetgprs wybierasz modem irda w advanced tylko w zakladce name servers wpisuje w pozycji DNS dla ery to 213.158.194.1 a dla idei inny (spytaj w BOA) klikasz ok i next. Teraz numer telefonu, dwie pierwsze pozycje wymazyjesz w ostatniej wpisujesz *99***1# (nie wiem jak w idei ale prawdopodobnie ten sam) i klikasz next. W oknie extra dial string wpisujesz     ^sgauth=1;+cgdcont=1,"ip","erainternet"         i klikasz finish. Jeszcz w zakladce dialing locations/dialing patterns we wszystkich 3 oknach wpisujesz literke "g" (bez cudzyslowow) i klikasz ok
Reszte ustawien ktorych nie opisalem pozostaw bez zmian. Uzywalem tych ustawien do przegladania www i do poczty. Teraz mam to samo tylko mi sie fon zmienil.I jeszcze jedno w telefonie musisz recznie przelaczac sie miedzy profilami przed polaczenim albo wap albo internet.

Powodzenia Magnum.