polskie znaki i graffiti (block recognizer)

• 11 Odpowiedzi
  • 1327 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline aleko

• 5
  • Sprzęt: MDA Vario IV / HTC Touch Pro... HP hx4700, Palm Vx
« dnia: Wrzesień 14, 2005, 12:35:04 »
Witam,

przejrzałem już dziesiątki stron dotyczących wprowadzania polskich znaków do WM2003SE, ale niestety wszystki one dotyczą instalacj ipolskich klawiatur, bądź programów które rozszerzają Letter Recognizera.

A czy jest sposób na wprowadzanie polskich znaków przy pomochu Block Recognizera?  Jako wieloletni użytkownik PalmOS'a graffiti mam opanowane do perfekcji i chętnie używałm by go nadal...

Pozdrawiam. AlekO.

*

Offline emes71

• 684
  • Sprzęt: Zire71 Treo 650  BB Storm2 BB Bold
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 14, 2005, 12:43:35 »

*

Offline aleko

• 5
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 14, 2005, 12:56:00 »
To już mam i tak jak pisałem to rozszerza tylko character recognizer:If you install InterPen, you extend the usability of Character Recognizer

[Dodano: 2005-09-14 12:59:13]
ja raczej szukam czegoś co pozwoli mi na to w ten sposób.

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 14, 2005, 13:23:21 »
no wlasnie InterPwn pozwala wprowadzic polskie znaki w spsob, jak dales w przykladzie pod linkiem  http://www.penreader.com/screenshots/piloc/polish2.gif

*

Offline aleko

• 5
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 14, 2005, 14:25:20 »
mam interpena zainstalowanego (demo 14 dniowe) i żadnym sposobem mi to nie działa, mogę wprowadzać akcentowane znaki, ale nie polskie... no oprócz "ó" :)

[Dodano: 2005-09-14 14:30:02]
jeszcze raz powiem, chodzi o block recognizer, w character recognizerze wszystko działa bez problemu.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 14, 2005, 15:01:48 »
A Marchevka / InterWrite czasem nie "poprawia" block recognizera?

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 14, 2005, 15:19:23 »
Cytat: aleko
mam interpena zainstalowanego (demo 14 dniowe) i żadnym sposobem mi to nie działa, mogę wprowadzać akcentowane znaki, ale nie polskie... no oprócz "ó" :)

[Dodano: 2005-09-14 14:30:02]
jeszcze raz powiem, chodzi o block recognizer, w character recognizerze wszystko działa bez problemu.

W Letter Recognizer - za pomoca InterPen - mozna wprowadzic dowolne znaki polskie i nie tylko. InterPen dziala wylacznie w Letter Recognizer. W block recognizer nie dziala.

W interPen dziala podobnie jak w PalmOS - moim zdanien nawet prosciej. Mozna zdefiniowac znak, ktorego wywolanie postawi polski ogonek. Moze być to np "/"

Rowniez jestem wieloletnim posisdaczem m500 - i przestawienie na InterPen w PocketPC nie sprawia mi klopotu :)

*

Offline popej

• *
  • 99
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 15, 2005, 01:04:00 »
Polskie literki łatwo zrobić, np. "ę" poprzez "e"+",". Ale jakoś nigdy nie doszedłem do tego, jak pisać te znaki osobno, czyli co zrobić, żeby napisac  "e,". Może zdradzisz ten sekret?
popej

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 15, 2005, 07:05:20 »
nie rozumiem... chodzi Ci o "e" z przecinkiem? zmien sobie w InterPen znak, ktory bedziesz wprowadzal dla uzyskania polskich ogonkow - np na prosty i rzadko wprowadzaony znak "/"

*

Offline popej

• *
  • 99
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 15, 2005, 13:13:31 »
Tak, chodzi mi o "e" z dodatkowym znakiem. Niezależnie, czy to przecinek czy jakiś inny.

Czy Twoja odpowiedz oznacza, że jest tu jakiś kłopot? To by było dość dziwne. Standardowo LR ma zaprogramowany przecinek i na kolizje z ogonkiem natrafia się dosłownie po kilku słowach. Inna sprawa, że przecinek jest za popularny, żeby go wykorzystywać. Nawet jak byłby 3-znakowy skrót na "e,", to i tak warto zamienić na przecinek na slash.
popej

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 15, 2005, 18:11:00 »
ja zamienilem na slash i nie narzekam. dodatkowo bardzo upodabnia sie to do wprowadzania ogonkow w PalmOS. wiec nawyki podobne. a InterPen jest bardzo malutki jezeli chodzi o pamiec - wiec polecam :)

aleko jednak chcial wprowadzac polskie ogonki nie w Letter Recognizer tylko w Block Recognizer. tutaj nie wiem...

*

Offline popej

• *
  • 99
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 15, 2005, 19:26:07 »
Ja mam LEng + PenReader ale korzystam głównie z klawiatury. Pod Palmem nie miałem kłopotów z Graffiti, będę musiał trochę popróbować pod PPC.

Dla porządku zdefiniowałem sobie jeszcze sekwencje:
'\', '/' -> '/'
'\', '-' -> '-'
i teraz jest chyba komplet :)

popej