Połączenie gprs.

• 13 Odpowiedzi
  • 843 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Połączenie gprs.
« dnia: Sierpień 11, 2005, 20:09:03 »
Przyszedł mi rachunek z ery i zauważyłem że połączenie gprs jest zrywane za każdym połączeniem tzn. otwiera strone np. onet i się rozłącza. Kliknięcie na odnośnik to kolejne połącznie i kolejne koszty. Moje pytanie czy jest jakiś program do podtrzymania połączenia gprs. Gdzieś coś takiego widziałem tylko nie wiem gdzie. Forum przeszukałem ale z marnym skutkiem.

*

Offline nacki

• 26
Połączenie gprs.
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 11, 2005, 20:29:38 »
Ja używam gprs w Idei i Plus GSM na moim hx 4700 + 6310i nie zauważyłem żadnych zerwań połączenia. Komunikacja pomiędzy Pda a telefonem realizowana jest poprzez BT. Być może, (nie wiem w jaki sposób ty łączysz się), komunikujesz się poprzez IRDĘ i to może być przyczyną zerwania połączenia. Drugą ewentualnością może być specyfika naliczania wysłanych i odebranych danych Twojego operatora, czyli ERY.

Połączenie gprs.
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 11, 2005, 20:33:38 »
Tak to prawda, łącze się prze Irde. W erze liczy co 500kb i na rachunku mam kilka sesji po 500kb chodź wiem że nie przekroczyłem 500kb.UIporczywe jest to w szególności przy sprawdzaniu kilku kont pocztowych. Ciekawe jak zadziała z bluetooth.

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
Połączenie gprs.
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 11, 2005, 20:35:14 »
O ten program Ci chodzilo?
http://www.pocketgear.com/software_detail.asp?id=12673

Moze to byc tez wina przegladarki. Jesli masz NetFronta to sprobuj nim zainicjowac polaczenie. Ja mialem podobny problem na MDA Compact. Jak tylko sie przesiadlem z IE na NetFronta problem zniknal.

[Dodano: 2005-08-11 20:37:08]
Poza tym do polaczen z internetem era jest akurat najmniej odpowiednia... Jej bandyckie stawki potrafia namieszac w kieszeni ;)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Połączenie gprs.
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 11, 2005, 20:37:09 »
A jak sie laczysz? Wchodzisz na strone i wpisujesz adres a on sam dzwoni? Albo wchodzisz do skrzynki pocztowej i klikasz w ikonke polacz na dole? Rob inaczej. Recznie aktywuj polaczenie klikaj w ikone strzalek na pasku zadan.

*

Offline nacki

• 26
Połączenie gprs.
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 11, 2005, 20:44:42 »
O ile masz możliwość spróbuj sparować urządzenia po BT, może to zaowocuje spadkiem rachunku u operatora za połączenia GPRS. Nie wiem jak w Loox-ie ale u mnie w ipaqu jest BT Phone Manager dzięki któremu mam txt. raport z danego połączenia (coś jak w komórce ilośc wysłanych i odebranych danych), rozbija on na każdego operatora sieci kom. fajna rzecz można sobie porównać z rachuniem operatora, co kiedy i dlaczego tak drogo!

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Połączenie gprs.
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 11, 2005, 20:53:46 »
W LOOXie nie ma takiego programu.

*

Offline nacki

• 26
Połączenie gprs.
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 11, 2005, 21:03:26 »
Jeśli LOOX nie posiada takowego programu można jeszcze się "ciężko" pobawić komórką, tzn notes w PDA i spisywać licznik połączeń GPRS z telefonu i porównać go z billingiem operatora.

P.S. Nie rób tego szkoda czasu i tak na reklamację pewnie nie ma
szans.

Połączenie gprs.
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 11, 2005, 21:30:10 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
A jak sie laczysz? Wchodzisz na strone i wpisujesz adres a on sam dzwoni? Albo wchodzisz do skrzynki pocztowej i klikasz w ikonke polacz na dole? Rob inaczej. Recznie aktywuj polaczenie klikaj w ikone strzalek na pasku zadan.
Tak łącze się tak jak mówisz.
Spróbuje 2 sposobu. Uzywam standardowego Internet explorera.
Skoro nie era to jaki operator??
Chyba Era nie jest taka zła.
500kb za 72 gr. brutto

Połączenie gprs.
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 13, 2005, 22:59:22 »
uuu to tanio ,ja płace w popie za 50kb 25groszy bruttto

[Dodano: 2005-08-13 23:00:02]
A nie wiecie jak jest w heyah ,simplus albo taktak z opłatami za gprs i stawkami??

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
Połączenie gprs.
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 13, 2005, 23:06:05 »
Cytat: jarekson
500kb za 72 gr. brutto
Tylko zauwaz, ze w erze oplata jest pobierana za polaczenia wychodzace i przychodzace oddzielnie, czyli jedno wejscie kosztuje Cie 1,44zl a np przy ogladaniu stron z wychodzacych korzystasz minimalnie.. Poza tym jak Ci zerwie polaczenie na wstepie to jestes 1,44zl w plecy. Ja ostatnio uzywam startera plusa - simdata. Polaczenia sa rozliczane co 100kB ŁĄCZNIE, a takie wejscie kosztuje 12gr brutto. Moim zdaniem jest to bardzo dobra oferta. Szczegoly:
http://www.plusgsm.pl/promocje/promocje_uslug/simdata/

Połączenie gprs.
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 15, 2005, 22:39:28 »
Cytat: sajlent
Cytat: jarekson
500kb za 72 gr. brutto
Tylko zauwaz, ze w erze oplata jest pobierana za polaczenia wychodzace i przychodzace oddzielnie, czyli jedno wejscie kosztuje Cie 1,44zl a np przy ogladaniu stron z wychodzacych korzystasz minimalnie.. Poza tym jak Ci zerwie polaczenie na wstepie to jestes 1,44zl w plecy. Ja ostatnio uzywam startera plusa - simdata. Polaczenia sa rozliczane co 100kB ŁĄCZNIE, a takie wejscie kosztuje 12gr brutto. Moim zdaniem jest to bardzo dobra oferta. Szczegoly:
http://www.plusgsm.pl/promocje/promocje_uslug/simdata/
Masz racje co do opłat.
W plusie biznes jest jeszcze taniej 10gr brutto za 100kb.

*

Offline Lutek

• 677
  • Sprzęt: MDA Pro
Połączenie gprs.
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 15, 2005, 23:36:02 »
Aktualne ceny pre-paid:

Tak-Tak - Happy: WAP 0,46 zł za minutę; GPRS 0,72 zł za 500kB
                     Internet 0,59 zł/0,41 złza min; GPRS 0,72 zł za 500kB

Heyah: WAP 0,60 zł za minutę; GPRS 0,20 zł za 50kB
      Internet 0,60 zł za minutę; GPRS 0,20 zł za 50kB

POP - Nowy POP: WAP 0,25 zł; GPRS 0,25 zł za 50kB
                    Internet 0,25 zł; GPRS 0,25 zł za 50kB

Jedna Idea - jak wyżej

Simplus
          Easy: WAP 0,48 zł za minutę; GPRS 0,30 za 10kB
              Internet 0,46 zł za minutę; GPRS 0,61 za 100kB
Taryfy: Team7, Team4 jak Easy.

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
Połączenie gprs.
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 16, 2005, 00:32:15 »
Lutek: powinienes jeszcze dodac, ze np w POPie dane sa naliczane lacznie a w TT osobno bo to znaczaca roznica. Poza tym ominales taryfe w simplusie o ktorej pisalem czyli SimData, ktora to na tle opisanych przez Ciebie taryf wypada bezkonkurencyjnie.