Ja właśnie pracowałem nad tym od kilku miesięcy - przeszedłem z POP3 na IMAP na swoim serwerze jakiś rok temu (od zawsze miał IMAP IDLE, działa świetnie z Thunderbirdem na PC). Teraz przyszedł czas na odpalenie tego na PDA (Hermes) i.. się udało. Polecam artykuł na pocketpcmag:
http://tnij.com/aBivSerwer: Courier (IMAP i IMAP SSL)
Programy pocztowe:
1. Thunderbird
2. FlexMail 2007 r2 (najnowszy - wybrałem tego po testach na w/w stronie)
Oba programy są zwykle jednocześnie zalogowane (spróbujcie tego z POP3

Na serwerze mam cały pakiet antywirusowy (ClamAV) i antyspamowy (SpamAssasin) spięte razem za pomocą Amavis'a. Dzięki temu nie dostaję powiadomień o każdym spamie (byłoby co kilka minut, czasem nawet co sekundę)
Czas od naciśnięcie guzika wyślij (z innego serwera w Krakowie do mojego na InternetDSL w Warszawie) to około 8-15 sekund, w zależności od opóźnień transmisji między serwerami i ustawień antyspamowych na moim serwerze.
Ruch po wydaniu komendy IDLE praktycznie niemierzalnie mały - koszty na GPRS minimalne (w odróżnieniu od RIM'a i Direct Push M$). Będę testował co się stanie, jak całkiem wyłączę HeartBeat'y.
Co do samego programu flexMail jest o wiele mniej uniwersalny niż QMail, mój ulubiony na PPC, ale niestety Qmail na razie nie ma IDLE nawet w planach. Wyślę kiedyś pytanie do gościa, ale nie liczę na wiele. Za to FlaxMail jest o wiele przyjemniejszy w konfiguracji i wygląda po prostu "czyściej" patrząc na interfejs, ale za to kosztuje. Do wyboru do koloru, ale za IMAP trzeba (wygląda na to) zapłacić albo M$ lub RIM, albo autorom klienta.
Łaty na Messaging z IMAP IDLE nie testowałem i nie zamierzam, bo spieprzona została obsługa IMAP w samym Messaging (nadmierny i niepotrzebny ruch), więc ja pozostanę przy FlexMail na razie.
wolo: Dopisz w temacie Push Mail, to więcej ludzi się zainteresuje