Poczta z IMAP Idle. Korzysta ktos z was?

• 19 Odpowiedzi
  • 3966 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wolo

• 20
  • Sprzęt: HTC Wizard
Poczta z IMAP Idle. Korzysta ktos z was?
« dnia: Wrzesień 08, 2007, 18:57:05 »
Witam!
Czy korzysta ktos z was z poczty ktora wspiera IMAP Idle?

Pozdrawiam

P.S. IMAP IDLE = pozwala serwerom poczty na informowanie klienta o zmianach takich jak np. nowa poczta. Czyli taki odpowiednik MS Direct Push

*

Offline miloszz

• 359
  • Sprzęt: BlackBerry, a w szufladzie: plamOne Treo 650, Tungsten|T2, palm m505
Odp: Poczta z IMAP Idle. Korzysta ktos z was?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 08, 2007, 19:14:13 »
Brzmi super :D Tylko jaki serwer to obsługuje i jakie oprogramowanie?
Jeżeli masz niepotrzebną plastikową osłonę do Tungstena T|T/T|T2, proszę, skontaktuj się ze mną.

*

Offline wolo

• 20
  • Sprzęt: HTC Wizard
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 08, 2007, 19:19:50 »
Prawde mowiac to ja wlasnie bede startowal z serwerem od okolo grudnia/stycznia jako firma hostingowa do aplikacji opartych o technologie webowe Microsoftu (ASP.NET) i mam wykupiony (i juz postawiony na moim serwerze) serwer poczty, ktory ma funkcje IMAP Idle (wlasnie testuje), a takze ma mozliwosc wlasnej synchronizacji kontaktow/wpisow w kalendarzu/zadan za pomoca swojego programu (wiec calkowicie omijamy w tym momencie ActiveSync i ten caly "stuff" od MS).

Edit: tyle ze oczywiscie kochany MS nie wprowadzil obslugi IMAP Idle do swojego podstawowego klienta poczy w WindowsMobile dlatego aby wykorzystac ta funkcje potrzebny jest jeszcze oddzielny klient poczty.

Edit2: po wyslaniu poczty z mojego konta w domenie neostrada.pl ktore poszlo na gmail.com ktory przekierowal poczte do mojego servera minely 3 minuty i na PDA mialem informacje o nowym emailu (w opcjach specjalnie sprawdzalem i nigdzie nie znalazlem zaznaczonej opcji aby PDA z wlasnej woli sie synchronizowal).
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2007, 19:42:28 wysłana przez wolo »

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 09, 2007, 16:23:22 »
Ja właśnie pracowałem nad tym od kilku miesięcy - przeszedłem z POP3 na IMAP na swoim serwerze jakiś rok temu (od zawsze miał IMAP IDLE, działa świetnie z Thunderbirdem na PC). Teraz przyszedł czas na odpalenie tego na PDA (Hermes) i.. się udało. Polecam artykuł na pocketpcmag: http://tnij.com/aBiv
Serwer: Courier (IMAP i IMAP SSL)
Programy pocztowe:
1. Thunderbird
2. FlexMail 2007 r2 (najnowszy - wybrałem tego po testach na w/w stronie)
Oba programy są zwykle jednocześnie zalogowane (spróbujcie tego z POP3 :)
Na serwerze mam cały pakiet antywirusowy (ClamAV) i antyspamowy (SpamAssasin) spięte razem za pomocą Amavis'a. Dzięki temu nie dostaję powiadomień o każdym spamie (byłoby co kilka minut, czasem nawet co sekundę)
Czas od naciśnięcie guzika wyślij (z innego serwera w Krakowie do mojego na InternetDSL w Warszawie) to około 8-15 sekund, w zależności od opóźnień transmisji między serwerami i ustawień antyspamowych na moim serwerze.
Ruch po wydaniu komendy IDLE praktycznie niemierzalnie mały - koszty na GPRS minimalne (w odróżnieniu od RIM'a i Direct Push M$). Będę testował co się stanie, jak całkiem wyłączę HeartBeat'y.

Co do samego programu flexMail jest o wiele mniej uniwersalny niż QMail, mój ulubiony na PPC, ale niestety Qmail na razie nie ma IDLE nawet w planach. Wyślę kiedyś pytanie do gościa, ale nie liczę na wiele. Za to FlaxMail jest o wiele przyjemniejszy w konfiguracji i wygląda po prostu "czyściej" patrząc na interfejs, ale za to kosztuje. Do wyboru do koloru, ale za IMAP trzeba (wygląda na to) zapłacić albo M$ lub RIM, albo autorom klienta.
Łaty na Messaging z IMAP IDLE nie testowałem i nie zamierzam, bo spieprzona została obsługa IMAP w samym Messaging (nadmierny i niepotrzebny ruch), więc ja pozostanę przy FlexMail na razie.

wolo: Dopisz w temacie Push Mail, to więcej ludzi się zainteresuje ;)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2007, 02:39:10 wysłana przez jakubd »
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 11, 2007, 16:45:33 »
2 dni testów i wnioski:
Urządzenie jak śpi czasem przestaje gadać z serwerem i nie ściąga już nowych postów i nie powiadamia o nich, za to natychmiast ściąga je po ponowny włączeniu. Ciekawe w czym problem, zajmę się śledzeniem ruchu serwer-hermes i dowiem się w czym rzecz. Może po prostu urządzenie zasypia tak głęboko, że nie da się już transmitować danych?
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 16, 2007, 20:08:00 »
Właśnie odkryłem że SonyEricsson K810i ma także obsługę IMAP IDLE i to działa całkiem zacnie, choć interfejs jest znacznie mniej wygodny niż w PPC, ale właśnie testuję.

*

Offline -Matti-

• *
  • 83
  • Sprzęt: Mio P550 -> FS Loox n560 -> HTC Touch Enhanced
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 17, 2007, 15:38:59 »
Interesuje mnie uruchomienie imap idle u siebie. Mam podobna konfiguracje (jak sądze) debian/postfix/spamassasin/clamav. Korzystam cały czas z imapa i nie ukrywam kuszące jest uruchomienie czegoś a`la "PUSH" :-). Byłbym wdzięczny za linki do jakichś dokumentacji/opisów z których korzystaliście uruchamiając obsługę idle na imapie.
Dzięki i pozdrawiam
M
--
pozdrawiam
Mateusz

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 17, 2007, 16:04:45 »
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=1016270

Myśle, że tu pare wskazówek znajdziesz.
HTC TYTN II
8gb microSDHC

ROM: PDACornerUltimate.V21-21032
RADIO: 1.71.09.01

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 17, 2007, 16:27:00 »
Matti - cała filozofia to...
1. Serwer który obsługuje IMAP - większość nowoczesnych IMAPów ma funkcję IDLE. Thunderbird na PC ma taką opcję - bez podglądania ruchu nie da się zobaczyć, czy IMAP trzyma połączenie, ale wysłanie wiadomości powoduje natychmiastowe pojawienie się wiadomości w InBox. Z serwerów publicznych GMAIL ma działający IMAP IDLE.
2. Klient pocztowy: Thunderbird na PC, FlexMail na PPC jak napisałem. No i K810 (k800 też pewnie) daje radę.

*

Offline -Matti-

• *
  • 83
  • Sprzęt: Mio P550 -> FS Loox n560 -> HTC Touch Enhanced
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 17, 2007, 20:07:40 »
no to szukam, sam mam cyrusa (imap) no i jedyny wpis jaki znalazłem w /etc/cyrus.conf to
  # this is only necessary if using idled for IMAP IDLE
#  idled                cmd="idled"
}
To chyba nie chodzi tylko o te opcję, nie ? za proste by to było ;-)
Pozdr
M
--
pozdrawiam
Mateusz

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 17, 2007, 22:47:11 »
Ja mam courier'a (ma abudowany IMAP IDLE bez kombinowania), ale cyrus (odpowiednio nowy) podobno też działa po odpaleniu demona idled. Info stąd: http://www.zimbra.com/forums/administrators/661-cyrus-imap-idle-command.html

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 24, 2007, 16:58:45 »
Ciekawa informacja dla wszystkich zgłodniałych darmowego push mail: Google odpala (od jakiegoś czasu już) IMAP dla chętnych. Najważniejsze jest to, że IMAP ten ma obsługę IDLE, więc... to zaczyna być ciekawe, zwłaszcza w połączeniu z ich filtrem antyspamowym.
Polecam lekturę: http://mail.google.com/support/bin/topic.py?topic=12760
Edit: opcja aktywacji IMAP może nie pojawić się, jeżeli używacie GMAIL w innym języku, niż English (US).
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2007, 17:05:54 wysłana przez jakubd »

*

Offline Asassello

• 594
  • Sprzęt: LOOX 718, i600, i5700
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 24, 2007, 18:15:04 »
Edit: opcja aktywacji IMAP może nie pojawić się, jeżeli używacie GMAIL w innym języku, niż English (US).
To nie do końca tak. Oni to wprowadzają stopniowo (oczywiście dla English najpierw) i np. ja od dawna mam język English (US) a opcja "Enable IMAP" jeszcze się nie pojawiła).
Skoro już o tym, to polecam Everything you need to know about accessing IMAP4 mail servers on the Pocket PC:
http://www.pocketpcmag.com/blogs/index.php?blog=3&p=1247&more=1&c=1&tb=1&pb=1

*

Offline jacekdz

• 16
  • Sprzęt: HP Voice Messenger, HTC HD7
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 28, 2007, 13:23:16 »
Ja korzystam z serwera Exchange 2003 w sieci firmowej, sam serwer Exchange nie jest wystawiony na zewnątrz, dlatego żeby się synchronizować muszę łączyć się z siecią firmową poprzez VPN. I działa wszystko dobrze synchronizuje kontkty, pocztę, kalendaż, zadania...

Problem mam z WM6 Standard, mimo że posiada on mozliwość skonfigurowania połączenia VPN, to nmie łączy się z siecią. W WM5 łączył się automatycznie albo poprzez kliknięcie "połącz". W WM6 Standard nie ma możliwości ręcznego połączenia!

Może konfigurowaliście coś podobnego na WM6?

*

Offline marcus

• 761
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 28, 2007, 13:31:50 »
rozumiem, że nie potrafisz połączyć się z siecią VPN
spróbuj wpisać w settings/connections/connections zakładka: advanced, klawisz: exceptions
add new URL
i wpisz *.*

WM6 classic bezproblemową łączy się z siecią VPN

może coś masz źle skonfigurowane
----------------------------
the born to be wild

*

Offline jacekdz

• 16
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 28, 2007, 14:11:31 »
Ogólnie nie ma problemu z WM6 Classic. Ustawienie które mi podałeś wskazuje że mówisz o wersji WM6 gdzie masz dotykowy ekran i połączenia sieciowe są rozwiązane identycznie jak w wersji WM5, czyli Połączenia do internetu i połączenia z pracą, w tych urządzeniach nie mam kłopotu z skonfigurowaniem i połączeniem się poprzez VPN.
W moim urządzeniu (HP 514) połączenia rozwiazane są nieco inaczej, nie masz tak rozbudowanych możliwości. Po prostu jest w ustawieniach pozycja VPN i tam konfigurujesz połączenie (adres, user, pwd...) i oprócz tego wybierarz "połączenie od:" i "połączenie do:" np.: od: Internet do: Praca (ja tak mam) . Nie ma możliwości z poziomu samego ustawienia VPN wybrać polecenia połącz.

*

Offline jacekdz

• 16
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 28, 2007, 16:16:21 »
Wpisałem ten wyjatek i zaczeło działać! Dzięki!

« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 31, 2007, 23:39:47 »
zainteresowalem sie tym.
Pobralem fleximail 2007 trial i probuje sie polaczyc z imap gmail (tak mam aktywne) ale caly czas wyskakuje blad ze serwer odpowiedzial nieprawidlowo. Standartowy outlook w pockecie laczy sie bez problemu. Wiecie c moze byc nie tak ? Ew jakie inne programy maja impa idle ?

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 01, 2008, 14:22:46 »
Przeczytaj dokładnie instrukcję z gmail - gmail stosuje nietypowe porty i nazwy użytkownika. Stawiam na to, że zrobiłeś jakiś prosty błąd, jak zwykły outlook przez IMAP ci działa.

« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 02, 2008, 19:58:56 »
no wlasnie 3x sprawdzalem :(