PocketPC z najwyższej półki (?)

• 22 Odpowiedzi
  • 1821 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 31, 2003, 20:47:16 »
Wszystkie posty jakie tu czytałem na temat "co kupić" rozważały proporcje możliwości-cena i to jest oczywiste.
Chciałbym jednak spytać o Wasze marzenia.
Jaki zestaw byście sobie kupili - PocketPC + wyposażenie (jakie?) gdyby kasa była bez limitu. Jeden warunek, to wszystko musi być "pocket", czyli mieścić się w kieszeni.

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB | iPad 3G 64GB | iPhone 3G 8GB
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 31, 2003, 21:29:53 »
Niestety na dzień dzisiejszy nie ma Pocket PC, o którym bym marzył, ale może wymienię specyfikacje, jakie bym chciał zobaczyć:
PXA 255, 400MHz
64MB RAM, 48/64MB ROM, 32MB flash dysku
slot CF I (ze względu na mniejszą grubość) i SDIO, złącze MiniUSB, aby dało się podłączyć klawiaturkę USB lub inne urządzenie (nawet i hub), obudowa taka, jak HP Jornady 548 (magnezowa, solidna, mała, zwarta, zintegrowana twarda klapka), choć grubości Toshiby e740/e750, Wi-Fi+Bluetooth. Do tego GPS na Bluetooth i jestem zaspokojony. :)

Podsumowując - Toshiba powinna poprawić wygląd e750, dorzucić MiniUSB, Bluetooth do modelu Wi-Fi i mają rozmarzonego klienta. :D

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 31, 2003, 21:44:37 »
Myślę że trudno coś dodać do tego co Maciek napisał. No może wbudowaną kamerę cyfrową ale min. 2 mega pix no i 2 razy mocniejszą baterię niż są obecnie, najlepiej wymienną z podczymaniem na czas zmiany baterii i chyba było by OK ;)
GPS i telefon GSM/GPRS w drugiej kieszeni albo w CF-ie

*

Offline Daszek

• 257
    • 2oo
  • Sprzęt: BLOW-43Vbt, iPhone3g, htc sensation
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 31, 2003, 23:05:22 »
...do tego wszystkiego paralizator anty-dresowy i alarm 200db :D

*

Offline Lass

• 276
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 31, 2003, 23:26:46 »
Można by było jeszcze do tego wszystkiego dodać ekran 4" o rozdzielczości 640x480 i wbudowana pamięć 1GB, wtedy było by ok.

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 01, 2003, 00:56:55 »
I żeby miał  projektor do oglądania filmów

*

Offline bastiann

• 919
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 01, 2003, 09:58:48 »
... no to wzorem "najlepszych komórek na swiecie" jeszcze wbudowane stereofoniczne radio fm, latarka, miernik hałasu ... ;)

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 01, 2003, 12:47:20 »
W zasadzie to wszystko, o czym piszecie jest w chwili ocecnej możliwe technicznie, trzeba by to tylko zebrać wszystkie nowinki do kupy, no może  by pozostał problem zasilania
Wniosek chyba tylko jeden: zbyt mało jest chętnych na "wyższą półkę"
A może z jakiś innych powodów firmy nie wypuszczają takich zabawek?

*

Offline bastiann

• 919
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 01, 2003, 12:53:53 »
Pewnie cena by wyszła kosmiczna i nie jeden człowiek powiedzial by: wolę kupić dużo większego i cięższego notebooka za te pieniądze, prócz tego chyba głównym hamulcem są za drogie i zbyt słabe baterie, żeby to wszystko udźwignąć i dać siły do pracy na te 8-10 godzin ciągłej pracy no i pewnie trudno to wszytsko pomieścić w możliwie zgrabnej, lekkiej  i trwałej obudowie. Myslę, że na taki super Pocket jeszcze troche poczekamy.

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 01, 2003, 13:28:19 »
Przyznam się, że zaproponowałem ten temat, bo osobiście jestem w troche "dziwnym" położeniu. Zrobiłem kawał dobrej roboty dla jednej firmy, dobrze mi zapłacili, spytali co chcę jako premię, powiedziałem skromnie, że nowe PDA z wyposażeniem. Zgodzili się, ja spytałem do jakiej kwoty mogę sobie kupić, odpowiedzieli: do  2000 Euro :)
Prawie od roku czekam na ipaqa z wbudowanym GSM/GPRS czy coś podobnego. Już prawie kupiłem 5450, ale jak w sklepie założyli mi do tego plecki GSM/GPRS, to wyglądało to (i ważyło) jak moja pierwsza komórka z Centertela...
A może jednak Toshiba e750 z GSM/GPRS w CF-ie + przyzwoita kamera w CF-ie + GPS + "wielka pamięć "
Z góry dziekuję za wszelkie rady!

*

Offline bastiann

• 919
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 01, 2003, 13:51:37 »
GPRS miej w drugiej kieszeni i łącz się z tą drugą kieszenią przez BT bo Pocket jako telefon to nie najlepsze rozwiązanie, głównie ze względu na rozmiary, delikatność no i jednak widać że PhoneEdition było robione przez amerykanów a u nich "GSM" nie jest tak rozwinięty jak w europie czy azjii więc większość ciekawych telefonów ma znacznie bogatsze i lepiej dopracowane funkcje typowo telefoniczne, czego właśnie brakuje w PhoneEdition.

*

Offline skibi

• **
  • 136
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 01, 2003, 16:43:07 »
A co byście powiedzieli na  klawiaturkę w klapce futerału(Krusell).Mogła by byc w uładzie pionowym,otwierana do dołu.

*

Offline Umpal

• **
  • 204
  • Sprzęt: hx47°° / Wizard / P526 / JAQ3 / UX380N
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 01, 2003, 22:28:36 »
A ja się nie mogę doczekać pierwszego pocketa z ekranem w nowej technologii ciekłych polimerów (coś w tym stylu - już dość dawno oglądałem program na BBC World). Obraz, jaki nawet trudno sobie wyobrazić, a do tego potrzebuje mniej prądu niż dotychczasowe wynalazki.

*

Offline bastiann

• 919
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 02, 2003, 19:11:23 »
To ja też kce taki ekran! :)

*

Offline Umpal

• **
  • 204
  • Sprzęt: hx47°° / Wizard / P526 / JAQ3 / UX380N
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 03, 2003, 11:27:25 »
W przypadku ekranu, który wymieniłem, nie potrzeba degradować obrazu do 1 bitu. Widziałem zegarek, z którym gość (albo kobieta?) biegał po ulicy w słoneczny dzień. Kamera nawet nie musiała się do niego zbliżać, żeby wszystko było widać jak w ciemnym pokoju przed LCD! I to niezależnie od kąta patrzenia (wyeliminowali całkowicie problem dotychczasowych TFT). Czy muszę mówić więcej :)

Ps. Oczywiście nie był to zwykły zegarek. Na - całkiem sporym - ekranie wyświetlany był ruchomy obraz (być może z kamery, ale tego już nie pamiętam...).

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 13, 2003, 12:03:43 »
wszystko fajnie, ale to będzie dostępne w przyszlości...
a co byście kupili w dniu dzisiejszym?
czy warto jeszcze poczekać, i na co?
(limit 2000 Euro)

*

Offline astved

• **
  • 137
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 13, 2003, 12:12:22 »
Mój sprzęt marzeń
grubość 1,2 mm max
bluetooth, gsm, wifi, gprs, cf, sd
ekran 3,7
128mb ram, 128mb flash rom
ppc2003
bateria tak by trzymała min. 12 godzin gotowości w czuwaniu non stop i uruchomionej sesji gprs
doskonała jakość głośnika, taka jak była w ipaq serii 36xx :(

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 13, 2003, 14:14:18 »
Ja bym kupil:
- iPAQ 5550 (bedzie juz niedlugo)
- te plecki ktore ostatnio opisywalem (1.800mAh + CF w formie etui)
http://www.pocketpage.pl/index.php?kat=0&view=3;20n;6098;1
- GPS na bluetooth np. Emtac
- 512MB na karcie SD
- do tego do domu punkt dostepowy sieci bezprzewodowej WLAN
- niezly telefonik z BT np. Erica t68i
- klawiaturka skladana np. Stowaway XT (jesli lubisz pisac na zwyklej klawiaturze)
- screenprotectory Brando
- dodatkowy kabel synchronizacyjny zwijany ... np. tez Brando (przydaje sie przy czestych podrozach dodatkowo mozna nim ladowac iPAQa przez USB)
- do tego Automapa - Mapa Polski i Navigo bo ma 18 planow miast.

... z czyms takim juz nie wstyd sie pokazac :D

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 13, 2003, 15:09:11 »
Do tego wszystkiego firma ppctechs może ci założyć w iPAQu 256MB ram :)

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 13, 2003, 16:18:46 »
Niestety nie :(
Nie zakladaja tyle do tego modelu... jeszcze ;)

« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 15, 2003, 17:24:49 »
a jaki aparat do tego?
czy 1,3 M pix na CF to maximum z tego co jest na rynku?

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 18, 2003, 23:39:13 »
Nie kupuj aparatu na CF... kiepskie zdjecia robia ... to juz lepiej jakis zewnetrzny ale z bluetooth ... zdaje sie ze juz jest cos takiego ;)

... chwile pozniej ...

No jest cos takiego, ale to kamera cyfrowa. Co prawda robi tez zdjecia (2MPix) no i ma BT :)

http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B000087LIL/102-3813016-0554569?v=glance

« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 20, 2003, 09:35:24 »
ja kiedys chcialem kupic polaczenie telefonu i PDA. Ale dzis juz mi przeszlo, wiec dobrze sie zastanow. Bo zeby zabrac tylko telefon (np. na impreze) bedziesz musial wziac cala ceglowke PDA.
Osobiscie na Twoim miejscu sprawilbym sobie Motorole v600 (dostepna w sklepie internetowym w przedsprzedazy za 1000$). To najnowszy model v z wbudowanym BT, bardzo dobra bateria i aparatem cyfrowym. Ekran kolorowy 65000 kolorow. A do tego malenstwa wedle uznania Toshiba albo Ipaq z dobrym wyposazeniem. Polecam etui ochronne z aluminium lotniczego. Wyglada super, a caly PDA jest mniejszy niz w skorzanych futeralach. Ja bym wybral Ipaqa 5455 (o ile odbrze pamietam model, ma 128 RAM), do tego karta 512 MB na SD i modul GPS.

I tak masz super PDA i super maly, lekki i swietnie wyposazony telefon.

pozdrawiam
b