Kiedyś najlepszym programem faksowym był KSE TrueFax.
Żeby to zadziałalo potrzebny jest oczywiście telefon (właśnie jako modem), no i w grę wchodzi jedynie telefon komórkowy, gdyż chyba nie ma już faksmodemów do nowych palmtopów na złączu CF (a na SDIO nigdy nie występowały...). No i tu zaczynają się pewne problemy, które jednocześnie rozwieją Twoje pytania - do wysyłania/odbierania faksów przez sieć GSM trzeba mieć wykupioną specjalną usługę (z miesięcznym abonamentem) do której przypisany jest specjalny numer faksowy, którey reaguje tylk na przychodzące połączenia faksowe. Jeśli będziesz miał odpwowiedni sprzęt (PDA z modułem GSM obsługującym faksy), do tego właściwe oprogramowanie i wszystko to poprawnie skonfigurujesz, to powinno to zadziałać... ale tylko powinno... Technologie faksowe są raczej w odwrocie i chyba mało kto to rozwija... Zwróć uwagę, że prędkość przesyłania faksów to najczęsciej 9,6 kbps...
Ja kiedyś miałem handhelda Jornada 720, do tego kartę PCMCIA Nokia CardPhone (telefon GSM, modem GPRS, faksmodem) i właśnie KSE TrueFax + wykupioną usługę faksową u operatora. Namordowałem się przy tym okrutnie, wydałem kupę kasy, a korzystanie z tego było baaardzo niewygodne... i bardzo szybko dałem sobie spokój...
Prościej, łatwiej i taniej wyjdzie jak przekonasz swoich .... (nie wiem kogo) żeby to co mają wysłać faksem wysyłali Ci mailem... Teraz to większość nawet tych prostych kserokopiarek lub urządzeń wielofunkcyjnych ma funkcję "scan to e-mail".