Pocket PC jako zwykły komputer...

• 10 Odpowiedzi
  • 896 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pocket PC jako zwykły komputer...
« dnia: Maj 14, 2007, 20:42:00 »
Witam, to moj pierwszy topic na tym forum więc proszę o wyrozumiałość  ;)
Na wakacje wyjezdrzam do Anglii i chce wziać tam mojego SPV M3000 w roli alternatywy dla laptopa i mam pare pytan:

1) Czy mogę wyciągnąć z urządzenia baterie i korzystać jedynie z zasilania sieciowego, żeby bateria nie byla narazana na ciagle doładowywanie ?
2) planuje podpiac do palma zwykłe glosniki i chce kupic przejsciowke. . .  czy moze byc to zwykla przejsciowka z microjack 2,5 na minijack 3,5 ? Chodzi mi głównie o to , ze w oryginalnych słuchawkach wtyczka posiada 4 piny, natomiast ta z przejsciowki ma tylko 3, chodzi mi o cos takiego hxxp: allegro. pl/item192354336_przejsciowka_jack_3_5mm_2_5_mm_od_pewniaka. html

nie chce zrobic tam w srodku jakiegos zwarcia albo spalic kanału, lepiej zapytac :)
PS, jaka wtyczke do Today polecacie najbardziej? Windows Mobile 05

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
Odp: Pocket PC jako zwykły komputer...
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 14, 2007, 21:01:30 »
Najlepiej wszystko sprawdzić osobiście... Niektóre pda działają bez baterii podłączone do zasilania, mój poprzedni działał. Z przejściówką nie będzie problemu. A wtyczka w Todayu do czego miałaby służyć?? Ja polecam jakiegoś launchera (darmowy np. claunch), gdzie możesz sobie wrzucić skróty do najczęciej używanych aplikacji.
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

*

Offline Sainti

• 389
    • Mój sieciowy kącik
  • Sprzęt: HTC Mozart
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 14, 2007, 21:16:44 »
1. Wizard nie działa bez baterii, nawet jeśli jest podpiety pod zasilanie.
2. Mam takie dwie i nie ma problemów (kupione w sklepie elektronicznym po 2,5zł).

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 14, 2007, 21:18:49 »
Cytat: Sa1nt link=topic=67779. msg446140#msg446140 date=1179170204
1.  Wizard nie działa bez baterii, nawet jeśli jest podpiety pod zasilanie.

a co dopiero bez podpietego zasilania :D

*

Offline Sainti

• 389
    • Mój sieciowy kącik
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 14, 2007, 21:33:11 »
Ech, skrót myślowy ::) Chodziło mi oczywiście o zasilanie sieciowe  ;)

*

Offline -K@mil-

• **
  • 201
  • Sprzęt: HTC Wizard
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 14, 2007, 23:29:18 »
2. Mam takie dwie i nie ma problemów (kupione w sklepie elektronicznym po 2,5zł).

A te przejściówki mają taka blokadę jak oryginalne słuchawki? Ja już jakiś czas temu kupiłem w sklepie internetowym podobną przejściówkę i przy każdym delikatnym ruchu w prawo lub lewo po woli wysuwa się z gniazda do połowy, co skutkuje tym że działa tylko jedna słuchawka. Oryginalne słuchawki miały chyba coś w rodzaju blokady bo nawet przy poruszaniu wtyczka nie wysuwa się z gniazda.

*

Offline DinthKSC

• 962
    • Prywatny blog
  • Sprzęt: iPAQ h4150
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 14, 2007, 23:40:06 »
doladowywaniem baterii sie nie przejmuj, to nie stare aku niklowe czy podobne

*

Offline Sainti

• 389
    • Mój sieciowy kącik
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 15, 2007, 00:13:58 »
A te przejściówki mają taka blokadę jak oryginalne słuchawki? Ja już jakiś czas temu kupiłem w sklepie internetowym podobną przejściówkę i przy każdym delikatnym ruchu w prawo lub lewo po woli wysuwa się z gniazda do połowy, co skutkuje tym że działa tylko jedna słuchawka. Oryginalne słuchawki miały chyba coś w rodzaju blokady bo nawet przy poruszaniu wtyczka nie wysuwa się z gniazda.

U mnie ta przejściówka zachowuje się tak jak oryginalne słuchawki. Mogę nią kręcić w gnieździe i nie wypadnie. Nie znam się na tym, ale podejrzewam, że ta blokada to sama końcówka wtyku. Na tej aukcji z pierwszego wątku widać, że końcówka najpierw się rozszerza, a później zwęża, by rozszerzyć się ponownie przy wtykach. Sądzę, że ta "blokada", o której piszesz, to właśnie to zwężenie (chyba że jestem w błędzie, to niech ktoś mnie poprawi). W oryginalnych słuchawkach i w przejściówce mam to zwężenie, sprawdź jak jest u ciebie.

*

Offline kinek

• **
  • 145
  • Sprzęt: Compaq Ipaq 3870, SPV E650, Asus P535
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 15, 2007, 00:26:33 »
Chodzi mi głównie o to , ze w oryginalnych słuchawkach wtyczka posiada 4 piny, natomiast ta z przejsciowki ma tylko 3,

Jeśli się myle to poprawcie - wtyczka może mieć 4, 3 lub 2 piny :)
2 jak jest mono
3 jak jest stereo
4 jak jest stereo + mikrofon

więc jak nie zastosujesz 4 to będzie stereo, ale bez mikrofonu, lub tylko mono bez mikrofonnu
Boga do sprzedania mam

*

Offline -K@mil-

• **
  • 201
  • Sprzęt: HTC Wizard
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 15, 2007, 11:50:21 »
U mnie ta przejściówka zachowuje się tak jak oryginalne słuchawki. Mogę nią kręcić w gnieździe i nie wypadnie. Nie znam się na tym, ale podejrzewam, że ta blokada to sama końcówka wtyku. Na tej aukcji z pierwszego wątku widać, że końcówka najpierw się rozszerza, a później zwęża, by rozszerzyć się ponownie przy wtykach. Sądzę, że ta "blokada", o której piszesz, to właśnie to zwężenie (chyba że jestem w błędzie, to niech ktoś mnie poprawi). W oryginalnych słuchawkach i w przejściówce mam to zwężenie, sprawdź jak jest u ciebie.

Masz racje. Przy mojej przejściówce końcówka wtyczki jest prawie prosta i pewnie tak jak piszesz to jest powodem jej wysuwania się z gniazda. Jest to bardzo irytujące bo nie można nosić wizarda w kieszeni podczas słuchania muzyki. Pora wybrać się na miasto w poszukiwaniu sklepu elektronicznego  ;D

*

mobi_one

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 15, 2007, 12:52:35 »
1) Czy mogę wyciągnąć z urządzenia baterie i korzystać jedynie z zasilania sieciowego, żeby bateria nie byla narazana na ciagle doładowywanie ?
mozesz uzyc tweaka, ktory spowoduje, ze PPC nie bedzie ladowany, mimo podlaczenia do USB, choc sensu to zadnego nie ma, bo te baterie od doladowywania nie traca na wartosci

PS, jaka wtyczke do Today polecacie najbardziej? Windows Mobile 05
albo kobylasty SPB pocket+ lub cos darmowego i malego
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2007, 12:55:27 wysłana przez mobi_one »