Pocket Gadu powraca ...

• 377 Odpowiedzi
  • 22668 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline xpablo

• 1294
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #210 dnia: Maj 12, 2004, 17:37:37 »
Mam pytanie: czy dałoby się "obrócić" o 90 stopni PocketGadu tak żeby wygodniej się pracowało z fullscreenkeyboard? ?

*

Offline PiKNew

• 437
  • Sprzęt: iPaq h5550, Loox n560
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #211 dnia: Maj 12, 2004, 17:54:22 »
Troche uwag - wystepowaly takze w odniesieniu do poprzednich:

1. na okienku zmiany statusu (opisowego) wystepuje jakas pozostalosc listboxa - historia opisow - przesunac troszke do dolu.
2. Radzilbym zmienic styl wszystkich listboxow (w dialogach) na CBS_DROPDOWNLIST - teraz mozna edytowac ich tresc, co jest zupelnie niepotrzebne
3. Styl editboxow do wprowadzania numerow (np. uid): ES_NUMBER
4. Przy inicjowaniu (brak jakiegokolwiek profilu) nalezy wlaczyc mozliwosc zaznaczenia profilu prywatnego (teraz jest nieaktywny checkbox).
5. Dodanie mozliwosci wyboru statusu czasowego.

pozdrawiam
Marcin

[Dodano: 2004-05-12 18:19:20]
- wydaje mi sie, ze eksport kontaktow szwankuje... Desktopowe GG po sciagnieciu tych kontaktow pokazuje jakis jeden numer i 2 grupy - zupelnie cos innego, niz bylo wyeksportowane - moje MG sie wywala :) - ja mysle, ze cos jest zle wysylane na serwer;
- brakuje eksportu do pliku - ale pewnie bedzie dodane, bo opcja juz jest;

Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #212 dnia: Maj 12, 2004, 19:17:06 »
1. To nie jest pozostałość listboxa tylko static w kolorze białym, którego zapomniałem kiedyś usunąć i nawet go nie widziałem.
2. Jeśli już wdajemy się w szczegóły to nie listbox, tylko combobox. No i tu fakt podobne nazewnictwo - teraz mam CBS_DROPDOWN a miało być CBS_DROPDOWNLIST. Drobiazg ale nie przeszkadza...
3. Też nie przeszkadza ale zmienię, żeby było poprawnie. Nawet jeśli się wpisze litery i znaki to i tak po zamianie na cyfry będzie 0 a taka wartość jest w większości editboxów nieakceptowalna i sygnalizowana błędem (no może są jakieś wyjątki).
5. Tego prawdopodobnie nie będzie, bo jest zbędne. Sztuczne komplikowanie programu. Nie zapominaj, że mamy do czynienia z platformą znacznie odchudzoną - PocketPC. Z resztą zamiast wybierać czas z okienek można po prostu wpisać go ręcznie w opisie ;)

Eksport kontaktów może nie działać, bo tę część robiłem prawie rok temu i nic nie zmieniałem. Ale w następnej wersji będzie już działało dobrze. No i to samo tyczy się eksportu do pliku - te same funkcje więc będzie to czekało na następną wersję.

Widzę, że zająłęś się wyszukiwaniem drobiazgów. Ale im większa aplikacja tym trudniej jest uniknąć błędów wynikających z przeoczeń lub po prostu pozostawienia czegoś z niewłaściwymi parametrami. Często tworzę najpierw wersję testową np. danej kontrolki lub okienka dialogowego i testuję a dopiero jak jest gotowe to zmieniam parametry i inne takie, żeby było prawidłowo - zdarza się wtedy, że zapomnę dopisać jakiegoś stylu do kontrolki.
Ale spoko - błędy będą uwzględnione w kolejnej wersji... która nawiasem mówiąc już się powoli zbliża, bo dodałem kolejne funkcje. M.in. listę emotikon, gdzie będzie można wybrać ikonkę kliknięciem, obsługę blokowania numerów, itd... :)

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB | iPad 3G 64GB | iPhone 3G 8GB
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #213 dnia: Maj 12, 2004, 19:31:18 »
Cytat: xpablo
Mam pytanie: czy dałoby się "obrócić" o 90 stopni PocketGadu tak żeby wygodniej się pracowało z fullscreenkeyboard? ?

W WM2003 SE się da. ;)
Adam by musiał napisać sterownik graficzny, by móc sobie tylko w swoim programie obracać ekran. To już troszkę udziwnianie. ;)

*

Offline PiKNew

• 437
  • Sprzęt: iPaq h5550, Loox n560
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #214 dnia: Maj 12, 2004, 19:33:10 »
Cytat: Darkman
5. Tego prawdopodobnie nie będzie, bo jest zbędne. Sztuczne komplikowanie programu. Nie zapominaj, że mamy do czynienia z platformą znacznie odchudzoną - PocketPC. Z resztą zamiast wybierać czas z okienek można po prostu wpisać go ręcznie w opisie ;)

Z wlasnego doswiadczenia wiem, iz jest to banalne (zerknij do gglib.cpp :) na funkcję gg_change_status() - zwiększenie rozmiaru wiadomosci gg o 4 i dodanie czasu jako int...

BTW - przyznam, iz program sie znacznie rozbudowal.

Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #215 dnia: Maj 12, 2004, 19:40:28 »
aha... jeśli chodzi o obrót 90 stopni to w chwili obecnej jest praktycznie nie wykonalne biorąc pod uwagę fakt, że Pocket Gadu korzysta ze standardowego WinAPI do wyświetlania okienek. Dopiero wersja dla WM2003 SE będzie miała taką możliwość. Także będzie lepsza obsługa ekranów wyższej rozdzielczości i rozmiarów czcionek.

*

Czyżewski

Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #216 dnia: Maj 17, 2004, 16:54:58 »
U mnie nowa wiadomosc (przychodzaca) ukrywa sie za klawiatura wirtualna. Żeby prowadzic rozmowe ciagle musze chowac i wywolywac klawiaturke. :/ Pocket to ipaq 3870 z Pocket PC 2002. Wersja gg to 3.2 b. To samo było z 3.2 a. Czy ktoś jeszcze tak ma?

Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #217 dnia: Maj 17, 2004, 20:52:35 »
Jak wiadomość przychodząca może ukryć się za klawiaturą? Okienko wiadomości kończy się przed zakładkami i jest jeszcze pasek statusu. Ew. powodem mogłobybyc (aczkolwiek nie jest) brak przewijania strony z rozmową. Ale na to z kolei nie pomogłoby schowanie klawiatury. Więc jak mam być szczery to nie wiem o co chodzi.
Jeśli masz możliwość to zrób screenshota z tego w różnych fazach lub filmik (pewnie trudniej). Wtedy mógłbym coś zaradzić. Ale wierz mi, że pierwszy raz słyszę o tym i w żadnej dotychczasowej wersji nic takiego się nie robiło.

*

Czyżewski

Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #218 dnia: Maj 17, 2004, 22:42:56 »
To dziwne.. Jak zrobić filmik?? Zrobie screenshoty jak bede mial wolny czas.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #219 dnia: Maj 18, 2004, 08:25:54 »
Zglaszam problemik w wersji 3.2b /2003/ Nie dopuszcza do wyslania wiadomosci do aktualnie nieaktywnego adresata. Wczesniej bylo to mozliwe.

Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #220 dnia: Maj 21, 2004, 17:24:31 »
Czyżewski - Już wiem o co Ci chodzi z tymi "znikającymi" wiadomościami. Przez zupełny przypadek się dowiedziałem, bo inny użytkownik też mi to mówił ale lepiej opisał. Bo przecież tam nic nie znika ani się nie ukrywa tylko po prostu się nie pojawia!!!! Dodatkowo nie jest to zawsze tylko czasem. Niektóre wiadomości, czy to wpisane, czy odebrane mogą nie pojawić się od razu na ekranie, bo zbyt rzadko odświeżam jego zwartość. Problem jest banalny do rozwiązania a wystarczyło to jakoś opisać.
Spoko. Wiem, że nie każdy musi się znać i być programistą.... ;)

*

Offline Sim

• 14
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #221 dnia: Maj 25, 2004, 19:45:27 »
W wersji 2.3b znów problem z archiwum. Tworzą się kosmiczne numery nieistniejących użytkowników GG. Od minusowych wartości przez 0 do wielkich dodatnich.
Podobie bylo w poprzedniej wersji

*

Offline perla

• 2689
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #222 dnia: Maj 25, 2004, 22:06:56 »
W ver 3.2b /Wm2003/ nie dziala licznik czasu i danych polaczenia internetowego via Gprs. W poprzedniej wersja dzialal.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #223 dnia: Maj 25, 2004, 23:20:40 »
Cytat: perla
W ver 3.2b /Wm2003/ nie dziala licznik czasu i danych polaczenia internetowego via Gprs. W poprzedniej wersja dzialal.

Wystarczy czytac newsy :)
Autor informowal o tym przy okazji udostepnienia tej wersji.

Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #224 dnia: Czerwiec 12, 2004, 21:21:56 »
Prosze o jakas sugestie co robic...Pocket Gadu nie laczy sie z serwerem... Nawet dlugie oczekiwanie na polaczenie nie przynosi skutku.
W info o polaczeniu
statystyka gadugadu odebrano 12B wyslano 0B
statystyka polacznia z internetem odebrano 0B wyslano 0B
status polaczony z internetem (Idea GPRS)
Lacze sie przez bluetooth IPaq 4150 + Simens S55, GPRS Idea. W  explorerze strony sie otwieraja.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #225 dnia: Czerwiec 12, 2004, 22:44:12 »
Rozumiem ze masz najnowsza wersje PG? U mnie na iPAQ 4150 wszystko dziala OK.

Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #226 dnia: Czerwiec 12, 2004, 23:35:56 »
wersja 3.2b wczoraj sciagnieta i zainstalowana...

*

Offline perla

• 2689
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #227 dnia: Czerwiec 13, 2004, 18:23:54 »
1. Jesli masz jakis program do pingowania np Vxutil to sprawdz czy masz polaczenie z  ip serwera GG = 217.17.41.85. Z tym serwerem powinienes miec polaczenie.
2. Sprawdz czy masz wpisane swoje dane w ustawieniach.
3. Alternatywnie zainstaluj Mobile Gadu i sprawdz czy jest polaczenie z serwerem.
4. Moze chwilowo Idea w Twoim rejonie , ma klopoty z DNS-em?

*

Offline xzaloox

• 399
    • http://www.kszys.net
  • Sprzęt: fujitsu u810, at&t tilt, i-mate jasjar, xda, hp1940, cassiopeia e-115
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #228 dnia: Czerwiec 13, 2004, 19:48:35 »
nowy blad w gg?? v3.2b

raz zaimportowalem liste z serwera GG
potem na kompie dodalem nowa sobe do listy na komputerze domowym i oczywiscie exportowalem na server gg
Gdy chcialem zaimportowac liste ponownie na ppc to nici z tego

*

Offline maxdredi

• 358
  • Sprzęt: ipaq 2210/ mda 2 compact/ n73/ IR keyboard
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #229 dnia: Czerwiec 16, 2004, 10:49:53 »
u mnie na 1940 pocket gadu zacina sie po 2h ... jedynie aplikacja mobile gadu dziala jak trzeba...
da sie cos zrobic by sie nic nie wieszalo??

*

Offline perla

• 2689
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #230 dnia: Czerwiec 16, 2004, 11:17:20 »
Na jakiej wersji , czy przez GPRS itd ? Na 3.2b nic mi sie od dawna nie zacielo ani via GPRS ani WLAN.

Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #231 dnia: Czerwiec 22, 2004, 10:48:20 »
To zacinanie jest spowodowane przez moduł Archiwum. Będę miał czas to poprawię...

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #232 dnia: Lipiec 12, 2004, 00:35:20 »
Cytat: Darkman
Czyżewski - Już wiem o co Ci chodzi z tymi "znikającymi" wiadomościami. Przez zupełny przypadek się dowiedziałem, bo inny użytkownik też mi to mówił ale lepiej opisał. Bo przecież tam nic nie znika ani się nie ukrywa tylko po prostu się nie pojawia!!!! Dodatkowo nie jest to zawsze tylko czasem. Niektóre wiadomości, czy to wpisane, czy odebrane mogą nie pojawić się od razu na ekranie, bo zbyt rzadko odświeżam jego zwartość. Problem jest banalny do rozwiązania a wystarczyło to jakoś opisać.
Spoko. Wiem, że nie każdy musi się znać i być programistą.... ;)

Potwierdzam. U mnie jest to samo. Też mam iPAQa 3870 z PPC 2002. Pliz, Darkman, popraw to bo ciągłe chowanie i wyświetlanie klawiatury podczas rozmowy jest bardzo niewygodne...

A teraz z innej beczki: emotikony do Pocket Gadu:

Dzisiaj usiadłem i - jako człowiek przyzwyczajony do emotikon z GaduGadu Pecetowego - samodzielnie opracowałem zestaw 52 najpopularniejszych ikon z domyślnego zestawu GG z PC. Ikonki mają prawidłową przeźroczystość oraz nie są animowane. Jeśli się spodobają, może znalazły by się w instalatorze wersji PPC 2002?

Zapraszam do pobierania zestawu z mojego serwera: Pobierz plik zip 37 KB.

Po rozpakowaniu, folder Media należy nadpisać na oryginalny. Plik z definicjami emotikon również jest w zestawie.
Aha, i jeszcze jedno: znormalizowałem wielkość emotikon do kwadratów 18x18 pikseli, a te, które się nie mieszczą - do prostokątów 36x18 pikseli. Palety kolorów również zostały zoptymalizowane, dzięki czemu pliki mają znikomą obiętość.

No i na koniec zadanie dla Darkmana: dodaj proszę funkcjonalność kilku definicji skrótów dla emotikon. Chodzi o to, że np. emotikona "placze.gif" może być definiowana jako ";(" oraz "<płacze>". Jeśli zdefiniuję to w kilku wersjach w kolejnych wierszach - wówczas mam w zestawie w samym programie zwielokrotnioną tę emotikonę. :)

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #233 dnia: Lipiec 12, 2004, 06:37:57 »
dzieki CAT, teraz moge sie cieszyc oryginalnymi emotikonami
T H A N K S

PS jet tylko maly bug ale to chyba dzialka Darkmana...

autoprzewijanie emotikona nie jest OK bo potrafi wyswietlic tylko kawalek mordki :)

tak czy tak PG jest THE BEST

Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #234 dnia: Lipiec 12, 2004, 12:20:19 »
Super. Podoba mi się pomysł z tymi ikonami. Cat^ masz oczywiście rację z tym zwielokrotnianiem, po prostu nie pomyślałem o tym robiąc okienko podglądu. Dla wygody mogę zrobić format pliku tekstowego z emotami taki sam jak w GG. To nie będzie problem.
No a jeśli chodzi o nieprzewijanie jeśli ostatnia jest emotikona to nie wiem czy coś da się z tym zrobić, bo to ciagle ta nieszczęsna kontrolka PIE. Ale spróbuję. Teraz mam więcej czasu i będę mógł usiąść.

*

Offline Cat^

• 1017
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #235 dnia: Lipiec 12, 2004, 21:07:07 »
Cieszę się, że nie tylko mi ten pomysł się podoba... :)
No i byłoby dużo prościej jakby plik z definicjami emotikon był w takim samym formacie jak w gg pecetowym. :)

*

Offline Cat^

• 1017
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #236 dnia: Lipiec 13, 2004, 10:34:07 »
Ciekawostka: czy Wam też nie wskakuje emotikonka :> ?
Prawidłowo jest zdefiniowana a pojawia się tylko jak ktoś do mnie ją wyśle, ale jeśli ja ją napiszę czy wybiorę z listy - nie pojawia się grafika tylko literki... Może znak ">" zmyla program, który błędnie interpretuje wzorzec...?

*

Offline Lass

• 276
  • Sprzęt: HTC HD2
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #237 dnia: Lipiec 13, 2004, 12:27:15 »
U mnie wyświetla się prawidłowo emotikonka :> w dwie strony ;)

*

Offline Cat^

• 1017
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #238 dnia: Lipiec 13, 2004, 14:40:49 »
A jaki hardware i osik??

*

Offline Lass

• 276
  • Sprzęt: HTC HD2
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #239 dnia: Lipiec 14, 2004, 13:22:55 »
iPAQ4150 z WM2003 wgrany najnowszy ROM v1.00.14 ENG, PG v3.2b, emotikonki przygotowane przez ciebie ;) wyświetlają się prawidłowo :)
Jak coś pominołem to napisz ;)