Pocket Gadu powraca ...

• 377 Odpowiedzi
  • 23554 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #180 dnia: Kwiecień 16, 2004, 15:27:08 »
Może o wersji 2002 nie mówmy narazie, bo jej nie testowałem ale powinna działać tak samo jak 2003 - czyli stabilnie!
Robiq i skuterboy - nie wiem jak to robicie niestety, ale nikt inny nie ma z tym problemów, więc znaczy to, że coś źle instalujecie.
Wydaje mi się jednak, że wiem z czym większość osób może mieć problem i faktycznie nie wziąłem tego pod uwagę. Może być taka sytuacja, że po zainstalowaniu nowej wersji nie usuwane są pliki z poprzedniej a jedynie kopiowane nowe pliki. Spróbuj po prstu - najwygodniej skasować katalog Pocket Gadu na palmtopie (gdziekolwiek go masz) lub odinstaluj starą wersję poprzez Remove Programs i sprawdź czy katalog został usuniety. Wtedy dopiero zainstaluj od nowa, czyli:
...skopiuj plik do katalogu głównego palmtopa (najlepiej do pamięci, a nie na kartę) i go po prostu uruchom. Ew. pytanie o upgrade należy potwierdzić.

Powiem tylko, że nigdy nie spotkałem się z tym, żeby Pocket Gadu nie działał po ponownej instalacji. A instalowałem u siebie na kompie i na palmtopie setki razy nową na starą i wszystko było ok.

*

Offline lachutm

• **
  • 187
  • Sprzęt: iPAQ hx4700 i iPAQ 510 Voice Messenger
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #181 dnia: Kwiecień 16, 2004, 17:13:45 »
Jak juz mowilem na h1945 z WM2003 DZIALA bez zazutu, az sam sie dziwie ze nie zaliczym ani jednej zwiechy. Byl tylko przy ladowaniu konataktow problemik, ale po ponownym zalogowaniu sciagniecie nastapilo bez problemu.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #182 dnia: Kwiecień 16, 2004, 17:48:55 »
No to przystepuje do upgradu na hp2210. Najczesciej uzywam go via wi-fi dlink na karcie cf lub Bt+gprs. Czy nie macie problemu ze gdy jestescie dluzej 'na nasluchu' bez dotykania ekranu to gdy minie zadeklarowany czas to nastepuje wylaczenie pda. A to szczegolnie przy gprs jest 'bolesne'. Czy program moglby symulowac jakis ruch by podtrzymac stan wlaczenia ?

Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #183 dnia: Kwiecień 16, 2004, 17:55:41 »
Darkman, w NY chodzi mi pieknie,mozliwosci testowania mam (gadka na gg w czsie lekcji to jest to:) ) dzis drugi dzien stabilnie, kumplowi dzis wysylalem obrazki z aparatu przez pgg i zadnych zwieszek, jedynie co zaobserwowalem to przy zamknieciu pocket gada system zwisl,moze dlatego ze wczesniej disconnect nie dalem? ale ogolnie aplikacja lepsza od windziarskiego gg!! jeszcze przesylanie plikow i pelna obsluga emotek noi ew. arch. i mamy piekne gg na PPC

*

Offline perla

• 2689
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #184 dnia: Kwiecień 16, 2004, 20:39:47 »
wer 3.05b zainstalowane na Hp2210/ppc2003. Dziala, wydaje sie bez problemu. Interesujaca funkcja Informacje o polaczeniu podaje statystyke poloaczen GG ale polaczenia z internetem nie. Wchodze w IE , wybieram jakas strone , wracam do gg jest tam nadal 0 odebrane i nadane. Co gorsza zdarzylo mi sie ze nie mogl przelaczyc sie z powrotem na ekran rozmowy tylko wychodzil do Today. Dopiero przez dolny Bar wszedlem ponownie w GG. Ten efekt zdarzyl sie tylko wtedy gdy bedac w gg na statystyce , odpalilem IE i wrocilem do gg.
To testowalem przez wifi na karcie CF (DLink). Program robi wrazenie, id IP, podwojny lub wiekszy ekran wprowadzania textu to b. przydatne.
Jak juz to opanowales to dodanie  inf o wlasnym IP i bramie przez ktora przechodzi ruch internetowy byloby nile widziane. Serdecznie pozdrawiam.  
[dodane] Wlasnie przed chwila zawisl przy probie poszukiwania informacji w katalogu publicznym i funkcji wiecej [chmmmm].

Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #185 dnia: Kwiecień 16, 2004, 21:05:28 »
Oj przy szukaniu w katalogu to czasem sie i windziarskie gg wywraca. :)

Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #186 dnia: Kwiecień 17, 2004, 08:06:29 »
Konfiguracja: PocketGadu 3.05b i wcześniejsze z nr 3, Siemens S55, Dell Axim X5 z 2003, połączone przez BT, GPRS liniowy w Idei.
Obawiałem się, że mam jakieś urojenia. Powtórzyłem eksperyment i znowu to samo. Ilość pamięci w ciągu 6 godzin działania PG spadła z 19MB do niecałych 5MB. Po naciśnięciu przycisku "zakończ" w PG ilość pamięci natychmiast wzrosła do 22MB.
Dodam tylko, że program i tym razem przez cały czas działał znakomicie. Nie miałem podczas rozmów żadnych problemów.

Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #187 dnia: Kwiecień 17, 2004, 10:58:17 »
No widzisz perla? A mówiłem, że wystarczy tylko najnowszą wersję ściągnąć i chwilę czasu poświęcić. Co do katalogu publicznego to masz rację - coś tam jest - kopiowałem to z wersji 2.0 bez zmian, więc będę musiał przejrzeć. Co do tego symulowania ruchu - to jasne, że się da i mogę to zrobić, tylko nie wiem czy da to zamierzony efekt. Zrobię to i przetestujesz :)

Jeszcze raz podkreślam, że informajce o ilości danych i czasu połączenia z netem dotyczą połączenia przez modem (nie działa przez WiFi). To jest w celach informacyjnych dla użytkowników GPRS - gdzie działa znakomicie.
Program był testowany na emulatorze oraz na palmtopie, gdzie nie ma zainstalowanych różnych śmieciowych programów narzędziowych (typu wisbary i inne spowalniające pracę systemu). Także część z problemów może być wynikiem użycia lub działania tego typu programów. W przypadku problemów z logowaniem polecam zmianę sposobu logowania w menu.

Natomiast dziwne jest to, że program zajmuje tyle pamięci po 6 godzinach... sprawdzałem i cała pamięć - co do bajta jest zwalniana (to samo tyczy się GDI). Ale sprawdzę jeszcze, bo mogłem może coś przeoczyć.

[Dodano: 2004-04-17 11:02:22]
Testowałem przed chwilą wersję PPC2002 i zachowuje się identycznie jak WM2003. Loguje się na serwer i za pierwszym razem ściąga kontakty :) Oczywiście rozmowa też jest ok.

*

Offline perla

• 2689
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #188 dnia: Kwiecień 17, 2004, 11:36:51 »
Jesli licznik dziala w GPRS oraz np na modemie to super, na wi-fi jest on w zasadzie zbedny, nie wiedzialem ze tak jest wiec zglosilem. Oczywiscie jesli zrobisz symulowanie ruchu, chyba jako parametr, bys nie zepsul stabilnosci innym, to z przyjemnoscia potestuje.
Czy jest jakis kruczek ze nie moge wyslac obrazka osobie z ktora rozmawiam. Wchodzi do browsera wyboru pliku, zaznaczam enter i powraca do rozmowy ale rozmowca pliku nie dostal. Co moze byc ?
 Pozdrawiam.

*

Offline arekw

• 34
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #189 dnia: Kwiecień 17, 2004, 16:04:22 »
Dzisiaj mialem pierwszy "zwis" ;) Pocket Gadu 3.05b przy czyszczeniu rozmowy, moja toszka e805 poleciala w kosmos :( a myslalem ze ten program juz nie bedzie sie zawieszal

[Dodano: 2004-04-17 16:07:44]
oczywiscie lacze sie przez WLAN

a czy nie mozna by bylo zrobic podgladu emotikonek wczasie ich wybierania

pozdr

Arek (beta tester ;)

Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #190 dnia: Kwiecień 18, 2004, 13:56:52 »
Z tego co obecnie udało mi się zrobić z wysyłaniem wiadomości to bezporblemowo wysyłał mi do 20KB, natomiast powyżej tego nie wiem czemu ale nie zawsze szło. Może ta osoba, do której wysyłałeś obrazek ma ustawiony limit na 20KB? Możesz to wsprawdzić w Pocket Gadu w zakładce informacji o kontakcie. Zapomniałem tam jeszcze dorzucić sprawdzania tegoż właśnie warunku :) Ale to oczywiście też poprawię.
arekw - Samo czyszczenie rozmowy nie mogło spowodoać zawiasu - tam nic nie robię - dosłownie. Ale może coś co robiłeś wcześniej na PG, bo to ma zasadnicze znaczenie (typu np. wysyłanie obrazków, import kontaktów, albo szukanie znajomych - to podobno potrafi się zawiesić). Podgląd emotikon mozna zrobić - tylko jak pewnie zauważyłeś jest problrm z miejscem na ekranie. Ty masz e805, więc u Ciebie się zmieści ale duża większość ma jedynie 240x320 - ale spróbuję gdzieś upchnąć... a tymczasem można przecież przekonwertować prosto emoty z GG - wystarczy je skopiować do odpowiedniego katalogu i zmodyfikować ręcznie plik emoticons.txt.

*

Offline Sim

• 14
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #191 dnia: Kwiecień 18, 2004, 21:09:48 »
Ipaq 2215 WM2003. Łączę się przy pomocy nokii 6310i, a takze przez BT w Pc. Jak dotąd PG nigdy nie zwiesił się. Jest rewelacyjny.
Mam pytanie: czy jest mozliwe, aby godzina ktora pojawia sie przy wiadomosci byla rzeczywista(a nie pobierana z pocketa)? Także wysyłanie listy kontktów na serwer u mnie nie dziala. Reszta bez zarzutu. Pozdrawiam

Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #192 dnia: Kwiecień 18, 2004, 21:19:16 »
Otóż godzina faktycznie jest z palmtopa - zrobiłem to dla wygody, bo łatwiejsza jest konwersja ale nie ma problemu. To także poprawię, bo jak przychodzą wiadomości zaległe to mają godzinę aktualną (a to nie prawda). A zapisywania listy kontaktów na serwer też jakoś nie testowałem. Z tym testowaniem ogólnie jest ciężko, bo trudno przewidzieć wszystkie możliwości :)

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #193 dnia: Kwiecień 18, 2004, 23:23:55 »
na wstepie dzieki za wlozona praze i poprawki (jak dotad wszystko co zglaszlem autorowi zostalo poprawione perfekcyjni i niemal natychmiast)

mam sugestie odnosnie emotikon....  

poniewaz jeden obrasek to 1000 slow proponuje albo zrobic guzik i popup manu tak aby wybierac je jak w duzym gg, albo wstawic pomniejszone emotikonki na szarum pasku obok napisu INFO....

pozdrawiem :) ;) :)

Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #194 dnia: Kwiecień 19, 2004, 19:22:04 »
Na HP4150 z WM2003 wszystko dziala bez zadnego problemu. Lacze sie zarowno przez WiFi jak i BT z Noki6130i, ale zauwazylem jeden maly bug (nie wiem czy to przypadkiem u mnie jest cos nie tak...). Mianowicie podczas odpalania programu na samym poczatku wyskakuje okienko z wyborem profilu. Mam utworzony jeden profil, ktory jest zabezpieczony haslem. Zauwazylem, ze aby wejsc na profil zabezpieczony haslem mozna wogole go nie podawac tylko wcisnac OK i dany profil bez problemu sie uruchamia...

Pozdrawiam

*

Offline perla

• 2689
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #195 dnia: Kwiecień 19, 2004, 21:17:55 »
HP2210+WM2003 +BT-GPRS/WLAN-CF potwierdzam bezproblemowe działanie, program jest w pełni dojrzały. Podsuwam niezbyt skomplikowany (sądze) pomysł, wzorowany na inbox tzw My text czyli zdefiniowanych kilkanasie wlasnych textów ktore w warunkach mobilnych moglyby przyspieszyc wysylanie wiadomosci. Tym bardziej by sie to przydalo gdyz jak dotad nie mozna kopiowac textu do okna wiadomosci z innego zrodla.

Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #196 dnia: Kwiecień 19, 2004, 22:34:56 »
PocketOgonek daje możliwość zapamiętania kilkudziesięciu najczęściej używanych zwrotów. Zaletą takiego rozwiązania jest możliwość używania tych gotowców w innych programach. Np. do obsługi SMS`ów.

Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #197 dnia: Kwiecień 20, 2004, 07:14:59 »
Jak to nie da się wklejać tekstu do okienka??? Standardowa kombinacja klawiszy Ctrl+C i Ctrl+V. Spróbuj...

*

Offline perla

• 2689
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #198 dnia: Kwiecień 20, 2004, 07:40:35 »
Tak dziala, dzieki za podpowiedz.

Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #199 dnia: Kwiecień 20, 2004, 12:16:06 »
Automatyczna zmiana statusu powoduje zmianę statusu na wybrany, bo okreslonym czasie od stwierdzenia braku aktywnosci. Problem tylko w tym, że aktywnośc uzytkownika jest pojęciem wzglednym w systemie PocketPC i nie da się stwierdzić tego np. po ruchach myszką (bo takowe nie istnieją). Ja przyjąłem, ze aktywność w programie to wciskanie klawiszy klawiatury lub myszy na okienku wpisywania wiadomości. Faktycznie stan nie jest przywracany... ale to tez postaram się poprawić.
Cat^ - ikonka statusu zmienia się po zadanym czasie - już to testowałem.

*

Offline perla

• 2689
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #200 dnia: Kwiecień 21, 2004, 20:27:31 »
Jest nastepujaca usterka w przesylaniu obrazkow./dla wm2003/
Pc -> pda przesyl pliku ok 200 kb bez problemu.
Natomiast pda -> pc idzie tylko do ok 20 kb pomimo ze oba maja zaznaczone przyjmowanie 200 k. Nieudana proba wysylki  nie skutkuje zadnym komunikatem, po prostu wraca do ekranu rozmowy. Czy macie to samo ?

Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #201 dnia: Kwiecień 21, 2004, 23:00:21 »
Spoko program. Chodzi bez zadnych problemow, jest tylko jedna rzecz ktora by sie przydala mianowicie lista emotikon :) Oby tak dalej!!! :)

Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #202 dnia: Kwiecień 22, 2004, 19:57:20 »
perla - tak... już o tym pisałem. Wysyłka narazie tylko do 20KB a odbierać można większe. Ale będzie to również mam nadzieję poprawione.
maciek.k - lista emotikon też chyba będzie - jak zmieszczę na ekranie ;)

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #203 dnia: Kwiecień 23, 2004, 00:29:29 »
Na poczatek chcialbym podziekowac autorowi za kawal dobrej roboty :)
Teraz konkrety: wydaje mi sie ze wszystkim komorkowcom laczacym sie z PG przez GPRS (i nie tylko) przydalo by sie okienko potwierdzajace chec rozlaczenia z serwerem, gdyz juz nie raz zdazylo mi sie w trakcie pisania tekstu ze rysik nieco "zjechal" w dol i sie przypadkiem rozlaczylem. Wtedy trzeba sie ponownie laczyc, a jak wiadomo, przy polaczeniu przez GPRS laczy sie to z wiekszymi kosztami :P Druga sprawa: ktos pisal, ze mimo zablokowania profilu haslem, mozna je pominac klikajac poprostu OK, czyli de facto zahaslowanie nie dziala. Poza tym programik dziala wysmienicie! :)

[Dodano: 2004-04-23 00:35:55]
odnosnie tego blokowania haslem to zapomnialem dopisac ze u mnie tez mozna je pominac klikajac OK badz ANULUJ

Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #204 dnia: Kwiecień 27, 2004, 00:30:03 »
Super robota - tylko gratulowac - faktycznie jest lepszy od pierwowzoru - nie ma tylu zbednych wodotryskow - ALE :) mam IPAQa 3970 i mam nastepujace objawy choroby (psychicznej):
1. nie refreshuje mi komunikatow czasami (czeste to czasami) poprzednia wersja tak nie robila - teraz pytanie czemu?
2. nie pokazuje mi obrazkow w okienku komunikatow (pokazuje emotionki) przeslanej grafiki nie ?? nie wiem czy tak mialo byc ?
3. informacje userow (podpisy pod chmurka - czyli sloneczko z "i") pokazuje na poziomym pasku pomiedzy oknem wiadomosci a oknem do wpisywania wiadomosci - no i ok ale dzieje sie to tylko na zakladce INFO - tak ale jak sie z kims gada (czyli jest inna zakladka niz info) to juz nie pokazuje na tym pasku ?!?
Teraz moze kilka pomyslow ktore pewnie sie powtorza z innymi pomyslami ludzi. A wiec fajnie by bylo jak by bylo :) :
1. jakis plik INI, DAT, CFG cokolwiek gdzie byla by mozliwosc definiowania emotionkow - np.
[EMOTIONS]
: - ) <smile.gif>
8 - ) <glasses.gif>
...... itd.
2. historia wiadomosci (czasami sie przydaje)
Poza tym sofcik jest super :)

*

Offline zakus

• 30
    • http://gsmzafree.republika.pl
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #205 dnia: Kwiecień 27, 2004, 11:49:23 »
Cytat: gryzoon
jakis plik INI, DAT, CFG cokolwiek gdzie byla by mozliwosc definiowania emotionkow - np.
[EMOTIONS]
: - ) <smile.gif>
8 - ) <glasses.gif>
...... itd.

O ile dobrze pamiętam, to takie coś, akurat w tym programie jest :)

Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #206 dnia: Kwiecień 29, 2004, 20:46:53 »
Zatem odpowiadam:

1. Faktycznie co któregoś komunikatu nie odświeża - jeszcze to przejrzę...
2. Obrazki pokazuje w okienku na razie tylko jeśli zostanie przysłany, natomiast przy wysyłaniu nie (ale to oczywiście już będzie w następnej wersji).
3. Zgadza się! Tak ma być. Jeśli jesteś na zakładce z rozmową to wyświetla się opis tej osoby (lub nie jeśli go nie posiada), natomiast jeśli jesteś na zakładce Info to po kliknięciu na kontakt wyświetla się jego opis. Sytaucja taka jest uzasadniona rozmiarami ekranu. Zrobienie opisów w menu kontaktów spowodowałoby zmniejszenie ilości widocznych kontaktów (a jeszcze niektórzy mają opisy piętrowe!). Poza tym w zakładce rozmowy gdybyś miał możliwość podglądania opisów to mógłbyś łatwo się pomylić i pomieszać opisy (nie wiedziałbyś który opis jest czyj). A tak jest jasne:)

1. Emotikony są zapisane w pliku, w katalogu Pocket Gadu (chyba emotikony.ggp). Możesz go wyedytować tak aby użyć własnych lub dodatkowych emotikon. Jednak uważaj, bo nie ma tam zbytniej kontroli błedów - jak czegoś zapomnisz lub ominiesz to się wykrzaczy program. To wymaga jeszcze dopracowania. I radziłbym nie dawać 300 tysięcy emotikon, bo spowolni to działanie programu ale myślę, że zestaw z GG powinien chodzić dobrze :)
2. Archiwum już praktycznie jest - teraz pracuję nad szczegółami...

Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #207 dnia: Maj 05, 2004, 23:45:31 »
O boze a ja myslalem ze to co napisze zostanie przez autora mocno skrytykowane i dostanie mi sie po glowie :) ... a tu mila niespodzianka.  Mam tylko obawy ze jak skonczysz ten program to bedzie platny :)

*

Offline PiKNew

• 437
  • Sprzęt: iPaq h5550, Loox n560
Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #208 dnia: Maj 09, 2004, 01:39:11 »
jest maly blad - wlacz filtrowanie tagow html...
Przyklad wyslanie wiadomosci:
<form name=zapyt method=get action='http://www.google.pl/search'><input class=query type="text" name="q" SIZE=50><input type="submit" value="Szukaj">

powoduje wyswietlenie strony do wyszukiwania (mozna sobie poserfowac :)

kolejne wyslanie dowolnej wiadomosci powoduje zamkniecie programu;

Pocket Gadu powraca ...
« Odpowiedź #209 dnia: Maj 10, 2004, 23:17:02 »
Płatne nic nie będzie... Już niedługo update. Co do stron HTML we wiadomości to zgadza się. Ale nie jest to błąd tylko umyslne działanie. Nie przeszkadza to bardzo... Jak komuś będzie to można wyłączyć... :)