Pocket Excel, pytanie do znawców PPC

• 11 Odpowiedzi
  • 949 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

grnt

« dnia: Czerwiec 19, 2005, 23:24:38 »
Witam
W związku z tym że PPC podczas synchronizacji poddaje pliki Escela konwersji do formatu Pocket Excel zmieniają mi się niektóre ustawienia komórek. Przyszedł więc czas na pracę w programie SpreadCE z plikami Excela przeniesionymi do PPC bez konwersji. W związku z tym pytanie. Czy jest jakaś szansa na usunięcie Pocket Excel z PPC lub jakiś zabieg który uniemożliwiałby korzystanie z tego programu. Nie chcę przez przypadek otworzyć dokumentu przy pomocy Pocket Excel bo program zapisując zrobi mi spustoszenie w arkuszu.
Poza tym niebawem zmieniam PPC i chcę zainstalować CardExport więc i tak dokumenty Pocket Excel będą mi niepotrzebne.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 19, 2005, 23:27:49 »
Nie da sie usunac Pocket Excela ... ale mozesz go "uszkodzic". Wez jakis maly plik exe z PC lub z PDA i nazwij go pexcel.exe i wrzuc do katalogu Windows. Plik ten "zastapi" niby oryginalny plik i Excel nie bedzie Ci sie juz uruchamial bo bedzie pojawial sie blad. Po usunieciu tego pliku ponownie pojawi sie oryginalny - takze nic nie tracisz.

*

grnt

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 19, 2005, 23:36:51 »
Bardzo dziękuje. Pozbawi mnie to stresu.
Zastanawia mnie tylko to że jeżeli zastąpi to skąd po usunięciu (rozumiem że bez twardego resetu) pojawi się orginał. Pytam z czystej ciekawości.

*

Offline Lutek

• 677
  • Sprzęt: MDA Pro
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 19, 2005, 23:49:30 »
Wyjaśnienie jest bardzo proste. Plik uruchomieniowy aplikacji Pocket Excel nie będzie zamieniony fizycznie tylko logicznie. Każdy plik umieszczony w pamięci ROM można zastąpić przez dodanie pliku o tej samej nazwie i umieszczeniu go w pamięci RAM - właśnie z tej pamięci będzie on pobierany do uruchomienia (to jakby pierwszeństwo dla tego pliku), po usunięciu pliku z pamięci RAM będzie uruchomiony ten z pamięci ROM - tak to wygląda w wielkim skrócie.

*

grnt

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 19, 2005, 23:59:18 »
Niestety nie działa. Wszystko zrobiłem tak jak w przepisie i dodatkowo miękki reset.

*

Offline Lutek

• 677
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 20, 2005, 00:04:47 »
Ale trochę dokładniej. Co nie działa?
Excel? No przecież mniał nie działać. Jakub podał bardzo dokładny przepis.

*

grnt

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 20, 2005, 00:14:26 »
Przepis nie działał bo nazwa pliku to pxl.exe. Ale w \Windows\Start Menu\Programs znalazłem skrót do Pocket Excel. Elementem docelowym jest pxl.exe. Plik o takiej nazwie wstawiłem do \Windows i jest ok. Jednak jak z menu nowych wybierze się dokument excela to nadal działa, więc trzeba to wyłączyć i będzie dobrze. A plx.exe zrobiłem z pustego dokumentu txt - nie zabiera pamięci.
Wszystko jest tak jak chciałem.
Dzięki :)

*

Offline Lutek

• 677
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 20, 2005, 00:21:46 »
Co do nazwy pliku to się zgodzę.
Dopisek pojawił się nieco później.
Ale przecież łatwo jest znaleźć nazwę patrząc na ikonę programu i wiedząc z podpowiedzi Jakuba, że musi się ona zaczynać od litery "p".

*

grnt

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 20, 2005, 00:27:11 »
Tak. Ale powiedzmy że jestem amatorem i chwilę to zabrało. Poprawiłem też moje posty, jest czytelniej a może jeszcze komuś się przyda.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 20, 2005, 00:49:53 »
OK OK... przepraszam ze wprowadzilem Cie w blad ale po prostu pisalem z glowy... wydawalo mi sie ze jak jest pword to jest i pexcel.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 20, 2005, 01:12:17 »
a cyz ten IPAQ nie ma mozliwosc czytania natywnego formatu XLS ? bo w moim ppc z wm2003se jest taka opcja i nic sie nie zmienia ;)

plus na desktopowym excelu sa prawa dostepu do komorek, sa serwery SQL gdzie dane moga byc zasysane do excela a wteyd na excleu jest tylko kopia (replika) oryginlanych danych bez mozliwosci nadpisania master data .... i po sprawie

jednak domowym sposobem, oryginal zawsze na desktopie, po naniesieniu poprawek ... zgranie na ppc bez opcji modyfikacji na ppc, tylko podglad

*

grnt

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 20, 2005, 08:19:09 »
Ipaq oczywiście czyta XLS ale wprowadzenie najmniejszej zmiany na Ipaq powoduje zapis danego dokumentu w sposób jaki robi to Pocket Excel, czyli upraszcza dokument. Np mam w XLS połączone po 4 komórki w kilku wierszach, po otwarciu Pocket Ekcelem w tych komórkach nie widać całości tekstu, po przeniesieniu do peceta i otwarciu sytuacja jest taka sama.

Nie mogę mieć na deskopie oryginału. Ja edytuje excela na PPC. Deskop jest mi potrzebny do stworzenia arkusza który jest wypełniany już na PPC w terenie.

Jakub, oczywiście nie ma za co przepraszać, napisałeś jak zrobić a nazwę pliku znalazłem. Ja nie miałem koncepcji na rozwiązanie problemu. Dzięki.