Wkradło się tu tyle chaosu, że trudno się połapać.
Na początek kilka uwag ogólnych:
1. PDE konwertuje
prawie wszystkie pliki video, a więc avi, mpg, mpeg (w tym pliki vob, które są specyficzną odmianą MPEG-2 z ograniczonym bitrate bodaj do 9200)
2. Sprawdzałem wszystkie wersje od 0.3.50 do 52 i wszystkie konwertują bez problemu. Napisy PDE obsługuje dopiero od v. 0.3.51. Wersja ...50 wydaje mi się najbardziej stabilna. Pozostałe wersje używam przy wklejaniu napisów.
3. W przypadku DVD korzystniej jest przekopiować pliki vob na HDD, gdyż PDE "lubi" ciągły strumień danych, czego nie zapewnia napęd. W okienku wyboru pliku do zaczytania wskazuje się pierwszego vob'a (zresztą pozostałe nie są pokazane), zaczytanie pozostałych program wykona sam.
A teraz konkrety
Szukałem i nie znalazłem, ktoś napisał że "wystarczy kilka Kliknięć " - u mnie jakoś to nie działa.
.
No to po kolei : Płytka z DVD do czytnika, otwieram PDivXencodera na kompie, Wybieram 1- File to encode - i co dalej ?
Kolego, i co Ci po takich informacjach odpowiedzieć? Domyślać się?
Mam nadzieję, że ścieżki dostępu do pliku nie dajesz "spod palca", tylko korzystasz z ikony "Browse". Program sam Ci podpowie plik docelowy. Powinieneś ustawić wymiar obrazu 320x....(możesz sobie podejrzeć i skorygować po wybraniu "Change". Pozostałe ustawienia możesz sobie na początek darować.
Teraz wciskasz "Encode Now" i ... spokojnie czekasz na wynik swojej (a właściwie PDE) pracy. Przy procesorach poniżej 1 GHz może ro trwać ponad półtorej godziny.
To wszystko.
Zważ jedynie, że większość płyt DVD jest zabezpieczona przed kopiowaniem, może to jest przyczyna Twoich niepowodzeń. Sprawdź na płycie "z gazety", te z reguły nie mają zabezpieczeń.
W sprawie konwersji DVD, DivX, etc. polecam forum
http://divx.howto.pl/forum/