Pocket DivXEncoder - jak to uruchomić ?

• 19 Odpowiedzi
  • 1723 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Tomko

• 330
  • Sprzęt: XdaExec, Omnia, BB Bold.
« dnia: Grudzień 10, 2005, 13:08:21 »
 Szukałem i nie znalazłem, ktoś napisał że "wystarczy kilka Kliknięć " - u mnie jakoś to nie działa. :(.  
Broń - To prawo wolnego człowieka, nie przywilej nadany przez urzędnika.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 10, 2005, 13:28:27 »
To jest program przeznaczony na komputer PC. Rozumiem ze probujesz odpalic to na PDA?

*

Offline Tomko

• 330
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 10, 2005, 13:46:55 »
No to po kolei : Płytka z DVD do czytnika, otwieram PDivXencodera na kompie, Wybieram 1- File to encode -  i co dalej ?

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 10, 2005, 14:29:33 »
Ten program konwertuje tylko z pliku avi a nie z DVD. File to encode -> wybierasz plik do przekonwertowania.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 10, 2005, 15:09:46 »
Najpierw musisz zgrac plyte DVD na dysk do formatu obslugiwanego przez PDE.

*

Offline etna

• *
  • 74
  • Sprzęt: Holux GPSmile 60, Samsung Omnia 16Gb
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 10, 2005, 16:12:48 »
 a mi się udało przekonwertować bezpośrednio pliki  .vob z płyty dvd za pomocą PDE, bez jej zgrywania na dysk.
I wszystko poszło bez problemów. File to encode: wskazałam plik .vob

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 10, 2005, 16:40:37 »
Cytat: kamilos
Ten program konwertuje tylko z pliku avi a nie z DVD. File to encode -> wybierasz plik do przekonwertowania.

Powoli, powoli, czy jesteś tego pewny, co napisałeś?
U mnie, żebym pękł, to PDE żadnego avi-ka nie rusza, ale natomiast MPEG - wyśmienicie!!! A o ile dobrze wiem, a wiem, bo kiedyś tym zajmowałem się zawodowo ;) DVD, to właśnie MPEG-2
Może ja mam innego Pocket DivXEncoder.... ?
Pozdrawiam.

[Dodano: 2005-12-10 16:42:26]

U mnie, żebym pękł, to PDE żadnego avi-ka nie rusza, (zresztą nie wiem, o jakim avi-ku piszesz), ale natomiast MPEG - wyśmienicie!!! A o ile dobrze wiem, a wiem, bo kiedyś tym zajmowałem się zawodowo ;) DVD, to właśnie MPEG-2
Pozdrawiam.

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 10, 2005, 16:43:26 »
PDE bez problemu rusza AVI'ki (wszelkiego rodzaju divxy, xvidy itp).

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 10, 2005, 16:43:40 »

U mnie, żebym pękł, to PDE żadnego avi-ka nie rusza, ale natomiast MPEG - wyśmienicie!!! A o ile dobrze wiem, a wiem, bo kiedyś tym zajmowałem się zawodowo ;) DVD, to właśnie MPEG-2
Pozdrawiam.

*

Offline lucan

• *
  • 72
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 10, 2005, 18:59:49 »
Wkradło się tu tyle chaosu, że trudno się połapać.
Na początek kilka uwag ogólnych:

1. PDE konwertuje prawie wszystkie pliki video, a więc avi, mpg, mpeg (w tym pliki vob, które są specyficzną odmianą MPEG-2 z ograniczonym bitrate bodaj do 9200)

2. Sprawdzałem wszystkie wersje od 0.3.50 do 52 i wszystkie konwertują bez problemu. Napisy PDE obsługuje dopiero od v. 0.3.51. Wersja ...50 wydaje mi się najbardziej stabilna. Pozostałe wersje używam przy wklejaniu napisów.

3. W przypadku DVD korzystniej jest przekopiować pliki vob na HDD, gdyż PDE "lubi" ciągły strumień danych, czego nie zapewnia napęd. W okienku wyboru pliku do zaczytania wskazuje się pierwszego vob'a (zresztą pozostałe nie są pokazane), zaczytanie pozostałych program wykona sam.

A teraz konkrety
Cytat: Tomko
Szukałem i nie znalazłem, ktoś napisał że "wystarczy kilka Kliknięć " - u mnie jakoś to nie działa. :(.  
Cytat: Tomko
No to po kolei : Płytka z DVD do czytnika, otwieram PDivXencodera na kompie, Wybieram 1- File to encode -  i co dalej ?

Kolego, i co Ci po takich informacjach odpowiedzieć? Domyślać się?
Mam nadzieję, że ścieżki dostępu do pliku nie dajesz "spod palca", tylko korzystasz z ikony "Browse". Program sam Ci podpowie plik docelowy. Powinieneś ustawić wymiar obrazu 320x....(możesz sobie podejrzeć i skorygować po wybraniu "Change". Pozostałe ustawienia możesz sobie na początek darować.
Teraz wciskasz "Encode Now" i ... spokojnie czekasz na wynik swojej (a właściwie PDE) pracy. Przy procesorach poniżej 1 GHz może ro trwać ponad półtorej godziny.

To wszystko.

Zważ jedynie, że większość płyt DVD jest zabezpieczona przed kopiowaniem, może to jest przyczyna Twoich niepowodzeń. Sprawdź na płycie "z gazety", te z reguły nie mają zabezpieczeń.
W sprawie konwersji DVD, DivX, etc. polecam forum http://divx.howto.pl/forum/

*

Offline Tomko

• 330
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 11, 2005, 00:14:25 »
Nie daję ustawień " spod palca". Wskazuję stację Z dyskiem DVD.
W 1- File to encode mam: D:\VIDEO_TS\VTS_01_1.VOB, w 2- Output file mam: D;\VIDEO_TS\VTS_01_1.VOB_PocketPC.avi. Po naciśnięciu "Encode all" -  nie ma żadnej reakcji.

*

Offline lucan

• *
  • 72
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 11, 2005, 10:37:53 »
A przeczytałeś, co Ci napisałem?
Przede wszystkim mógłbyś zdradzić swą tajemnicę, której wersji używasz (niektóre przyciski mają różne nazwy w zalwżności od wersji). Byłoby prościej omawiać temat poruszając się po tym samym gruncie !!

"Encode All" służy do zupełnie innej czynności, a mianowicie:
- przyciskiem "Add to the list" możesz przenieść do prawego okna kilka plików do konwersji, zaczytując je kolejno. Pokażą się wówczas te pliki w prawym oknie i wówczas  "Encode All"

Dla pojedyńczego pliku stosuje się tylko lewą część okna programu i tam znajduje się przycisk
v...50    Direct encoding
v...51    Encode Now
v...52    Encode Now

Czyń to ze zrozumieniem. Program jest na tyle komunikatywny, że właściwie opisy opcji są zbędne.

A tak z ciekawości; rozumiem, że Twój dysk D:\ jest napędem DVD. Jak PDE ma zapisać wynik swojej pracy? Na tej samej płycie DVD ???
M.inn. dlatego sugerowałem przegranie plików vob na HDD
Jeśli prosisz o rady, to z nich korzystaj.

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 11, 2005, 16:06:52 »
Cytat: lucan
Wkradło się tu tyle chaosu, że trudno się połapać.

Masz rację! Zupełnie nie wiem, czemu mój post pojawił się dwukrotnie i
jeszcze "dodany" [???]

Cytat: lucan
1. PDE konwertuje prawie wszystkie pliki video, a więc avi, mpg, mpeg...

No właśnie, dobrze, że napisałeś "prawie wszystkie", bo ja miałem na myśli avi jako materiał zrzucony z kamery. Niestety, tego avi-ka, PDE nie jest w stanie "ugryźć" - widocznie, za duży strumień :(

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 11, 2005, 18:20:26 »
Cytat: KrzysiekM
No właśnie, dobrze, że napisałeś "prawie wszystkie", bo ja miałem na myśli avi jako materiał zrzucony z kamery. Niestety, tego avi-ka, PDE nie jest w stanie "ugryźć" - widocznie, za duży strumień :(
Jesli masz na mysli material zrzucony z kamery jako DV (czyli w formacie avi) to PDE 0.3.50 konwertuje go bez najmniejszego problemu.

*

Offline Tomko

• 330
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 11, 2005, 19:35:01 »
Lucan dzięki, trochę mi rozjaśniłeś. Rozumiem że !- File to encode - to pliki do przekonwertowania, Natomiast 2- Output file - to ? Mam wersję 3.50 DivXencodera.

*

silentjob

« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 11, 2005, 19:43:17 »
Miejsce, gdzie plik wyjściowy ma być zapisany:).

*

Offline Tomko

• 330
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 11, 2005, 22:06:27 »
Thx; a nie mogli dać "target" :?

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 12, 2005, 18:10:29 »
Cytat: sajlent
Jesli masz na mysli material zrzucony z kamery jako DV (czyli w formacie avi) to PDE 0.3.50 konwertuje go bez najmniejszego problemu.

Oczywiście, że mam na myśli materiał zrzucony z kamery DV i oczywiście ten materiał jest w moim przypadku nierozpoznawalny przez PDE 0.3.50 jak również przez tzw. "Experimental" version (0.3.51_RC16 - 05.09.2005).
Za każdym razem otrzymuję komunikat:
"AVI_NI: No video stream found.
Sorry, this file format is not recognized/supported =============
=== If this file is an AVI, ASF or MPEG stream, please contact the author! ==="
Wiesz co, sajlent, pracowałem swojego czasu na zawodowym oprogramowaniu Avid'a, Final Cut czy też Pinnacle Liquid Silver i nigdy nie miałem problemu typu: "format is not recognized/supported".
Skoro jednak autorytatywnie twierdzisz, że ten "wynalazek" jakim jest Pocket DivXEncoder obsługuje "czysty" format z kamery DV, to bardzo chętnie dowiem się od Ciebie, co jest przyczyną, że u mnie go nie widzi, a widzi np. zwykłego MPEG-a [?]
Pozdrawiam.

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 12, 2005, 18:47:28 »
Nie wiem dlaczego u Ciebie PDE nie widzi materialu zrzuconego jako DV. Nie znam sie tak dobrze na tym, zeby stwierdzic przyczyne. Wiem natomiast, ze u mnie widzi i to jest pewne w 100% (zrzucam programem Pinnacle Studio 9).

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 12, 2005, 19:06:55 »
Cytat: sajlent
Nie wiem dlaczego u Ciebie PDE nie widzi materialu zrzuconego jako DV. Nie znam sie tak dobrze na tym, zeby stwierdzic przyczyne. Wiem natomiast, ze u mnie widzi i to jest pewne w 100% (zrzucam programem Pinnacle Studio 9).

To q...:wkurzony: też tego nie rozumiem !!! Wydawało mi się, że w tym temacie już nic nie jest w stanie mnie zaskoczyć... Zrzucam Ulead'em i wszystkie moje programy edycyjne widzą bezproblemowo ten materiał, a to g... nie! No nic, dzięki. Skoro u Ciebie "idzie", to znaczy, że coś na mojej maszynie "haczy". Pogrzebie w systemie i w kodekach - już tylko ze zwykłej teoretycznej ciekawości....
Pozdrawiam.