Pobor pradu, podkrecanie, prawdy i mity

• 6 Odpowiedzi
  • 1275 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 27, 2004, 23:04:55 »
Postanowiłem w końcu sprawdzić jak się mają sprawy z poborem prądu przez pockety (konkretnie ipaq 1915).
Wynikami się dzielę, myślę, że niejednemu się przydadzą.
Aby otrzymać wynik w watach należy dane przemnożyć przez 0,0023
Uwaga - czytać przy czcionce o stałej szerokości.

-----------------------------------------

częstotliwość MHz: 100 200 300

ubook, pim itp, statycznie:
podświetlanie wyłączone       105 115 127

podświetlanie minimalne       176 180 190
podświetlanie średnie         228 233 239
podświetlanie duże            281 282 289
podświetlanie maksymalne      325 334 335

beta player (multimedia):
mp3 128kbps (wyśw. wył.)      201 255 301
divx 160x120 (podśw. min)     --- 335 375
divx 320x240 (podśw. min)     --- --- 375
divx 320x240 (podśw. max)     --- --- 500

Ładowarka, ładowanie - 3,68 W
Ładowarka, pda naładowany - 2,45 W
Ładowarka, pda odłączony - 1,77 W

komentarz:
1) Częstotliwość pracy ma duży wpływ na pobór prądu przy programach stale obciążających procesor (multimedia, animacje) a mały przy programach statycznych (pim, ebooki, mapy, obrazki itp).
2) Moc użyta na podświetlenie zużywa 40% (minimalne) do 70% (maksymalne) całej mocy używanej przez pda.
3) Ładowarka kradnie niepomijalną moc z gniazdka - nie należy jej pozostawiać włączonej jeśli się jej nie używa.
pozdrawia Adam

« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 28, 2004, 05:12:01 »
Jak dokonywales pomiarow? i te jednostki ktore tu przyjoles to mA? ja probowalem mierzyc tak pobor pradu ale przez zlacze od ladowarki ale nic z tego nie wyszlo (roznice poboru wychodzily niewielkie) Jak bede mial chwile czasu to poswiece mojego 2215 do testow (wepne poprostu amperomierz miedze baterie a Ipaqa)

*

Offline Pieka

• 1024
  • Fusionowy Anihilator
    • Polski Oficjalny Support PHP-Fusion
  • Sprzęt: iPhone 4S
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 28, 2004, 05:17:02 »
Jestem pelen podziwu :)
Brawo!
Jestem jaki jestem :)

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 28, 2004, 13:23:35 »
Mierzyłem prąd ładowarki zasilającej pocketa z wyjętym akumulatorem a wynik to różnica prądu zmierzonego - prąd przy pockecie wyłączonym x 100 mA (przy napięciu 230V).
Oczywiście są jeszcze nieliniowe straty na samej ładowarce ale przy tak małych różnicach pomijalne.
Poza tym ważne są różnice prądów w róznych kofiguracjach a nie same wartości bezwzględne.

Na koniec jeszcze jedno krótkie podsumowanie:
Do mp3 100 MHz, do całej reszty 300 MHz.
pozdrawia Adam

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 28, 2004, 21:00:08 »
A ja u zupelnieniu dodam wyniki bezposrednie tzn rzeczywisty pobor prądu / amperomierz szeregowo z zasilaczem napiecia stalego/ dla HP2210.
Dla HP z 40 % naładowaniem akumulatora sprawdzalem prąd ładowania zależny od napięcia żrodła. Oto wyniki:
4   V - 0,12 A
4.4 V - 0.22 A
4,8 V - 0.4 A
6  V  - 0.66 V

Drugi pomiar dotyczył warunków ładowania typowych dla zasilania przez gniazdo USB. Dla przypomnienia podam że gniazdo to dostarcza teoretycznie 5 V i 0.5 A.
Przy  10 % naładowania akumulatora, prąd ładowania wynosi 0.24 A
przy napięciu 4.34 V   !!

Przy  100 % naładowania , odpowiednio prad/napiecie wynosi :

PDA wyłączony        PDA wlączony       PDA włacz + WLAN na CF
0.12 A  ..................0.15  A .................0.3 A
4,7 V  ....................4.65  V .................4.45 V

Ps. Pomiary z gdniazda USB powtarzałem na 3 róznych pc-tach. Wyniki +/-
0.1 V.

*

Offline nosty

• 26
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 28, 2004, 22:41:42 »
Dzieki!
Ale tu chyba wkradl sie blad pomiaru:
"podświetlanie duże 281 282 289"

Przeciez roznica (w dowolnych jednostkach) powinna wyc stala, jesli procesor robi dokladnie to samo a zmienia sie jedynie podswietlenie LCD. Z tego pomiaru wynika, ze przypewnym podswietleniu szybkosc procesora praktycznie nie ma wplywu na zuzycie pradu...
Poza tym ciekawi mnie jak na pobor wplywa komunikacja z dodatkowa karta pamieci, oraz wplyw glosnosci przy multimediach.

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 29, 2004, 08:43:10 »
''Przeciez roznica (w dowolnych jednostkach) powinna wyc stala, jesli procesor robi dokladnie to samo a zmienia sie jedynie podswietlenie LCD. Z tego pomiaru wynika, ze przypewnym podswietleniu szybkosc procesora praktycznie nie ma wplywu na zuzycie pradu...''

Oczywiście wynik ''latał'' w czasie i jest tam błąd rzędu 1-2%.
Ale ponieważ procesory w pda (i cała elektronika) projektowana jest inaczej niż pecetowska częstotliwość pracy ma bardzo niewielki wpływ na pobór prądu jeśli procesor ''nic nie robi'' (czyli jak pisałem pim, ebook itd). Pobór prądu w impulsie jest oczyswiście spory ale sam impuls trwa króko (tyle, co np. odświeżanie nowej strony w ebooku). Prądożerne operacje to wyszukiwanie albo przesuwanie ekranu w pdamill ale te znowu wykonuje się krótki czas.

Odczyt z karty do także impuls prądowy (nawet czy czytaniu strumieni są to impulsy) i nie jest znaczący (ale nie pamiętam konkretnej wartości).

Pobór prądu przez wzmacniacz audio jest - przy słuchawkach przynajmniej 32 omy - na tyle mały, że pomijalny. Przy bardzo głośnym słuchaniu nie przekracza 10% udziału (poziom średni).
pozdrawia Adam