PDA + telefon z EDGE

• 19 Odpowiedzi
  • 2627 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline piop

• *
  • 73
  • Sprzęt: HTC TyTN II
PDA + telefon z EDGE
« dnia: Lipiec 31, 2005, 12:23:39 »
Chciałbym wrócić do tematu telefonów i ich współpracy z PDA, ale z wykorzystaniem EDGE. Obecnie korzystam z Nokii 6600 przez BT, ale chcę uzyskać szybszy internet na moim L 720.  Czy ktoś stosuje take połączenie? Jakie telefony z EDGE możecie polecić do współpracy z PDA. Wiem, że dobrą opinią cieszą się aparaty Sony-Ericsson, ale chyba nie ma żadnego SE z EDGE. Zastanawiam się nad Nokią 6230i oraz nową  Motorolą V547. Jakie opinie?

[Dodano: 2005-07-31 15:14:17]
Czy nikt nie używa telefonw z EDGE?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
PDA + telefon z EDGE
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 31, 2005, 15:50:55 »
Daj sobie troche luzu... jest weekend. Ludzie maja czasem jeszcze jakies zycie poza siedzeniem na forum.

PDA + telefon z EDGE
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 18, 2005, 21:15:51 »
Mam hp1940 + 6230i i nie widze duzej roznicy

PDA + telefon z EDGE
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 22, 2005, 10:57:49 »
Mam Blueconect'a (który wykorzystuje EDGE) w moim służbowym laptopie i nie zdarzyło mi się uzyskać połączenia szybszego niż przez zwykły GPRS. Podobno szybciej działa tylko w niektórych punktach Wa-wy, więc chyba w Sieradzu Ci się nie poprawi. :(
Chyba że się mylę?
pozdrawiam

*

Offline Kusiu

• 3968
PDA + telefon z EDGE
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 22, 2005, 11:10:07 »
Ja mam Treo 650 z Edge i na razie też nie miałem przyjemności zobaczenia szybszego Internetu (Era), muszę się na Warszawy na testy wybrać ;)

*

Offline kanczug

• 19211
PDA + telefon z EDGE
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 22, 2005, 14:05:07 »
U mnie w Katowicach na HP hw6515 bylo widac efekt EDGE - prawie 2x szybciej od MDA Compact z normalnym GPRSem w Erze.

PDA + telefon z EDGE
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 22, 2005, 17:24:42 »
Mam HP4150+N6230 i Licencje GPRS w Idei. Z EDGE korzystam na iPaqu i komputerze w domu.  EDGe chodzi duzo szybciej niz standartowy GPRS. Pobieram programy z netu z predkoscia do 20kB/s. Z tego co mi wiadomo to EDGE w Idei jest dostepne tylko w wiekszych miastach.Akurat w W-wie jest zasieg prawie wszedzie. N6230 ma chyba najszybszy EDGE z telefonow dostepnych obecnie na rynku. ( W EDGE tez sa ponoc klasy tak jak w GPRS )

*

Offline TheArt

• 322
    • http://www.vianet.pl
PDA + telefon z EDGE
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 06, 2005, 01:11:40 »
co wziasc GPRS czy EDGE w Idea bo to roznica 50zl zas z tego co czytam to w predkosci roznic wlasciwie brak (WWW, email, GG, skype, Palmtop)

PDA + telefon z EDGE
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 06, 2005, 07:38:41 »
Telefon jest tu w sumie bez znaczenia pod warunkiem że ma transmisje EDGE ;) pozostałe problemy są po stronie operatora tzn. nie wiadomo które nadajniki mogą pracować pod EDGE o które nie, czasami dochodzi do takich sytuacji że w promieniu 3m pokrywają się dwa nadajniki jeden ma drugi nie ma EDGE i jest problem bo wystarczy że sieć przełączy Cie z jednego do drugiego i jest wolniej. Myślę że poprostu zadzwoń do biura obsługi swojego operatora i zapytaj o interesujące Cię miejsca czy możesz wogle spodziewać się nadajników z systemem EDGE.

PDA + telefon z EDGE
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 06, 2005, 07:42:16 »
Proponuje sprawdzic szybkosc EDGE nie przez BT a przez kabel podłaczony np.do laptopa może bedzie szybciej.

*

grnt

PDA + telefon z EDGE
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 06, 2005, 08:11:36 »
Problemem nie jest połączenie PDA z terminale GSM a dostępność usługi na danym terenie oraz ruch wykonywany przez uzytkowników GSM w zasięgu komórki z której korzystamy podczas transmisji GPRS/EDGE.
W biurze obsługi powiedzą jedynie czy jest zasięg EDGE, dostępność w godzinach szczytu i tak będzie niewiadoma. Do tego problemem są pracownicy BOK. W Idei obecnie ludzie sprawiający wrażenie kompletnie nie przygotowanych do tej pracy. Dwóch konsultantów = dwie różne odpowiedzi.
Niestety czasy analogowej sieci NMT Centertela, fachowej obsługi oraz ludzi znających się na problemach sieci mineły. Dzisiaj GSM jest sprzedawane jak bułki i obsługa też jest na poziomie hipermarketu. Nikt nic nie wie, nie przyznaje sie do tego tylko opowiada jakieś bzdury.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
PDA + telefon z EDGE
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 06, 2005, 09:52:51 »
u mnie, nie do konca w centrum wawy ....

konfiguracja
HP hx4700 plus GPRS SE k700i ..... oj wolniutko
HP jak wyzej plus EDGE nokia 6021 .... okolo 2-3 razy szybciej

co mnie zdziwilo o tyle ze u mnie wogole jest taki sobie zasieg (moc sygnalu z nadajnikow GSM) wiec zdizwiony bylem takim az przyrostem transferu

wiekszosc osob lapie sie na to ze kazdy provider podaj zawsze MAXYMALNIE TECHNICZNE MOZLIWOSCI LACZA ktore w praktyce niewiele maja z teoria wspolnego, zarowno EDGE jak i UMTS dzialal szybko jak bylo malo uzytkownikow ... teraz powoli sie robi juz kiszka

*

Offline dawk

• 323
PDA + telefon z EDGE
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 06, 2005, 10:08:05 »
Cytat: TheArt
co wziasc GPRS czy EDGE w Idea bo to roznica 50zl zas z tego co czytam to w predkosci roznic wlasciwie brak (WWW, email, GG, skype, Palmtop)

A nie lepiej iPlus? 60zł za GPRS/EDGE/HotSpoty... Chyba że musi to być idea...

*

Offline kanczug

• 19211
PDA + telefon z EDGE
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 06, 2005, 12:17:55 »
Plus jest niezly... ale ceny na sprzet maja duze :/

*

Offline t_e_d

• 478
    • http://stc.org.pl
  • Sprzęt: PalmV/Asus 716/HP iPAQ214/Magellan315/HI-303E/G_Rays2
PDA + telefon z EDGE
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 06, 2005, 12:44:36 »
nie tylko na  sprzet - ale jak sie wezmie umowe na 24 miesiace w wersji 110, to ma sie tylko - poza "darmowym" internetem - tylko 50 SMSow, a modem kosztuje jednorazowo 300 zl + 60 SIM. Cena porownywalna do SDI, ktore mam - place wlasnie za niego  kolo 100 zl miesiecznie a za modem zaplacilem kiedys - 1000 zl

*

Offline bar7ek

• 291
    • http://gps.geosolutions.info
PDA + telefon z EDGE
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 06, 2005, 13:41:52 »
Cytat: skawi
Telefon jest tu w sumie bez znaczenia pod warunkiem że ma transmisje EDGE ;)
telefon nie jest bez znaczenia bo EDGE też ma klasy jak było wspomniane wyżej i jak narazie nokia 6230 chwaliła się najszybszym z dostępnych u nas telefonów ale nowsze prawdopodobnie będą miały coraz lepsze parametry i dochodzi jeszcze do tego operator i obciążenie sieci

*

Offline Wicked

• 829
  • Sprzęt: Acer n311 sd 2GB + toshiba g900 + nokia 5530 4GB
PDA + telefon z EDGE
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 06, 2005, 14:08:21 »
Cytat: andy_bez_wandy
HP jak wyzej plus EDGE nokia 6021 .... okolo 2-3 razy szybciej

Gdyby nie to, że nie ma aparatu prawdopodobnie bym się zdecydował na ten telefon po skończeniu cyro w grudniu. Może 6230 stanieje do okolic 600 złtych, a jak nie, to chyba wezme motkę V547, chociaż do grudnia jeszcze dużo czasu, więc trudno prorokować.

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
PDA + telefon z EDGE
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 19, 2005, 12:13:43 »
Czytam sobie całe to forum, ale nie znalazłem odp.Jak łączyć się z internetem za pomocą hp4150 i nokią 6230 ale w EDGE a nie w GPRS??Mam koma w plusie i szukałem na ich stronce, a także przeszukałem chyba całe menu w 6230 i nic nie znalazłem na ten temat:P Z góry dzieki za pomoc:)
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

*

Offline bar7ek

• 291
    • http://gps.geosolutions.info
PDA + telefon z EDGE
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 19, 2005, 12:21:39 »
Cytat: ja456
Czytam sobie całe to forum, ale nie znalazłem odp.Jak łączyć się z internetem za pomocą hp4150 i nokią 6230 ale w EDGE a nie w GPRS??Mam koma w plusie i szukałem na ich stronce, a także przeszukałem chyba całe menu w 6230 i nic nie znalazłem na ten temat:P Z góry dzieki za pomoc:)

połącznieie z palmtopem nie ma tu znaczenia (trzeba tylko prędkość transmisji modemu-komórki na jak najszybszą ustawić), jeśli komórka nie widzi EDGE (bo nie ma zasięgu albo coś tam) to go nie będzie i nie zależy to od palma. W nokii 6230 mam tak że jeśli jest EDGE to mam ikonke G w kwadraciku a jesli jest sam GPRS jest samo G i zależy to tylko i wyłącznie od sygnału GSM.

*

Offline kanczug

• 19211
PDA + telefon z EDGE
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 19, 2005, 12:25:25 »
Dokladnie. Nic wiecej nie trzeba konfigurowac w PDA czy tez w aparacie.