Pare pytań

• 11 Odpowiedzi
  • 936 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pare pytań
« dnia: Lipiec 06, 2008, 11:39:24 »
Nigdy nie miałem palmptopa. obecnie mam Nokie N95 i trohe mnie zawiódł ten telefon i symbian, który w gruncie rzeczy ma mało fajnych funkcji. Zamierzam sprzedać mój telefon. moze troche dołożyć albo też zaoszczędzić i kupić telefonik z windowsem, ale przedtem mam pare pytań:

-Czy jeśli telefon będize miał windowsa takiego mobilnego od 6.0 w góre, to jak jest z odpalaniem plików z komputera PC ? Czy taki smartphone radzi sobie z plikami exe ? Jak wygląda instalacja gier, programów ? Czy te z PC'ta będą działać ? (oczywiscie jeśli wymagania na to pozwolą) np: pogram sobie w jakieś stare pc'towe gierki typu liero, worms, gta1,2 ? W końcu te gry niewymagaja więcej niż procka 300'tki 64mb ramu smartphone będzie spełniał ich wymagania ?

-To co mnie najbardziej denerwuje, dlaczego każdy taki palmptop z windowsem ma tak mało kolorów!!!! przeważnie mają 65k co jest baaardzo mało za palmptopa który ma 262k kolorów trzeba zapłacić grubo ponad 1000zł tymczasem telefony np: nokii czy SE mają po 16mln kolorów i są o wiele tańsze dlaczego ta kjest :( ?

-Czy takiego palmptopa będzie można nazwać troche słabszym (jeśli chodzi o podzespoły) ale normalnym komputerem kieszonkowym ?

Moze powienienem dac ten wątek w dziale "...jaki wybrać..." ale dałem go tu z powodu powyższych pytań. Ale skoro juz sie decyduje na palmptopa z funkcją telefonu komórkowego to od razu isę zapytam co polecacie, chciałby mzeby owy telefonik miał:

1.Windowsa minimum 6.0.
2.Podzespoły oczywiscie jak najszybsze (nie orientuję się za bardzo) ale na pewno minimum 128mb ramu i procek 400mhz, do tego akcelerator 3D.
3.Aparat minimum 2 Mpx.
4.Duży wyświetlacz, nie koniecznie dotykowy, minimum 2,8'.
5.Telefon musi ładnie wygladac i nie być zbyt wielachny (z powodu duzych gabarytów nie kupuję nokii E90)

EDIT OleYek: ORTOGRAFIA! INTERPUNKCJA! ZASADY PISOWNI !
 Zwracaj uwagę na ortografię i interpunkcję, bo nie da się czytać (OleYek)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 06, 2008, 12:24:04 wysłana przez OleYek »

*

Offline Czarnoksiężnik z krainy Oz.

• *
  • 455
  • Aka KrzysztofBe.
  • Sprzęt: Srebrny xD
Odp: Pare pytań
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 06, 2008, 11:43:30 »
1 - NA PPC NIE ODPALISZ programów z windowsa xp etc ... Tylko dedykowane pod PPC
2-Nie nas pytaj,pytaj producenta... Poza tym ,ze kiepsko pisac sms na sloncu to nie jest złe ;)
3 - Sama nazwa PPC (Pocket PC) mowi ze to kieszonkowy pc..
4 - Nic ci niestety nie polecę,zaczynam przygode z PPC wiec sie za bardzo nie znam...

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 06, 2008, 14:02:51 »
Sorry za błędy postaram się robić ich mniej. A jak wygląda kwestia gier na pocket pc ? Istnieją jakieś emulator innych konsol gbc, gba, nes'a to miałem na symbianie ale moze czegoś innego ? to chyba jest ściema psx na pocket pc :) http://www.fpsece.net/ ,a gry wychodzą często wogóle czy deweloperzy interesują się jeszcze tą platformą ? Czy jest możliwa konwersja gier z "duzego" windowsa na mobilijnego ? Sorry że mieszam wątki.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 06, 2008, 14:04:31 »
Z duzego PC nie odpalisz zadnych gier na PPC, zupelnie inne systemy, zupelnie inna architektura procesorow. A na PPC jest pelno gier...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline Czarnoksiężnik z krainy Oz.

• *
  • 455
  • Aka KrzysztofBe.
  • Sprzęt: Srebrny xD
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 06, 2008, 14:07:06 »
Gry...hmm...

Age of Empires... (gralem w to nocami)

Warcraft 2 - Rownie dobra... :D

Call of Duty ....
Tomb raider;...

Gier na PPC jest masa; ) ,a jak sie nie podoba,to sprobuj napisać własna - nic nie daje tyle radosci jak odpalenie czegos wlasnego...chodzby glupiej koslawej animacji  :E

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 06, 2008, 14:22:51 »
emulator playstation nie jest żadną ściemą, choć oczywiście nie wszystko chodzi zadowalająco i nie na każdym sprzęcie

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 06, 2008, 14:53:52 »
A jak wygląda sprawa z wersją windowsa czy programy/gry które wyszły za czasów windowsa 5.0 będą normalnie chdoziły na windowsie 6.0 czy też 6.1 ? tz. czy nowe windowsy mają wsteczną kompatybilnośc. I czy tak jak na duzym pcecie mogę sobie zrobić formata i zainstalwoać bezproblemowo nowego windowsa np: miałem 5.0 to teraz sobie go wywale i zainstaluje 6.1 (oczywiscie jeśli smartphone spełnia wymagania nowego systemu) A co z java w javie tez jest kilka fajnych gier i nowe cały czas wychodzą czy smartphony mają jave ? albo potrafią emulować jave ? (tak jak duży windows) Pewnie tak samo jak na symbianie niema windowsa tak samo na windowsie niema możliwosci odpalenia symbiana ? (tz. aplikacji symbianowskich [moze jakis emulator]) Obił mi sie o uszy też jakiś mit o mobilijnej viscie czy chdoziło tylko jakąś modyfikacje szaty graficznej upodobniajacej windwosa 5.0, 6.0, 6.1 do visty czy moze owy windows istnieje ? Szukajac gier natrafiłem na GTA3 dla ppc czy chdozi o grand theft auto 3 (3D) ? bo to by mnie juz w 100% przekonało do kupna palmptopa (choc juz jestem przekonany dzieki emulatorowi psx'a) A właśnie czy znacie mozę jakiś emulator ppc na Duzego windowsa mam viste a chciałbym zobaczyć jak wygląda ten mobilijny windows na stronie microsoftu jest taki emulator ale trzeba instalwoać kupe pierduł (ponad 600mb) pakiety SDK, wtyczki itp itd mozę macie taki emulator w jednej instalce ?

sorry za błędy i literówki i dzięki za wyrozumiałosć (trohe tych pytań wale) ;)

*

Offline Airice

• 271
  • Sprzęt: HP 114 + panasonic SDHC 4GB
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 06, 2008, 20:13:16 »
zacznijny od tego że Cie chyba walnę za ten wyświetlacz ;p

niema widaocznej róznicy pomiedzy 65k a 26xk kolorów....jakość wyświetlacza bedzie zależala od producenta...po drugie ktos mi mówił ze wyświetlacze tej wielkości sa w jakiejs tam technologi robionej bodajze 32bit-y(?) i robienie wyswietlaczny z 26xk kolorów sie nie oplaca

co do emulatora, po co Ci to...zobacz SS'y, podoba CI sie? tak? to dodaj jeszcze plusik do tego i masz pewna satysfakcje jak to dostaniesz ;p

co do Visty. sa to skórki jest tego pełno jak równiez skiny upodabniajace do iphone'a ale zwykle trzeba miec zainstalowanego WA3+WAD

pozdrawiam ;>

*

Offline Renexius

• **
  • 152
  • Sprzęt: Desire, Galaxy S
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 07, 2008, 14:52:58 »
W sprawie tych kolorów to kiedyś cztytałem że windows mobile nie obsługuje więcej dlatego i samych urządzeń nie ma. Poprawcie mnie jeśli się myle.

*

Offline Airice

• 271
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 07, 2008, 16:45:38 »
wm 6 juz obsluguje nie wiem jak jest z wm5

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 07, 2008, 18:17:24 »
wm 6 juz obsluguje nie wiem jak jest z wm5

gdzie znalazłeś info że WM6 obsługuje?

*

Offline Airice

• 271
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 07, 2008, 19:51:02 »
sprawdzali na jakims smartfonie z wm6 ale nie znam szczegółów forum tez niepamietam natknolem sie przez przypadek na to.