Pamieci SD

• 13 Odpowiedzi
  • 1803 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline dany

• 25
Pamieci SD
« dnia: Kwiecień 29, 2003, 13:34:21 »
Rozglądam sie za rozszerzeniem do 3950, chyba nie warto juz inwestowac w plecki i CF bo ceny SD bardzo spadly (Kinston 128MB -194zl, 256MB - 295zl), troche dziwne ze sa tansze od MMC, jakie jest wasze zdanie ? Fakt ze jeszcze nie ma WLAN na SDIO ale chyba juz niedlugo ...

Pamieci SD
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 29, 2003, 14:55:03 »
gdzie widziałeś takie ceny za SD ????????? może to ceny bez VATu ?
bo mniej jak 200 PLNów za 128 MB to cięzko znaleść

*

Offline dany

• 25
Pamieci SD
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 29, 2003, 15:12:35 »
oczywiscie ze bez VAT, sorki, juz sie przestawilem na myslenie bez VAT

Pamieci SD
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 29, 2003, 17:07:11 »
Jeżeli się denerwujesz, że ceny są za niskie i być może coś jest z tymi płytkami nie tak, to śpij spokojnie. Mam (właśnie te tanie) Kingstony i używam w cyfrówce HP850. Działąją bez zarzutu, zresztą CFki Kingstona też bardzo potaniały i biją konkurencję, tak więc to taka polityka firmy.

Pamieci SD
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 29, 2003, 18:40:29 »
jak dodasz do tych cen VAT to już nie są zbyt specjalne - ake jak bym trafił SD 256 MB za tyle do zapłacenia to pewnie bym się nie zastanawiał

*

Offline lkk

• 13
Pamieci SD
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 29, 2003, 23:08:22 »
Świetnie. Ale czasem tylko SD wchodzi (z obiektywnych względow) w grę.

*

Offline MarcinW.

• 716
Pamieci SD
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 30, 2003, 14:22:56 »
Ja mam przyzwoitego pocketa i mam CF :) I dodam, że nie jest to iPAQ :)
A jesli chodzi o ceny kart SD to faktycznie jakieś niskie są... Może Kolega pomylił coś z CF - ja właśnie nabyłem Kingstona 256MB za 240zł(brutto)

Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Katowice

*

Offline dany

• 25
Pamieci SD
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 30, 2003, 15:15:11 »
No tak, CF napewno tansze, ale jak sie doliczy koszt pleckow CF to juz nie wychodzi tak tanio, poza tym robi sie klocek. Na allegro odpada, skoro mam mozliwosc odliczenia VAT to ryzykowny zakup na Allegro sie juz nie oplaca, podane przeze mnie ceny dotycza jak najbardziej legalnego dystrybutora (Techdata). Pytanie jest takie, czy inwestowac w plecki+CF czy dac sobie spokoj i troche dolozyc do SD ? Na razie pilnie potrzebuje jedynie rozszerzenia.

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
Pamieci SD
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 30, 2003, 15:23:01 »
dany:: zakup na Allegro wcale nie musi być ryzykowny, a co więcej - bardzo często kupujesz od firmy, czyli "na fakturę" :)

Fajne jest poza tym Twoje stwierdzenie "najbardziej legalnego dystrybutora" - czyli co, inni są nielegalni? ;)
Moim zdaniem karty pamięci, nie są towarem, którym interesuje się mafia :D
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Pamieci SD
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 30, 2003, 22:23:27 »
Moje zdanie:

Szkoda marnowac plecki na karte pamieci jesli mozna miec SD. Oczywiscie cena te karty sie roznia ... takze i wydajnoscia (CF o wiele szybsze). Nie ma sensu dokupowac pleckow bo po pierwsze to koszta, po drugie pogrubienie PDA. Lepiej kup SD, a z pleckami poczekaj na jakies urzadzenie na ktore przyjdzie ci potem ochota ... jakis WLAN, BT, GPS itd...

*

Offline achib

• 24
    • http://www.achib.toxic.pl
Pamieci SD
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 02, 2003, 23:17:43 »
Witam mam zamiar kupić iPAQ H3950 + GPS Navman 3000(ten z czytnikiem CF).Czy będzie potem bardziej opłacało cię inwestować w dodatkowe pamięci SD/MMC czy CF

*

Offline Ditron

• **
  • 143
Pamieci SD
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 01, 2003, 17:37:36 »
no i 1/2 roku minęlo a ceny nie spadly...

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
Pamieci SD
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 02, 2003, 21:10:42 »
Jakub Kańczugowski napisał:

Moje zdanie:

Oczywiscie cena te karty sie roznia ... takze i wydajnoscia (CF o wiele szybsze).

Dlaczego twierdzisz że CF są o wiele szybsze?
Właśnie testuję SD i CF na iPAQ5550 i obie karty wykazują się podobną wydajnością. SD w slocie i CF w pleckach uzyskują w teście PocketPCMark odpowiednio 37.8 i 35.2 punktów...
Dla CF prędkości odczytu i zapisu osiągają jedynie około 1.5 MB/s mimo że wg producenta karta powinna być zdolna do transferu 2.4 MB/s. Wygląda na to że gdzieś są wąskie gardła które niwelują teoretycznie wiekszą szybkość samej karty.

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
Pamieci SD
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 02, 2003, 21:45:15 »
jacol:: może w opisanym przez Ciebie wypadku "wąskim gardłem" są właśnie plecki???
Z tego co mi wiadomo przewaga kart CF jeśli chodzi o szybkość działania wynika z tego, że mają one wbudowane kontroler IDE, dzięki czemu gniazdo może być podłączone bezpośrednio do ... (sam nie wiem) ... jakiejś szyny/magistrali, a może procesora? A gdzie podpięte są plecki???

Moje obserwacje dotyczące instalowania programów na karcie pamięci, wskazują, że aplikacje na karcie CF uruchamiają się duużo szybciej. Takie testy robiłem na swoim LOOX-ie z wbudowanymi gniazdami CF i SD.
Pozdrawiam,
biblo