Pamięć RAM i soft

• 5 Odpowiedzi
  • 366 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline matush89

• *
  • 66
Pamięć RAM i soft
« dnia: Sierpień 25, 2006, 10:33:44 »
Witam ,
Zastanawiam się, a moze i to powinnosć taka , że sa roznego rodzaja programy , gry itp ktore wypakowuja sie np na karcie sd, a instalacja odpowiednio odbywa sie do pamieci glownej RAM, duzo mam wlasnie takich programow, ktore instaluja sie do pamieci glownej , co powoduje ze jest jej coraz mniej i to jest przerazajace. Czy da sie temu zaradzic zeby wszystkie programy ktore JA chce  zainstalowac na sd juz tam byly   i zeby sie nie instalowaly na glowna pamic RAM??

Moze banalne pytanie ale jednak nie moge sobie z tym poradzic
pozdr

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
Pamięć RAM i soft
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 25, 2006, 11:08:50 »
Gdy instalujesz soft z exeka na PC to gdy instalator zapyta się "Install to default directory." (czy jakoś tak) klikasz "No", pojawia się nowe okienko i wybierasz stamtąd np. Storage Card.
Przy instalacji bezpośrednio na PPC z pliku cab radzę użyć programu CabInstl.

*

Offline matush89

• *
  • 66
Pamięć RAM i soft
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 25, 2006, 16:42:51 »
to wiem co trzeba robic przy exe'kach ale no wlasnie z tymi cab'ami i arm'ami zawsze u mni jjest problem gdy skopiuje jakis program z plikami CAM czy ARM one przewaznie ale nie wszystkie instaluja sie do pamieci glownej RAM a nie tam gdzie chce czyli do SD :/
Czy to jest jakas zaleznosc?
Sprawdze ten program i dzieki za info.

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
Pamięć RAM i soft
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 25, 2006, 16:52:17 »
Niby tak, ale często przy wyborze "storage card" program albo nie działa, albo robi zwiechę:-(

palmus
palmus

*

MILOOO

Pamięć RAM i soft
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 25, 2006, 17:20:09 »
Domyślnie CABy zawsze instalują się w Ramie. Jeśli chcesz mieć jakiś wpływ gdzie chciałbyś zainstalowac CABa musisz zainstalować program o nazwie, bodajże, CabInstaller.

*

Offline rootmaster

• *
  • 74
  • Sprzęt: Samsung OMNIA 8GB + karta 8GB ; MIO A701 Karta 2GB
Pamięć RAM i soft
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 25, 2006, 19:05:15 »
Są też takie programy np. Pocket Mechanic które mimo wyboru karty jako miejsca instalacji i tak sie instalują w pamięci :S  Niby to dla bezpieczeństwa wykonywanych operacji itd.. ale ja przeniosłem siłą zainstalowany Pocket Mechanic na karte (kopiuj wklej) i skasowałem w Ramie. Podmieniłem linki do programu i co sie okazało - działa i zero problemów :) Tak samo zrobiłem np z PocketXpdf  :) Jedynym minusem wgrywania dużej ilości oprogramowania i gier jest to iż niekóre programy i gry swoje pliki wgrywają do katalogu windowsa.. czasami za dużo tych plików tam pchają zauważyłem :S przez co wolna pamieć nam cały czas się nieuchronnie pomniejsza..
Pozdrawiam