pamiec i instalacja windows na CF

• 7 Odpowiedzi
  • 1359 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kosia

• 11
« dnia: Styczeń 16, 2003, 14:37:34 »
Witam,
kupiłem niedawno używanego pocketpc uniden pc100.
Mam pewnien problem, mianowicie przy zmienianiu bateri palm traci wszyskie dane, pomimo tego ze bateria podtrzymujaca (wedlug windowsa) jest naładowana.
czym to moze byc spowodowane????
i ewntualnie jak przeinstalować system?, a nawet zainstalowac go na Compack flash (tam nie trace danych :) )?
Czy sa jakies programy ktore zapisuja obraz systemu w pliku zeby go potem przywrocic?
dzieki kosia

« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 16, 2003, 15:24:57 »
Nie jestes w stanie przeinstalowac Windowsa - jest on na stale w pamieci ROM tego PDA.
Windows klamie - bateria nie jest naladowana - po prostu jest w srodku i dlatego pokazuje naladowanie na max- mialem to samo - przepraszam od kogo qpiles tego Unidena ??? Moze z Allegro za 400 zeta ???
Wymiana baterii backupowej w PC100 to wyzwanie - nalezy rozebrac calego PDA, wyjac plyte glowna - na niej na stale zamocowana jest bateria 2032 - musisz ja wydlubac tak aby nie zniszczyc "zatoki" i wlozyc nowa - innego wyjscia nie masz - chyba, ze chce Ci sie robic backup wszystkiego co masz w pamieci - a nastepnie restore po wymianie baterii - CF jest nie wazny - on nie traci danych- a restore powoduje odzyskanie linkow do programow na CF

Programy do backupu CF sa ale z reguly platne i na CE 2.01 ciezko znalezc

*

Offline kosia

• 11
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 16, 2003, 15:47:41 »
Masz racje na allegro (wiesz coś o nim) :)..
Wczoraj go rozkręcałem. Zdobyłem się na wyciągnięcie nawet wtyczki z bateri bacupowej i nadal było good :( . Ale to chyba wtyczka od doładowywania..
Dzięki za odpowiedź aa i jeszcze jedno. Palm szybko zużywa baterie (znaczy nie wiem czy szybko bo pierwszy raz mam). Wystarcza tak na 3-4h zabawy (bez podświetlania) - to normalne?
bateria 2032 może być np. taka:
Bateria CR2032  
bateria guzikowa litowa,
napięcie 3.0V, poj. 220mAh
blister zawiera 1 sztukę
Czy jakiś konkretny producent

Dzięki

Kosia

[Dodano: 2003-01-16 17:02:12]
Pierwsza próba nieudana skubana mocno siedzi...........(komp. nadal działa:)

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 16, 2003, 17:27:28 »
dokladnie taka bateria - koszt max 5 zeta ;) - kup dobra, japonska.

Zuzywa wolniej baterie jak sie uzywa akumulatorow - ja uzywalem 2000 mAh - starczalo na 10 godzin - chyba, ze mp3 to mniej.

Wiem cos o tym bo ja sprzedalem go gosciowi za 360 a ten BUBEK od razu wystawil go na Allegro za 400 !!

Bedzie ciezko wyjac baterie z pierscienia - uwazaj aby nie pekl !!

Dostales (a moze dostalas ??? - dziwna xywka) plytke z softem ???

Powiedz co Cie interesuje to moze cosik mam na niego...

GOOD LUCK z ta bateria ;)

*

Offline kosia

• 11
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 16, 2003, 19:42:03 »
ok. wyjalem baterie :) (brzydki windows nadal twierdzi ze jest good)
ale to chyba nie tan palm.. bo bateria nie byla wyjmowana (jeszcze przylutowana do zaczepu od góry).
no nic załatwie jutro nową

Kosia

[Dodano: 2003-01-16 21:22:58]
:) :) :) :) :) :) :) :) :)
Udało się..
2032 była za duża (ze 2 razy) ale żeby sprawdzić czy działa wyjąłem modem i podłączyłem kabelkami... jak na 3 dzień posiadania palma to hyba nieźle...
dzięki za pomoc sam bym się raczej nie zdecydował nie takie coś (przez Windowsa byłem pewny że sama elektronika jest uszkodzona).

pozdrawiam
Kosia

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 16, 2003, 21:42:38 »
mozesz bajbusek ze mna skontaktowac np na GG moj numer 956035 mam kilka pytan w sprawie UNIDEN-a ... chcialbym tez dowiedziec sie jakie masz ciekawe oprogramowanie do niego ??

*

Offline kosia

• 11
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 17, 2003, 11:22:17 »
kolejne pytanie :) :
jaka jest maksymalna wielkość pamięci jaką można włożyć do compact flash?
czy karta sieciowa na cf bedzie dzialala?
czy mozna upchnac nowszego windowsa na cf i jakimś bootloaderem go dopalić (nawe z poziomu starszego windowsa)??

to wszytsko narazie..

pozdr. kosia

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 17, 2003, 19:01:55 »
a wiec po kolei:
Nie ma szans na upchniecie nowszego Systemu - kazda wersja systemu na PDA jest specyficzna - rozne procesory, rozne rozwiazania mobo, obslugi itp - to tak jak z pecetem z tym, ze nie ma bazy sterownikow do zainstalowania na lysy system - niestety jezeli producent urzadzenia nie zapewni upgrade to NIE MA SZANS !
Oczywiscie jest masa maniakow - powstal nawet linux na PDA ale na konkretny model ! Ja mialem CFa w tym Unidenie i 20 mega i 32  - obydwa dzialaly - podejrzewam, ze 32 mega to max ale nie dam glowy - najlepiej pojsc do sklepu pokazac palcem - wlozyc do PDA i zobaczyc czy ja widzi i zrzuca dane na nia...

Do kolegi Pocisk: nie uzywam Gadu -Gadu  - wal na mail.

Pozdrawiam