Problemy z bluetooth'em :(

• 4 Odpowiedzi
  • 958 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline P@blo

• **
  • 178
« dnia: Marzec 28, 2005, 15:49:18 »
mam pocketa mitack'a mio558 i chcialbym polaczyc sie z komputerem przy pomocy modulu bluetooth (w trybie PAN). jesli chodzi o sam modul w pockecie to dziala bez problemow (wspolpracuje z telefonami komorkowymi itp., wiec dziala). problem pojawia sie dopiero przy laczeniu z komputerem. komputer wykrywa go tylko jako port szeregowy. wyczytalem na strnie producenta ze jest programik ktory mozan sciagnac za darmo i ktory ma rozwiazac probelem (program sie nazywa IVT BlueSoleil for WinCe). sciagnolem program (ktory to mial byc przekasztalcony specjalnie do tego modelu pocketa) i po zainstalowaniu i wlaczeniu modulu bluetooth wyskakuje mi tylko informacja ze moj bluetooth nie jest "licencjonowany" (czy jakos tak) i ze program zakonczy swoje dzialnie (jednym slowem bluetooth przestaje wogole dzialac). po odinstalowaniu aplikacji wszystko wraca do pierwotnego stanu. probowalem wgrywac inne programy do zarzadzania bluetoothem ale zaden z tych co znalazlem nie chcial dzialac (prawdopodobnie dlatego ze byly napisane pod konkretne modele bluetooth'a). moze ktos spotkal sie juz z tym problemem albo podobnym? prosze o pomoc w uruchomieniu tej aplikacji albo o zaproponowanie innej ktora obsloguje PAN i bedzie dzialala.

*

Offline irwi

• 33
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 28, 2005, 19:59:42 »
Cytat: P@blo
mam pocketa mitack'a mio558 i chcialbym polaczyc sie z komputerem przy pomocy modulu bluetooth (w trybie PAN). .............. wyczytalem na strnie producenta ze jest programik ktory mozan sciagnac za darmo i ktory ma rozwiazac probelem (program sie nazywa IVT BlueSoleil for WinCe). sciagnolem program (ktory to mial byc przekasztalcony specjalnie do tego modelu pocketa) i po zainstalowaniu i wlaczeniu modulu bluetooth wyskakuje mi tylko informacja ze moj bluetooth nie jest "licencjonowany" (czy jakos tak) i ze program zakonczy swoje dzialnie (jednym slowem bluetooth przestaje wogole dzialac). po odinstalowaniu aplikacji wszystko wraca do pierwotnego stanu.

zgadza się bo to nie jest program darmowy - licencję na niego odstaje się kupując go wraz z bluetoothem. Ja nabyłem go np. z modułem (po usb) o nazwie bluefoof i u mnie działa jako licencjonowana wersja. Nawet ściągnąłem sobie z internetu aktualizację do najnowszej wersji i po zainstalowaniu też żadnych problemów. Natomiast jest tam napisane, że "inni" mogą go używać za dodatkową odpłatnością (trzeba go kupić).

*

Offline P@blo

• **
  • 178
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 28, 2005, 21:15:08 »
no dobra. normalnie trzeba go kupic, ale dla tych ktorzy maja mio558 mitak umiescil pelna wersje za darmo na swojej amerykanskiej stronce. jest to taki prezent w ramach tego ze program dodany do mio558 w standardzie nie obsluguje wszystkiego. nadal zostaje z problemem :(. jak mozesz to powiedz z kad sciagales uaktualnienie do tego programiku? moze to pomoze.

*

Offline irwi

• 33
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 29, 2005, 19:33:56 »
Cytat: P@blo
no dobra. normalnie trzeba go kupic, ale dla tych ktorzy maja mio558 mitak umiescil pelna wersje za darmo na swojej amerykanskiej stronce. jest to taki prezent w ramach tego ze program dodany do mio558 w standardzie nie obsluguje wszystkiego. nadal zostaje z problemem :(. jak mozesz to powiedz z kad sciagales uaktualnienie do tego programiku? moze to pomoze.

http://www.bluesoleil.com/update/index.asp

i tam najnowszy File name : BlueSoleil_1.4.9.5_release_050124.zip

*

Offline P@blo

• **
  • 178
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 29, 2005, 22:21:31 »
dzieki. sprobuje i napisze czy pomoglo.

[Dodano: 2005-03-29 23:09:26]
no niestety klapa. link co mi go podales nie dotyczy programu na pocketa tylko pod zwykle windy. moze nie napisalem zbyt dokladnie wiec teraz to powiem: nie chodzi mi o modul blutootha wspolpracujacy z pocketem tylko o ten co siedzi w pockecie w srodku. kolejna rzecz ktora zaobserwowalem to to ze po zainstalowaniu w/w programu znika mi z ustawien z zakladki polaczenia ikonka bluetootha, a w oknie do tworzenia nowych polaczen pojawiaja sie dwa nowe porty nalezace do programu IVT (com7 i com8). moze ktos wie z kad mozna pobrac jakies sterowniki do tego blutooth'a. albo moze jest ktos kto wogole cokolwiek wie na ten temat :(.

pomocy bo popadne w depresje....