Palmtopy z ekranem 4" VGA

• 24 Odpowiedzi
  • 1255 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 30, 2006, 10:09:57 »
Czy jeszcze kiedyś zobaczymy nowy model? Prawdę powiedziawszy marzy mi się palmtop łączący ekran hx4700 z funkcjami n560 i Dell x51v. Byłby to chyba palmtop idealny. Myślicie, że takie urządzenie jeszcze się pojawi na rynku?

*

silentjob

« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 30, 2006, 16:10:00 »
Wszystkie modele idą w stronę urządzen all-in-one, zatem istnieje o wiele większe prawdopodobieństwo że pojawi się pocket z modułem gsm,
niż sam pda z dużą przekątną wyświetlacza :).

*

Offline loligo

• 694
  • Sprzęt: Motorola Milestone
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 30, 2006, 16:24:32 »

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 30, 2006, 16:41:40 »
O2 XDA Flame ma przekątną 3,6" nie 4"

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 30, 2006, 18:06:02 »
To widziałem, jeszcze mniejszy ekran niż Axim. Wygląda jak telefon, ale ogólnie super sprzęt. Dla mnie byłby ideałem w innej obudowie, bez GSM i ze slotami na SD i CF, a nie microSD (co za kretyn to wymyślił) :terrified:

*

silentjob

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 01, 2006, 13:07:45 »
Według ostatnich plotek, być może Dell wypuści nowego pocketa, ale to nic pewnego...

*

Offline Paczol

• *
  • 61
  • Sprzęt: Obecnie SPV M3000, Nike, Kaiser, Raphael, Wibrain
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 01, 2006, 13:44:19 »
No właśnie.... nic pewnego
Obserwuje rynek PDA już bardzo długo i śmiem twierdzić, że nie będzie godnego następcy HX-a
A szkoda  :(

*

Offline processor

• 691
    • Radio i telewizja w Małopolsce
  • Sprzęt: XDA Exec, iPAQ 3870
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 01, 2006, 14:55:59 »
A ja dodam tak od innych rzeczy że coraz częściej widzę w rękach ludzi palmtopy!! Raz nawet widziałem UMPC  !! :D

*

Offline longu

• 760
  • Sprzęt: Garmin-Asus M10, HTC Diamond, SE Xperia Ray
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 01, 2006, 15:33:31 »
Cytat: "silentjob"
Według ostatnich plotek, być może Dell wypuści nowego pocketa, ale to nic pewnego...

A mnie się obiło o uszy, że Dell już nie wyprodukuje żadnego PDA ;-(
Pozdrowionka.
iPaq H3870 -> iPaq H4155 -> Acer n311 -> Asus P535 -> HTC Diamond -> Garmin-Asus M10 -> SE Xperia Ray

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 01, 2006, 16:09:15 »
A mi się obiło o uszy, że jednak jest nadzieja ;)
http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=46706

Swoją drogą pdaclub na głównej powinno chociaż napisać o tym komentarzu pracownika Della :)

A ja dodam tak od innych rzeczy że coraz częściej widzę w rękach ludzi palmtopy!! Raz nawet widziałem UMPC !!

To dobrze :D Ja tylko raz widziałem jak ktoś miał pocketa na żywo, nigdy nikogo z takim sprzętem jeszcze nie spotkałem, za to chodzą ludzie z takim czymś jak SE P800 i P990 :)

*

silentjob

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 01, 2006, 16:20:39 »

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 01, 2006, 16:53:30 »
Tego jeszcze silentjob nie widziałem, ale potwierdza się, że Dell po prostu narazie sobie odpoczywa, bo nie trzeba w tej chwili czegoś lepszego, a nie ma jeszcze nowego WM i nie ma po co robić upgrade. Aximy są nadal sprzedawane, więc nie ma co panikować. Nawet ma wyjść nowy ROM dla X50v :)

*

Offline processor

• 691
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 01, 2006, 16:53:45 »
Cytat: "BatSk8"
To dobrze :D Ja tylko raz widziałem jak ktoś miał pocketa na żywo, nigdy nikogo z takim sprzętem jeszcze nie spotkałem, za to chodzą ludzie z takim czymś jak SE P800 i P990 :)

Najczęściej to widuję Compaqi i Dell. Raz widziałem jakiegoś Palma oraz ten UMPC (prawdopodobnie Samsung Q1).

*

Offline slammer

• 536
  • Sprzęt: Spica
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 01, 2006, 19:53:26 »
widze, ze temat schodzi na pogadanki o tym, ile osob z pda w reku widzielismy. ja widzialem siebie (x51v), tate (ipaq 3950) kolege z klasy (ipaq 3970) i jeszcze takiego innego goscia, ktorego nie znam (wizard). a tak poza tym to sobie nie przypominam. znajomi ojca chodza z 9500 przy pasku ;p

--edit--
a i jedna nauczycielka ma Palma od Sony nie wiem jaki dokladnie (srebrny ;p)

*

Offline kuba88

• 426
  • Sprzęt: Galaxy S XXJPY
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 01, 2006, 20:25:40 »
Ja widziałem siebie (HP h1915), ojca (Mio A201) i jakiegoś synka w szkole (wizard jeśli to zaliczamy do pocketów :P ) a tak to w moim mieście ludzie robią wielkie oczy na widok pocketa. Kiedyś jechałem do Katowic autobusem i grałem z kumplem w Wormsy a jakiś gościu nie mógł od mojego pocketa oczu oderwać przez całą drogę (ok 1,5 godz.) :D .

*

Offline processor

• 691
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 01, 2006, 21:43:28 »
A u mnie to było na zielonej szkole... "A Co to jest??"  :O
Niektórzy odrazu wiedzieli że to palmtop, ale niektórzy są w baardzo zaawansowanym świecie komórek i pierwszy raz takie coś widzą, a szczególniej kiedy widzieli że mam na tym Windowsa, Gadu-Gadu  :D , Winampa, Gry 3D, Internet, a do tego składaną Klawiaturę.

*

Offline EnD

• 275
    • http://www.kuczok.net/
  • Sprzęt: Era G1, PSP Slim, Lark 35.5c
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 01, 2006, 22:01:49 »
Hmm... puki co i tak dell chyba ma najlepszego możliwego palmtopa, zobaczymy jak to będzie (x60v ?:D)

A co do ludzi z palmami... W szkole kumpel (miał) MDA Compact, ale sie pozbyl bo bylo mu za duze, moj sasiad ma tez MDA Compact, znajomy ma hp4500 [albo sie kopnalem, ale cos w tym stylu :P], no i raz widzialem jakas dziolche w autobusie [naprawde dziolche! :P] [jak co - autobus 605 :P] z wizardem... [sam zawiasa zalapalem jak ja zobaczylem, nie uwierzylem w to co widze!]

PS. kuba88 - tez mialem sytuacje ze gralem na mda compact w wormsy z kumplem i sie ludzie gapili cala droge i nie mogli sie nagapic :D [codziennie jezdze do kato... ehh :P]

*

Offline bern

• 1156
  • Sprzęt: eee 1201N. htc Desire
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 01, 2006, 22:37:41 »
heh no ja poza cpugiem to widze tylko wizardy...

na uczelni jest pare standardowych pytan "a ma to aparat" "a jakie masz gry" "ile placisz za internet" i juz rzadziej "ile dales" w liceum jeszcze jak chodzilem z looxem 610 bylo "a po co ci to" :)

natomiast zawsze mnie bedzie smieszyc szok jaki wywoluje kumpel wyciagajac mojego starego casio pv-s250 (pvos, ekran 160x160, b&w, 2MB pamieci :D) ludzie nie moge sie napatrzyc na to jak robi odreczne notatki albo jak gra w szachy :) (az glupio wtedy wizarda wyciagnac :P )

ps - mozna by wydzielic z watku ten offtopic

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 01, 2006, 23:25:54 »
A ja tam mało kiedy publicznie wyciągam palmtopa - tylko jeśli naprawdę muszę. W autobusach nigdy - zbyt dużo złodzieji. Nawet wśród znajomych nie wyciągam - za duże zainteresowanie. Nienawidzę pytania "ile dałeś?" :)
Marzę o tym, żeby kiedyś można było spokojnie wyciągnąć PDA wszędzie gdy jest potrzebny i nie słyszeć pytań "ile dałeś" oraz wzroku na plecach. Jakoś laptopy nie wzbudzają takiego zainteresowania...
Co do Wormsów w autobusie to ja bym się nie odważył :D

*

Offline kubiq

• 386
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 01, 2006, 23:44:12 »
Cytat: "BatSk8"
[...] Nawet wśród znajomych nie wyciągam - za duże zainteresowanie. Nienawidzę pytania "ile dałeś?" :)
Marzę o tym, żeby kiedyś można było spokojnie wyciągnąć PDA wszędzie gdy jest potrzebny i nie słyszeć pytań "ile dałeś" oraz wzroku na plecach. Jakoś laptopy nie wzbudzają takiego zainteresowania... [...]

dokładnie :) a z tym grania w autobusia itp to.. nie chce sie chwalic tym co mam i uzywam dyskretnie :)

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 02, 2006, 00:21:38 »
Cytat: "EnD"
Hmm... puki co i tak dell chyba ma najlepszego możliwego palmtopa, zobaczymy jak to będzie (x60v ?:D)

ojj nie zgodzę się. Miałem x51v i nie najlepiej wspominam... akcelerator 3d - tak na serio niepotrzebny. Poza nim nie ma w dellu nic szczególnego. Jak chcę grać to gram na psp... 1000 razy przydatniejszy byłby porządny, kontrastowy ekran zamiast tego akceleratora...

A odnośnie najlepszych palmtopów - polecam F-S n560 - host usb, star sirf III.  ;-) (no i standard z wyższej półki - pxa270-624mhz,64ram,WM5,bt,wifi itp itd.)

*

Offline kuba88

• 426
  • Sprzęt: Galaxy S XXJPY
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 02, 2006, 10:08:19 »
Co do grania w autobusie to jeśli jede w nim z kolegami to się raczej nie obawiam bo sądze że złodziej nie zaatakuje większej grupy ale jeśli widzę bandę jakiś "nieobliczalnych" kolesi to nie ryzykuje. Jeśli chodzi o pytania ile dałem to się za często pojawiają a że mam taniuśkiego h1915 to reakcje są bardzo różne. Kiedy pojawiłem się pierwszy raz dw szkole z pocketem i qmpel się zapytał ile dałem to powiedziałem tylko "trzy" myślałem że się domyśli że chodzi o 300zł a on na to "trzy tysiące?? to nie dużo jak na takie cacko" :D a inny jak mu powiedziałem że dałem 300zł to chciał rozwalić o ścianę swoją nowiutką  Nokie 6630 :D

*

Offline processor

• 691
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 02, 2006, 10:48:46 »
Cytat: "kuba88"
... a inny jak mu powiedziałem że dałem 300zł to chciał rozwalić o ścianę swoją nowiutką  Nokie 6630 :D

Prawie jak w reklamie MediaMarkt :D

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 02, 2006, 14:31:18 »
Adamerso - ekran mógłby być z Looxa - bo ten ma świetny, ale nie zapomnij, że Axim ma CF. Akceleratora często używam, bo np. Quake wygląda dużo lepiej niż na PC, a PSP nie mam (tutaj oczywiście jeśli masz to jak najbardziej używać, Wipeout Pure jest świetny :) ). A parametry Loox i Axim mają te same, tylko to Axima możesz sobie hosta podpiąć pod CF, GPS też pod CF i można zupgradować RAM na 128 MB :) Brak CF w Looxie mnie dziwi, 720 jest świetny i ma CF, nie wiem czemu wszystkim tak podoba się N560, skoro 720 ma dodatkowe 64MB RAMu więcej, za to troszkę słabszego proca, ale ma CF i resztę bebechów taką samą. Jest tańszy i ma lepszy system, wolałbym go niż N560 :)
kuba88 - to jest normalka, że zamiast nowego telefonu można kupić porządnego pocketa :D Ludzie wydają majątki na nowe Nokie z Symbianem, albo na nowe SE, a za tą samą kasę można mieć chyba najdroższego pocketa jaki jest.

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 02, 2006, 16:02:40 »
A parametry Loox i Axim mają te same, tylko to Axima możesz sobie hosta podpiąć pod CF, GPS też pod CF i można zupgradować RAM na 128 MB

CF jest głównie przydatny, żeby podpiąć twardy dysk. bo na sd to max 4gb na dziś - aczkolwiek jak biorę pocketa do moich potrzeb - a dysk nie jest mi potrzebny, bo mam creative zen touch 40gb i na muzykę starcza ;-) A nic innego magazynować nie muszę. Ew. filmy, ale to 2gb mi wystarczy...

Podpinanie hosta usb pod cf to poroniony pomysł (sprawdź ceny). Tak samo z RAMem - koszta zupełnie niewspółmierne do efektu.

Akcelerator - tak jak mówiłem - do gier mam psp, więc dla mnie kompletnie bezużyteczny (a quake nie wiem jak wygląda, ale obawiam się, że conajmniej niekontrastowo :P )

GPS - wiadomo, można dokupić. Tylko lepszy na bt niż cf... wygodniej i dla baterii lepiej...

Aczkolwiek każdemu wg. potrzeb. Dla mnie n560 jest na dzień dzisiejszy ideałem :) Aczkolwiek nie ukrywam, że della też dość miło wspominam :) (no, poza ekranem ;-) ) Ale jeśli komuś ekran nie przeszkadza, hosta ani gps nie potrzebuje, to oczywiście nie ma sensu wywalać 5ciu czy 6ciu stów na niepotrzebne rzeczy.

Do (dla mnie istotnych) zalet della dodałbym jeszcze FIR. W n560 jest chyba niestety sir :(

Odnośnie lepszego systemu - po WM5 z della miałem 2k3se w mda3 i jeszcze raz w hx6515 - i nie chcę już wracać. Kilku programów i menu "new" mi brakuje, ale jednak wolę wm5 :)

Jak myślałem o nowym pockecie myślałem o hx4700, x50v, n311 i właśnie 720. x50v odpadł, bo już nie chciałem tego ekranu, n311, bo jednak obawiam się, że procek 400 byłby dla mnie za słaby, 720, bo tylko 2k3... Został hx4700 (piękny, wielki ekran, dobry procek, ślicznie wygląda w trybie landscape :) )... Ale ostatecznie na 99% będzie n560 :> Zwyciężył host usb :) No i może gps się kiedyś przyda ;-)