Palmtopy..Spodziewalem sie czegos lepszego..

• 26 Odpowiedzi
  • 2320 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline v1ck

• **
  • 203
  • Sprzęt: Dell Axim x50v
« dnia: Marzec 21, 2007, 02:20:20 »
Hej.
Naszlo mnie juz jakis czas temu wyzalic sie na na forum co mnie dreczy na temat palmtopow i im podobnych..

W kazdym razie, jezeli chodzi o sprzet, to nie ma co sie spodziewac wodotryskow, aczkolwiek technika idzie do przodu i widac coraz wieksze postepy w tej dziedzinie.
Chodzi mi o sam temat supportu i oprogramowania ze strony profesjonalnych jak i amatorskich programistow..
Jakis czas temu nie moglem sie doczekac kiedy wkoncu listonosz przyniesie swiezo zamowionego Axima x50v, pare tygodni bylem poprostu zachwycony tym, jak takie male urzadzenie wiele potrafi.
Nadszedl jednak czas kiedy mam wrazenie ze zainteresowanie jak i postep oprogramowania i wykorzystania tego co drzemie w naszych maszynkach jest znikome.
Wezmy na przyklad odtwarzanie filmow. Kupujac palmtopa mialem nadzieje ze wkoncu bede mogl czyms sie zajac podczas dlugich i meczacych podrozy. Przez jakis czas bylem zadowolony, jednak dzis juz mi to nie wystarcza. Taki TCMPTP, wedlog mnie najlepszy player dla pocketa, ale co z tego? nie jest idealny i powiem szczerze ze wiele mu do tego brakuje. Najbardziej drazniace jest to ze nie ma mozliwosci intuicyjnego, latwego sposobu na zaladowanie napisow do filmu. Trzeba sie bawic/mieszac w konwertowanie na jakies egzotyczne formaty, nazwa pliku musi byc identyczna jak filmu..
Nie twierdze ze pocket ma mi zastapic domowego PC, nawet bym nie chcial bo nie wyobrazam sobie nic praktycznego w tak malych rozmiarach.
Jednakze czy to naprawde jest takie trudne zeby zrobic chodz jeden program od poczatku do konca porzadnie? Za to stwierdzenie pewnie mnie zlinczujecie, ale wedlog mnie jezeli ktos podejmuje sie pracy nad programem to nie zostawia go tylko dlatego ze jako tako dziala..

Najgorzej to juz jest chyba z "okienkami" od microsoftu..
Powstaje pelno aplikacji poprawiajacych wyglad naszego sprzetu i wprowadzenia latwiejszej/przyjemniejszej obslugi pocketa. Jednak kazdy z nich proboje 'udawac' normalnego windowsa.. np WAD, okienka itp ale czemu nie sa one prawdziwe? Jest to tylko iluzja ktora daje nam posmakowac tego co naprawde mogloby byc urzyteczne podczas uzywania pocketa..
Jakis czas temu powstal na forum temat o wyzszosci WindowsCE nad WM, powstal nawet projekt ktory mial przywrocic chociaz czesc dawnego windowsa, jednakze o projekcie dalej juz nic nie slychac.. obiecane terminy byly wciaz przekladane i przekladane az wkoncu ucichlo na dobre..
Wiekszosc programow typu eXperience czy WAD czy inne nakladki systemu jak i roznego typu dodatki skuteczne zamulaja juz i i tak niewystarczajaca pamiec pocketa dajac dosc mizerne efekty..A jak to juz udowodnil usercontrol wiele nie trzeba zeby osiagnac to czego wlasnie wiekszosc ( tak mi sie wydaje ) urzytkownikow oczekuje od systemu, ktory zbednymi bajerami, coraz to gorzej projektowany potrafi nieraz doprowadzic czlowieka do szalu.

Jedyna dobra rzecza ktora do tej pory chwale w swoim pockecie jest mozliwosc czytania ebookow ( chociaz i tutaj nie raz trzeba sie bawic w konwertowanie na urzyteczny format ) sluchania mp3 i oczywyscie emulacja..
To ostatnie wedlog mnie jest narazie najbardzej rozwijane, co chwile wychodza nowe wersje emulatorow, i postepy w pracy widac na kazdym kroku..

Wiec mam pytanie do Was, czy to naprawde musi tak byc? Nie mozna zrobic raz porzadnie jakiegos programu, dokonczyc to co sie zaczelo, lub poprostu ulatwic zycie urzytkownikom takiego sprzetu? Czy naprawde wszystko musi sprowadzac sie do ladnych duzych ikonek, zamulajacych i nikomu niepotrzebnych bajerow? Czy naprawde trzeba utrudniac zycie urzytkownikom, karzac im kombinowac,przestawiac,ustawiac, zeby tylko cos zadzialalo i to i tak jeszcze nie zawsze? Mozecie sie nie zgodzic ze mna, ale wydaje mi sie ze wiekszosc aplikacji to czysta komercja, sciagniecie jak najwiecej kasy z urzytkownikow, wypuszczanie nowych wersji, ktore i tak zawsze beda niedopracowane byle tylko nabijac kase od klientow..( Czyzby polityka microsoftu? )

w kazdym razie mam nadzieje ze zrozumiecie oco mi chodzi :)

pozdrawiam, v1ck

*

Offline open

• 799
  • Sprzęt: Moto Defy
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
Re: Palmtopy..Spodziewalem sie czegos lepszego..
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 21, 2007, 07:25:10 »
Cytat: "v1ck"

Wiec mam pytanie do Was, czy to naprawde musi tak byc? Nie mozna zrobic raz porzadnie jakiegos programu, dokonczyc to co sie zaczelo, lub poprostu ulatwic zycie urzytkownikom takiego sprzetu? Czy naprawde wszystko musi sprowadzac sie do ladnych duzych ikonek, zamulajacych i nikomu niepotrzebnych bajerow? Czy naprawde trzeba utrudniac zycie urzytkownikom, karzac im kombinowac,przestawiac,ustawiac, zeby tylko cos zadzialalo i to i tak jeszcze nie zawsze? Mozecie sie nie zgodzic ze mna, ale wydaje mi sie ze wiekszosc aplikacji to czysta komercja, sciagniecie jak najwiecej kasy z urzytkownikow, wypuszczanie nowych wersji, ktore i tak zawsze beda niedopracowane byle tylko nabijac kase od klientow..( Czyzby polityka microsoftu? )

w kazdym razie mam nadzieje ze zrozumiecie oco mi chodzi :)

Hej ;)
Ja przyznam, że nie bardzo wiem, o co Ci chodzi  :P
1. Jeśli chodzi o system operacyjny - myślę, że problemem jest głównie różny gust i przyzwyczajenia użytkowników - niektórzy lubią te jak to nazywasz "bajery", "ładne ikonki" itp., inni ich nie trawią.
Niektórzy przyzwyczajają się do pewnej funkcjonalności z dużego windowsa, inni są fanami Linuxa, czy innego MacOSa i chcieliby mieć podobną funkcjonalność w PDA. Nie da się tego pogodzić - stąd różne nakładki i ulepszenia - Ty instalujesz sobie soft, który zmieni system do Twoich wymagań...
Ja jestem fanem PalmOS, który też nie jest przecież idealny (np. brak wielozadaniowości), do WM musiałem się przyzwyczajać...
2. Oprogramowanie pozasystemowe - wiadomo, często jest niedopracowane ale i często można trafić na "perełki" - moim zdaniem sytuacja na stacjonarnym PC jest identyczna...też wychodzą poprawki i uaktualnienia mające na celu według Ciebie "wyciągnięcie kasy od użytkowników" ;)

Proponuję, abyś sam napisał jakąś aplikację dla siebie - na pewno będzie idealna ale właśnie dla Ciebie, ktoś inny odpali i powie - "hmmm... ta ikonka słabo wygląda, a ten przycisk mógłby mieć inną funkcjonalność, można by też dodać to i to..." - ot cały problem ;)

:))

edit: Poza tym spora część płatnego oprogramowania ma wersje demo/testowe - instalujesz, korzystasz, nie odpowiada Ci - to wywalasz i szukasz dalej.
A przecież są i zupełnie darmowe programy... :)

Aha, jak już będziesz zupełnie zdesperowany to chętnie "zaopiekuję" się Twoim Aximem, już ja znajdę dla niego zastosowanie i nie będzie mnie wkurzał ;) ]:>

Pozdro :)

*

Offline ynse

• **
  • 231
    • http://ynse.pl
  • Sprzęt: 1940->HP Jornada 680
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 21, 2007, 08:36:59 »
Mi się wydaje, że palmtopy jako takie ewoluują z jednej strony w inteligentne komórki a z drugiej strony w UMPC. Z jednej strony komórki potrafią tyle samo co większość palmtopów, a z drugiej strony UMPC rozwijają się bardzo dynamicznie. Najnowsze prototypy UMPC są wielkości troszkę przerośniętego palmtopa, chodzą na baterii ponad 6 godzin i siedzi tam Vista. Jaki jest sens rozwijania oprogramowania na palmtopy z platformą Windows Mobile, jeśli odpowiedniki z PCta chodzą natywnie na niewiele większych UMPC?
To ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne...

*

Soovek

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 21, 2007, 09:36:20 »
A czy ty widziałeś na własne oczy jak chodzą te UMPC ???
Ja widziałem. PDA jest nie zastąpiony.

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 21, 2007, 10:15:34 »
Hmm... Miałem dokładnie tak jak ty. Z początku zachwycałem się systemem WM i myślałem, że to jednak wszysytko na co stać taką ograniczoną maszynkę. Jednak jak zobaczyłem WinCE zmieniłem zdanie... Wezmę tu pod uwagę WinCE 4.0 .NET z DOT320 i WM2003 oparty na WinCE 4.2 w iPAQ h4150.
Wbudowane programy w DOTcie są NAPRAWDĘ UŻYTECZNE! :D No niech mi ktoś powie z użytkowników WM kto tak naprawdę używa tego badziewnego softu, który jest wbudowany w rom?!  :wkurzony: Przecież to kompletna kpina. WMP - nic nie odtwarza, File Explorer - hehehe, bez komentarza, MS Reader - gorszego readera jeszcze nigdy nie widziałem, MSN Messanger - yyy... nigdy tego nawet nie włączałem..., -Pocket Office - totalna porażka, nawet czytanie, czy edycja .txt to katorga, PIE - badziew, Today - nigdy z niego nie korzystałem, no dobra, mam teraz na nim tylko zegar..., TaskBar - totalna porażka, oprócz wyświetlania czasu to nie wiem po co on właściwie jest w WM.  :wkurzony:
Natomiast w WinCE .NET:
WMP - odtwarza DivX a nawet MIDI, Explorer - naprawdę dobra przeglądarka plików, Total Commaner się chowa, ;) MS Reader - na szczęście tego gniota nie ma w romie, :D MSN Messaner - nie używam, jednak odpala się w bardzo ładnym, dynamicznym okienku, Office - został tylko WordPad, jednak jest to idealna konwersja WordPada z WinXP, więc jest bardziej funkcjonalny niż PocketWord,  :)) IE - chyba idealn konwersja IE 5.5 z PC, 100% kompatybilność z JavaScript, wyszukiwanie na stronie, SZYBKOŚĆ działania (pomimo słabszego procka przy odpalonym aplecie JS nie zamula tak jak w wydajnym h4150) itd., TaskBar - czyli pasek zadań żywcem wyjęty z WinXP bez skinowania, naprawę przydatny, Desktop - zamiast Today, czyli pulpit taki jaki mamy w WinXP. Czyli bez instalacji zbędnego oprogramowania mam w pełni funkcjonalny system, o którym mogę tylko pomarzyć na h4150...
Programy nie są tam pisane pod daną rozdzielczość, więc wszystko dostosowuje się pod dowolną rozdziałkę. Przy 640x480 WinCE praktycznie nie różni się od Win98/XP. :D
Do tego w tle możemy uruchomić na raz kilka razy ten sam progam, czyli 2x Explorer i możemy za pomocą przenieś-upuść kopiować pliki w dwóch okienkach, czy też kilka okienek IE.
Na koniec powiem, że licencja na lepszy system WinCE kosztuje chyba 3x mniej niż na okaleczony WM...
Niestety "rynek" wybrał system okaleczony wypierając naprawdę dobre handheldy, choćby Jornada 720, która dziwnym trafem do dziś cieszy się nie malejącą popularnością.  :mysli:

Co do UMPC to także bym chciał, żeby wreszcie one zastąpiły palmtopy, a co za tym idzie tan badziewny system WM, jednak coś mi się wydaje, że tak nie będzie. :(  :wkurzony:  M$ coś za bardzo promuje swoje okaleczone WM (z których nowsze wersje różnią się PRAKTYCZNIE TYLKO brzydzszym, cukierkowym wyglądem), więc pewnie UMPC "zabije" tak jak i handheldy. :( Po prostu UMPC tak jak handheldy są blisko ideału, a jak każdy wie, M$ nie może dopuścić to wyjścia na rynek ideałów, no bo kto będzie kupować coraz nowsze, bardziej "wybajerzone" modele komputerków?

Soovek: A jak chodzą te UPMC? Tzn. chodzi ci o szybkość działania, czy o coś jeszcze?  :mysli:

*

Soovek

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 21, 2007, 10:19:02 »
Chodzi mi tylko o szybkość działania. Strasznie się mulą !!!

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 21, 2007, 10:50:57 »
To trzeba zainstalować na nich WinXP SP2 bez bajerów, lub Win98 i zapomnij o muleniu. :) Zresztą to nie zmienia faktu, że nawet najsłabszy UMPC jest nieporównywalnie szybszy od najszybszego pocketa.  :D

*

Offline ynse

• **
  • 231
    • http://ynse.pl
  • Sprzęt: 1940->HP Jornada 680
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 21, 2007, 11:52:02 »
Cytat: "Soovek"
A czy ty widziałeś na własne oczy jak chodzą te UMPC ???
Ja widziałem. PDA jest nie zastąpiony.

Oglądałem relacje wideo z Cebitu - tak źle nie jest. Jeśli prototypy tam pokazane trafią do sprzedaży i rzeczywiście czas pracy na baterii będzie w okolicach 6 godzin (oby więcej) to będzie to mój następny przenośny sprzęt. Oddam czas włączania poniżej sekundy i 20 godzin pracy na baterii za prawdziwy pakiet biurowy i 1.5kg mniej w plecaku.
To ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne...

*

Offline v1ck

• **
  • 203
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 21, 2007, 15:02:12 »
noi wlasnie oto mi chodzi
mam wrazenie ze aplikacje wbudowane w system sa tylko poto by go czyms zapelnic, olewajac funkcjonalnosc i wygode.

Open:
Pisalem kiedys aplikacje pod PC`ta i powiem Ci ze to nie dziala w ten sposob. Program ktorzy piszesz, robisz go dla urzytkownikow, nie dla siebie. Tobie pozostaje jedynie satysfakcja z dobrej opinii programu. A nie osiagniesz tego bez dopytywania sie userow czego oczekuja wiecej lub co im nie pasuje.
Na pc`ta rowniez sa denne aplikacje ktore dzialaja dosc mizernie, ale tych dobrych jest o wiele wiecej i o wiele wiecej jest za free.

Zauwaz ze w Win98 czy XP, po instalacji poruszasz sie po systemie bardzo intuicyjnie i sprawnie, i jest naprawde wygodne w urzytkowaniu. Nie twierdze jednak ze system sam w sobie juz spelnia wszystkie oczekiwania jednak porownujac WM a XP jest wielka roznica.
I to samo tyczy sie linuxa czy Mac`a, robienie skorek i pozorowanie tych systemow to jest porazka..
Nie wiem dlaczego zrezygnowano z WinCE, ale wiem ze nie byla to dobra decyzja.

a co do UMPC, mowimy tutaj o palmtopach, UMPC to troche inna bajka wiec nie sadze ze jest sens porownywac

pozdrawiam, v1ck

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 21, 2007, 15:39:00 »
Też szlag mnie trafia po przejściu na WM. Dota nie mam tylko dla tego, że ktoś mie przebił (czyżby Poklik?) i także obolewam nad tym cholerstwem zwanym Windows Mobile. O ile jeszcze za WindowsCE nazwa miała sens - były okienka i zachowywało się to jak normalna winda to WM powinien raczej nazywać się MM - Microsyf Mobile.

W tej chwili zrobiłem sobie skórkę do WA imitującą klasyczny pasek zadań z XP, do tego menu kaskadowe WM, program FloatMe w sprytny sposób dodany do paska, klucz w rejestrze okienkujący klawiaturę itd itd itd. A Mobilon HC-4600 miał 16MB ramu (też App/Storage) i bez kłopotu starczało. Acha i Windows CE 2.0, który możliwościami wbudowanego softu bije na głowę WM. Tak - Normalny eksplorator, nieokaleczone IE, nawet word bardziej rozbudowany.

Ale wogóle szlag mnie trafił, jak po dwóch latach rozstania znowu jestem posiadaczem palmtopa firmy Palm. Takiego intuicyjnego interfejsu dawno nie widziałem. 0 rejestrów, 0 systemów plików, 0 kombinowania. Totalny szok po zabawie z WM. Jedyny ewidentny brak to wielozadaniowość. Nawet rozpoznawanie pisma (notabene zerżnięte przez Microsyf z palma) jest tam od zawsze.

*

Offline v1ck

• **
  • 203
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 21, 2007, 16:17:06 »
a czy nie jest tak ze WM to nakladka na WindowsCE? gdzies tak slyszalem

*

nothin

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 21, 2007, 16:35:45 »
v1ck , rozumiem Twój tok rozumowania, tylko:

- jeśli się uprzesz nie będziesz widział tych ujemnych stron software'owych, za to zyskasz 13534 metody na radzenie sobie z nimi,
- jeśli się nie uprzesz, pocket jest po prostu notesem, i naprawdę, zwykły, papierowy notes jest lepszy( długopisy baterii nie potrzebują..).
95% pocketów, jakie widuję w terenie to notesy/automapa, posiadacze nawet tapetki, ni programu nie dograją.
Błogosławię autorów całego pocketowego freeware'u, bez tego w ogóle nie błoby materii PPC.
- masz rację, jeżeli odniesiemy ceny maszynek względem wynikowej łatwości/uzyteczności - jeśli ktoś płaci kosmiczne ceny, oczekiwać można wiele... a zwykły starawy już lap w tej samej cenie da o wiele więcej..ale w kieszeń go nie wsadzisz...

Tragedią pocketów jest znikoma możliwośc ingerencji w ROM.
Drugiego dnia posiadania mszynki uderzało mnie, że 2/3 zawartości ROMU jest absolutnie, nonsensownie niepotrzebna; przykładowo chętnie chciałbym ugotować ROM:
zamiast readera alreader,
zamiast WMplayera tcpmp,
excel do kosza,
dodałbym pxpdfreadera,
dodałbym gsplayera,
dodałbym pernamentnie kilka innych frrewareowych wtyk today,
zmienilbym na stałe szereg wartości w regu,
dodałbym użyteczne bibloteki (gsgetfile.dll, parę CPL-i, itp),
HR byłby niestraszny.
Ale się nie da...;/

Moja opinia nt. pocketów jest krótka:
doskonały sprzet...dla grzebaczy, reszcie Automapa.

Moja opinia nt. trendów w PPC/Phone/SM/ itp.:
750 modeli maszynek i od długiego czasu w kólko to samo.
Wsio adno. Prawie.
Ekrany coraz mniejsze, mocy też nieciekawie, nadal ciężko wrzucić 2 giga extended rom...

Poklik - :)...
Zwykły pocket z wm03 z normalnym ekranem jest boski. Optik jest naprawdę doskonały... tylko ROMU żal... jak w WM Phone maszynkach...heraldy, wizardy, itp.

Mi tam nic nie muliło przy WADzie, i RAMu nie brakowało...:)

bTw, czy ktoś może się wypowiedzieć na PW o sensie przelutowania kostki RAM na płycie na inną, o lepszych timingach?

UMPC to pomyłka...jeszcze.

*

Offline DinthKSC

• 962
    • Prywatny blog
  • Sprzęt: iPAQ h4150
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 21, 2007, 17:34:20 »
bTw, czy ktoś może się wypowiedzieć na PW o sensie przelutowania kostki RAM na płycie na inną, o lepszych timingach?

a cos takiego sie robi ? nie lepiej przelutowac na wieksza ?

*

Offline v1ck

• **
  • 203
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 21, 2007, 17:36:58 »
nie znam sie na tyle na zabawy z ROM`em ale czy naprawde jest tak ciezko, jezeli chodzi o edycje tego co powinno sie w nim zajmowac? nie mozna stworzyc wlasnego ROM`u na podstawie oryginalnego?

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 21, 2007, 17:38:28 »
Nothin: właśnie o ten rom się rozchodzi (bo pomijam tu hardware).
Aktualnie w DOTcie nie muszę wogóle ingerować w rom, nie muszę niczego doinstlowywać, co więcej ma klapniętą ( lubie to słowo :) ) baterię, więc jedzie tylko na zasilaczu. A więc cały czas mam tam hard resety. Jednak jak go włącze i mam świeży system to kompletnie nic mi w nim nie brakuje. Zrozum, że jest tam nawet przeglądarka rejestru!

zamiast readera alreader, - WorPad spokojnie wystarcza do czytania, ma opcję fullscreena, wyświetla obrazki, jednym słowem idealna konwersja z PC,
zamiast WMplayera tcpmp, - wbudowany WMP ma fukncjonalność zbliżoną do najnowszego TCPMP bez luginu napisów, nareszcie do czegoś się przydaje, :D
excel do kosza, - nie ma exela, jestem zadowolony,
dodałbym pxpdfreadera, - nie lubię pdf'a i nie wyobrażam go sobie na małym ekranie, jednak fakt faktem - tego w WinCE nie ma,
dodałbym gsplayera, - WMP starczy, ;)
dodałbym pernamentnie kilka innych frrewareowych wtyk today, - ja tam to co chciałem to mam, czyli zwykłe ikonki na pulpicie,
zmienilbym na stałe szereg wartości w regu, - tu naprawdę nic nie trzeba zmieniać, :)
dodałbym użyteczne bibloteki (gsgetfile.dll, parę CPL-i, itp), - gsgetfile? W WinCE jest okienko dialogowe niemal żywcem przeniesione z Win98 a sam Panel Sterowania jest ma wiele przydatnych funkcji,
HR byłby niestraszny - no i nie jest straszny. :)

Dodatkowo system jest zauważalnie o wiele szybszy niż WM2003, a DOT ma procka o ponad połowę wolniejszego od h4150.  ]:>

Żaden soft nie zastąpi tych mniejszych i większych plusów WinCE, które zostały perfidnie usunięte z WM na rzecz FATALNYCH, wbudowanych aplikacji.

Kitor: nie, ja tam nikogo nie przebijałem.  ;) Zresztą mój DOT jest bardzo niepełnosprawny, chciałem jak najmniejszym kosztem tylko zobaczyć, czy ten WinCE 4 .NET jest napradę taki genialny... No i w żadnym stopniu się nie myliłem. :)

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 21, 2007, 18:05:20 »
Po pierwsze to uŻytkowników :)

Jak wygląda sprawa niekończenia programów? Bardzo prosto - rób programy za free i zobaczymy ile wytrzymasz. To bardzo czasochłonny proces, a zazwyczaj autor nie ma z niego żadnych korzyści, jeśli udostępnia oprogramowanie za free. Często później dochodzi wiele innych obowiązków typu nauka, praca itp. Czasu na kończenie jest mało, a motywacji brak.

Co do wątku o Windows CE - program, którego termin premiery jest przekładany, też miał tylko na zadanie polepszyć nam interfejs, a nie przywrócić ten z Windows CE - tego jeszcze nikomu nie udało się zrobić, a jak widać przez 20 próbowaliśmy wszelkich zabaw z shellem i innych ciekawych rzeczy. Czemu premiera się opóźnia - nie wiem, sam chciałbym już takowy program potestować, wkurza mnie te całe WM, no ale co zrobić.

Poklik - ładnie to wyjaśniłeś. Starszy system, a o ile lepszy. A my dostajemy takie kupy jakim jest WM w nowych pocketach :( A co nowszy to gorszy...

Czyli bez instalacji zbędnego oprogramowania mam w pełni funkcjonalny system, o którym mogę tylko pomarzyć na h4150...

Na żadnym PPC z Windows Mobile nawet po instalacji zbędnego programowania nie będzie się miało w pełni funkcjonalnego systemu niestety. Ten WMP w WinCE jest świetny, jak żywcem skopiowany Media Player z czasów Windows 98 z PC :)

Z kolei nie chciałbym mieć Windowsa XP w kieszeni, np. w UMPC. Co ja mówię, to nie wejdzie do kieszeni tak jak mój Axim, a o działaniu tak długim jak PPC też można pomarzyć :D
Przez te okaleczenia mój pocket powoli zaczyna mi służyć jako odtwarzacz mp3, teledysków, przeglądarka netu i konsola do tetrisa. Zastanawiam się, czy by go nie sprzedać i nie sprawić sobie Jornady 720 czy czegoś w tym stylu.

doskonały sprzet...dla grzebaczy

Tak, grzebanie przez 20 stron było przyjemne, ale nic nie dało prócz znajomości systemu ;) Jak w ogóle ROM może być niezapisywalny, tj. pliki systemowe. Nie kumam tego, dlatego w normalnej Windzie można robić co się komu podoba, a tu "Brak dostępu". No cholera - po to płacę za sprzęt, żeby być jego adminem i mogę sobie nim nawet o ścianę pierdyknąć, jeśli mi się to podoba, więc powinienem móc wykasować co się da jeśli mi się to podoba!

*

Offline v1ck

• **
  • 203
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 21, 2007, 18:12:45 »
btw znalazlem cos takiego :

http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=137328

"PDA ROM Editor for Windows Mobile (SE) devices. CURRENTLY UNDERGOING MAJOR REVAMP! To provide editing of Extended ROMs for Custom Application Installation and Splash Screen changes plus editing of ROM headers to allow porting between devices."

ciekawie dosyc sie zapowiada ;)

*

nothin

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 21, 2007, 18:28:03 »
Wątpię, żeby większą kośc dało się wlutować, coby maszyna ją obsłużyła - adresowanie...
Ale taka o lepszych parametrach przydałaby się do kręcenia sprzętu....

Polkik..no dobra WinCe, a jak tam emulki?

*

Offline DinthKSC

• 962
    • Prywatny blog
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 21, 2007, 18:34:51 »
ten "major revamp" trwa od dwoch lat, a od 22 miesiecy nie byla ruszona ani linijka kodu.
moze ktos przejmie projekt ? :)

Co do tematu to po pierwsze trzeba sie cieszyc z tego co sie ma, a PDA to naprawde wiele - przez cale zycie nie zagram we wszystkie gry jakie rusza na emulatorach, do tego czytanie ebookow, filmy i wiele wiele innych rzeczy. Ostatnio moj PDA zrobil furore na egzaminie jak odpalilem Wikipedie, pozniej jeszcze profesorka sie strzepila ze mam zla odpowiedz to jej udowodnilem ze jest slowo w slowo taka sama jak w encyklopedii i mi zaliczyla :D
Po drugie jednak apetyt rosnie w miare jedzenia, a ciezko nie zauwazyc ze platforma umiera. Ile softu wychodzilo dwa lata temu a ile wychodzi teraz ? Przedewszystkim jest jednak zabijana przez firmy bezposrednio zainteresowane jej "rozwojem" z microsoftem na czele ktory robi co moze zeby zahamowac rozwoj platformy.
Jedyna nadzieje widze w opensource - wiec prosba do wszystkich autorow programow na PDA, w szczegolnosci freewarow - co wam zalezy, udostepniajcie kod zrodlowy.

*

Offline DinthKSC

• 962
    • Prywatny blog
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 21, 2007, 18:36:33 »
nothin: widzialem w necie kiedys firmy oferujace przelutowanie ramow w pda na wieksze, nawet w moim 3850 oferowali chyba max 256 (albo 128 nie pamietam). Jednak cena tej przyjemnosci to ponad 100 dolarow.

*

Offline KotLarry

• 351
  • Sprzęt: FS Pocket Loox 420 -> i780 6.1 96dpi -> omnia pro4
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 21, 2007, 18:39:59 »
Wiesz..oglądanie filmów, czytanie ebooków..internet, chyba nawet pim...
Takie rzeczy to ma nawet Nintendo DS....
A skoro mamy do czynienia z pocket PC
to powinniśmy otrzymać coś więcej
niż oferuje nam konsola do grania.
Pozdrawiam!
MK.

*

Offline v1ck

• **
  • 203
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 21, 2007, 18:41:30 »
Cytat: "DinthKSC"
nothin: widzialem w necie kiedys firmy oferujace przelutowanie ramow w pda na wieksze, nawet w moim 3850 oferowali chyba max 256 (albo 128 nie pamietam). Jednak cena tej przyjemnosci to ponad 100 dolarow.

ne wiem czy akurat wymiana kosci jest potrzebna
Optymalizacja kodu i jakies normalne okienka to podstawa.. nawet pc`et przy takim software bylby do niczego..

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 21, 2007, 18:53:55 »
Cytat: "KotLarry"
Wiesz..oglądanie filmów, czytanie ebooków..internet, chyba nawet pim...
Takie rzeczy to ma nawet Nintendo DS....
A skoro mamy do czynienia z pocket PC
to powinniśmy otrzymać coś więcej
niż oferuje nam konsola do grania.

Ciekawe w jakiej jakości obejrzysz film na Nintento DS, jaka będzie jakość muzyki i jak czytelne czcionki na tym malutkim ekranie (ekranach?). Filmy to oglądasz człowieka do połowy na górze, a na dolnym ekranie leci ten sam film, tylko od tyłu dla urozmaicenia? :))

*

Offline DinthKSC

• 962
    • Prywatny blog
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 21, 2007, 19:10:18 »
ak czytelne czcionki na tym malutkim ekranie

Eee tam. Zanim kupiłem PDA to przeczytałem przynajmniej kilkadziesiąt jeśli nie ponad setke książek na Siemensie SL45 :)
Filmiki tez odtwarzal tylko bialoczarne, z odcieniami dzieki ditheringowi :)

*

Offline KotLarry

• 351
  • Sprzęt: FS Pocket Loox 420 -> i780 6.1 96dpi -> omnia pro4
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 21, 2007, 19:15:28 »
Kumpel twierdzi, że nie ma żadnego problemu...
Osobiście konsola zrobiła na mnie ogromne wrażenie...

Na temat ekranów takiego DSa się nie wypowiem,
ale dźwięk to ono ma dobry..zwłaszcza,
że nawet głośniki wbudowane są stereo..

O ile się nie mylę filmy ogląda się na górnym ekranie  :P
Ale e booki już chyba czyta się na obu...
Pozdrawiam!
MK.

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 21, 2007, 20:06:22 »
Nothin: Pomimo, że mówimy tu tylko o samym, gołym systemie, to jednak odpowiem na twoje pytanie: emulaki w odróżnieniu od gier w większości działają. :) W moim przypadku największym problemem jest to, że żadne jak dotąd GAPI nie działa z moim dotkiem.  :wkurzony: Nawet oficjalne biblioteki gx od Dream Of Tel. nie działają. :( Jednak to nie jest wina czysto systemowa, tylko raczej sprzętu.
BTW: Takie HPC Gapi jak zauważyłem wspiera dziesiątki palmtopów z WinCE z dowolnymi rozdzielczościami.
Jednak i tak w większości emu są pisane czysto pod WinCE a nie WM, więc tu nie ma większych problemów.

PS. Zapomniałem napisać, że pomimo starszego systemu od WM2003, w WinCE 4.0 było już obracanie ekranu. :)

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 21, 2007, 21:07:44 »
Jak ja męczyłem jednego Mediona z Windows CE to też GAPI nie chciało działać na żadnych ustawieniach. Napisałem o tym autorowi GAPI na maila, on prosił żebym odpalił jeden plik exe na PDA, który mi przesłał i odesłał mu wynikowy plik txt - odesłałem, po paru dniach dostałem maila z nową betą GAPI - wszystko śmigało jak trzeba. Świetny support :)