Palmtopy i Pockety a sterowniki PLC

• 7 Odpowiedzi
  • 725 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline irek

• 14
  • Sprzęt: Ipaq h3970, Samsung Omnia, SPV M3000
Palmtopy i Pockety a sterowniki PLC
« dnia: Kwiecień 04, 2007, 18:31:20 »
witam
Czy ktoś zetknął się z zastosowaniem pocketów, palmtopów lub hendheldów do programowania sterowników przemysłowych PLC lub przekaźników programowalnych typu easy lub logo? Oczywiście w ograniczonym zakresie tzn drobna modyfikacja programu lub po prostu przeniesienie go do sterownika za pomocą palmtopa albo zaczytanie jakichś danych ze sterownika. Może ktoś próbował odpalić programy diagnostyczne do sterowników samochodowych za pomocą emulatora DOS i karty z wyj RS232 ? Po prostu nie zawsze chce się dźwigać laptopa albo po niego wracać a np. iPaq często jest w kieszeni i pewnie dałby sobie radę tylko jak to zrobić ?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2007, 15:07:07 wysłana przez irek »

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: Palmtopy i Pockety a sterowniki PLC
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 04, 2007, 20:13:46 »
ciekawe pytanie, sam trochę mam do czynienia z PLC, ale zawsze korzystam z notebooka, a faktycznie ipaq mógłby się do tego przydać. Nie wiem czy nie jest potrzebna obsługa hosta USB do takiego manewru, chyba ze dany ipaq posiada złącze RS (mój niestety nie)...
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline p77

• 422
  • Sprzęt: SGS+
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 06, 2007, 00:12:00 »
Też jestem ciekawy. Choć z drugiej strony patrząc na RS Logixa czy Simatica trochę wątpię aby coś podobnego pojawiło się na pocketa. Poza tym dochodzi jeszcze problem z interfejsem połączeniowym (z wyjątkiem ethernetu i być może USB).

P.

*

Offline irek

• 14
  • Sprzęt: Ipaq h3970, Samsung Omnia, SPV M3000
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 07, 2007, 15:25:28 »
witam ponownie
widzę że ktoś zainteresował się moim wątkiem więc wypada temat kontynuować. Jeśli chodzi o komunikację ze sterownikami via RS232 to sprawę załatwia karta CF z wyj RS232 po Ethernecie to chyba żaden problem, a po USB to jedynym znanym mi PocketPC z hostem jest Toshiba (chyba 740) ale ze specjalnym rozszerzeniem. USB można odpuścić ale należałoby skupić się na RS232 i Ethernecie, na Siemensa to nie bardzo bym liczył bo ma specyficzną politykę (jest dla bogatych) ale inni producenci może coś myślą  np. Beckhoff z serii CX ma na pokładzie system Win CE Net 4.0. więc już chyba blisko... ale to zaawansowane urządzenie, ale zakładając ten wątek myślałem raczej o czym mniejszym a mianowicie o przekaźnikach programowalnych typu Easy, Logo, Alpha itp. myślę że producenci tych urządzeń powinni rozważyć możliwość programowania z poziomu Pocket'a, a może znaleźli się pasjonaci którzy "skojarzyli" już Palmtopy ze sterownikami. 

*

Offline p77

• 422
  • Sprzęt: SGS+
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 07, 2007, 18:12:10 »
Nie mam niestety doświadczenia w przekaźnikach programowalnych, nie znam prawie wogóle tego softu.  Jednak temat chętnie śledzę. W międzyczasie znalazłem u siebie stary konwerter do podłączenia się do Siemensa przez RS232 ;)

Pozdrawiam, P.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 07, 2007, 20:03:53 »
Co do softu to nie pomogę, ale w sprawie podłaczenia to pockety z gniazdem rs-232 by się nadawały (wystarczy zkrosować kabel i mamy normalny port rs232 w palmtopie - ja tak podłączyłem myszkę na comie)

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 07, 2007, 21:25:53 »
Co do softu to nie pomogę, ale w sprawie podłaczenia to pockety z gniazdem rs-232 by się nadawały (wystarczy zkrosować kabel i mamy normalny port rs232 w palmtopie - ja tak podłączyłem myszkę na comie)
I działała Ci tak podłączona myszka?
Are you shpongled?

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 07, 2007, 22:44:08 »
Tak, działa. Oczywiście system sterownika nie posiada ale to już rozwiązali programiści tworząc program "Mouser" - link: http://www.damnsoft.org/cgi-bin/ghostgui.cgi?nographics=;app=projects;section=mouser

Teoretycznie dla WinCE H/PC 2000 a w praktyce i na .net 4.20 (czyli WM2003) działa.

Dodatkowo korzystając z softu emulującego terminal wystarczy podpiąć kabel synchronizacyjny COM pod dowolny komputer i uruchomić tam HyperTerminal - oba dogadają się bez kłopotu.

Na HPC: Factor był wątek odnośnie COMa w palmtopach i doszliśmy do wniosku, że na złączu synchronizacyjnym mamy zwykły port RS-232 z gniazdem, jakie zafunduje nam producent, a sam kabel do komputera to kabel typu null-modem (czyli notabene taki, jakiego używa się do połączenia dwóch komputerów via com i hyperterminal). Aby podłączyć np. mysz, trzeba było krosowanie takiego kabla odwrócić, a odpowiedni adapter (2 gniazda i 7 kabli) jest rozrysowany w paczce z tamtym sterem od myszki. W ten sposób uzyskałem normalne gniazdo DB9 męskie w palmtopie.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2007, 22:55:56 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »