Palmtop jako komurka

• 12 Odpowiedzi
  • 2033 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Palmtop jako komurka
« dnia: Kwiecień 07, 2003, 00:14:18 »
Witam
Czy istnieje jakiś program dzieki kturemu można prowadzić rozmowe przez palmtopa, bo dotej pory znalazłem programy do wysyłania sms wybieranie nr itp.
Pozdrawiam

*

Offline ell

• 778
    • http://www.windowsmobile.pl
  • Sprzęt: Motorola Milestone @1GHz
Palmtop jako komurka
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 07, 2003, 17:51:56 »
que ?? szerzej prosimy... za pomoca bluethoot owszem - np. mPhone

Palmtop jako komurka
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 07, 2003, 22:29:45 »
Witam chodzi mi oto, mam hp jornada 568 i ericson T68i, i np chciałbym prowadzić rozmowe przez palmtopa czyli rozmawiać i szłysześ przez pda a nie jak np running voice moge tylko wybierac nr z palmtopa a rozmawiać musze przez komórke.
Czy jest program zamieniajacy pda w system głośno mówiący
Pzdrawiam serdecznie

Palmtop jako komurka
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 07, 2003, 22:33:12 »
dziś widziałem gościa który rozmwaiał przez któregoś z Ipaqów - miał założone jakieś dość grube plecki i do nich gadał - jak potrzebował coś sprawdzić musiał przerywac rozmowę - myślę, że to jest trochę niepraktyczne - lepiej osobno komóra osobno pocket + ew. połączenie irda albo BT

*

Offline ell

• 778
    • http://www.windowsmobile.pl
  • Sprzęt: Motorola Milestone @1GHz
Palmtop jako komurka
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 07, 2003, 23:06:19 »
O ile wiem, to to o czym mowisz jest mozliwe za pomoca programu mPhone, ale nie sprawdzalem bo nie mam mozliwosci (brak tel. z bluethoot). Co do praktycznosci... to mysle, ze wiele lepszym pomyslem bylby zakup sluchawki bluethoot do tego kompletu ktory juz masz (czyli Jornada + T68i + sluchawki BT). Pozdrawiam.

ps - ja chyba nie moglbym gadac do pocketa ;] jakos dziwnie :)

Palmtop jako komurka
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 07, 2003, 23:24:40 »
mPhone pozwala na wybranie numeru z palmtopa, ale rozmawia się z telefonu.

*

Offline Lass

• 276
  • Sprzęt: HTC HD2
Palmtop jako komurka
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 10, 2003, 00:58:02 »
biblo mam do ciebie pytanko jakiej używasz karty Wi-Fi piszesz że jest energochłonna, mam teraz Wi-Fi firmy "NETGEAR" jakaś stara ktura siorbie sporo prądu

*

Offline MarcinW.

• 716
Palmtop jako komurka
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 10, 2003, 07:26:00 »
Lass:: nie ma znaczenia jakiej kto używa karty. Każda jest mocożerna, bo to normalny radionadajnik, który chodzi non-stop. Nawet jeśli zastosujesz jakiekolwiek manewry oszczędzające energię to i tak sporo prądu pobiera samo próbkowanie i podtrzymanie "pustej" transmisji....

Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Katowice

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
Palmtop jako komurka
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 10, 2003, 12:55:45 »
Rozumiem że Karolkowi01 chodzi o puszczanie ściemy że przez Pocketa może gadać. Hmm... może lepiej kupić sobie SE P800 lub już niebawem Siemensa SX-1 a poczciwego Pocketa traktować poprostu jako komputer i tyle :). Ja tak własnie mam zamiar zrobić. Co prawda kupiłem Loox-a mając na myśli plecki GPRS ale nie do dzwonienia ale do GPRS-owania. Do dzwonieniw, ze względu na rozmiary i większa wytrzymałość na upadki, wolę "typowy" telefon. zresztą ... to kwestja gustu "w zgodzie z natura kobiety" ;).
Wybór nalezy do Ciebie!
Pozdrawiam!

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
Palmtop jako komurka
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 10, 2003, 18:11:44 »
Lass:: moja karta CF-WLAN to : IEEE 802.11b Wireless LAN CF Adapter "SPACE" firmy i-TEC. Natomiast w całości popieram wypowiedź MarcinaW. Zarówno WLAN jak i Bluetooth, są to standardy łączności radiowej (zresztą oba pracują na częstotliwości 2,4 GHz). Co najważniejsze - łączności dwukierunkowej, czyli w takich urządzeniach jest zarówno odbiornik (akurat on nie pobiera za wiele energii - sam kiedyś budowałem radioodbiorniki bez zasilania bateryjnego lub sieciowego), ale jest w nich również nadajnik, który jest z założenia energochłonny. To co jest emitowane przez antenę karty WLAN lub BT, to właśnie cząstka tej energii, która została pobrana z baterii. Cząstka, bo sprawność takich nadajników (czyli stosunek mocy pobranej do oddanej) nie jest zbyt rewelacyjna. Chyba nic nie pokręciłem ;)

Miałem kiedyś Handhelda Jornada 720 z gniazdem PCMCIA i za każdym razem, gdy wtykałem jakąkolwiek kartę pojawiało się ostrzeżenie przypominające o problemie energii. Była to niegłupia funkcja.

karolek01:: zajrzyj do mojej starej wypowiedzi na temat telefono-pocketa - link poniżej. Oprócz "wrażeń" tam opisanych, mogę jeszcze dodać, że palmtop przy uchu wygląda trochę ... dziwnie, a dodatkowo - przy czułym ekranie, może pokazać się że Twoje ucho "będzie robić" za rysik :)

http://www.pocketpage.pl/forum/posty.php?temat_id=2551#10483
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline Lass

• 276
  • Sprzęt: HTC HD2
Palmtop jako komurka
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 10, 2003, 19:18:28 »
Dzięki za wyjaśnienia, czyli nie zależnie od karty to i tak łyka sporo energi ta czy inna karta, w sumie szukam nowej karty bo moja jest uszkodzona i raz działa a raz nie i nie wiem na kturą sie zdecydować ale to chyba bez ruznicy kturą wybiore.

Pozdrawiam:)

[Dodano: 2003-04-10 22:02:22]
Przepraszam że się jeszcze raz wtrącam wie ktoś gdzie kupic Wi-Fi SanDisk np ten  http://www.sandisk.com/consumer/connect.asp

Palmtop jako komurka
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 10, 2003, 22:13:32 »
Witam
bastiann nie chodziło mi o puszczenie ściemy, chciałem tylko sie dowiedzieć czy jest taka możliwość, np podczas jazdy autem zamiast systemu głośno mówiącego.
Pozdraiwm  

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Palmtop jako komurka
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 11, 2003, 19:05:55 »
Gadanie przez Pocketa nie jest mozliwe przy wykorzystaniu lacza BT, ale jest cos innego. Program Phone King laczacy sie z PDA przez BT po nawiazaniu lub odebraniu polaczenia z PDA potrafi automatycznie przetransferowac dzwiek do zestawu sluchawkowego na BT. Jest to o wiele wygodniejsze od gadania przez mikrofon i glosnik palmtopa.

http://www.pocketpage.pl/index.php?kat=0&view=3;20n;5315;1