Palmtop do 1600zl....

• 40 Odpowiedzi
  • 2729 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 09, 2003, 11:23:40 »
A czy da się coś zrobić jeżeli padnie bateria a model nie ma możliwości wymiany tak jak ten asus a620???Serwis albo cos takiego...? I jaki mniej więcej moze byc koszt nowej baterii?

Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 09, 2003, 19:52:22 »
Jak jest w końcu z tymi bateriami LI-ION? Szukałem na różnych forach i w różnych faq-ach i sprzecznie opinie się pojawiały. To co najczęściej się pojawiało to: 500-1000 cykli. Njalepiej doładowywać baterie gdy ma 40-50% bo nie lubi ladowania przy skrajnych pojemnosciach oraz zeby NIE TRZYMAC JEJ CIAGLE PODLACZONEJ . Z tego wynika ze nie nalezy zostawiac np pda na noc do ladowania bo po 2h ladowaniu bateria moze "siąść" i lipa;( Co w takim razie robić ładować tylko w dzień i pilnować kiedy się naładuje (a w nocy się rozładowuje :(buu) i co kiedy trzeba pozostawic palma na np. miesiąc -zostawie w cradle a jak wróce to baterie bede mógl pochowac:( Jak to w końcu jest? Czy te akumulatory rzeczywiście są takie wybredne?

*

Offline falcon

• **
  • 145
Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 09, 2003, 23:25:02 »
Wiesz co, ja nie wiem kto to pisał i czy bierze za to odpowiedzialność, ale w FAQ pisze tak:

Obecnie dostępne na rynku palmtopy wyposażone są w baterie litowo-jonowe, litowo-polimerowe lub ogniwa hybrydowe litowo-jonowo-polimerowe. Wymienione baterie są zaawansowanymi konstrukcjami, oferującymi możliwość doładowywania nawet gdy poziom energii nie spadł jeszcze do niebezpiecznie niskiego poziomu. Efekt pamięci znany dobrze ze słabszych modeli telefonów komórkowych posiadających np. baterie niklowo-wodorowe został całkowicie wyeliminowany. Należy jednak pamiętać by często doładowywać palmtopowe ogniwa, gdyż całkowite rozładowanie im nie służy. Zalecane jest pozostawienie PDA podpiętego do ładowarki gdy nie jest on używany.

A teraz słowo z instrukcji ASUS A620BT:

Use the AC adapter whenever possible, especially when you are using a modem or other peripherials, using the device backlight, connecting to a PC, or letting notification ight flash for extended time periods.

Czyli wygląda na to, że LI-ION czują się najlepiej naładowane, ale jak w takim rozumieć 1000 cykli skoro codziennie po pracy będą leżakowały na stacji dokującej. Z drugiej strony skoro czują się najlepiej naładowane - szkoda żeby się miały źle czuć i szybciej popsuć :)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 10, 2003, 00:05:32 »
Baterie litowo-jonowe i litowo-polimerowe nie powinny byc zbyt rozladowywane. Im mniej tym lepiej, czyli ladowac jak najczesciej. Gdy jednak nie planujecie korzystac z urzadzenia przez dluzszy czas to najlepiej jest naladowac baterie do 40%, wyjac ja z urzadzenia i przechowywac w temperaturze 15 stopni C. To sa najbardziej optymalne warunki przechowywania baterii gdy nie sa one uzywane.

Jesli jakas firma pisze ze bateria wytrzyma np. 1000 cykli ladowania jest to zazwyczaj ladowanie od poziomu 80% do 100% - czyli zaledwie 20%.

Dane te zebralem kiedys z jednego z lepszych internetowych FAQow na temat baterii.

Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 10, 2003, 01:47:15 »
Czyli im wiecej doładowywuje (wiecej %) tym wiecej cykli bateria wytrzyma?

*

Offline nosty

• 26
Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 10, 2003, 02:24:36 »
Zaraz zaraz... Co za roznica czy trzymam w podstawie ladujacej czy poza? Przeciez palmtop sam wie kiedy przestac sie ladowac - u mnie gasnie diodka co znaczy ze sie w pelni naladowal.
Trzymam go zawsze w domu w podstawie. Nie straszcie mnie tymi 500-toma cyklami ;)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 10, 2003, 10:47:30 »
Baterie posiadaja chip ktory zabezpiecza je przed przeladowaniem... ale nie wiem dokladnie jak to jest realizowane. Czy jak naladuje sie do pelna to potem sam odlacza baterie od ladowarki a zasila sie prosto z gniazdka, czy moze prad caly czas przeplywa przez baterie, ale tylko taki ktory jest potrzebny do zasilania/podtrzymywania PDA.

Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 10, 2003, 12:17:30 »
Fakt faktem, że hotspoty są darmowe dzisiaj ale w przyszłości wiekszośc z nich darmowa nie będzie, a napewno nie będą darmowe te stawiane przez operatorów. W USA i Azji oraz pomału w Europie coraz bardziej rozprzestrzenia się system firmy Exilan gdzie logując się do hotspotu należy podać numer posiadanego telefonu komórkowego. Za chwilę automat oddzwania pod ten numer i mówi "wciśnij 1 żeby zaakceptować płatne korzystanie z hotospotu, koszt korzystania zostanie dopisany do Twojego rachunku za telefon". Tak z pewnością będzie i u nas. Z kolei w USA w T-Mobile można korzystać z nielimitowanego GPRS za 19,95 USD za miesiąc. Podobne ceny będą prędzej czy póżniej i u nas więc warto mieć BT żeby nie latać w poszukiwaniu hotspotów. Ja bardziej widzę hotspot jako miejsce w kawiarni czy restauracji gdzie siadam z laptopem i spokojnie surfuję na dużym ekranie podczas kiedy moja żona robi zakupy. Palmtop do intensywnego przeglądania WWW się nie nadaje ze względu na zbyt mały ekran. Reasumując popieram Mateusza i bastianna uważając że BT jest bardziej przydatne w palmtopie niż WiFi. Przypuszczam że upłynie dużo wody w Wiśle zanim Polska pokryje się powszechnie dostępnymi hotspotami a wtedy kupicie sobie nowe modele PDA z większym ekranem i WiFi na pokładzie.

Jacek Kapela
wwww.palmtops.com.pl

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 10, 2003, 15:36:41 »
A swoja drogą dobrze by byo spojrzeć jak wewnatrz wygląda bateria ASUS-a. Czy ma złącze, czy jest lutowana ? Jaki ma symbol i do czego jest podobna. Asus jest zgrabny , maly ale ew. brak wymiany akumulatorka byłby  sporym minusem. Moze ktorys z posiadaczy tego urządzenia zaryzykuje odkręcenie kilku srobek z tylu ?

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 10, 2003, 17:06:25 »
Brawo JacekK!
;)
Ja do tego dodał bym jeszcze sprawę pt.: Czy wbudowane WiFi w dziś dostępne PDA są lepsze lub gorsze od WiFi na CF lub SD, które mozna dokupić?
Pamiętajcie że mając WiFI na karcie, zawsze mogę je zmienić na lepsze a to wbudowane jest jakie jest i tyle.
:madrala:
Co do baterii ... w instrukcji do akumlatorków BP do aparatu cyfrowego przeczytałem że zalecane jest trzymanie akumlatorków w ładowarce i "ciągłe" ich ładowanie. Niestety nie pamietam jakiego typu były te akumlatorki.
Popdobnie jest zreszta z notebookami. One sa przystosowane do ciągłego ładowania. Być może z PDA jest podobnie, bo jak każdy wie, PDA samo z siebie nie lubi być rozładowywane do ZERA.
:)

Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #40 dnia: Listopad 11, 2003, 00:56:44 »
Moim zdaniem ta dyskusja na temat akumulatorów jest trochę bezprzedmiotowa. Po prostu im większa pojemność akumulatora tym lepiej. Palmtopy w obecnych czasach ładuje się jak komórki. Po prostu jak jest niski poziom energii wsadza się do zasilania i doładowuje. Cykl życia urządzeń PDA to do 3 lat. Po tym czasie nie ma już cześci do nich (a do mniej znanych marek po 18 miesiącach) a w ciągu 3 lat jeśli akumualtory li-ion nie są uszkodzone to nie padają a jeśli są uszkodzone to serwis je wymieni (dlatego nie warto kupować wynalazków nie serwisowanych w Polsce na Allegro takich jak DOT, Medion itd.). Wymienne akumulatory z kolei mają znaczenie dla kogoś kto zamierza kupić dodatkowy akumulator i go wymieniać. Nie wpadnijcie w paranoję z tą wymiennością jak jeden z naszych klientów który koniecznie chciał kupić plecki do iPAQa za 900 PLN bo miały wymienny akumulator chociaż mógł kupić za 450 PLN z niewymiennym. Dodatkowego akumualtora nie zamierzał kupować :).

Jacek Kapela
www.palmtops.com.pl