Palmtop do 1600zl....

• 40 Odpowiedzi
  • 2730 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Palmtop do 1600zl....
« dnia: Listopad 06, 2003, 15:12:37 »
Chcę kupić sobie wkońcu mojego pierwszego palma:) Cena do 1600zl. Nie potrzebuje wifi i bluetooth. Mile widziane było by gniazdo Compact Flash, ale przezyje bez (choc mile by bylo widziane:P) ,oraz cradle i jakies etui /pokrowiec w zestawie.....
Znalazłem w necie na razie asusa a620.... Poleccie cos?:)

(Palm ma być kupiony w Polsce wiec, ceny w zl:P)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 06, 2003, 15:16:27 »
Ausus jest spoko. Nic lepszego w tej cenie w sklepach chyba nie znajdziesz jesli chcesz CF i nie potrzebujesz BT ani WLAN.

Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 06, 2003, 15:45:07 »
Tylko coś mało userów na pdaclub jest tego palma...:( Albo ze sie chowaja :D

*

Offline nosty

• 26
Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 06, 2003, 18:15:44 »
Mio 338 w firmie Karen kosztuje 1050zl brutto - mam 2 miechy i jestem zadowolony (40MB RAM, gniazdo CF, MP3, dyktafon, 320x240 z dobrym kontrastem, procek xscale 200MHz, bateria litowo-jonowa, no i 11mm grubosci 140g!!!) Firma moze kiepska (Mitac) ale za te kase to swietny produkt.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 06, 2003, 21:21:49 »
Przed chwila mialem w reku Asusa (w W-wie Galeria Mokotow). Robi dobre wrazenie. Maly , lekki, dobry kontrastowy i ostry obraz podobny do wychwalanego HP1910. W cenie ( za 1 zl) dodaja Mape Polski. Jest rowniez do nabycia za 350 zl Wi-fi na CF ale odstrasza mnie jej pobor pradu w stanie spoczynku (110 mA) gdy inne maja 25 mA.
Wybor nalezy do Ciebie.

Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 06, 2003, 22:18:41 »
W jakiej cenie byl ten asus? Mape dają ale gps to pewnie juz nie:(

*

Offline perla

• 2689
Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 06, 2003, 22:47:51 »
standard 1723 zl. A gps jesli pamietam 890 zl, No i jeszcze jedno co uwazam za wazne , obudowa metalowa a pomimo to lekki.

*

Offline ell

• 778
    • http://www.windowsmobile.pl
  • Sprzęt: Motorola Milestone @1GHz
Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 07, 2003, 00:35:45 »
To ja jeszcze skoryguje, ze Asus A620 wystepuje w wersji zarowno Bluetooth jak i bez :) - odpowiednio A620BT i A620.

*

Offline lkluj

• 44
Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 07, 2003, 10:01:42 »
Mozesz rozwazyc tez nowego Della Axima X3 (w Palmtop Experts za 1275 zl wersja Basic) lub starszego Axima X5 Advanced za ok 1500 tez tam.
Choc lubie Asusa jako firme, akurat palmtopy od nich jakos mnie nie kreca ;)

*

Offline falcon

• **
  • 145
Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 07, 2003, 18:16:57 »
ell: dokładnie to samo chciałem sprostowac tuż po wysłaniu mojego postu, ale system antyspamowy mnie zatrzymał - a potem zapomniałem. Oczywiście są dwa różne modele, tyle że ten z BT nie spełnia podanego w temacie kryterium ceny. Ja za swojego z mapą polski (w promocji) zapłaciłem 2050zł brutto.

Przy czym jedna uwaga - warto się zastanowić czy tej dopłaty nie zrobić. BT już staje się popularny. Interface BT do komputera można mieć za ok. 100zł. Nowe komórki mają BT. Dzięki temu możesz sobie zapewnić synchronizację - potestować internet via PC - bez trzymania urzadzenia w stacji dokujacej.

Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 07, 2003, 20:32:11 »
falcon napisał:

Przy czym jedna uwaga - warto się zastanowić czy tej dopłaty nie zrobić. BT już staje się popularny. Interface BT do komputera można mieć za ok. 100zł. Nowe komórki mają BT. Dzięki temu możesz sobie zapewnić synchronizację - potestować internet via PC - bez trzymania urzadzenia w stacji dokujacej.

Tylko trzeba miec na uwadze to ze BT ma o wiele mniejszy zasieg i max. spd od WiFi. Jedyny minus ze nie mozna wowczas korzystac z netu przez komorke. Ale jak ktos nie korzysta to troche tansze rozwiazanie. Nie mowiac ze powstaje coraz wiecej acess pointo i one sa za friko czego nie mozna powiedziec o dostpiee do netu przez komorke. coprawda wowczas ma sie dostep kiedy sie chce ale to wszystko zalezy od zapotrzebowan.

Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 07, 2003, 20:58:24 »
Dodatkowo ze roznica w cenie a620 z BT i bez wynosi prawie 500 zeta.  

*

Offline Kusiu

• 3968
Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 07, 2003, 21:10:37 »
A czy jest w ogole sens zastanawiac sie nad a620 jezeli za 2100zł (a nawet mniej) można kupić HP 4150, który ma i BT i WLAN?

*

Offline perla

• 2689
Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 07, 2003, 21:17:48 »
Dobre pytanie, tylko ze porownujesz sklepową cene ASUSA z pryw. ceną HP4150. Katalogowa cena HP  to 2500 zl i bez zlacza CF.

Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 07, 2003, 21:25:15 »
perla: Wydaje mi się że trochę mylisz różne zastosowania.
Wi-Fi to jedno, a BT to coś zupełnie innego.
Wi-Fi to po prostu sieć LAN przez radio. Jako sieć (bezprzewodowy odpowiednik Ethernetu) jest niezastąpiona, BT nie stanowi tu żadnej konkurencji.
BT stanowi niejako rozwinięcie idei szeregowego łączenia urządzeń, należy więc do tej samei (ideowo) rodziny, co RS-232, USB czy IrDA. Typowym zastosowaniem BT jest łączenie komputera lub palmtopa z komórką, komórki z zestawem głośnomówiącym itp. I tak samo, jak BT nie stanowi konkurencji dla wi-fi jako sieci, tak i wi-fi nie jest w stanie zastąpić BT w jego zastosowaniach. Dość zauważyć, że nie ma żadnej komórki z wi-fi, nie istnieją żadne standardy (protokoły) które by regulowały współpracę palmtop-komórka, czy komórka-słuchawka via wi-fi. I nie przypuszczam by się to szybko zmieniło...
Ja dziś bardziej potrzebuję w palmtopie BT niż Wi-Fi (dlatego mam iPAQ 2210 :) ). Używam go intensywnie do współpracy z komórką i nigdy już nie wrócę do IrDA :)
A przed Wi-fi jeszcze daleka droga do pełnego upowszechnienia. Access-pointów coraz więcej, ale wciąż jeszcze BARDZO mało, a darmowe to one są teraz, nie sądzę aby takimi pozostały w przyszłości (przynajmniej większość)...
Z mojego osobistego punktu widzenia Wi-Fi to jeszcze odległa przyszłość. "Odległa" - znaczy w tym przypadku 2-3 lata co najmniej. Tak, to już jest odległa przyszłość, biorąc pod uwagę fakt, że pojawią się przez ten czas ze dwie nowe generacje palmtopów. Wtedy ja też oczywiście będę miał Wi-fi w palmtopie, teraz (w przeciwieństwie do BT) jest mi całkowicie zbędny.
Pozdrawiam,
Mateusz
P.S. Nie neguję oczywiście faktu, że dla wielu z Was Wi-fi jest przydatne lub nawet niezbędne już dziś.

*

Offline Kusiu

• 3968
Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 07, 2003, 21:28:32 »
perla napisał:

Dobre pytanie, tylko ze porownujesz sklepową cene ASUSA z pryw. ceną HP4150. Katalogowa cena HP  to 2500 zl i bez zlacza CF.

HP4150 kosztuje w sklepie 2160zł (Vinc.pl).

*

Offline perla

• 2689
Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 07, 2003, 22:00:45 »
Rozumiem oba systemy BT i Wi-fi ale intencją mojej odpowiedzi bylo to ze zastosowanie BT tylko do lacznosci PDA -> komorka jest malo atrakcyjne. Gdyby wczesniej rozpowszechnily sie np AP BT tak by PDA moglbyc bezprzewodowo polaczony w biurze, domu do Pc-ta, sieci za rozsadna cene to wi-fi nie zdarzyloby sie w takim tempie rozpowszechniac. A poniewaz tak nie jest wszelkie zapowiedzi producentow PDA wyraznie zmierzaja ku wi-fi.

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 07, 2003, 22:15:46 »
Brawo Mateo! :D
Tak, jest owczy pęd do posiadania WiFi głównie dla samego POSIADANIA bo to przecież tylko i aż karta sieciowa. Ja też jestem bardziej za BT bo jest bardziej uniwersalny a do rzeczywistego pokrycia, choćby centrów większych miast, przez WiFi jeszcze długa droga i wzorem erahotspot będą ona napewno płatne i wtedy się okaże ile osób rzeczywiście będzie używać WiFi. Na dzień dzisiejszy bardziej uniwersalnym i tańszym rozwiązaniem jest BT. Mam BT w PC za 150 zł, mam BT w komórce. Łącze się z Internetem tam gdzie mam zasięg GPRS a nie latam z byle czym na Rynek Główny w Krakowie żeby złapac trochę darmowego WiFi. Paranoja!
Dla mnie posiadanie WiFi w domu to taka sztuka dla sztuki. Chodzenie po Internecie za pomocą Pocketa, w domu gdzie mogę sobie spokojnie siedzieć przed dużym monitorem i wygodnie oglądac strony, jest trochu dziwaczne. Poza domem, owszem tak, przez GPRS via BT, wtedy gdy mi jest to niezbędne. Do synchronizacji Pocketa z PC wystarczy BT, tak jak kabel USB, choć w 100% i tak go nie zastąpi choćby nawet w sprawie upgrade ROMu.
Ja bym sobie kupił Pocketa z BT na pokładzie i złączem CF i/lub SD gdzie mógłbym sobie dodać WiFi bo z BT napewno będę dużo częściej korzystał niż z WiFi a lepeij mieć wbudowane to co częściej jest w użyciu.
Zresztą ... widzę to po moich klientach. Oni do swoich notebooków dokupują BT lub kupują notebooki z BT bo wiedzą że mogą "liczyć" na Internet via BT prawie wszędzie a WiFi to piosenka przyszłości.
Wybór nalezy do Ciebie ;)

Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 07, 2003, 22:17:25 »
perla napisał:

Rozumiem oba systemy BT i Wi-fi ale intencją mojej odpowiedzi bylo to ze zastosowanie BT tylko do lacznosci PDA -> komorka jest malo atrakcyjne.

No właśnie :)
Dla kogo mało atrakcyjne, dla tego mało atrakcyjne :)
Jak dla mnie to _bardzo_ atrakcyjne.
A jeżeli chodzi o podłączanie palmotpa do PC przez BT, to moduł BT do peceta można kupić za niewiele ponad 100 zł.
Przed wi-fi na pewno wielka przyszłość, ale wydaje mi się że i perspektywy BT są nie takie złe :)
Pozdrawiam,
Mateusz

[Dodano: 2003-11-07 22:20:43]
bastiann: DO-KŁAD-NIE TAK !!!
Zgadzam się z każdym słowem które napisałeś :)
Pozdrawiam,
Mateusz

Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 07, 2003, 22:45:00 »
Mateusz Pierzchała napisał:

No właśnie :)
Dla kogo mało atrakcyjne, dla tego mało atrakcyjne :)
Jak dla mnie to _bardzo_ atrakcyjne.
A jeżeli chodzi o podłączanie palmotpa do PC przez BT, to moduł BT do peceta można kupić za niewiele ponad 100 zł.

tyle ze wi-fi do komputera tez kosztuje ok. 100 a zasieg dzialania i spd bez porownania lepszy, wiec tu nie ma co akcentowac tej BT do kompa za 100. Wszystko zalezy jakie peryferia sa w pda i z czego sie korzysta. Wiec nie ma co sie klocic dla jednych Wi-fi jest wygodniejsze dla drugich BT.

Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 08, 2003, 00:58:54 »
Falcon jakbyś mógł zostawić gg lub adres email, chciałby pogadać chwileczke o tym palmie:) Albo pisz od razu na karol_i[antispam]@tlen.pl . Usuń nawias z zawartością:) Pozdrawiam

*

Offline falcon

• **
  • 145
Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 08, 2003, 02:25:36 »
karol: mail poszedł na priva

A jeśli pozwolicie to wtrącę swoje 2 grosze na temat BT. Dla mnie 2 najważniejsze cechy tego rozwiązania to prostota synchronizacji - u mnie docelowo ma to wyglądać tak, że kilku pracowników - wchodząc do biura od razu bez żadnych przyłaczeń, kabli etc będzie mogło synchronizować swoje PDA z głównym komputerem.

Narazie testuję to na 1 PDA, ale mam nadzieję że model 1 komputer centralny z BT + 3 pda będzie sprawnie działał i nie okaże się po tygodniu że nagle na wszystkich PDA znajduje się najstarsza wersja danych :)

Druga rzecz, to łaczenie z komórką. Ktoś kto mówi że połaczenie IRDA-Komórka jest wygodne, chyba nigdy z niego nie korzystał.

Moje PDA i komórka mają irdę z lewej strony - czyli jedno z tych urządzeń muszę trzymać do góry nogami. PDA najlepiej pracuje trzymane w dłoni, więc do połaczenia z komórką musiałbym w drugiej ręce trzymać komórkę - no bo jak inaczej wycelować w siebie IRDY - ale wtedy patyczek musiałbym trzymać w zębach :)

Po trzecie - w warunkach słabego zasięgu - czasami trzeba komórkę unieść - albo położyć gdzieś wyżej - ale jak wtedy korzystać z IRDY ??? Poruszasz nieco PDA i połaczenie zerwane.

Właściwie to korzystać z IRDA to można jak się chce jednego SMSa wysłać z PDA, lub logo zrobić, ale do GPRSu... wybaczcie - ale uważąm to za nieporozumienie. To juz lepiej sobie kabelkiem połaczyć komórkę z PDA. BT rozwiązuje te problemy.

A porównywanie BT z WiFi - to chyba tak jak porównywać kalendarz z zegarkiem. Niby oba te urządzenia służą do odmierzania czasu, ale nijak jednego nie można zastąpić drugim.

No chyba że ktoś ma zegarek z kalendarzem :)

Pozdrawiam

*

Offline perla

• 2689
Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 08, 2003, 07:33:52 »
>Narazie testuję to na 1 PDA, ale mam nadzieję że model 1 komputer >centralny z BT + 3 pda będzie sprawnie działał
Problem w tym ze AS dopuszcza 2 polaczenia wiec z 3 bedziesz mial pewnie problem. Z polaczenia PDA-IRDA-Komorka korzystam intensywnie od 3 lat. Podkreslam ze PDA to tylko b.potrzebny ale gadzet i czym mniejszy tym atrakcyjniejszy i mniej funkcjonalny zarazem. Pozostaję przy swoim zdaniu, klocic sie nie zamierzam.

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 08, 2003, 08:27:57 »
Ale przecież można się synchronizować mając różne loginy tzn. każdy z pracowników ma swój login do winxp lub win2k (na tym samym komputerze) i wtedy każdy ma swój profil w AS, swojego Outlooka i NIE MA problemu!!!
:D
Na dzień dzisiejszy IRDA to przeżytek. BT po to powstało, żeby wyeliminowac podstawową wadę IRDY czyli konieczność "patrzenia" jednego urządzenia na drugie no i mały zasięg.
U mnie we firmie 3 przedstawicieli handlowych dostało komórki z GPRS i BT do swoich notebooków żeby mogli się łączyć z Firmą via Internet będąc u klienta i mogli wysłać/odebrać maila oraz wejść w program via TerminalServices. Nie mają PDA, choć do tego by im wystarczyło, tylko notebooki bo były kupione jakiś czas temu. WiFi by się do tego wogóle nie nadawało bo trudno oczekiwać że kazdy, nawet najmniejszy klient ma WiFi i sztywne łącze. Dzięki BT mają Internet "zawsze" przy sobie :D

[Dodano: 2003-11-08 08:40:01]
Aha
Jeszcze mi sie przypominał coś a propos WiFi i wyżej opisanego przykładu.
Każda z sieci z WiFi moze być inaczej ustawiona, inne hasła, inne adresy, inaczeju stawiony Firewall ... a ponieważ WiFi wymaga tych wszystkich parametrów wiąże sie to z koniecznością ciągłego grzebania w ustawieniach choćby dlatego że nie zawsze musi bych DHCP włączone w sieci. Do każdej z sieci inna konfiguracja! Czasem łaska administratora żeby podał hasło na wyjście przez firewall, jednym słowem upierdliwość. Mając BT i komórkę z BT i GPRS mamy cały czas ta sama konfiguracja i szybko się łączymy z Internetem. OK transfer nie ten ale zazwyczaj zupełnie wystarczający ;)
Oczywiście inaczej sprawa wygląda gdy mamy WiFi w jednym miejscu i nie musimy ciągle zmieniac ustawień. Wtedy jest dużo prościej i wygodniej i znacznie szybciej ale jesteśmy ograniczeni do jednej sieci!

*

Offline falcon

• **
  • 145
Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 08, 2003, 13:08:36 »
perla: właśnie w tym rzecz, sprawy tanieją i stają się dostępne dla szerszego grona przez co dalej tanieją. przecież tak jest ze wszystkim. procesor, dyski, LCDki, nagrywarki DVD...

Nikt przecież nie twierdzi że 2GH procesor jest zły tylko dlatego że dziś można go kupić za 300zł... Czy taki procesor byłby lepszy gdyby kosztował 2500zł (czyli tyle ile na początku).  :)

A co do tego że za późno - fakt - mógł od początku kosztować 100zł :)

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 08, 2003, 15:19:07 »
Wydaje mi się, że przeceniacie BT, a nie doceniacie jednak WiFi...

Faktycznie BT jest w prostej linii następcą podczerwieni lub portu równoległego/szeregowego, ale jest też dość prymitywnym (z założenia) rodzajem komunikacji, działającym na bardzo małym obszarze i pozwalającycm na połączenie ze sobą bardzo różnych urządzeń. Ja widzę przyszłość tego standardu w prostym łączeniu różnorodnych urządzeń typu telefony, palmtopy, zegarki, lodówki, sterowniki oświetlenia,  domowe centra audio, klimatyzatory, itd. Może niedługo będziemy płacić przy kasie nie wyciągając portfela lecz wystukując PIN na klawiaturce, bo nasz "portfel" sam skomunikuje się z terminalem w kasie właśnie przez BT.

Z kolei WLAN staje się niezwykle "modny" wśród operatorów GSM, bo może pomóc im w tworzeniu sieci 3G. Czytałem gdzieś o projektach wbudowania w telefon komórkowy układu WiFi, dzięki któremu będzie możliwy szerokopasmowy transfer danych "do" i "z" komórki. Wystarczy tylko stworzyć gęstą sieć hot-spotów wykorzystując posiadane stacje nadawczo-odbiorcze GSM lub dogadując się z administratorami AP w centrach handlowych, hotelach, centrach biurowych, itd. Podejrzewam, że niedługo właściciele takich obiektów zaczną wyposażać je właśnie we WLAN. Całkiem niedawno firma (bodajże) Lucent poinformowała o opracowaniu nowej technologii umożliwającej roaming pomiędzy sieciami GSM i WLAN. To otwiera ogromne możliwości zarówno dla telefonów, jak i urządzeń wykorzystujących do tej pory "tylko" sieć komputerową.

perla napisał: ...wkrotce plyty glowne komputera beda mialy wbudowane moduly wi-fi.

To już się rozkręca na coraz większą skalę - dowodem na to jest platforma Centrino, a Intel już pracuje nad jej następcą z wbudowanymi kolejnymi standardami sieci 802.11. Tylko patrzeć jak AMD, Transmeta i VIA pójdą tym tropem.

A tak poza tym: byłem dziś w Media-Markt i na warszawskiej giełdzie komputerowej. Asortyment i dostępność kart PCI, kart PCMCIA, adapterów USB i Access Point-ów WiFi ("gołych", z routerami, modemami, hubami, print-serwerami) jest ogromna - bez porównania większa niż modułów BT...
Pozdrawiam,
biblo

Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 08, 2003, 23:13:28 »
Ile cykli ładowania ma bateria LI-ION (np. uzyta w asusie a620), slyszalem ze 100 000 , tymczasem na http://www.cewindows.net/battery.htm jest podane ze tylko 500-1000.
Z tego by wynikało , że przy codziennym jednokrotnym wsadzaeniu palma do ladowania/lub synchro bateria bedzie do wymiany po 1,5-2 latach???

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 09, 2003, 00:29:06 »
Wydaje mi sie ze to jest wystarczajaca liczba cykli. Po 2 latach ten PDA i tak bedzie nadawal sie juz do wymiany.

Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 09, 2003, 00:31:43 »
Nie no , mógłby dłużej podziałać:)

*

Offline perla

• 2689
Palmtop do 1600zl....
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 09, 2003, 10:43:32 »
Istotnie 2-3 letnie akumulatory w PDA padaly. Dlatego warto zwrocic uwagę czy są one przynajmniej teoretycznie wymienne, idealem byloby gdyby kompatybilne z którymś z telefonów. A w razie czego jesli maja zasilanie 5 V to za pare zl mozna sobie zrobic extend power. Oprawka na 4 akumulatorki R6 (AA) i kabelek z wtykiem. Dla mniej zdolnych da sie kupic oryginaly.