Wydaje mi się, że przeceniacie BT, a nie doceniacie jednak WiFi...
Faktycznie BT jest w prostej linii następcą podczerwieni lub portu równoległego/szeregowego, ale jest też dość prymitywnym (z założenia) rodzajem komunikacji, działającym na bardzo małym obszarze i pozwalającycm na połączenie ze sobą bardzo różnych urządzeń. Ja widzę przyszłość tego standardu w prostym łączeniu różnorodnych urządzeń typu telefony, palmtopy, zegarki, lodówki, sterowniki oświetlenia, domowe centra audio, klimatyzatory, itd. Może niedługo będziemy płacić przy kasie nie wyciągając portfela lecz wystukując PIN na klawiaturce, bo nasz "portfel" sam skomunikuje się z terminalem w kasie właśnie przez BT.
Z kolei WLAN staje się niezwykle "modny" wśród operatorów GSM, bo może pomóc im w tworzeniu sieci 3G. Czytałem gdzieś o projektach wbudowania w telefon komórkowy układu WiFi, dzięki któremu będzie możliwy szerokopasmowy transfer danych "do" i "z" komórki. Wystarczy tylko stworzyć gęstą sieć hot-spotów wykorzystując posiadane stacje nadawczo-odbiorcze GSM lub dogadując się z administratorami AP w centrach handlowych, hotelach, centrach biurowych, itd. Podejrzewam, że niedługo właściciele takich obiektów zaczną wyposażać je właśnie we WLAN. Całkiem niedawno firma (bodajże) Lucent poinformowała o opracowaniu nowej technologii umożliwającej roaming pomiędzy sieciami GSM i WLAN. To otwiera ogromne możliwości zarówno dla telefonów, jak i urządzeń wykorzystujących do tej pory "tylko" sieć komputerową.
perla napisał: ...wkrotce plyty glowne komputera beda mialy wbudowane moduly wi-fi.
To już się rozkręca na coraz większą skalę - dowodem na to jest platforma Centrino, a Intel już pracuje nad jej następcą z wbudowanymi kolejnymi standardami sieci 802.11. Tylko patrzeć jak AMD, Transmeta i VIA pójdą tym tropem.
A tak poza tym: byłem dziś w Media-Markt i na warszawskiej giełdzie komputerowej. Asortyment i dostępność kart PCI, kart PCMCIA, adapterów USB i Access Point-ów WiFi ("gołych", z routerami, modemami, hubami, print-serwerami) jest ogromna - bez porównania większa niż modułów BT...