Battery extender - ile to daje napiecia na wyjsciu ?

• 13 Odpowiedzi
  • 3789 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mrnikt

• 428
  • KFF / Knive SHADOW
  • Sprzęt: Galaxy S + Avila GPS
« dnia: Sierpień 15, 2006, 12:40:27 »
Ogladalem sobie Battery extendery i zastanawia mnie jakie jest z tego urzadzenia podawane napiecie na wyjsciu. Mam N560 - ktory zasilany jest akumulatoem 3,7 V.
BE zawiera 4 X baterie AA lub 4 x Akumulator AA.
Daje wiec na wyjsciu albo 6V  (4x1,5V)- za  duzo-  ew. 3V (2X1,5V z wieksza pojemnoscia a to z kolei za malo
ALBO
4,4-4,8  (4X1,1 V lub 1,2 V) - za duzo -lub nawet 2,1 - 2,4 V (2x1,2V ze zwiekszona pojemnoscia) - znow za malo?
Jak to wiec jest naprawde ???
I jeszcze jedno pytanie czy N560 bedzie chodzil na bateriach "paluszkach". Podbno Looxy 4xx i 7xx nie bardzo chcialy ze wzgledy na zbyt duzy pobor pradu ?
Moj telefon jest  Galaxy-S-tyczny :)

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 22, 2006, 14:24:56 »
Sądzę,że sprzęcior ma jakąś tam tolerancję napięciową, ale 3,7 to mimo wszystko dziwnie z lekka.Zakładając jakieś tam spadki napięcia, powinien chodzić przy 3,5V normalnie.
Chyba.

Palmus
palmus

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 22, 2006, 15:05:42 »
Akumulator ma 3,6-3,7 V . Natomiast baterry extender dostarcza poprzez gniazdo /niestabilizowanego zasilacza / zasilanie  do ukladu ładowania tego akumulatora oraz do układu stabilizatora napiecia . Dlatego to napięcie musi byc wyzsze.
Standardowo jest to 5 V ale akceptowane jest napiecie wejsciowe 4,3 V - 6V.
Extendery standardowo winny miec akumulatory które dają 4,8-5,2 V bo
sa 4 szt i napiecie to jest zależne od stopnia naładowania tych akumulatorów..
Poniewaz 4 akumulatory/baterie sa połączone szeregowo wiec słaba jakakolwiek szt. powoduje ze zasilanie całości może byc niewystarczające.
Stosuj wobec tego akumulatory dobrej jakości o jednakowej i dużej > 2000 mA pojemności.

*

Offline kwieto

• 2785
Re: Battery extender - ile to daje napiecia na wyjsciu ?
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 22, 2006, 15:19:09 »
Wystarczy ze urzadzenie ma wbudowany stabilizator napiecia (taki dosc niewielki "tranzystor") I mozesz z 6V zejsc do dowolnego nizszego napiecia.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 22, 2006, 16:13:05 »
Naładowany na full akumulator ma 4,3V a nie 3,7V więc paluszki muszą być w dobrej kondycji aby ładowały pda. Nie rozbierałem jeszcze takiego fabrycznego battery extendera ale domyślam się że ma zamontowany przetwornicę DC/DC (zwana też pompą napięcia - voltage pump) która potrafi np jeszcze z 4V zrobić wymagane ponad 5V. Wydaje mi się że bez niej nawet dobre paluszki obciązone około 1A nie dadzą odpowiedniego napięcia.
Are you shpongled?

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 22, 2006, 19:35:47 »
Cytat: "ziele"
. Wydaje mi się że bez niej nawet dobre paluszki obciązone około 1A nie dadzą odpowiedniego napięcia.

I tak i nie. Nie ma /na ogół/  problemu gdy extenderem ładujemy a właściwie podładowujemy częsciowo rozładowany akumulator. Wtedy prąd ładowania jest 150-250 mA. Taki stan rozładowania akumulatora również da się 'naładować' z gniazda USB Pc-ta. NAtomiast gdy akumulator jest w 80 % rozładowany wtedy prąd zaleznie od modelu PDA wzrasta 2-3 krotnie no i .. jest problem.

*

Offline syrjusz

• **
  • 222
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 22, 2006, 20:01:42 »

*

Offline arielcpu

• **
  • 176
  • Sprzęt: Acer n50 Premium, Holux M-1000 GPS
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 22, 2006, 20:12:43 »
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?p=300430#300430

mój daje od 4.5 do 5,4V bez obciążenia na mierniku, ładowanie piękna sprawa.  :))

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 22, 2006, 20:56:58 »
Cytat: "syrjusz"
A taki da rade podladowac?
http://www.instructables.com/id/EGBQJPLCB2EP287KTZ/
.

Przetwornica daje mozliwosc uzyskania wyzszego napiecia wyj przy nizszym wejsciowym /o tym pisał ziele/ ale im mniejsze napiecie wejsciowe tym wiekszy pobór prądu  i ogólny spadek sprawnosci.
Praw fizyki i elektrotechniki zmienic sie niestety  nie da.
 Przy napięciu wej 3 V uzyskanie 5 V na wyjsciu z  pradem 0,5 A , spowoduje pobór pradu /z baterii 3 V)  > 1 A. Czy ta bateria to wytrzyma ??
Sam uzywam 'extendera'  4 x akumulatorki 1,2 V i to wystarcza, pod warunkiem nie doprowadzenia do rozladowania akumulatora.
Czasem zdarzy mi sie uzyc w tej roli akumulatora żelowego 6V którym
podładowuję 'na szybko'.

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 22, 2006, 21:08:54 »
To wiem ale wiele urządzeń tak własnie jest zbudowanych które wymagają stałego poziomu zasilania. Jeśli na bateriach troche spadnie napięcie to i tak przez jakiś czas poradzą sobie jeszcze z takim pradem. Bedzie można do końca je zużyć do naładowania pda. Bez tego pewnie da sie użyć tylko połowę pojemności. Napięcie będzie już za małe mimo że prądowo jeszcze dały by radę.
Are you shpongled?

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 22, 2006, 22:08:32 »
To oczywiste ze tam gdzie TRZEBA nizszym napieciem,  zasilic urzadzenie ktore wymaga wyzszego napiecie to przetwornice sa powszechnie stosowane.
Ja tylko podkreslam , ze do zasilania palmtopa przez zewnetrzne gniazdo 5 V dobrze nadaje sie zespol 4 szt aku .Nie widze powodu by robic to np. 2 szt i przetwornica.

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 23, 2006, 00:26:47 »
Nie no ja nie mówie że mają być 2... to za mało. Chodzi mi o pakiet 4 paluszków + przetowanica.
Are you shpongled?

*

Offline mrnikt

• 428
  • KFF / Knive SHADOW
  • Sprzęt: Galaxy S + Avila GPS
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 23, 2006, 15:07:54 »
Nioo tak.. ale czy ktos rozbieral takiego np. Brando Batteryt Extendera .. lub dowolny inny tak aby obejrzec "co tam w srodku siedzi" :) ? A woja droga  to bez sensu doladowywac zewnętrznie akku. Lepszy bylby taki zewn akumulator bezpośrednio zasilający. Sa ogniwa 3.7V -- pozostaje pytanie jak to podlaczyc (fizycznie) pod PDA.. w tym wypadku N560.
Moj telefon jest  Galaxy-S-tyczny :)

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 23, 2006, 17:22:32 »
Cytat: "mrnikt"
Lepszy bylby taki zewn akumulator bezpośrednio zasilający. Sa ogniwa 3.7V -- pozostaje pytanie jak to podlaczyc (fizycznie) pod PDA.. w tym wypadku N560.

Te akumulatory mają 3 a niektóre 4 styki. Oprócz zasilania jest styk kontroli. Wobec tego takie domowe, samodzielne zrównoleglanie zle sie skończy. Ponadto fizycznie gdzie taki akumulator 'dołozyc' ?
Zdecydowanie lepiej dac zewnetrzne żródło  5 V z taką wydajnoscią aby zapewnic kilkuset mA ładowania.