Padnięta miniSD?

• 5 Odpowiedzi
  • 467 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Padnięta miniSD?
« dnia: Kwiecień 23, 2008, 02:12:30 »
Kupiłem sobie kilka dni temu miniSD 4GB na Allegro. Pierwszym niepokojącym znakiem był fakt, że karta zamiast 4096 wyświetlała ok. 3800 pojemności. No ale wszystko poza tym wyglądało ok więc zacząłem korzystać. Wszystko było ok aż do dziś gdy chciałem sobie wrzucić więcej plików. W pewnym momencie wyświetlił się błąd, że brak miejsca na karcie (chociaż tego było oczywiście pełno). Od czasu tego błędu pokopiowałem trochę rzeczy, trochę pousuwałem i wielkie było moje zdziwienie gdy po włożeniu karty do PPC jej zawartość była taka jak przed w.w. błędem. Teraz cokolwiek bym nie zrobił z plikami na karcie (chociaż niektóre foldery, stworzone normalnie przeze mnie, usunąć się nie chcą) nieważne czy robie to na PC przez czytnik czy na moim Wizadzie, po wyciągnięciu i włożeniu karty jej zawartość jest taka jak wyżej wspomniałem. Próbowałem sformatować kartę z poziomu czytnika kart na PC, ale Windows wyświetla, że nie może sformatować. Czy karta jest padnięta i należy ją reklamować?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

*

Offline gader

• 1455
    • gader - Play - Nowi znajomi
  • Sprzęt: Magic  & i200
Odp: Padnięta miniSD?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 23, 2008, 02:25:02 »
4 096 000 000 bajtow >>
4096/1,024/1,024=3906,25 Megabajtow
Z pojemnoscia jest OK.
Wez porzadny czytnik i uzyj panasonic SD formatter moze on ja doprowadzi do ladu. Jesli to nie zadziala to oddaj ja sprzedawcy i kup nowa.
Karty u/m/SD 4GB sa pomostem pomiedzy SD 1.1 a SD 2.0(SDHC) i wiele sprzetow nie obsluguje ich poprawnie np widzi tylko pol pojemnosci.
Be more digital.
pıoɹpuɐ

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 23, 2008, 10:05:02 »
Próbowałem tym programem na 4 sposoby:
- przez dorzucony czytnik i adapter
- przez ten sam adapter ale inny czytnik
- przez PPC, przez Card Export
- przez PPC, przez wm5torage

Za każdym razem przy próbie formatu dostałem komunikat, że karta jest "write protected".

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 23, 2008, 10:16:36 »
może głupia wypowiedź - ale czy nie przesunąłeś mechanicznej blokady na karcie?

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 23, 2008, 10:43:32 »
Na adapterze jest przesunięta na odblokowaną, a na samej karcie miniSD chyba nie ma czegoś takiego.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 23, 2008, 10:46:47 »
na miniSD nie ma
sorry - nie zwróciłem uwagi, że w temacie jest napisane - mini  :oops: