Padła bateria? (Asus 730W)

• 10 Odpowiedzi
  • 950 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MietasM

• 272
  • Sprzęt: Sony Xperia P, Ipaq 316, Phantom NaviBox HD
« dnia: Czerwiec 11, 2005, 13:22:07 »
Od kilku dni potrafi rozładować baterię w całości w ciągu nocy. Pocket jest wyłączony i ma puste sloty na karty. Podczas pracy również o wiele szybciej ją rozładowuje. Druga bateria (były dwie w zestawie) zachowuje się w miarę normalnie (choć wydaje się, że również trochę szybciej się rozładowuje). Nie wiem, co reklamować. Baterię czy całego pocketa? Czy jest jakaś gwarancja na akumulator? Urządzenie nie ma jeszcze pół roku.

Pozdrawiam,

MietasM

*

Offline G|Paq

• 48
  • BBM: 21E9922B
  • Sprzęt: BlackBerry 9700
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 11, 2005, 13:54:15 »
Może masz włączony Bluetooth przez cały czas? Gdy jest włączony bateria rozładowuje się szybciej.

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 11, 2005, 14:06:39 »
zrob hardreset i zobacz jak bedzie sie zachowywał...

*

Offline MietasM

• 272
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 11, 2005, 16:04:47 »
Wszystko jest wyłączone, a hardreset robiłem 3 dni temu. Teraz próbuję przeflashować firmware. Choć wygląda, że nic nowego się nie ukazało i ładuję ten sam co w oryginale.

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 11, 2005, 00:11:16 »
Czy problem został rozwiązany????

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 14, 2005, 12:26:17 »
mam taki sam problem z asusem a620bt...co zrobic z tym ??

*

Offline MietasM

• 272
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 17, 2005, 22:53:59 »
Cytat: McBalon
Czy problem został rozwiązany????

Przeflashowanie ROMu połączone oczywiście z hardresetem rozwiązało sprawę. Obie baterie powróciły do normalności. Później jeszcze raz miałem podobny przypadek po zainstalowaniu (i używaniu) Pocket Hack Master. Po hardresecie wszystko wróciło do normy. Teraz nie próbuję już przetaktowywać zegara :))

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 17, 2005, 23:25:32 »
Witam

Mam podobny problem z moim Asusem 730W. Zarówno na jednej baterii jak i na drugiej pracuję nie dłużej jak 1,00 godzinę:

połączenie  Bluetooth z BT 100 i praca na Auto Mapie XL

Obecnie Asus jest ustawiony na :

Operation Mode : Turbo Mode.

Proszę również o dane jak długo może pracować na ustawieniu ( oczywiście na baterii ) :

Stanndard Mode i na ustawieniu Power Saving Mode.

Próbowałem ustawić na Automatic Power Saving Mode : - w polu na Enable Automatic Mode - ale jest to nie możliwe ( w instrukcji taka możliwość występuję - ale mój Asus jej nie przyjmuję )

Jeżeli macie Państwo doświadczenie z określeniem długości : ile mniej więcej bateria powinna wytrzymać to proszę o informację.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 18, 2005, 00:02:42 »
Z wlaczonym BT i jeszcze pewnie podswietlanie na max + Turbo dla CPU to faktycznie moze nawet tak kiepsko trzymac. W koncu ten Asus jest slawny ze swego krotkiego czasu pracy na baterii.

Zrob sobie test. Ustaw glosnosc na polowe skali, wgraj MP3 do pamieci RAM (nie na karte), wyciagnij karty, wylacz BT itd, wlacz Windows Media Playera, pusc ta piosenke i ustaw Repeat. W opcjach Windows Media Playera przypisz sobie jeszcze jakis klawisz do Screen Toggle i wylacz ekran w czasie odtwarzania. Zobacz jak dlugo pociagnie i potem porownaj to z wynikami jakie uzyskalismy w czasie testu.
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=9101

Bedziesz wiedzial czy u Ciebie cos jest nie tak ... czy po prostu tak ma byc.

*

Offline MietasM

• 272
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 18, 2005, 09:16:06 »
Cytat: colirob
Mam podobny problem z moim Asusem 730W. Zarówno na jednej baterii jak i na drugiej pracuję nie dłużej jak 1,00 godzinę:

połączenie  Bluetooth z BT 100 i praca na Auto Mapie XL

Obecnie Asus jest ustawiony na :

Operation Mode : Turbo Mode.

Proszę również o dane jak długo może pracować na ustawieniu ( oczywiście na baterii ) :

Stanndard Mode i na ustawieniu Power Saving Mode.

Normalka. Niestety, bateria to podstawowa wada 730/730W. Może godzina, to mało. W takim zestawieniu jw. powinien wytrzymać bliżej 2 godzin, ale to pewnie zależy od intensywności korzystania z CPU i pamięci. Zmieniając taktowanie CPU na standard czy power saving można uzyskać jakieś oszczędności, ale na moje oko nie więcej niż 30%.

Cytat: colirob
Próbowałem ustawić na Automatic Power Saving Mode : - w polu na Enable Automatic Mode - ale jest to nie możliwe ( w instrukcji taka możliwość występuję - ale mój Asus jej nie przyjmuję )
Mój asusik miał taką możliwość, ale po przeflashowaniu ROMu na najnowszy dostępny w sieci również ją utracił. Trochę to dziwne, bo wersja ROMu jest identyczna do tej, którą miałem oryginalnie. Doczytałem się w sieci, że automatyczne przetaktowywanie CPU powodowało problemy z pracą Wi-Fi, więc ASUS to po prostu zablokował (jakże proste, nie?).

*

a.tobiasz

Odp: Padła bateria? (Asus 730W)
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 26, 2007, 11:44:05 »
  :'( W moim Asusie (730W) pojawił się ten sam problem, w pełnie naładowana bateria rozładowywuje się po ok. 5 godzinach nie używania urządzenia. Czasem bateria ładuje się kilka dni za czym się naładuje. Zakupiłem dwie nowe baterie oraz wymieniłem zasilacz - nie pomogło. Prze flashowałem oraz sformatowałem FlashDisk w palmtopie ale nie pomogło. Samo urządzenie pracuje ok. 2 godzin a przy włączonym BT lub WiFi tylko do 30 minut. Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem ? pozdrawiam