Outlook 2007

• 42 Odpowiedzi
  • 5248 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline -Matti-

• *
  • 83
  • Sprzęt: Mio P550 -> FS Loox n560 -> HTC Touch Enhanced
Odp: Outlook 2007
« Odpowiedź #30 dnia: Luty 28, 2008, 15:33:54 »
A nawet jesli kupisz asusa to i tak będzie to niezgodne z licencją, ponieważ jest to OEM i licencja jest ważna tylko z oryginalnym sprzetem . Pomijam - podobnie jak zostało zaznaczone powyżej, że asus odsprzedawany bez outlooka to już niestety nie jest komplet :)
Mógłbyś natomiast używac outlooka z NOWYM asusem posiadając starego.
Bardzo podobna sytuacja miała miejsce parę lat temu gdy kupowano windows XP OEM np z myszką, co było jak najbardziej legalne a w przypadku potrzeby przeniesienia windowsa na inny komputer po prostu się go przeinstalowywało, ale myszkę trzeba było (przynajmniej w teorii) zachowac. Takie bylo oficjalne stanowisko Microsoftu, sam dzwoniłem kilkukrotnie w celu rozwiania wątpliwości.
--
pozdrawiam
Mateusz

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #31 dnia: Luty 28, 2008, 15:39:39 »

a dlaczego tylko z Asusem? Moim zdaniem ten drugi nowy palmtop może być też innej marki

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #32 dnia: Luty 28, 2008, 15:41:33 »
A nawet jesli kupisz asusa to i tak będzie to niezgodne z licencją, ponieważ jest to OEM i licencja jest ważna tylko z oryginalnym sprzetem . Pomijam - podobnie jak zostało zaznaczone powyżej, że asus odsprzedawany bez outlooka to już niestety nie jest komplet :)
Bardzo podobna sytuacja miała miejsce parę lat temu gdy kupowano windows XP OEM np z myszką, co było jak najbardziej legalne a w przypadku potrzeby przeniesienia windowsa na inny komputer po prostu się go przeinstalowywało, ale myszkę trzeba było (przynajmniej w teorii) zachowac. Takie bylo oficjalne stanowisko Microsoftu, sam dzwoniłem kilkukrotnie w celu rozwiania wątpliwości.

nie do konca, bo zachowujac licencje z poprzedniego sprzetu ... nikt nie wie od jakiego asusa to jest wiec teoretycznie moglbys uzywac 2 outlookow na dwoch komputerach ..... jedank kazdy wiec ze do ppc jest dodawany tylko 1 szt ....

pytanie co w sytuacji kiedy masz uszkodzonego ... i lezy sobie w pudelku, mimo ze zlom .. i nie dziala ... a obok drugi sprawny asus i wtedy masz dwie licencje ;-)) czy wtedy mozna uzywac 2szt
na licencji OEM do sprzetu nie jest napisane .. TYLKO z asus model ... xxxx .. serial number ... xxxx ... po prostu asus

co do reszty to IMHO nie istnieje cos takiego jak stanowisko firmy m$ .... a juz tym bardziej w formie telefonicznej, bo u nich wykladnia zmienia sie jak pogoda .. sam kiedys dzwonilem .. i wiem iz zaleznie od tego z kim gg taka mialem opinie ....  :grin:  :grin:  :grin:

tak wiec dopoty nie dostaniesz tego na papierze firmowym podpisanym i parafowanym .. to nie jest zadne a  juz tym bardziej zadne stanowisko firmy m$ ... przykre ale prawdziwe  :P
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2008, 15:44:22 wysłana przez andy_bez_wandy »

*

Offline -Matti-

• *
  • 83
« Odpowiedź #33 dnia: Luty 28, 2008, 16:07:16 »
oczywiście możemy teoretyzowac co w przypadku jak jeden pocket jest uszkodzony a masz licencje itp. Ale zgodnie z prawem powinienes uzywac outlooka OEM z asusem do ktorego został dołączony. Teoria teorią a zycie życiem, martwy przepis nie do wyegzekwowania.
A co do oficjalnego stanowiska MS, nie zgadzam się, BO do MS należy dzwonic dopóki nie otrzymamy satysfakcjonującej nas odpowiedzi i poprosic o przesłanie jej faksem dzieki czemu mamy "stanowisko MS na piśmie ;-)
Ponadto wyczuwam, ze zbaczamy z tematu (głównie dzieki mojej osobie) dlatego proponuję zakończyc dyskusję na tematy licencji bo pytanie było o zamienniki outlooka :)
pozdrawiam
--
pozdrawiam
Mateusz

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #34 dnia: Luty 28, 2008, 16:18:47 »
A co do oficjalnego stanowiska MS, nie zgadzam się, BO do MS należy dzwonic dopóki nie otrzymamy satysfakcjonującej nas odpowiedzi i poprosic o przesłanie jej faksem dzieki czemu mamy "stanowisko MS na piśmie ;-)

faks z m$ bez podpisu osob wladnych do tegoz podpisu jest wart tyle co nic ... tak mowie zebys sie kiedys nie rozczarowal  :E

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #35 dnia: Luty 28, 2008, 18:00:55 »
Sprzedaję Asusa w komplecie. Natomiast kupuję Artemisa (Orange) i zobaczę może tam będzie licencja na Outlooka a jak nie to mam "starego" outlooka  :P
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #36 dnia: Luty 28, 2008, 18:25:07 »
Testuję zestaw: birdiesync + Thunderbird + Lightning i mam problem: nie wiem jak w trybie kalendarza obejrzeć opis terminu/zdarzenia. Jak klikam na na nie to otwiera mi się tryb edycji a ja nie chcę go edytować ale przeczytać opis, zobaczyć czy są ustawione alarmy..etc. No i jeszcze jedno: czy można widzieć alarmy w formie listy, jeden po drugim a nie porozrzucane po okienkach całego kalendarza....?

Pozdrawiam

PS: najnowszy zestaw (jak wyżej) obsługuje synchronizację zadań.
ISTQB Certified Tester

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #37 dnia: Luty 28, 2008, 20:01:23 »
A mnie udało się skorzystać i praktycznie "za darmo" zdobyć Outlooka 2007 bez jakichkolwiek ograniczeń... Pod "koniec życia" Office 2003 oferowano wersję "dla nauczycieli i uczniów" w ramach akcji "gwarancja technologii" (czy jakoś tak). Polegało to na tym, że każdy kto nabył w określonym okresie "Office 2003 dla nauczycieli i uczniów" i zarejestrował na stronie Microsoftu nabierał prawa do zakupu po cenie nośnika (za ok. 15 Euro) wersji 2007. A że w wersji 2007 "dla nauczycieli i uczniów "nie ma Outlooka, to Microsoft dostarczał go dodatkowo, jako samodzielny produkt, bez żadnych ograniczeń licencyjnych...
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #38 dnia: Luty 28, 2008, 20:46:02 »
A mnie udało się skorzystać i praktycznie "za darmo" zdobyć Outlooka 2007 bez jakichkolwiek ograniczeń... Pod "koniec życia" Office 2003 oferowano wersję "dla nauczycieli i uczniów" w ramach akcji "gwarancja technologii" (czy jakoś tak). Polegało to na tym, że każdy kto nabył w określonym okresie "Office 2003 dla nauczycieli i uczniów" i zarejestrował na stronie Microsoftu nabierał prawa do zakupu po cenie nośnika (za ok. 15 Euro) wersji 2007. A że w wersji 2007 "dla nauczycieli i uczniów "nie ma Outlooka, to Microsoft dostarczał go dodatkowo, jako samodzielny produkt, bez żadnych ograniczeń licencyjnych...

dobra dobra ... nie kazdy byl / jest / bedzie nauczycielem  :wink:
tak samo dobrze mozna miec statu Buildera .. i miec gratis  :P

*

Offline -Matti-

• *
  • 83
« Odpowiedź #39 dnia: Luty 28, 2008, 23:01:39 »
faks z m$ bez podpisu osob wladnych do tegoz podpisu jest wart tyle co nic
Dlatego jeśli prosisz o stanowisko na piśmie tudzież zwracasz się z pisemną prośbą o wyjaśnienie pewnych kwestii to zawsze ktoś się pod odpowiedzią podpisuje, prawda ?
W każdym razie taki dokument mam i się nie rozczarowałem kiedy musiałem go okazac a ten temat nie jest (wydaje mi się) do prowadzenia dyskusji na temat kontaktów z Microsoft Poland ;-).
Z mojej strony EOT.
--
pozdrawiam
Mateusz

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #40 dnia: Luty 29, 2008, 01:28:54 »
faks z m$ bez podpisu osob wladnych do tegoz podpisu jest wart tyle co nic
Dlatego jeśli prosisz o stanowisko na piśmie tudzież zwracasz się z pisemną prośbą o wyjaśnienie pewnych kwestii to zawsze ktoś się pod odpowiedzią podpisuje, prawda ?
W każdym razie taki dokument mam i się nie rozczarowałem kiedy musiałem go okazac a ten temat nie jest (wydaje mi się) do prowadzenia dyskusji na temat kontaktów z Microsoft Poland ;-).
Z mojej strony EOT.

nie chcialbym drazyc ale powiedz mi prosze kto sie podpisal z imienia i nazwiska pod Twoim pismem i jaka to pismo ma date .... a ja zerkne do RHB przy okazji jak bede i dam znac, oki ?
ja jestem na 99,99% pewien tego .... iz wartosc tego pisma jest zadna, chetnie zweryfikuje swoje zdanie jesli okaze sie inaczej

BTW wracajac do tematu czy jest, Waszym zdaniem, szansa zeby do sprzedawanych urzadzen klasy pda .. pelne wersje jakiegos outlooka ? bo moim zdaniem zalezy to tylko od microsoftu ....
« Ostatnia zmiana: Luty 29, 2008, 01:36:23 wysłana przez andy_bez_wandy »

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #41 dnia: Luty 29, 2008, 08:35:16 »
Na pewno zalezy to od M$ poprostu do systemu zaczal dorzucac triale O2007 a za OEMy kazal sobie placic pewnie pieniadze na co producenci pewnie nie przystali ...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #42 dnia: Luty 29, 2008, 10:13:36 »
Na pewno zalezy to od M$ poprostu do systemu zaczal dorzucac triale O2007 a za OEMy kazal sobie placic pewnie pieniadze na co producenci pewnie nie przystali ...

hmmm, no i wlasnie, jak mniemam .... m$ zauwazyl ze za duze pieniadze traci na jakims konkretnym segmencie rynku (nawet jesli to jest tylko outlook) dolaczany do zestawu do kazdego nowego pda na rynku wiec nawet pewnie nie chcial sie dogadywac z producentami .... odnosnie dorzucania, moze to podpadac pod prawo antymonopolowe jako ze:
- daje narzedzie w postaci AS ktore synchronizuje sprzet .. teraz juz nie ma z czym a jesli juz to tylko przez bardzo ograniczony czas
- nie daje kompletnej platformy (od A do Z) umozliwiajacej funkcjnowanie mimo ze nie daje alternatywnego rozwiazania bo m$ uwaza ze nie musi .... wiec mimo ze wiaze uzytkownika tym ze PPC umozliwia dzialanie i pelna synchronizacje de facto tylko z outlookiem wycofuje sie z tegoz wlasnie outlooka dajac zamiast pelenj wersji triala

... zmuszajac, de facto, do zakupu dodatkowej pelnej wersji